Sase din ministrii cabinetului Croitoru au fost audiati, miercuri, la Comisiile de specialitate ale Parlamentului. Dintre acestia doar Vasile Blaga (Ministerul Dezvoltarii Regionale) si Bogdan Aurescu (Ministerul de Externe) au primit aviz pozitiv. Gheorghe Pogea (Finante), Catalin Predoiu(Justitie), Adrian Radulescu (Agricultura) si Mihai Seitan (Muncii) au primit aviz negativ. Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ urmand ca intregul Cabinet Croitoru sa fie validat de catre Parlament in sedinta comuna a Camerelor. Pentru a obtine increderea Parlamentului, Guvernul are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut de un singur partid PD-L, care are doar 172 de parlamentari.

Vasile Blaga a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate. UDMR a votat alaturi de PD-L in favoarea lui Blaga

Vasile Blaga a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate pentru functia de ministru al Dezvoltarii Regionale. Cu 34 de voturi pentru si 28 impotriva, Blaga a primit aviz favorabil. Parlamentarii UDMR au votat alaturi de cei ai PD-L in favoarea lui Blaga iar PSD si PNL au votat impotriva. Comisiile pentru administratie publica si organizarea teritoriului si comisiile economice s-au reunit miercuri pentru a-l audia pe Vasile Blaga, ministrul candidat pentru portofoliul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in Cabinetul Croitoru.

"Am primit voturi si de la PSD si de la UDMR, pe langa cele de la PD-L. Numai de la PNL nu am primit voturi. (...) In timpul audierilor, au fost cateva incercari de a aduce discutiile in zona politica venite din partea lui Varujan Vosganian, insa el este mai mult scriitor, asa ca l-am inteles.

Cred ca a contribuit la acest lucru si faptul ca am utilizat extrem de transparent fondurile si programele ministerului si ca totul a fost publicat pe site. Nu am facut diferente intre culoarea politica a unui presedinte de consiliu judetean sau primar. Nu am avut nicio plangere pana acum si chiar i-am intrebat pe cei de la PNL si de la UDMR daca au avut probleme in utilizarea acestor fonduri. Cred ca aceasta a fost cheia votului", a declarat Blaga la finalul audierilor.

Bogdan Aurescu, ministrul propus pentru Afacerile Externe, a primit avizul cu 32 de voturi, 10 impotriva si o abtinere

Bogdan Aurescu, propus pentruMinisterul Afacerilor Externe, a primit aviz favorabil din partea comisiei parlamentare. Votul final a fost: 32 de voturi pentru, 10 voturi impotriva si o abtinere. Bogdan Aurescu este al doilea ministru propus care primeste aviz favorabil, dupa Vasile Blaga (propus pentru MInisterul Dezvoltarii).

La finalul sedintei, Bogdan Aurescu a declarat ca scopul sau a fost atins prin aceste audieri, si anume de a provoca o dezbatere pe politica externa intr-un moment agitat in plan intern.Intrebat cine i-a propus postul de ministru al Afacerilor Externe, Aurescu a spus ca a primit propunerea de la premierul desemnat, Lucian Croitoru, dar a avut o discutie si cu Traian Basescu, avind in vedere atributiile de politica externa ale presedintelui.

Gheorghe Pogea a primit aviz negativ. Parlamentarii l-au intrebat cit e PIB-ul Romaniei si daca a fost membru PCR

Ministrul desemnat al Finantelor, Gheorghe Pogea, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Scorul final a fost 23-15. Pogea, ministru in functie al Finantelor, a fost propus pentru aceeasi functie de premierul desemnat, Lucian Croitoru.

Un membru al comisiei pentru finante, Peter Lakatos, l-a intrebat pe Pogea cit e PIB-ul Romaniei, iar altul - daca a fost membru PCR si daca a participat la reprimarea "elementelor huliganice" in 1989.

Adrian Radulescu, ministrul propus la Agricultura, primeste aviz negativ, dupa ce a declarat ca e fan al soiurilor modificate genetic

Ministrul propus pentru Agricultura, Adrian Radulescu, a primit miercuri aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. In cadrul audierilor, Radulescu afirmase ca prefera sa manance porumb modificat genetic decat porumb clasic, dar infestat. Radulescu a mai declarat ca o prioritate este deblocarea fondurilor SAPARD. Imediat dupa aceasta afirmatie a fost corectat de fostul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, care i-a spus ca face o confuzie deoarece programul SAPARD a fost deblocat inca din luna iunie.

43 de parlamentari s-au pronuntat impotriva desemnarii lui Radulescu ca ministru si 26 au votat in favoarea propunerii lui Lucian Croitoru, inregistrandu-se o singura abtinere.

Catalin Predoiu, aviz negativ la audierile din comisiile de specialitate

Ministrul desemnat pentru portofoliul la Justitie, Catalin Predoiu, a primit aviz negativ la audierile comisiilor de specialitate ale Parlamentului. 34 de parlamentari considera ca Predoiu nu corespunde functiei, 26 au votat in favoarea acestuia si trei parlamentari s-au abtinut.

PSD (cu exceptia lui Victor Ponta, care s-a abtinut ), PNL si UDMR au votat impotriva lui Catalin Predoiu, care a fost sustinut de parlamentarii PD-L. Initial, democrat liberalii cerusera ca votul sa fie secret, dar PSD si PNL si-au anuntat opozitia fata de aceasta procedura. Inainte de vot, Predoiu a declarat in fata parlamentarilor ca a propus un buget pentru anul 2010 de 4,2 miliarde lei pentru ministerul Justitiei.

Predoiu a declarat, in cadrul audierii, ca, in cazul in care va obtine un nou mandat, intentioneaza sa reorganizeze instantele si parchetele din tara si sa treaca la redistribuirea resurselor umane din sistem. "Avem instante si parchete care sunt supraincarcate si altele care sunt foarte putin solicitate"

Mihai Seitan - primul aviz negativ dintre ministrii propusi de premierul desemnat, Lucian Croitoru

Mihai Seitan, propus pentru functia de ministru al Muncii, a primit aviz negativ din partea Comisiilor reunite de munca si egalitate, dupa ce 18 parlamentari au votat "pentru", 28 "impotriva" si unul s-a abtinut. In timpul audierilor, Seitan a afirmat ca ar trebui redus numarul prestatiilor de asistenta sociala care in prezent se ridica la 202. De exemplu, toate tipurile de alocatii pentru copii ar putea sa fie comasate intr-o singura prestatie sociala.

Ministrul desemnat a criticat si activitatea Inspectiei Muncii, spunand ca in prezent nu se ocupa decat de evidenta celor 3 milioane de carti de munca, fara sa respecte rolul initial, de reducerea muncii la negru si imbunatatire a securitatii la locul de munca.

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ urmand ca intregul Cabinet Croitoru sa fie validat de catre Parlament in sedinta comuna a Camerelor. Pentru a obtine increderea Parlamentului, Guvernul are nevoie de 236 de voturi, in conditiile in care este sustinut de un singur partid PD-L, care are doar 172 de parlamentari.