Candidatii, in dialog cu cititorii HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu, discutie online cu cititorii HotNews.ro: Regimul semiprezidential este bun. Este un compromis care garanteaza ca nu se poate ajunge la dictatura.

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 18 octombrie 2009, 19:29 Actualitate | Politic


Traian Basescu in drum spre redactia HotNews.ro
Foto: HotNews.ro
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a discutat luni cu cititorii HotNews.ro despre criza politica si alegerile prezidentiale - o premiera pentru presa online din Romania. Traian Basescu a spus ca il vede pe Mircea Geoana drept adversar in turul secund al alegerilor prezidentiale, dar si ca ia in calcul declansarea de alegeri anticipate ca ultima solutie pentru solutionarea crizei politice. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga.

 • Traian Basescu a reluat raspunsurile catre cititori, postind si in zilele de marti si miercuri
 • Presedintele va raspunde pana la sfarsitul saptamanii la intrebarile de la cititori care vor veni luni pana la ora 18:00
Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, dupa ora 19:00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Orientarea dvs politica (Luni, 19 octombrie 2009, 13:02)
  Mihai Bunea [anonim]

  1. Sunteti dispus sa va faceti testul de orientare politica de la http://www.politicalcompass.org/test si sa publicati rezultatul ?

  Nu acum, dureaza cam 15-30 minute. Dar l-ati putea completa in linistea biroului propriu, iar cineva din staff-ul dumneavoastra sa posteze pe internet rezultatul (un punct pe un grafic bidimensional, alaturi de personalitati precum Milton Friedman, Angela Merkel, Hitler, Stalin sau Ghandi).

  Evident, ar fi mult mai interesant daca ati publica pozitia vis-a-vis de fiecare intrebare (de ex: "de la fiecare dupa abilitati, catre fiecare dupa nevoi"), eventual cu un scurt comentariu explicativ. Dar aveti dreptul la anonimatul opiniilor personale, asa incat as fi multumit daca ati face public macar graficul final.

  2. Ce pozitie aveti fata de impozitul forfetar in varianta actuala (si guvernul care l-a impus)?

  Varianta actuala: minim 500 EUR impozit, *indiferent* de venitul firmei. Pentru un impozit de 16%, un calcul elementar arata ca venitul firmei trebuie sa fie de minim 3125 EUR pe an.
  In cazul unei firme in stand-by (ex: SRL deschis de un student pe cand beneficia de facilitati fiscale), cu zero venituri, procentul de impozitare este efectiv infinit!

 • premierul desemnat (Luni, 19 octombrie 2009, 13:02)
  Marius Dragan [anonim]

  Domnule presedinte, as dori sa stiu daca ati mai vorbit intre timp cu premierul desemnat, Lucian Croitoru si daca v-a spus cum sta cu formarea noului cabinet? Va doriti ministri noi din cadrul PDL sau Lucian Croitoru va alege ministri PDL care au mai facut parte cabinetul Boc: Radu Berceanu, Elena Udrea, Adriean Videanu etc?

 • Referendum (Luni, 19 octombrie 2009, 13:03)
  Ion [anonim]

  Domnule Presedinte Basescu,

  Dand la o parte influentele din mass-media, manipulata mai rau ca niciodata, incerc sa imi dau seama daca prin propunerea de a include un referendum in alegerile presidentiale nu doriti sa manipulati si dvs. societatea civla. E clar ca cine va vota pentru reducerea numarului de parlamentari va fi influentat sa va acorde dvs. votul pentru presedinte.

  Intrebarea mea este: Cum ma puteti convinge ca introducerea acestui referendum nu este de fapt o mutare electorala?
  Intrebarea 2: Pe ce va bazati cand declarati ca sunteti convins ca veti castiga un nou mandat?

  Toate bune,
  Ion

 • anticipate (Luni, 19 octombrie 2009, 13:03)
  Daniel [anonim]

  In prima faza, ati declarat ca luati in calcul declansarea de alegeri anticipate daca si al doilea premier desemnat o sa cada in Parlmament, iar apoi ati spus ca e posibil sa mentineti cabinetul Boc daca Lucian Croitoru nu va fi votat. V-ati schimbat punctul de vedere de teama ca FMI ar putea sa nu mai acorde urmatoarele transe?

