"Tarile din Europa Centrala sau de Est nu pot visa deocamdata la o functie foarte inalta in conducerea Uniunii Europene. "Iata ce a declarat pentru RFI analistul politic Cristian Parvulescu dupa ce europarlamentarul PSD Adrian Severin i-a cerut oficial, duminica, presedintelui Traian Basescu sa sustina la summitul european din 29 octombrie ca una dintre principalele trei functii ale Executivului european sa revina unui stat din Europa Centrala sau de Est.

Intrucat presedintele Comisiei Europene abia a fost reales pentru un mandat de 5 ani, iar pentru functia de presedinte al Consiliului European sunt vehiculate nume cu rezonanta europeana, singura functie ce ar putea fi vizata este cea de Inalt Reprezentant pentru Actiunea Externa. Cristian Parvulescu spune la RFI ca "orice tara europeana poate tinde spre o astfel de functie" insa subliniaza ca "un astfel de post se acorda unei persoane, nu unui stat, iar pentru a putea obtine o astfel de functie este nevoie de o figura politica de mare amploare, pe care tarile din Europa Centrala si de Est, membre ale UE, nu o au in acest moment."

"Romania este o tara marginala, Polonia si Cehia sunt tari mai degraba anti-europene, iar celelalte tari nou intrate in 2004 si 2007 nu pot sa isi permita sa coordoneze aceasta politica de actiune externa a UE. Ar fi totusi o cerere politica, o cerere care sa asigure echilibre politice, dar care se va lovi cu siguranta de obstacole din partea tarilor importante. Sa nu uitam ca tribuna europeana este una care apartine in principal tenorilor si ca axa Berlin-Paris este de departe cea mai importanta. Daca se discuta despre oportunitatea ca Tony Blair sa ocupe o pozitie europeana si daca are vreun merit din acest punct de vedere, nu este greu sa ne imaginam cum se va discuta despre politicienii din Europa Centrala si de Est", a mai declarat la RFI analistul Cristian Parvulescu.