Vicepresedintele SUA, Joe Biden, soseste in Romania miercuri seara la ora 20:00, urmand ca joi sa aiba intalniri cu clasa politica si sa sustina un discurs despre relatia SUA cu Europa de Est. Consilierul lui Biden, Tony Blinken, spune ca scopul vizitei este reafirmarea "substantei parteneriatului strategic" dintre SUA si Romania, compania de analiza Stratfor sustine ca vizita sa "face parte dintr-o perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa", in timp ce Academia Catavencu sustine ca ar aduce un mesaj de sustinere pentru un anumit candidat la presedintie, si anume Mircea Geoana.

Consilierul lui Biden

"Vicepresedintele va discuta cu liderii celor trei tari vizitate (n.red. Polonia, Romania, Cehia) despre noua arhitectura de securitate privind apararea antiracheta. Dupa cum stiti, aceasta noua arhitectura contine tehnologie mult mai moderna, este adaptata noilor provocari si, spre deosebire de fostul program antiracheta, acopera toate tarile NATO", a punctat Tony Blinken, consilierul lui Biden.

Un alt subiect va fi legat de securitatea energetica si de rolul pe care aceste tari din Europa il pot juca pentru diversificarea rutelor si resurselor energetice, a mai spus consilierul lui Biden. De asemenea, un alt aspect vizat de vizita lui Biden este cel comercial si investitional.

Stratfor

La randul sau, intr-un articol publicat saptamana trecuta, compania de analiza Stratfor considera ca "vizita lui Biden in Europa Centrala face parte dintr-o perpetua batalie dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, dar are legatura si cu problema geopolitica mai ampla a Iranului". "Tinand cont de faptul ca Rusia ia in considerare continuarea colaborarii cu Teheranul, SUA il trimit pe Biden in Europa Centrala ca mesaj ca poate continua sa joace dur chiar acolo unde Rusia este afectata cel mai mult", sustine Stratfor.

"In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington - Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile de proiectare ale fortei aviatice in Orientul Mijlociu - Romania ofera acces direct in 'punctul moale' al Rusiei", mai cred analistii Stratfor. Romania "a aratat un interes agresiv in a-si proiecta propriile interese in Republica Moldova, pe care Moscova o considera inca parte a propriei sfere de influenta", iar din acest motiv reprezinta un interes special.

Speculatii romanesti

Academia Catavencu vorbeste si despre un alt scop, mai putin transparent si evident, aducerea unui mesaj de sustinere in cursa electorala pentru Mircea Geoana. Speculatie sau nu, e o informatie greu de verificat.

Oricum, vizita vicepresedintelui american Joe Biden are loc intr-un context special: inainte de finalizarea mandatului presedintelui Traian Basescu. Presa romaneasca a alocat spatii largi iritarii presedintelui Basescu de a nu fi primit, inainte de sfarsitul mandatului, intr-o vizita la Casa Alba, de noul lider american. Ambasadorul Romaniei la Washington spunea in septembrie ca se lucreaza in permanenta la o vizita la nivel inalt, insa noul ambasador american la Bucuresti a adus un mesaj clar: este putin probabila o intalnire Basescu-Obama inainte de incheierea mandatului primului dintre ei.

"Pentru ca acest presedinte (n.r. american) este acum acaparat de probleme interne, iar Congresul este acum in sesiune. Cand Congresul isi desfasora lucrarile, presedintele are tendinta sa se concentreze pe ceea ce face Congresul si asta se intampla si acum. Deci este improbabil sa existe acum o vizita. De altfel este putin probabil sa fie orice alte intalniri bilaterale", a completat diplomatul american, spunand ca presedintele Obama lucreaza "24 de ore din 24", dar o face pe probleme de politica interna.

Vizita lui Biden in Romania face parte dintr-un turneu care mai cuprinde Polonia si Cehia. In Polonia, vicepresedintele american a dat asigurari ca imbunatatirea relatiei SUA-Rusia nu se va face "in detrimentul Europei Centrale". "Apreciem mult cooperarea noastra cu aliatii in domeniul apararii antiracheta, in special cooperarea cu Polonia si Cehia. Contam pe continuarea acestei cooperari pentru proiectele viitoare", a spus Biden. Declaratii care se pare ca i-au linistit pe polonezi, intrucat autoritatile de la Varsovia considera necesar si interesant noul proiect de aparare antibalistica.