 • campanie.... (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)
  Florin [anonim]

  Buna ziua

  Domnule Presedinte,
  Credeti ca dupa 20 de ani, clasa politica a evoluat si am putea avea prima campanie electorala curata, fara atacuri la persoana, fara votanti urcati in autobuze, fara ulei, zahar, etc., si bazata doar pe programe concrete, viabile?Poporul isi doreste un altfel de "duel" intre candidati!

  Cu respect, Florin

 • Arhiva Doi s'un sfert (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)
  Lionel [anonim]

  Arhiva Doi s'un sfert e la Vanghelie?

 • Politica mea si a ta. (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)
  Claudiu V. [anonim]

  Domnule Presedinte,

  De ce la noi politica este despre Basescu, Antonescu, despre Geoana si Johannis, si nu despre pensii, salarii, criza economica, impozite, legi sau despre relatii bilaterale?

  Daca nu reusiti sa imi dati un raspuns concret, atunci inseamna ca nici dumneavoastra nu ati inteles nimic din ultimele trei saptamani…

  Multumesc

 • premier Mihai Tanasescu (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)
  solomon [anonim]

  Vedeti posibila o desemnare ca premier a lui Mihai Tanasescu in cazul in care dl. Croitoru nu va reusi ? S-ar putea reface astfel coalitia psd-pdl?

 • Consilierul lui Nastase in echipa dvs de campanie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)
  Mihai Ardelean [anonim]

  Domnul presedinte, e adevart ca in echipa dvs de campanie lucreaza si Tal Silberstein, consultantul care a lucrat pentru Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu? Daca da, cu ce se va ocupa, mai exact?

 • Klaus Johannis (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)
  macchiavelli [anonim]

  Domnule Presedinte, care ar fi consecintele negative ale numirii lui Klaus Johannis ca Premier? Ce ar pierde Romania din aceasta numire? Va puteti explica mai in detaliu motivele ptr care v-ati opus acestei variante?

 • Turul 2 (Luni, 19 octombrie 2009, 13:06)
  Diana [anonim]

  Cu cine va vedeti in turul doi? Nu va intreb cu cine va doriti sa intrati, ci va cer sa faceti o mica predictie. Multumesc.

 • Guvern (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)
  silviu [anonim]

  D-le Presedinte,
  Erati constient ca daca semnati numirea d-lui Johannis se termina cu criza politica si aveam un Guvern care putea sa intre imediat la lucru. Perceptia generala in urma acestui lucru este ca lucrati impotriva tarii.Conteaza orgoliul dvs.mai mult decat binele tarii?

 • despre alegeri anticipate & desemnarea premierului (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)
  Alex [anonim]

  1. Daca veti fi in pozitia de a alege intre dizolvarea Parlamentului si desemnarea unui premier propus de majoritatea PNL PSD UDMR, in aceleasi conditii ca cele prezente, ce decizie veti lua si de ce?
  2. Care sunt avantajele si dezavantajele alegerilor anticipate din prisma efectelor sociale, economice si politice, comparativ cu cele asociate desemnarii premierului propus de majoritatea PNL PSD UDMR?

  Va multumesc

 • Doua intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)
  Cetatean [anonim]

  Domnule Presedinte, permite-mi sa va felicit pentru determinarea de fier de care dati dovada in proiectul de modernizare a statului roman. As dori sa va adresez doua intrebari:

  1. In situtia in care , Doamne fereste, nu vei cistiga un al doilea mandat, credeti ca PDL-ul are forta de a rezista ca partid care impune, prin oamenii sai, cu o agenda a modernizarii Romaniei? Cu alte cuvinte, are o structura suficient de solida pentru a rezista in etapa post-Basescu?

