Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, sa nu acorde Comisiei juridice o saptamana in plus pentru raportul pe Ordonanta privind organizarea referendumului, astfel ca proiectul se va supune la vot marti, cu sau fara raport al Comisiei, informeaza NewsIn.

  • “La solicitarea Comisiei juridice de a prelungi termenul de dezbatere pentru proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 103/2009 pentru modificarea legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, Biroul Permanent a respins aceasta cerere, cerand Comisiei juridice sa dezbata in regim de urgenta in aceasta seara. In varianta in care nu o dezbate, maine se inchide acest termen de depunere a raportului, iar legea va fi dezbatuta si votata cu sau fara raport”, a precizat secretarul Valeriu Zgonea la finalul Biroului Permanent de luni.

Comisia juridica a transmis forului de conducere al Camerei Deputatilor o scrisoare in care solicita prelungirea termenului de depunere a raportului asupra OUG privind organizarea referendumului cu o saptamana. Solicitarea era justificata prin volumul mare de munca al Comisiei juridice din aceasta perioada si prin faptul ca si proiectul de lege privind respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului 103/2009 pentru modificarea si completarea legii privind referendumul este unul complex.

Membrii Comisiei juridice intentionau sa dezbata acest proiect de lege in sedinta din 3 noiembrie.

Senatorii au votat pe 13 octombrie cu 73 de voturi "pentru" si 40 de voturi "impotriva" raportul de respingere a OUG 103/2009 privind organizarea referendumului. Senatul a fost prima Camera sesizata in acest caz, Camera Deputatilor fiind decizionala.

In septembrie, seful statului a transmis presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cerea aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera. Intre timp, Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanta de urgenta, iar pe 22 octombrie presedintele Traian Basescu a emis decretul privind organizarea referendumului in ziua de 22 noiembrie, primul tur al alegerilor prezidentiale.