In prima sambata de campanie Traian Basescu, candidatul sustinut de PDL a ajuns in Craiova, de unde l-a caracterizat pe Mircea Geoana drept o caricatura a lui Ion Iliescu. Din localitatea Varfu Dealului (Suceava) candidatul PSD, Mircea Geoana, i-a raspuns presedintelui, declarand ca este un boxer care se bate cu umbrele. Intre timp, in tara s-au inregistrat 20 de incaierari electorale si Marian Vanghelie a depus plangeri penale impotriva liderilor PD-L Vasile Blaga si Emil Boc. In final, Sorin Oprescu, prezent la Ziua Recoltei, in Capitala, a finalizat traseul autostrazii suspendate care va trece peste casa lui Traian Basescu.

In prima sambata de campanie electorala, Traian Basescu a fost prezent in Dolj, un judet-fief al PSD, de unde si-a inceput tirul atacurilor. Primul vizat a fost Mircea Geoana, despre care a declarat ca este o caricatura a lui Ion Iliescu.

"Senzatia mea este ca nu sunt in competitie cu Mircea Geoana, ci cu Ion Iliescu, care este in spatele lui. Va fi prima data cand o sa-l bat si pe Ion Iliescu, nu numai pe Mircea Geoana. La varsta dumnealui, domnul Ion Iliescu putea sa evite o bataie electorala daca nu se baga sa-i predea stafeta lui Mircea Geoana", a declarat presedintele.

El a explicat si ce eveniment PSD-ist l-a inspirat pentru a trage concluziile de mai sus: "Am vazut, la depunerea candidaturii domnului Mircea Geoana, momentul in care domnul Ion Iliescu ii preda stafeta domnului Mircea Geoana".

Traian Basescu in Dolj
Traian Basescu in Dolj
Foto: Rompres
Dupa cateva zeci de minute, in cadrul unei conferinte de presa, Traian Basescu si-a nuantat declaratia si si-a indreptat tirul atacurilor spre mogulii media Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu: "Vantu isi asteapta Posta inca de la inceperea mandatului meu".

Ceilalti moguli asteapta sa se privatizeze companiile Romgaz, Transgaz, Conpet sau Oil Terminal. "In 2006, am blocat in CSAT astfel de privatizari pentru a evalua impactul unor privatizari gen Petrom. Ei vor o tara tacuta, linistita, sub care infloreste Vantu, Voiculescu si Patriciu (...) Eu nu vreau o tara peste care sa se astearna linistea la adapostul careia tara sa fie fraudata. Este anormal sa-l chemi pe presedintele Senatului 'Vino la mine in Delta, la ponton, sa-ti mai dau niste indicatii'. (...) Oamenii astia asta fac, Voiculescu, Vantu, Patriciu", ei "au nevoie de liniste", a mai declarat Traian Basescu.

La Craiova, Traian Basescu s-a intalnit cu primarul Antonie Solomon si cu reprezentantii administratiei locale, agricultori, profesori si oameni de afaceri. La invitatia primarului, Traian Basescu a inaugurat Parcul Tineretului, unde autoritatile i-au pregatit o seara artistica cu Tudor Gheorghe si Michael Bolton.

Presedintele Basescu a avut parte si de doua momente picante. La iesirea din sediul Primariei, un simpatizant i-a scandat presedintelui: 'Cand Basescu apare, soare rasare'. Fiind intrebat ce va face Elena Udrea pentru el in campanie, Basescu a raspuns: "Va purta traista maramuresana si va urca pe cal, asta va face. Ce sa faca?"

PSD: In deschidere, Vanghelie

La PSD, prima sambata de campanie a fost deschisa de catre Marian Vanghelie, care a declarat ca va depune doua plangeri penale pe numele lui Vasile Blaga si Emil Boc.

Primarul sectorului 5 a explicat, sambata dimineata, la un seminar al PSD, ca cei doi ar fi semnat ordine ministeriale ilegale. Vanghelie a mai declarat ca va solicita declasarea dosarului Omar Hayssam si ca, in opinia sa, presedintele Basescu a fost implicat in fuga sirianului.

"Eu nu tin dosare nicaieri, pentru ca nu am dosare. Informatiile eu le tin in cap. Pot sa va spun ca senzatia mea este ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost implicat in afacerea Omar Hayssam si de aceea vom incerca sa vedem ce inseamna, din punct de vedere juridic, sa cerem desecretizarea acestui dosar, sa vedem implicarea presedintelui Romaniei", a declarat Vanghelie.

Acesta l-a acuzat si pe Vasile Blaga ca, in calitate de ministru de Interne, ar fi colectat informatii pe care ar urma sa le foloseasca in campania electorala.

La amiaza, la mai putin de o ora dupa ce Traian Basescu a declarat ca este in competitie cu Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD a transmis o replica: "In primul rand, m-a umflat rasul cand am auzit. In al doilea rand, il compatimesc pentru asemenea concluzie. In al treilea rand, este trist ca avem un asemenea om in fruntea statului, care traieste din obsesii si resentimente. Pune semne de intrebare cu privire la normalitatea gandirii acestui om care este sef al statului. E surprinzator, si, regret, e deplorabil ca apeleaza la asemenea chestiuni".

Mircea Geoana in Suceava
Mircea Geoana in Suceava
Foto: mirceageoana.ro
Mircea Geoana si-a petrecut ziua in Suceava, in fieful PDL condus de Gheorghe Flutur. De acolo, Mircea Geoana i-a raspuns lui Traian Basescu.

"Astazi, la o noua declaratie a domniei sale, din Bucovina ii dau doua explicatii. Fie ii este frica, fie ii este frica. Fie ii este frica sa se confrunte cu criza si cu cei cinci ani de mandat, fie ii este frica de Mircea Geoana si gaseste tinte si adversari imaginari. Este ca un fel de boxer care face joc de glezne si boxeaza cu umbra, pentru ca ii este frica sa se suie in ringul de box", a declarat Mircea Geoana. In Suceava, Geoana s-a intalnit cu autoritatile locale, cu agricultorii si a vizitat mai multe comune din judet.

Geoana a vizitat si o ferma de vaci, unde a avut parte si de un schimb de replici cu un localnic."Domnu' presedinte trebuie sa ii curatati pe corupti. Mai ales pe cei din partid. Astia ca Iliescu si Hrebenciuc", i-a spus localnicul. La aceste cuvinte, Geoana a incheiat nervos dialogul: "Hai gata, gata cu astea".

Oprescu isi traseaza autostrada peste casa lui Basescu

Oprescu la Ziua Recoltei
Oprescu la Ziua Recoltei
Foto: Rompres
Sorin Oprescu a ales sa ramana in Bucuresti sambata si a stat pret de cateva zeci de minute in Piata Constitutiei. De aici el a explicat cum va construi autostrada suspendata peste casa presedintelui Traian Basescu.

"Nu renunt la autostrada suspendata. Va anunt ca am gasit solutia tehnica pentru ca ea sa treaca pe strada Mihaileanu", a declarat Sorin Oprescu. In piata Constitutiei, Sorin Oprescu s-a intalnit cu producatorii prezenti la Ziua Recoltei.

Primarul general l-a avut drept ghid pe Adrian Radulescu, presedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania. Radulescu a fost nominalizat de Lucian Croitoru pentru functia de ministru al Agriculturii. Dupa plimbarea din Piata Constitutiei, Oprescu a vizitat si mormantul unui fost profesor al sau.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a contabilizat vineri, in prima zi de campanie, 20 de incidente electorale. Un comunicat al MAI transmis catre NewsIn arata ca au fost administrate amenzi in valoare de 12.000 de lei.