  2. Aveti pirghiile legale si constitutionale de a organiza un referendum chiar daca Parlamentul nu da avizul consultativ pina pe 3 noiembrie si chiar daca ordonanta care obliga parlamentul sa se pronunte in termen de 2o de zile de la solicitarea Dvs cade la vot?

  Cu stima, un votant al Dumneavoastra,
  C.M (Cetatean)

 • Compromisuri (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)
  stefan v [anonim]

  Credeti ca episoadele Ridzi, Udrea, situatia financiara a fiicelor dv., inca nelamurita, vor contribui negativ la sansele dv. de a fi reales la alegerile care urmeaza?

 • se pregateste o noua suspendare a Dvs? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)
  Cristi C [anonim]

  1. Dl Geoana l-a chemat la Bucuresti din nou pe dl Iohannis si l-a pus sa isi faca guvern: “adu-ne 15 oameni si vin-o la Bucuresti” . Aveti informatii ca pregateste “ alianta antiBasescu” o noua suspendare a Dvs ca sa devina dl Geoana Presedinte si sa desemnezeze el Prim Ministru?
  2. Daca nu candidati , cu cine dintre cei 3 ati fi votat: Geoana, Antonescu, Oprescu?

 • de ce nu avem bani? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)
  Un cititor [anonim]

  In urma cu cateva luni, ati declarat ca nu avem nevoie de banii FMI. Totusi, acordul a fost semnat si miliarde de euro au intUnde sunt banii? Pe deficit nu s-au dus, ca se ajusteaza singur, pe fondul scaderii cererii la export si a consumului. Inflatia e in grafic. Contractia economica e de numai 8-9 %. Daca o scadere de 8 % ne lasa fara salarii si pensii, e foarte grav.
  Unde s-au dus, totusi, banii?

 • pensia privata obligatorie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)
  Virgil Popescu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  In luna septembrie 2007, cand s-au lansat pensiile private obligatorii, sau pilonul doi, cum se mai numeste, v-ati declarat sustinator al acestei solutii si ati spus ca va pare rau ca nu puteti sa participati si dumneavoastra. Intre timp, Guvernul a blocal dezvoltarea fondurilor private, prin tinerea contributiei pe 2009 la 2%, in loc de 2,5%, iar acum pentru 2010 se anunta 2,5% in loc de 3%. Domnule Presedinte, mai sustineti aceasta solutie? Nu considerati ca trebuie sa gasim resurse bugetare pentru a stimula economisirea privata in acest fel, asa cum fac toate statele Europei civilizate? Multumesc!

 • functia de mediere VERSUS provocarea conflictelor (Luni, 19 octombrie 2009, 13:10)
  George Corbu [anonim]

  Art. 80 alin. 2 precizeaza ca pentru a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, presedintele exercita FUNCTIA DE MEDIERE intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
  Nu considerati ca desemnarea unilaterala a unui prim-ministru de catre dvs. contravine functiei de mediere a presedintelui, provocand conflict in loc sa il aplaneze?

 • Romania (Luni, 19 octombrie 2009, 13:11)
  Florin Dogar [anonim]

  Ce parere credeti ca au intelectualii romani despre Dvs., mai ales despre ce ati realizat in ultimul mandat?

 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:12)
  Patriarhul [anonim]

  Domnule Basescu, de ce nu ati revocat-o pe Elena Udrea atunci cand o comisie de ancheta a constat ca aceasta se face vinovata de cheltuiala defectuoasa a banului public? Sorin Oprescu i-a reziliat toate contractele si a redat bucurestenilor parcarile Dalli.

 • O singura intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  Mihai [anonim]

  Care a fost cel mai dificil adversar dintre cei pe care i-ati intalnit pe scena politica in acesti 18 ani de cand sunteti politician?

 • legea salariilor e penibila (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  un fan [anonim]

  Cum sa dai salariu de 4600 de lei unui secretar de stat care are raspunderea a mii de oameni in subordine? E jenant si`l stimulezi sa fure, la asa bani. Nu mai bine dai salarii decente, dar intaresti colectarea veniturilor bugetare?
  Nu e jenant ca un sef de stat sa aiba cat un muncitor bun din Vest?
  De ce nu se scade fiscalitatea ca sa se incurajeze scoaterea la lumina a economiei subterane?
  Taierea cheltuielilor nu poate fi facuta oprind investitiile cu factor redus de multiplicare si lasand salarii decente?

