Presedintele Traian Basescu a facut sambata un tur de forta la Craiova: s-a intalnit cu reprezentantii administratiei locale, cu cei ai agricultorilor, cu profesori, cu oameni de afaceri, cu simplii craioveni care participau la serbarile dedicate Zilelor Craiovei. Cu alte cuvinte, a recuperat intr-o singura zi intalniri cat pentru un mandat. Desi „poporul” nu s-a inghesuit in jurul presedintelui ca alta data, seful statului s-a bucurat totusi de o apreciere de soi: a fost comparat cu A.I. Cuza.

Pe parcursul intregii vizite, primarul Antonie Solomon s-a aflat umar la umar alaturi de seful statului, aprobandu-l mereu cu zambete. De altfel, primarul a avut grija sa faca astfel incat presedintele sa se simta cat mai confortabil in Craiova: toti stalpii de electricitate de pe Calea Bucuresti, principalul bulevard al orasului, si cei de pe bulevardul 1 Mai au fost impodobiti cu cate doua steaguri: unul al Romaniei si unul portocaliu, pe care scrie „Basescu pentru Romania.”

Presedintele a ajuns mai intai la Primaria Craiova, acolo unde il asteptau aproximativ o suta de primari si consilieri locali ai PDL din judet. Presedintele le-a vorbit acestora despre temele sale preferate – reforma educatiei, legea pensiilor, referendumul pentru parlament unicameral, mogulii, Dinu Patriciu si Ion Iliescu, reusind sa produca o noua eticheta pentru Mircea Geoana, „Ion Iliescu in caricatura.”

Basescu comparat cu A.I. Cuza

Primarul comunei Cosoveni, Ilie Dumitru, un cunoscut fan al presedintelui, a luat cuvantul si l-a comparat pe seful statului cu Alexandru Ioan Cuza. „Ati coborat, ca si el, printre mamaligari, printre tarani, printre oamenii de jos. Si i-ati prins pe astia cu ocaua mare, ca ei cauta sa ia de la noi cu ocaua mare si cauta sa ne dea cu ocaua mica”, a spus Dumitru, in uralele salii.

Presedintele a vizitat apoi si tarabele mesterilor populari, scotand cateva bancnote de un leu pentru a-si cumpara susan si nuga. „Din copilarie nu am mai mancat”, a spus el. Dar a fost contrazis de vanzatoare: „Domnule presedinte, mereu cumparati de la mine susan.” Tot aici, o batrana a profitat de prezenta presedintelui, anuntandu-l ca i-a trimis 150 de scrisori pana acum si obtinand verbal de la el o intalnire luni, la ora 13:00.

La Filarmonica Oltenia, Traian Basescu a petrecut mai mult de o ora pe scena, in fata profesorilor. Le-a vorbit acestora despre reforma in educatie, iar ei l-au intrebat de ce le-a promis marirea salariilor cu 50 la suta, iar apoi nu s-a tinut de cuvant. „Pentru ca nu stiam ca o sa vina criza”, a venit raspunsul.

In timpul conferintei de presa care a urmat intalnirii cu profesorii, presedintele a admis ca nu este perfect, asa cum declara acum patru ani, tot la Craiova. Intrebat daca regreta ceva din ce a facut in acest mandat, Basescu a spus ca regreta mai multe lucruri. Dar ca pe toate o sa le indrepte in urmatorii cinci ani. De asemenea, a explicat ca nu isi doreste liniste pe scena politica pentru ca aceasta ascunde furturi. „Daca vreti liniste, votati-l pe Geoana!”, a spus Traian Basescu.

Basescu nu a vrut sa se adreseze craiovenilor

Ultimul popas al presedintelui in Craiova a fost in Lunca Jiului, care adaposteste celebrul cartier al tiganilor, dar si locul in care Antonie Solomon a creat Parcul Tineretului, cel mai ambitios proiect al sau in 2009. Presedintele a deschis portile Parcului, apoi s-a plimbat aproximativ o ora alaturi de sotia sa si de primar pe aleile acestuia, trecand cu greu prin multime.

Conform unor reprezentanti din Jandarmerie, nu mai putin de 10.000 de craioveni au fost prezenti la inaugurarea Parcului Tineretului. Surprinzator, Traian Basescu nu a dorit sa urce pe scena amplasata la intrarea in parc, in fata careia se aflau cateva zeci de mii de craioveni, sositi acolo pentru concertul de Zilele Craiovei, cu Iris si Michael Bolton. Seful statului a plecat chiar inainte de inceperea acestuia, la finalul celei mai lungi zile pe care a petrecut-o in capitala Olteniei in ultimii cinci ani.