Vineri, 23 octombrie, in Romania a inceput oficial campania electorala pentru alegerea presedintelui. Pana acum sapte candidati au fost validati in cursa pentru castigarea functiei supreme in stat: actualul sef al statului Traian Basescu, candidat independent sustinut de PDL, seful PSD Mircea Geoana, liderul PNL Crin Antonescu, cel al PRM Corneliu Vadim Tudor, udemeristul Kelemen Hunor, latifundiarul Gigi Becali de la Partidul Noua Generatie si Ninel Potirca, presedintele Patronatelor Oamenilor de Afaceri de etnie roma.

Vineri, ultima zi de depune a candidaturilor, inca cinci persoane au anuntat ca vor intra in cursa electorala. Intre acestea, actualul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu ce va candida ca independent si Remus Cernea de la Partidul Verde.

Candidatii validati au la dispozitie o luna de zile pentru a convinge electoratul sa-i voteze pentru a ocupa scaunul de la Cotroceni. Ei nu vor sa piarda niciun minut. Inca de joi noaptea, de la ora 00:00, cand s-a dat startul campaniei electorale, in Bucuresti si in tara a inceput lipirea afiselor candidatilor.

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Mandatul este de 5 ani, iar functia de presedinte al tarii poate fi îndeplinita pentru cel mult doua mandate, care pot fi si succesive.

Anul acesta, in urma prelungirii mandatului prezidential de la 4 la 5 ani, vor avea loc pentru prima data alegeri prezidentiale separat de cele parlamentare.

Si inca o noutate: pentru prima data la prezidentiale stampilele de vot vor fi personalizate. Pe ele va scrie numarul sectiei de vot si judetul in care se voteaza.

Timp de patru saptamani, posturile radio-TV vor oferi gratuit spatii de emisie candidatilor la prezidentiale. Acestia vor trebui sa respecte reguli stricte impuse de Consiliul National al Audiovizualului.

Primul tur pentru alegerea presedintelui tarii se va desfasura in 22 noiembrie 2009.