Candidatul PNL la presedintie, Crin Antonescu afirma, intr-un interviu HotNews.ro - RFI realizat de Dan Tapalaga, ca asa numita Coalitie Grivco reprezinta vointa cetatenilor. "Pericolul pentru tara asta nu vine de la Nastase, Voiculescu, Iliescu, Geoana. Vine in acest moment de la Traian Basescu si de la clica imbogatita si corupta a lui Traian Basescu", afirma Antonescu. Cat ii finanteaza Dinu Patriciu campania electorala? Si-a schimbat candidatul la presedintie viziunea de "monarhist definitiv"? De ce nu l-a oprit pe Bogdan Olteanu sa ajunga viceguvernator BNR?

Asculta interviul cu Crin Antonescu

Descarca emisiunea in format MP3

Dan Tapalaga: Candidatul PNL la presedintie, Crin Antonescu, este invitat la HotNews.ro – RFI. Cateva zile dupa desemnarea lui Klaus Johannis drept premier din partea Coalitiei PNL-PSD-UDMR, domnul Mircea Geoana spune asa: I-am propus lui Johannis să mă sprijine în turul II. Va deranjeaza?

Crin Antonescu: Pe mine nu ma deranjeaza nimic din ceea ce nu dauneaza interesului public sau interesului meu, pentru ca sunt si eu un om care are interesele lui, la vedere, ce-i drept, asa incat chiar nu vad o problema in asta. I-a propus chestiunea asta domnul Geoana domnului Johannis.

E normal sa ne cautam cu totii sustinatori. Johannis este, categoric, in acest moment, un om care are prestigiu, care are simpatie. Ea se vede chiar foarte clar. Si, pana la urma, nu vad nimic rau in incercarea domnului Geoana de a-si castiga un sustinator. Sigur, pentru asta ar trebui ca domnul Geoana sa intre in turul doi si domnul Johannis sa-i acorde acest sprijin (...)

  • Gazela e libera

Rep: Asadar, nu va deranjeaza?

C.A: Nu. (...) Ceea ce e clar e ca domnul Johannis nu e dispus sa se lase transformat intr-un agent electoral. Eu, de exemplu, nu i-am propus domnului Johannis, desi si pe mine m-ar bucura sau m-ar avantaja sprijinul afisat in campanie al unui om precum Klaus Johannis. (...)

Rep: Dupa ce Mircea Geoana v-a acuzat ca-l folositi electoral pe Klaus Johannis, ati spus asa: "Mircea Geoana nu ne poate convinge ca este o gazela nevinovata care fuge de vanatorul cel rau. El este in aceeasi masura responsabil la fel ca Traian Basescu". Pai daca gazela se supara si fuge din Coalitie?

C.A: In primul rand ca nu exista nici o Coalitie. Deci, gazela e libera. Nu exista nici o coalitie, domnul Geoana a facut un gest de intelepciune politica. Un gest pe care l-am salutat fara nici un fel de rezerva - desi suntem contracandidati - atunci cand a venit si domnia sa cu PSD in intampinarea unei solutii.

Sprijinul PSD sigur ca era aritmetic decisiv pentru a se constitui o majoritate in acest sens. N-am raspuns la acuzatia domnului Geoana cum ca l-as folosi pe Johannis ca agent prin aceasta fraza cu gazela. Aceasta fraza cu gazela a fost raspunsul la intrebarea daca-l consider pe dl Geoana responsabil pentru ceea ce s-a intamplat in ultimele luni in Romania sau numai pe presedintele Basescu si pe domnul Boc.

Deci n-au legatura intre ele. Sigur, avand o nuanta polemica au fost contrapuse. Cred ceea ce am spus: intr-adevar, dl Geoana, neconvingator pentru mine, vorbeste si despre trecut si despre viitor ca si cum n-ar fi iesit de doua saptamani de la o guvernare de 9 luni si in care a asumat mari proiecte nerealizate nici unul.

  • Geoana ia si el niste puncte

Rep: Suna putin schizofrenic. Pe de-o parte il criticati pe dl Geoana pentru ca a facut parte dintr-o guvernare pe care o considerati proasta, pe de alta parte pe acelasi Mircea Geoana il invitati sa va sustina in propunerea de premier.

C.A: Nu pe mine, nu pe mine. Pe acelasi Mircea Geoana l-am invitat, cum l-am invitat si pe presedintele Basescu, sa mergem pe o solutie pe care o avem la indemana, o solutie eficienta, sper, si onorabila in orice caz. Care-i o solutie neprovocatoare politic.

Si in sensul acesta nu-i nici un fel de schizofrenie. Pai, ce credeti? Ca sunt prieten politic cu Mircea Geoana? E o campanie electorala pe care o duc impotriva unui comportament politic, impotriva unei guvernari care-i reuneste in egala masura si pe Basescu si pe Geoana. Sigur ca intre ei sunt diferente.

