Guvernul Lucian Croitoru se angajeaza "sa mentina cotele de impozitare a venitului si profitului, precum si taxa pe valoarea adaugata la valorile existente – 16%, respectiv 19% – pe parcursul perioadei de guvernare", prevede programul de guvernare depus vineri la Parlament de premierul desemnat si obtinut de agentia NewsIn.

"Totodata, Guvernul va promova o politica fiscala transparenta si predictibila, avand ca scop final imbunatatirea conditiilor de functionare a mediului de afaceri. in acelasi timp, guvernul, prin asumarea unei coordonari eficiente cu politica monetara, isi afirma angajamentul de adoptare de facto a monedei euro la 1 ianuarie 2015", se mai arata in document.

In plus, mai scrie documentul, masurile noului Cabinet vor fi subsumate obiectivelor de respectare a angajamentelor asumate fata de institutiile financiare internationale si de sustinere a reluarii cresterii economice.

In document se subliniaza faptul ca nerespectarea, de catre Romania, a acordului cu FMI si Comisia Europeana ar presupune "presiuni suplimentare de depreciere a monedei nationale, cu efecte potential si incetinirea, prin eventuala crestere a ratelor dobanzilor, a procesului de creditare a sectorului privat".

Programul de guvernare mai prevede ca, in ultimele luni din acest an, autoritatile "sa ia o serie de decizii nepopulare, care necesita o vointa politica deosebita", cum ar fi respectarea tintei de deficit de 7,3% din PIB pentru acest an si aprobarea bugetului pe 2010, bazat pe un deficit de 5,9% din PIB.

CE MAI PREVEDE PROGRAMUL DE GUVERNARE:

  • Guvernul Croitoru isi mai propune imbunatatirea starii de sanatate a populatiei si redresarea asistentei medicale din mediul rural, dar si punerea in aplicare a unui program national de investitii care sa permita dezvoltarea infrastructurii sanitare la standardele europene, in maximum opt ani, inclusiv prin atragerea de fonduri europene.
  • Cabinetul Croitoru isi mai propune si clarificarea statutului creatorilor si stimularea IMM-urilor creative, introducerea cursurilor de stimulare a creativitatii in scoli, dar si sustinerea "rolului Bisericii in societate".
  • In plus, procesul de educatie va incepe inca de la cresa, astfel incat copilul sa primeasca "terapie educationala", iar 750 de gradinite noi vor fi construite, pentru "cuprinderea integrala a copiilor de 3-6 ani", mai prevede Programul de guvernare.
  • In domeniul Justitiei, Guvernul Croitoru isi propune reducerea duratei proceselor, dar si a deficitului de personal din sistemul juridic, precum si obtinerea de rezultate in lupta impotriva coruptiei.
  • La capitolul "Politica externa", Guvernul Croitoru pastreaza, in mare parte, obiectivele Cabinetului Boc: mai mult pragmatism in consolidarea parteneriatelor pe care Romania le are, isi propune sa puna in valoare mai eficient beneficiile ce decurg din statutul Romaniei de membra UE si NATO, vizeaza intarirea cooperarii regionale si prevede ca obiectiv de guvernare cooperarea consolidata "cu state de pe alte continente catre care pot fi orientate interesele economice ale tarii noastre".
  • Programul de guvernare mai prevede si cresterea cheltuielilor pentru inzestrarea armatei, astfel incat, pe termen lung, acestea sa reprezinte cel putin 20% din bugetul MApN, prin mentinerea bugetului apararii la un procent apropiat de 2%.