 • o intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  Sorin [anonim]

  buna ziua.
  Nu credeti ca Romania ar trebui sa fie ori o republica prezidentiala ori una parlamentara? Regimul asta "semi-prezidential" genereaza mereu conflicte intre cei doi poli de putere (ambii alesi de popor) despre cine are anumite prerogative sau nu. Iar uneori isi mai baga nasul si CCR, incurcand si mai tare socotelile. Rezultatul e un permanent conflict intre parlament si presedintie, cu efecte TRISTE pt tara. (analistii spun ca Romania va iesi cel mai tarziu din criza). Nu credeti ca ar fi mai bine ca toata puterea sa fie concentrata ori la presedintie, ori la parlament? (adica sa alegem un SINGUR for de conducere?)
  Multumesc.

 • Domnule Traian Basescu, (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  Addy [utilizator]

  In calitate de presedinte, din ce ratiuni doriti sa dizolvati Parlamentul pentru a organiza alegeri anticipate ? Credeti ca romanii si-au schimbat optiunile politice in asa masura incat sa se justifice o asemenea mutare?! In conditiile in care sistemul de vot ramane la fel, in urma unor probabile alegeri anticipate, raporturile de forta din Parlament ar ramane neschimbate.

 • dependenta de FMI (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  liviu [anonim]

  Domnule Presedinte , de ce prezentati acordul cu FMI-ul drept singura solutie pentru plata salarilor si pensiilor, se stiie ca FMI-ul in general nu a ajutat tarile pe care le-a finantat, ci de obicei prin restrictiilepe care le-a impus a franat dezvoltarea tarilor respective?
  De ce nu se poate si in Romania finanta deficitul, sau o parte din deficit prin emiterea de certificate de trezorerie , catre populatie. Se stiie ca populatia romaniei are economii de multe zeci de miliarde de euro, multi cetateni ar prefera sa cumpere certificate de trazorerie, decat sa aibe depozite la banci. Pe vremea cand se emiteau asemene certificate erau cozi. S-ar putea scapa astfel de FMI.

 • Guvern (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)
  Silviu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. Daca, asa cum speram, dl. Croitoru va obtine sprijin parlamentar, ati vedea-o pe dna Gatej ministru in viitorul cabinet?

  2. Credeti ca FMI va veni sa discute cu un guvern interimar (in cazul in care criza se prelungeste)?

 • intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:14)
  Despina [anonim]

  1.
  Populatia Romaniei este in scadere .O spun mai ales profesori din scolile de la tara care constata ca nu mai au elevi.Aveti in programul dvs. electoral o referire privind cresterea natalitatii si/sau un program de imigratie selectiva ,pe baza de pregatire profesionala asa cum este in SUA,Canada, etc?
  2.
  In timpul primului dvs.mandat ati fost fair play si ati lasat presa “sa-si ia cata libertate a vrut”. Felicitari!
  Opozantii dvs au profitat de acest fair play si au intoxicat populatia pana la paroxism, monopolizand aproape toata mass media romaneasca, ba mai nou chiar si pe cea germana .(campania pt Johannis vine acum si de acolo).
  De partea dvs n-au existat decat manifestari slabe ale presei oficiale .(B1TV) .Nu exista de fapt piata libera pentru mass media oficiala intrucat este controlata fie de catre C N A ,prin acordarea licentelor de emisie , fie de grupuri de interese care au sugrumat orice initiativa pro Basescu. Nici ziare pro Basescu n-au fost-probabil din cauza costurilor ridicate.
  Ati fost sustinut puternic numai pe bloguri ,in spatiul virtual unde inca se poate gasi o presa libera-pentru ca nu intervine STATUL ( desi au venit si aici falsificatori trimisi de moguli ).
  Cum credeti ca se poate autoregla piata libera a presei audio vizuale atata timp at STATUL intervine prin C N A care da licente de emisie ?