Sigur ca se da o confruntare principala cu Traian Basescu, pentru ca domnia sa e presedinte, pentru ca domnia sa cinci ani a asezat in Romania un model si a reasezat un rau, un sistem impotriva carora candidez. Dar nu rezulta de nicaieri ca sunt aliat cu dl Mircea Geoana. Am facut impreuna, si ma bucur, un demsers absolut....

Rep: ...din care dvs ati castigat sase procente iar Mircea Geoana nimic.

C.A: Dar domnule Tapalaga, nu e vina mea. In politica, atunci cand faci lucruri bune, cand dai solutii bune, atunci castigi puncte.

Rep: Credeti ca din cauza asta s-a suparat Mircea Geoana, ca s-a prins in final ca povestea asta nu i-a adus nici un castig?

C.A: Probabil ca in economia candidaturii sale considera ca nu a fost castigatorul acestei miscari politice, desi inca o data spun, eu cred ca si domnia sa ia niste puncte, pentru ca a actionat ca un om politic. (...)

Domnul Geoana nu are de ce sa se supere pe mine. Poate sa fie alarmat, poate sa fie nelinistit, asta nu e decat un indemn la un spor de creativitate si de realism in campanie, dar n-are de ce sa fie suparat pe mine.

  • Jucariile lui Basescu

Rep: Traian Basescu a declarat ieri, tot aici in studioul HotNews.ro ca, daca propunerea Johannis-premier venea doar din partea PNL, o analiza cu toata atentia. Citez: “As fi luat-o in calcul daca venea din partea PNL. Asa, din capul locului a fost o falsa solutie.” Il credeti pe seful statului cand spune asta?

C.A: M-ati ajutat sa formulez delicat: nu-l cred. Chiar ma gandeam, cum sa spun eu acum din nou ca presedintele nu spune adevarul. Si am sa va spun de ce. In ziua in care guvernul a cazut, presedintele ne-a chemat la consultari.

PSD-ul nu s-a dus, noi ne-am dus. Si atunci am discutat cu domnul presedinte, si m-am tinut de cuvant in sensul ca a fost prima institutie, primul om politic caruia i-am spus oficial despre Klaus Johannis. Deci noi i-am prezentat aceasta solutie.

Rep: Formaserati deja coalitia.

C.A: Nu, nu formaseram, nu. Cu PSD-ul abia in seara respectiva ne-am intalnit si au spus: e o solutie buna.

Rep: Dar, inainte sa mearga partidele la consultari, se stia ca PSD si PNL vor sustine un candidat comun.

C.A: A, astea sunt surse. Eu anuntasem, in momentul in care am initiat motiunea de cenzura, ca am pregatit un pas mai departe, care nu tine numai de mine, dar am o propunere in acest sens.

Rep: Cei de la PSD au spus OK.

C.A: N-am discutat atunci cu cei de la PSD, ca am fi anuntat imediat. Cei de la PSD nu s-au dus la consultari la presedinte invocand ca tocmai au nevoie de un ragaz in care sa discute cu ceilalti. Noi ne-am dus la presedinte si i-am spus: propunerea noastra e Johannis.

Rep: Si aici, presedintele a mai adus un argument cand v-a spus ca il respinge: Coalitia Grivco, sustine presedintele, varianta Klaus Johannis a fost discutata cu Dan Voiculescu, fostul turnator la securitate in capul mesei.

C.A: Astea-s jucarii ale domnului Basescu. Intai si intai sa ne lamurim: discutam soarta unei tari, o criza politica si de guvern, si nicaieri in lumea civilizata, in Europa, nu vine nimeni cu argumente de genul acesta: Berlusconi nu-mi place pentru ca are haine frumoase si mi-e ciuda pe el.

  • Eu nu stiu ce inseamna Grivco

Rep: Dar dvs va plac oamenii care au discutat despre sustinerea lui Klaus Johannis.

C.A: Deci, dle Tapalaga, pe rand. Deci mai intai sa asezam faptul ca un presedinte de tara nu are voie sa invoce faptul ca nu-mi place cutare. N-are voie. Poate sa nu-i placa, poata sa spuna de ce, dar in alt context.

Rep: Ok, am notat. Pasul urmator: Coalitia Grivco.

C.A: Pasul urmator. Eu nu stiu ce inseamna Grivco. Cred ca-i numele unei firme, sau ceva de genul acesta.

Rep: Ei, stiti, nu se poate, sunteti de atatia ani in politica.

C.A: Nu, nu, nu stiu. Sunt de atatia ani in politica, va rog sa ma credeti, nu stiu ce inseamna Grivco.

