PSD, PNL si UDMR i-au transmis premierului desemnat Lucian Croitoru ca nu are majoritatea parlamentara pentru formarea guvernului si i-au recomandat acestuia "sa nu intre intr-un joc politic ce il depaseste". Lucian Croitoru a caracterizat insa discutia drept "un proces interactiv" si le-a spus liderilor opozitiei ca nu este un "pion, ci o solutie".

"I-am comunicat unanim si raspicat ca nu a gasit majoritatea pe care o cauta pentru a putea sa aiba sprijin in Parlament", a declarat Geoana, la finalul negocierilor, care au durat foarte putin timp.

El a subliniat ca PSD, PNL si UDMR il sustin ferm pe Klaus Johannis si i-a recomandat lui Lucian Croitoru "sa nu continue sa intre intr-o sarada politica care nu-i face bine nici lui, nici Romaniei". De altfel, Geoana nu a ezitat sa-l avertizeze pe Croitoru ca, daca nu renunta la desemnarea sa ca premier, risca sa-i fie afectata credibilitatea si carierea profesionala.

Cele trei partide solicita retragerea propunerii de premier desemnat, intrucat nu are o majoritate, si i-au cerut lui Lucian Croitoru "sa nu intre intr-un joc care il depaseste, un joc politic in care incearca sa faca jocul lui Traian Basescu".

PSD, PNL si UDMR ii vor trimite o scrisoare presedintelui Basescu in care isi vor reafirma sprijinul pentru Klaus Johannis si vor cere retragerea desemnarii lui Lucian Croitoru.

"Cred ca aceasta intalnire l-a scutit si pe dl. Croitoru de o experienta teribila la patru sau cinci porti diferite. I-am scurtat intr-un fel suferinta", a mai spus Geoana.

Lucian Croitoru: Nu sunt un pion al nimanui, sunt o solutie

Premierul desemnat a declarat, la finalul negocierilor cu opozitia, ca nu este pionul nimanui: "Le-am spus ca nu sunt un pion al nimanui, sunt mai degraba o solutie, asa ma vad", a spus el, adaugand ca nu discuta despre depunerea mandatului, ci despre identificarea solutiilor.

"Este un proces interactiv, iar pentru a avea loc interactiile e nevoie intotdeauna de doua parti, raman deschis la aceste discutii", a continuat el.

"Cu cat se prelungeste formarea guvernului, cu atat lucrurile se complica", a avertizat insa Lucian Croitoru, care s-a indreptat inspre sediul PDL dupa negocierile cu opozitia.

Ludovic Orban: I-am solicitat lui Lucian Croitoru sa se duca la presedintele Basescu si sa-si depuna mandatul

"Reprezentantii celor patru grupuri parlamentare prezenti la discutii i-au comunicat lui Lucian Croitoru ca il sustin pe Klaus Johannis la functia de premier". Anuntul a fost facut de prim-vicepresedintele Partidului National Liberal Ludovic Orban, care a declarat dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului cu premierul desemnat ca i-a "solicitat lui Croitoru sa se duca la presedintele Basescu si sa-si depuna mandatul".

"Mi-a dat impresia unui om aflat intr-o pozitie neplacuta. A fost foarte incurcat", a precizat Ludovic Orban. "Nu am inteles cum si-ar putea imagina ca va obtine votul de investitura. In afara de votul PDL, la ora actuala nu il sprijina nimeni", a continuat liderul liberal, subliniind ca membrii opozitiei il sustin in continuare pe primarul Sibiului la functia de sef al Executivului.

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a continuat marti consultarile si negocierile cu partidele parlamentare, in incercarea de a obtine o majoritate. El s-a intalnit, la ora 14:00, la Parlament, cu reprezentantii PSD+PC, PNL, UDMR si grupului minoritatilor nationale. Membrii opozitiei si-au exprimat sustinerea pentru Klaus Johannis si au anuntat ca vin la intalnirea cu Lucian Croitoru din politete.

Seful statului l-a desemnat pe Lucian Croitoru sa formeze noul guvern. PD-L este singurul partid parlamentar care si-a anuntat sprijinul pentru premierul desemnat. Lucian Croitoru are ca termen constitutional data de 26 octombrie pentru a anunta formarea unui Cabinet si prezentarea in Parlament pentru validarea echipei si a programului sau de guvernare.