 • Buna ziua (Luni, 19 octombrie 2009, 13:15)
  Creator [utilizator]

  1. Referitor la criza economica mondiala, tarile dezvoltate dau unele semne de revenire.Cand credeti ca Romania o arate primele semne de revenire, mai tarziu de trimestrul 3 din 2010?
  2. Daca guvernul propus de Lucian Croitoru nu va trece de parlament, nu credeti ca acceptarea unei propuneri a majoritatii ar fi o solutie de a iesi din aceasta criza politica?

 • de ce un nou mandat? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:16)
  bogdan [anonim]

  de ce mai candidati pentru un nou mandat, domnule Presedinte?

 • 2 intrebari scurte (Luni, 19 octombrie 2009, 13:27)
  ilie [anonim]

  1. Lupta electorala devine din ce in ce mai opaca, cel putin de unde privesc eu, v-as fi recunoscator daca mi-ati putea simplifica putin batalia asta. Pe scurt, care ar fi "ratiunea suprema" sau motivul "elementar", sau "esential" care ar face diferenta si ar trebui sa ma convinga sa va votez pe dumneavoastra si nu pe oricare alt candidat ?
  (stiu ca as putea fi acuzat ca va "arunc mingea la fileu" dar vreau sa vad ce faceti cu "mingea" asta).
  2. Daca tot vom avea, posibil, un parlament unicameral, de ce nu ar fi o idee buna sa existe un examen obligatoriu de cultura politica, juridica si administrativa pentru toti candidatii pentru parlament? ( nu stiu de ce, dar nu ma simt in siguranta cand legile sunt "corectate si dezbatute" de tot felul de personaje mai mult sau mai putin pricepute la politica si legi).

 • cum faceti? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:28)
  Daniel [anonim]

  1. Cum veti face sa scoateti oamenii la vot?...oamenii simpli, ca de aceia depindeti, polarizarile politice stabilind deja procentele?De obicei merg la vot cei implicati in politica si rudele lor si putini din ceilalti, care prefera sa se uite la tv sau sa mearga in excursie.

  2. Cum ne veti scapa de acei parlamentari lenesi, incapabili, chiulangii, care chiar stau degeaba pe banii nostrii, ai celor multi?

 • Criza politica (Luni, 19 octombrie 2009, 13:33)
  Marius Ogrean [anonim]

  D-le Basescu,

  cat de mult credeti ca influenteaza criza politica mediul de afaceri. Este clar ca pot aparea probleme in institutiile statului datorita lipsei guvernului, insa mediul privat cat de legat este de ce se intampla acum?
  Cum vedeti evolutia pietelor financiare in Romania in contextul crizei politice?

  Va multumesc

 • Cum va afecta scena politica partidul lui Cozmanca (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)
  Dan Georgescu [anonim]

  Domnule Presedinte, ce parere avesti despre noul patrid infiintat de Cozmanca? Cum va afecta scena politica, infiintarea acestui nou partid?

 • Intrebare desteapta, incomoda si "de bun-simt"! (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)
  iulia [anonim]

  D-le presedinte, va rog sa va adresati d-voastra o intrebare INCOMODA (la care sa si raspundeti!) dar pe care ati califica-o ca fiind "de bun-simt" din partea unui ziarist.
  Aceasta va fi intrebarea mea.
  Sunt o votanta a d-voastra, asa incat va rog sa aveti grija ca intrebarea sa fie "desteapta"!

 • PDL (Luni, 19 octombrie 2009, 15:58)
  Viorel Oprea [anonim]

  Eu cred ca PDL are oameni de valoare la varf, insa in teritoriu sunt multi impostori care au ocupat functii de conducere la directiile deconcentrate (exemplu Ilie Stavar in Ialomita la Inspectoratul Scolar) si de aceea imi pare rau ca i-am votat. Dv. ce parere aveti, nu credeti ca PDL ar trebui sa se mai primeneasca si sa-si revizuiasca politica de cadre?