Rep: Una din firmele domnului Dan Voiculescu.

C.A: Foarte bine, sa fie sanatos, prosperitate pe cai legale. Nu stiam, si nu stiu, desi sunt de atatia ani in politica, ce firme au unii si ce firme au altii. N-am legaturi de felul acesta cu lumea afacerilor.

Bun, am discutat cu Mircea Geoana, presedinte PSD, cu Marko Belo, presedintele UDMR, cu Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor naionale, si Dan Voiculescu, care este presedintele, sau ma rog, liderul spiritual...

  • Filmul discutiilor de la Grivco

Rep: Unde?

C.A: Intr-o cladire, care posibil ca asta inseamna de vreme ce spune domnul Basescu.

Rep: Pe langa Casa Presei, pe acolo...

CA: Exact, o cladire moderna, cu niste birouri. Nu avea importanta unde, din punctul meu de vedere.

Rep: Cand a avut loc aceasta intalnire?

C.A: In seara in care a cazul Guvernul.

Rep: Dupa intalnirea cu presedintele?

C.A: Evident ca dupa intalnirea cu presedintele. Dupa intalnirea cu presedintele. Eu vorbisem si cu dl Mircea Geoana care mi-a spus ca nu merge la consultari si ca sa vorbim noi mai intai.

Eu i-am spus, domnule vorbim, vreau sa gasim un consens pentru o solutie, dar eu ma duc la consultari. Am cerut consultari, presedintele a procedat normal convocand la consultari. Faci ce vrei, eu fac ce stiu.

Rep: Presedintele mai pronunta niste nume ca fiind prezente la aceasta intalnire: Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc.

C.A: Nu stiu. Eu am avut o intalnire cu presedintii partidelor si destul de scurta. Nu stiu cine a discutat acolo, dar un lucru e clar.

O sa trec si la intrebarea pe care nu vreau sa o evit: daca mie imi plac sau nu-mi plac anumite persoane. Si Mircea Geoana si Dan Voiculescu si ceilalti sunt parlamentari ai Romaniei, sunt actori in jocul poltic, si in jocul politic, mai ales cand esti presedinte, trebuie sa lasi la o parte umorile.

Poate nici mie nu-mi place Traian Basescu, nu-mi place Mircea Geoana, va dau raspuns direct, nu-mi place nici Dan Voiculescu. Pai atunci inseamna ca nu mai fac politica, ma duc acasa la mine pentru ca in politica sunt oameni care nu imi plac mie.

  • De unde vine pericolul

Rep: Si totusi, nu v-ati pus un semn de intrebare, de ce oare, acesti oameni pe care nu-i plac, cu care nu ma simt bine, accepta veseli propunerea Klaus Johannis.

C.A: N-au acceptat-o foarte veseli. Eu intotdeauna pornesc de la prezumtia de nevinovatie si pornesc si de la prezumtia de responsabilitate in politica. Am sperat foarte sincer ca presedintele va accepta aceasta solutie pe care i-am propus-o pentru ca ea era rationala.

Ati uitat sa ma intrebati daca imi place domnul Boc, daca imi place domnul Berceanu, doamna Udrea, doamna Ridzi. A face politica inseamna mai mult decat a vorbi cu cei care-ti plac si a nu vorbi cu cei care nu-ti plac.

Rep: Dar de ce nu va plac oamenii acestia cu care ati discutat la Grivco? Dan Voiculescu sau Adrian Nastase?

C.A: Nu-mi plac pentru ca au alte convingeri, alt trecut, alte mijloace de a face politica. Dar, atentie, in situatia in care suntem azi in Romania, indraznesc sa va spun, nu-i vorba ca-mi plac unii mai mult sau mai putin. In acest moment, pericolul pentru tara asta nu vine de la Nastase, Voiculescu, Iliescu, Geoana.

Vine in acest moment de la Traian Basescu, care e foarte limpede ca se comporta dincolo de bariere acceptabile in democratie si de la clica imbogatita si corupta a lui Traian Basescu, care detine in buna masura parghiile guvernamentale. Eu asa imi pun problema. Nu-mi pun problema cine imi place si cine nu-mi place.

Rep: Iarasi e paradoxal. Pe toti acestia pe care i-ati numit, Iliescu, Nastase, Voiculescu, i-ati considerat la un moment dat un pericol.

C.A: Da sigur ca da, de aceea in 2004 Traian Basescu a iesit presedinte, printr-o mobilizare...

Rep: Si va asociati cu pericolul ca sa inlaturati un pericol? Cum vine asta?

C.A: Pai ne-am asociat si in 2004, pentru ca unii dintre noi il cunosteam pe Traian Basescu. Marea problema a unei democratii este sa nu dai sansa unui om care a devenit un potential pericol sa se perpetueze la putere.

