SAPTAMANA 17-23 OCTOMBRIE IN CIFRE

Vizibilitatea candidatilor in presa online - nr de articole publicate
1. Vizibilitatea candidatilor in presa
online - nr de articole publicate
Foto: NewsMix.ro
Presa pentru Crin Antonescu repeta un model de comportment intalnit si saptamana trecuta: avant puternic pe inceput de saptamana si usor declin, cu pierdere de suflu, pe final. Sa fie acest "pattern" o problema de atentie neconstanta a jurnalistilor fata de Antonescu sau chiar un mod de avansare, prin pusee de vizibilitate, adoptat de candidat si consilierii sai?

Pentru Traian Basescu, graficul are modelul de cocoasa gaussiana specific unui ciclul saptamanal (mai exact, fiecare week-end aduce o scadere generala a numarului de publicatii si articole pe orice subiect). Remarcam totusi o crestere in dreptul zilei de joi, dar asupra acestui fenomen vom reveni ceva mai jos.

Mircea Geoana este subiectul unei evolutii "de manual". De departe cel mai cuminte si echilibrat dintre candidati, modelele statistice par a fi fost inventate pentru el. Este constant in atentia presei. Aceeasi intrebare ca in cazul Antonescu: e strategie de campanie sau sunt jurnalistii fara imaginatie?

Sorin Oprescu este in avant de vizibilitate. Este beneficiarul unei depasiri vremelnice de adversar, in vizibilitate, pe "turnanta" de vineri.

CANDIDATII SI VICEPRESEDINTELE BIDEN

Candidatii si vizita lui Joe Biden
2. Candidatii si vizita lui Joe Biden
Foto: NewsMix.ro
Priviti in Imaginea 2 cum subiectul de presa "Vizita vicepresedintelui american Joe Biden" impinge in sus in vizibilitate pe toti candidatii, pe masura ce antreneaza in curgerea sa jurnalistica un numar din ce in ce mai mare de gazete.

Duminica anterioara vizitei, Biden nu era pomenit in nici una dintre sursele monitorizate de noi, iar joi ajunge la un numar de 25 de publicatii.

Si cum toata lumea analizeaza venirea vicepresedintelui american in contextul electoral, sunt pomeniti mai toti candidatii.

Cine ia crema acestei "bai de media"? Priviti din nou, singuri, Imaginea 1.

O POVESTE PE SAPTAMANA - SPUSA DE NEWSMIX

Tag Cloud pentru termenul Minciuna
3. Tag Cloud pentru Minciuna
Foto: NewsMix.ro

Jurnalistii folosesc cuvinte tari, puternice. Tine de specificul meseriei, de nevoia de spectaculos, sau macar de spectacol. Sunt cuvintele arme? Ce efect pot avea? E nevoie oare de un permis de "port-cuvant", ca in cazul armelor de foc?

Tag Cloud pentru termenul Responsabilitate
4. Tag Cloud pentru Responsabilitate
Foto: NewsMix.ro
NewsMix doreste ca cititorii sa traga propriile concluzii, bazandu-se insa pe informatii cat mai complete si mai corecte. In imaginile 3 si 4 va oferim contextul de personaje pe care le intalnim in presa in jurul a doua cuvinte de "calibru" mare: "minciuna" si "responsabilitate".

Proiect NewsMix - HotNews.ro

In fiecare zi de luni, echipa NewsMix va propune o analiza a principalelor evolutii si tendinte inregistrate in saptamana anterioara, in lupta pentru Cotroceni, asa cum este ea consemnata de presa. In restul saptamanii, puteti vizita paginile dedicate candidatilor principali la presedintie, unde veti gasi informatii de sinteza, actualizate in regim live.

Va avizam ca buletinul nostru informativ va da doar interpretari si corelari statistice si cronologice, nicidecum analize politice.

Mai mult, datele prezentate pe paginile candidatilor sunt rezultatul unor mecanisme automate, nepartinitoare, de extragere a informatiilor din presa online. Motorul original "NewsMix" este inima unei platforme statistico-semantice automate, care pastreaza o perfecta echidistanta fata de orice personaj sau subiect.

Paginile candidatilor realizate de NewsMix.ro si HotNews.ro:

- Crin Antonescu

- Traian Basescu

- Mircea Geoana

- Sorin Oprescu