 • referendumul (Luni, 19 octombrie 2009, 16:55)
  Aurel [anonim]

  Va rog sa enumerati principalele 5 avantaje ale trecerii la parlament unicameral cu 300 parlamentari si 5 dezavantaje.
  Multumesc

 • Optiune de vot (Marţi, 20 octombrie 2009, 17:12)
  fulgerika [utilizator]

  Se poate introduce optiunea "Ma abtin" pe buletinul de vot?

  Am simtit aceasta nevoie la ultimele alegeri parlamentare.

  Stiu de existenta votului alb, dar acesta te face sa te simti ca un infractor.
  Trebuie sa intri in cabina de vot cu buletinul intr-o mana si stampila de vot in cealalta,
  sa astepti 10 secunde ca si cum ai vota, apoi sa iesi din cabina lasand sa para ca ai facut ceva acolo.

  As prefera sa existe optiunea "Ma abtin", ca sa pot tranti stampila pe buletinul de vot.
  Aceasta minima satisfactie ar face pe multi oameni (din ce cunosc eu) sa mearga la vot fie el si vot de protest.

 • M.A.I. (Marţi, 20 octombrie 2009, 21:07)
  Wallah [anonim]

  D-le Presedinte,

  Sunt agent de politie si conform statutului nostru nu-mi este permis sa exprim opinii cu tenta politica in public,motiv pentru care ma voi abtine de la asa ceva;sper sa ma intelegeti...
  Rugamintea mea ar fi ca,dupa ce veti castiga cel de-al doilea mandat si veti fi validat ca presedinte,sa propuneti premierului infiintarea unui minister doar al Internelor,care sa fie condus de un ministru apolitic si care,pe cat posibil sa provina din armata sau structuri ale M.A.I.;pur si simplu ,noi,politistii ne-am saturat de aceasta politizare la care este supus sistemul ,la nivelul tuturor structurilor sale,atat pe verticala cat si pe orizontala,cu efecte extrem de nefaste asupra moralului lucratorilor si a activitatii lor de zi cu zi.
  Va multumesc si...nu ne uitati!

33985 vizualizari

 • Orientarea dvs politica (Luni, 19 octombrie 2009, 13:02)

  Mihai Bunea [anonim]

  1. Sunteti dispus sa va faceti testul de orientare politica de la http://www.politicalcompass.org/test si sa publicati rezultatul ?

  Nu acum, dureaza cam 15-30 minute. Dar l-ati putea completa in linistea biroului propriu, iar cineva din staff-ul dumneavoastra sa posteze pe internet rezultatul (un punct pe un grafic bidimensional, alaturi de personalitati precum Milton Friedman, Angela Merkel, Hitler, Stalin sau Ghandi).

  Evident, ar fi mult mai interesant daca ati publica pozitia vis-a-vis de fiecare intrebare (de ex: "de la fiecare dupa abilitati, catre fiecare dupa nevoi"), eventual cu un scurt comentariu explicativ. Dar aveti dreptul la anonimatul opiniilor personale, asa incat as fi multumit daca ati face public macar graficul final.

  2. Ce pozitie aveti fata de impozitul forfetar in varianta actuala (si guvernul care l-a impus)?

  Varianta actuala: minim 500 EUR impozit, *indiferent* de venitul firmei. Pentru un impozit de 16%, un calcul elementar arata ca venitul firmei trebuie sa fie de minim 3125 EUR pe an.
  In cazul unei firme in stand-by (ex: SRL deschis de un student pe cand beneficia de facilitati fiscale), cu zero venituri, procentul de impozitare este efectiv infinit!
  • intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 14:47)