Si chiar daca, astazi am putea spune, in multe privinte, Traian Basescu este mai rau decat era Adrian Nastase, cred ca schimbarea de atunci a fost una benefica, cum benefica si necesara este si schimbarea lui Traian Basescu.

  • Constitutie sau bun simt?

Rep: De ce insistati cu propunerea Klaus Johannis? Articolul 103 din Constitutie: Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament" Despre o majoritate parlamentara formata dupa alegeri nu gasim in Constitutie, nici o referire.

C.A: Bun, daca nu gasim in Constitutie, gasim in bunul simt, in logica democratica.

Rep: Bun, dar democratiile functioneaza cu legi, sunteti un adept al legalitatii.

C.A: Democratiile functioneaza cu legi, vom ajunge din nou la Curtea Constitutionala, nu stiu ce se va intampla. Cert este ca bunul simt, in spirit si necontrazis de vreun text constitutional este principiul ca Guvernul se afla sub controlul Parlamentului, ca investirea si demiterea Guvernului sunt prerogative ale Parlamentului si ca in constituirea unui Guvern presedintele face oficiul de moderator si consacra vointa unei majoritati parlamentare. Aici problema se pune in felul urmator. Ne intreaba unii: de ce va impotrivit solutiei Croitoru? Nu vreti binele tarii?

Rep: Chiar si cititorii HotNews.ro v-au reprosat asta.

C.A: Politic, logic, cronologic, solutia aparuta cu majoritate in spate este Johannis. Deci intrebarea trebuie pusa domnului presedinte Basescu: de ce te opui acestei solutii.

Rep: Pai a explicat: coalitia Grivco.

C.A: Iar raspunsul dat de dl Basescu poate fi acceptat de un copil de gradinita, de la un adolescent, de la un tanar care n-are legatura cu politica si spune: nu-mi place, are nasul prea mare sau are ochii verzi si nu negri. Coalitia de la Grivco, asta nu-i un raspuns de presedinte.

Coalitia de la Grivco este majoritatea parlamentara din Parlamentul Romaniei, adica din tara sa. Este expresia voturilor cetatenilor romani care i-au facut pe acesti oameni parlamentari, sefi de partide, cum l-au facut si pe dl Basescu presedinte. (...)

  • Dinu Patriciu, finantatorul minor?

Rep: Stiti ce am observat. Ca idei din programul dvs economic – reducrea TVA la 15% de exemplu sau, mai recent, ideea unui guvern de tehnocrati, au fost lansate si sustinute puternic inainte sa le faceti publice de Dinu Patriciu. Cat va influenteaza in decizii?

C.A: In decizii deloc.

Rep: In politica

C.A: Foarte putin, atat cat mai influenteaza orice om cu care discut si care mi se pare la un moment dat ca are o idee buna

Rep: Si care va finanteaza campania electorala.

C.A: Dinu Patriciu in acest moment este unul dintre finantatorii minori ai unei campanii minore din punct de vedere financiar.

Rep: Minor, Dinu Patriciu?

C.A: Nu in general, haideti sa nu facem confuzii pe care stiu ca dvs nu le faceti. Dinu Patriciu este major, dar campania mea, care are niste costuri reduse pana in acest moment, costurile mari abia urmeaza, nu il are ca finantator major pe Dinu Patriciu.

Rep: Dar cine e finantatorul major?

C.A: Deocamdata ne-am descurcat cu ce a avut in conturi partidul, cu contributiile conjunturale si cu cotizatiile speciale in campanie, speciale insemnand...

Rep: Ma mir, ca domnul Patriciu are de unde, e cel mai bogat om din Romania dupa toate topurile. Sa fie sanatos si sa fie si mai bogat, daca nu incalca vreo lege, nu vad care este problema. Nu discuta nimeni despre finantatorii posibili ai campaniei domnului Basescu si este normal, va incepe campania.

Eu maine la Camera de Comert voi deschide public ceea ce am anuntat, si anume o campanie cat se poate de transparenta, cu conturi, cu SMS-uri, o campanie in care sa strangem putin de la multi. (...) S-a vehiculat apropo de aceasta presa care mesteca guma veche ca-l voi pune pe Patriciu prim-ministru. Uite ca nu-l pun pe Patriciu prim ministru. Patriciu ma va finanta, sper, contez pe asta, in limite legale si transparente.

Nota:HotNews.ro a prezentat mai sus transcrierea fragmentului esential din interviu, pentru varianta integrala cu aprecieri despre Dinu Patriciu, acordul cu FMI si simpatiile sale monarhiste.De ce nu l-a oprit pe Bogdan Olteanu sa ajunga viceguvernator BNR? Vezi varianta AUDIO si fragmentele VIDEO.