Ministrul desemnat al Educatiei, Daniel Funeriu, afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro realizat de Dan Tapalaga, ca a primit semnale din comisia de specialitate ca va pica, dar crede totusi ca va trece de audierile care vor avea loc maine in Parlament. Daniel Funeriu afirma, intre altele, ca ar fi limitat doctoratele la fara frecventa la situatiile exceptionale si ca darwinismul trebuie studiat in scoli. Despre prezenta simbolurilor religioase, Funeriu a declarat: "Eu, de exemplu, cand ma uit la o icoana, ma gandesc la traditie si abia apoi sunt penetrat de sentimentul religios cand ma uit la acea icoana."

Asculta interviul cu Daniel Funeriu

Descarca emisiunea in format MP3

Cele mai importante declaratii din interviul cu Daniel Funeriu:

  • De ce speranta mea este ca votul poate sa fie pozitiv? Membrii comisiei se vor afla intr-un conflict de loialitate. Adica, vor fi ei loiali liniei partidului pe care-l reprezinta sau vor fi loiali sistemului educational? Sper sa-i conving ca pot sa aduc un bonus sistemului educational din Romania iar ei sa rezolve acest conflict de loialitate.
  • Am acceptat din doua motive: m-am implicat in comisia prezidentiala, pactul national pentru educatie, redactarea legilor, deci as fi simtit ca ma derobez de la o datorie daca nu as fi acceptat. Doi: sunt abosolut convins de calitatea acestui guvern, este unul dintre cele mai bune guverne pe care le-am avut dupa '89 si sper sa aduc prin prezenta mea un bonus in discutia publica.

  • Trebuie sa recunosc ca, in discutiile informale pe care le-am avut cu cei de la PSD, PNL, UDMR, am primit semnale care nu pot sa spun ca m-au multumit foarte mult. Pentru ca mi se spunea: sigur, va apreciem foarte mult, va cunoastem de multa vreme dar nu trebuie sa asteptati sa ne schimbam prea mult pozitia pentru ca va fi un vot eminamente politic. Lucrurile nu s-au spus explicit, repet am discutat cu oameni cu care am avut realtii de lunga durata atat din PSD cat si din PNL, oameni pe care ii respect foarte mult. Mi-au atras atentia asupra faptului ca votul va fi politic. Lucru pe care pot sa-l inteleg in plenul parlamentului, dar in comisiile de specialitate eu cred ca ar trebui sa judecam ceea ce poate aduce acel om sistemului educational sau altor sisteme din Romania, si nu neaparat latura politica.
  • Eu sper ca voi trece. Cred ca voi trece. Daca nu ne strangem in jurul unui proiect educational, in jurul carui proiect ne vom strange.
  • As fi mers putin mai departe cu reforma in invatamantul superior. De exemplu, as fi adus cateva modificari in ceea ce priveste doctoratele. As fi introdus proceduri mai severe de selectie. In prezenta lege se mentine o latura putin prea importanta a ceea ce inseamna doctorate fara frecventa, doctorate cu frecventa redusa, forme de doctorat care pot sa duca la perpetuarea unor practici, stiti bine, ne-au adus aceste fabrici de doctorate care au existat pana acum.
  • As fi fost putin mai radical in acest domeniu. As fi introdus reglementari in ce priveste doctoratul, care sa ne alinieze mai aproape de standardele europene. Adica sa avem un doctorat generalizat in forma cu frecventa, si doar in mod exceptional sa avem doctorate fara frecventa in domenii bine stabilite. Dar, in ansamblu, cred ca aceasta lege noua prinde elanul reformator a ceea ce a fost propus de comisia prezidentiala, respectand constrangerile actuale ale sistemului pe care doamna Andronescu le-a perceptut foarte bine. Aceasta lege este cel mai bun lucru care se putea obtine la ora actuala.

  • Am spus-o foarte clar: cele doua nu se exclud. Nu suntem in situatia sa alegem, ori darwinism, ori religie. Noi trebuie sa oferim copiilor Romaniei alternative si ei sa decida ce li se potriveste mai bine. Vreau sa spun clar, limpede, cu subiect si predicat: darwinismul este o teorie stiintifica validata care trebuie studiata in scoala explicit, nu doar implicit. In acelasi timp, Constitutia Romaniei garanteaza studiul religiei in scoala. Stiinta nu poata sa raspunda la toate intrebarile pe care si le pun oamenii, indivizii, tot asa cum religia, sentimentul religios, nu poate sa suplineasca progresele stiintifice si tehnice. Prin urmare, cred ca va trebui sa avem o discutie foarte relaxata, foarte responsabila, in care sa depasionalizam acest subiect.
  • Despre prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa: As vrea sa va dau un raspuns simplu, raspunsul din punctul meu de vedere nu este simplu. Simbolurile religioase au doua caracteristici: ele sunt intr-adevar simboluri religioase, dar au si o latura a traditiei, a culturii noastre nationale. Eu, de exemplu, cand ma uit la o icoana, ma gandesc la traditie si abia apoi sunt penetrat de sentimentul religios cand ma uit la acea icoana. Deci, eu cred ca trebuie sa avem o abordare in primul rand legala, mai apoi cred ca trebuie sa le gandim din prisma traditiilor.
  • Exista precedent, o decizie foarte inteleapta care a fost luata in Germania, daca nu ma insel: atunci cand intr-o clasa nimeni nu se opune afisarii unui simbol religios, cred ca putem lasa acel simbol religios in clasa. Cand exista fie si o singura opozitie din partea unui elev sau a unui parinte, atunci cred ca, pentru a respecta sensibilitatile fiecaruia, trebuie sa tinem cont de acest lucru.