   ToBeOrNotToBe [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Bunea

   1) Cu ce ne-a ajutat pana acum pe noi axa Londra-Washinghton-Bucuresti si ce impact credeti ca are datoria externa de 76 miliarde de euro pe care am acumulat-o din 89 incoace (cand era 0). Nu credeti ca astfel am devenit sclavii FMI si ai Bancii Mondiale ?
   2) Daca va declarati un roman adevarat (numesc roman adevarat Eminescu, Stefan cel Mare, etc) de ce exista acest import masiv de alimente din alte tari iar alimentele romanesti fara hormoni de crestere sunt in proportie foarte mica in hipermarketuri si cu preturi mai mari (facandu-le practic sa devina optiunea nr.2 ptr buzunarul sarac al romanului de rand)
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:13)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Bunea

   Sunt de acord cu varianta acutala a impozitului forfetar, ea a permis curatarea listei de firme existente si care nu aveau activitate, dar din cand in cand erau utilizate ca firme de pierdere a urmei banilor din diverse tranzactii. Ce trebuie insa corectat: pentru firmele in care actionari si administratori sunt studenti sau tineri fara alte venituri, impozitul forfetar ar trebui sa fie simbolic - 1 Euro.
 • premierul desemnat (Luni, 19 octombrie 2009, 13:02)

  Marius Dragan [anonim]

  Domnule presedinte, as dori sa stiu daca ati mai vorbit intre timp cu premierul desemnat, Lucian Croitoru si daca v-a spus cum sta cu formarea noului cabinet? Va doriti ministri noi din cadrul PDL sau Lucian Croitoru va alege ministri PDL care au mai facut parte cabinetul Boc: Radu Berceanu, Elena Udrea, Adriean Videanu etc?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:14)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Dragan

   Premierul desemnat lucreaza, cu certitudine va propune Parlamentului un cabinet cu mai putini ministri, va pune accentul pe oameni cu reputatie recunoscuta in domeniu, fie ca sunt angajai politic sau nu.
 • Referendum (Luni, 19 octombrie 2009, 13:03)

  Ion [anonim]

  Domnule Presedinte Basescu,

  Dand la o parte influentele din mass-media, manipulata mai rau ca niciodata, incerc sa imi dau seama daca prin propunerea de a include un referendum in alegerile presidentiale nu doriti sa manipulati si dvs. societatea civla. E clar ca cine va vota pentru reducerea numarului de parlamentari va fi influentat sa va acorde dvs. votul pentru presedinte.

  Intrebarea mea este: Cum ma puteti convinge ca introducerea acestui referendum nu este de fapt o mutare electorala?
  Intrebarea 2: Pe ce va bazati cand declarati ca sunteti convins ca veti castiga un nou mandat?

  Toate bune,
  Ion
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:17)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   Categoric nu este o manipulare. Am vrut sa profit de atractivitatea alegerilor prezidentiale pentru a avea un numar de participanti la vot, care sa permita validarea referendumului. Daca as fi organizat un referendum separat de orice alte alegeri, cu certitudine referendumul nu ar fi putut fi validat datoritat participarii reduse. Va amintesc: referendumul pentru introducerea votului uninominal, cand au participat doar 29% din electori in conditiile in care toate sondajele aratau ca 80% din romani isi doreau votul uninominal. In mod categoric, nu referendumul atrage electorii la vot, ci alegerile prezidentiale vor atrage oamenii la referendum.
 • Doi iepuri dintr-un foc (Luni, 19 octombrie 2009, 13:03)

  Marius Delaepicentru [anonim]

  Domnule Preşedinte, suntem într-un impas constituţional, cu două ieşiri, din care una, neconstituţională. România nu are premier. Moldova nu are preşedinte. Alegem a treia cale. Reunim România şi gata. Vom avea astfel şi preşedinte şi premier. Ce-ar fi să rezolvăm criza constituţională "geopolitic"?
 • anticipate (Luni, 19 octombrie 2009, 13:03)

  Daniel [anonim]

