Ministrii propusi de premierul desemnat Lucian Croitoru vor fi audiati incepand de miercuri dupa-amiaza, iar plenul reunit pentru votul de investitura a fost programat pentru data de miercuri, 4 noiembrie. Audierile ministrilor desemnati se vor desfasura pe parcursul a trei zile: miercuri, joi si vineri. Anuntul a fost facut de deputatul PNL Mihai Voicu, secretar al Biroului Permanent. PSD, PNL si UDMR au votat in sedinta Birourilor Permanente reunite ca Parlamentul sa decida soarta Cabinetului Croitoru chiar de ziua sefului statului, Traian Basescu. Audierile pentru Cabinetul Croitoru au fost programate pe termen lung ca sa blocheze posibilitatea pe care o are Traian Basescu sa numeasca un al doilea premier in cazul in care Lucian Croitoru pica la vot, sustin surse social-democrate.

Dupa audierile in comisiile de specialitate, deputatii si senatorii se vor reuni in sedinta comuna pentru a se pronunta asupra noului Cabinet. Din acesta fac parte sapte ministri din actualul Cabinet, dar si tehnocrati, precum Bogdan Aurescu si Mihai Seitan. Votul de investitura trebuie sa aiba loc pana in data de 7 noiembrie.

Voicu a anuntat ca in sedinta Birourilor Permanente reunite s-a decis sa i se solicite premierului desemnat Lucian Croitoru sa le transmita candidatilor la functia de ministru sa-si completeze CV-urile. Voicu sustine ca din majoritatea CV-urilor "lipseste in mod ciudat, perioada dinainte de '89".

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a declarat la finalul sedintei ca decizia reprezentantilor PSD-PNL-UDMR este "un joc politic". "Este clar, este un joc politic si mi-e teama sa merg mai departe cu gandul ca aceasta campanie electorala, de fapt, este cea care determina un astfel de comportament, mi-e teama sa merg mai departe cu aceasta gandire pentru ca eu totusi inca sper ca avem responsabilitatea sa ne gandim si la romani, si nu numai la privilegii, si nu numai la blocarea unui intreg sistem".

Miza taraganarii votului pentru Cabinetul Croitoru

Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca PSD, PNL si UDMR au stabilit programul audierilor pentru Cabinetul Croitoru in asa fel incat sa amane pe cat posibil nominalizarea unui al doilea premier. In cazul in care Guvernul Croitoru este respins de Parlament, presedintele Traian Basescu are dreptul, conform Constitutiei sa nominalizeze o a doua persoana pentru functia de prim-ministru care ar veni cu noi propuneri de Guvern.

Un al doilea Executiv propus si picat de catre Parlament da dreptul presedintelui Romaniei ca dupa alegerile prezidentiale sa declanseze procedura pentru alegeri anticipate. Conform surselor citate, noua Coalitie formata in Parlament incearca sa evite si sa amane pana dupa alegerile prezidentiale votul pentru un al doilea Guvern.

Deocamdata, premierul desemnat are doar sprijinul PD-L. PSD, PNL si UDMR isi mentin sustinerea pentru candidatul majoritatii la postul de prim-ministru, primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat acum trei zile ca s-ar putea ca liberalii sa nu participe la audierea membrilor Cabinetului Croitoru. O decizie in acest sens ar putea fi luata luni in sedinta conducerii PNL.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat ca Uniunea nu va vota in Parlament cabinetul Croitoru.

Premierul desemnat Lucian Croitoru a nominalizat persoanele care urmeaza sa faca parte din noul Guvern si a depus la sfarsitul saptamanii trecute lista la Parlament. Ministrii desemnati sunt: Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Seitan la Munca, Familie si Protectie Sociala, Daniel Funeriu la Educatie, Vasile Blaga la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Radu Berceanu la Transporturi si Comunicatii, Adriean Videanu la Economie si Comert, Gheorghe Pogea la Finante, Catalin Predoiu la Justitie, Cristian Vladescu la Sanatate, Teodor Paleologu la Cultura.