Constitutia Romaniei trebuie schimbata, inclusiv in ceea ce priveste articolul 1, care contine sintagma de stat national, a declarat marti candidatul UDMR la presedintie, Kelemen Hunor, la depunerea listelor de semnaturi la Biroul Electoral Central.

"Romania doar pe hartie este stat national (...) Trebuie schimbata aceasta sintagma" de stat national, a spus el, argumentand prin faptul ca 10% din populatia tarii este formata din minoritati etnice.

"Constitutia trebuie sa fie in concordanta cu realitatea, nu realitatea trebuie adusa in conformitate cu Constitutia", a subliniat Kelemen Hunor.

Candidatul UDMR a sustinut ca va milita pentru reforma statului, a institutiilor si a Constitutiei, care este "mult depasita" de realitate.

"Trebuie reformate institutiile si statul roman. Daca nu reusim, vom ramane la periferia UE, vom ramane o tara saraca", a adaugat el.

Kelemen Hunor a afirmat ca "statul hipercentralizat trebuie sa dispara", pentru a intra intr-o noua "faza, in care comunitatile locale si regiunile istorice" vor detine un rol mult mai important.