  In prima faza, ati declarat ca luati in calcul declansarea de alegeri anticipate daca si al doilea premier desemnat o sa cada in Parlmament, iar apoi ati spus ca e posibil sa mentineti cabinetul Boc daca Lucian Croitoru nu va fi votat. V-ati schimbat punctul de vedere de teama ca FMI ar putea sa nu mai acorde urmatoarele transe?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:22)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   Ca presedinte, sunt obligat sa am in vedere toate variantele posibile. Ori prezentarea unui al doilea cabinet daca nu reuseste cabinetul Croitoru, ori amanarea unei decizii pana dupa alegerile prezidentiale, ori aplicarea Constitutiei si pregatirea conditiilor pentru dizolvarea Parlamentului ca singura posibilitate de dizolvare a Parlamentului dupa alegerile prezidentiale si validarea noului presedinte. In orice caz, dizolvarea Parlamentului este de nedorit, dar nu poate fi exclusa ca solutie constitutionala de deblocare a unei crize politice. Oricare dintre variante va fi aplicata, important este sa ne asiguram ca o vom aplica pe aceea care nu ne duce la pierderea transelor de la FMI si UE (2, 5 miliarde euro). Acest lucru trebuie negociat cu Fondul.
 • campanie.... (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)

  Florin [anonim]

  Buna ziua

  Domnule Presedinte,
  Credeti ca dupa 20 de ani, clasa politica a evoluat si am putea avea prima campanie electorala curata, fara atacuri la persoana, fara votanti urcati in autobuze, fara ulei, zahar, etc., si bazata doar pe programe concrete, viabile?Poporul isi doreste un altfel de "duel" intre candidati!

  Cu respect, Florin
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:17)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   As vrea eu, dar...
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:23)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Da. Voi face tot ce tine de mine pentru o campanie curata. Dar sa nu mizeze nimeni ca nu voi replica daca se exagereaza.
 • Arhiva Doi s'un sfert (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)

  Lionel [anonim]

  Arhiva Doi s'un sfert e la Vanghelie?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:23)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lionel

   Romania nu este sat fara caini.
 • Politica mea si a ta. (Luni, 19 octombrie 2009, 13:04)

  Claudiu V. [anonim]

  Domnule Presedinte,

  De ce la noi politica este despre Basescu, Antonescu, despre Geoana si Johannis, si nu despre pensii, salarii, criza economica, impozite, legi sau despre relatii bilaterale?

  Daca nu reusiti sa imi dati un raspuns concret, atunci inseamna ca nici dumneavoastra nu ati inteles nimic din ultimele trei saptamani…

  Multumesc
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:27)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu V.

   Pentru ca la noi exista Vantu si Voiculescu, ce au trusturi media pentru ca interesul lor nu este sa aduca in prim-planul dezbaterii probleme importante despre care eventual ar vorbi politicienii - eu chiar am vorbit despre aceste lucuri. Interesul lor este sa creeze o atmosfera irespirabila pe fondul infantilismului unei mari parti a politicienilor care raspund fara ezitare invitatiilor acestor trusturi tinand ore in sir emisiuni sterile si stupide in care singurul obiectiv este sa-l atace pe Basescu si eventual pe Antonescu sau Geoana netinand cont de faptul ca asta nu intereseaza aproape pe nimeni. Faceti un exercitiu: nu va uitati la Antene si Realitatea doua saptamani. Va asigur ca veti vedea Romania altfel. O veti vedea asa cum este.
 • premier Mihai Tanasescu (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)

  solomon [anonim]

  Vedeti posibila o desemnare ca premier a lui Mihai Tanasescu in cazul in care dl. Croitoru nu va reusi ? S-ar putea reface astfel coalitia psd-pdl?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:28)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui solomon

   Deocamdata mizez pe Lucian Croitoru. Discutam dupa instalarea acestuia la Palatul Victoria ce alte posibilitati ar mai fi existat. Dar asta ca o discutie la o cafea.
 • Consilierul lui Nastase in echipa dvs de campanie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)

  Mihai Ardelean [anonim]

  Domnul presedinte, e adevart ca in echipa dvs de campanie lucreaza si Tal Silberstein, consultantul care a lucrat pentru Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu? Daca da, cu ce se va ocupa, mai exact?
 • Klaus Johannis (Luni, 19 octombrie 2009, 13:05)

  macchiavelli [anonim]

  Domnule Presedinte, care ar fi consecintele negative ale numirii lui Klaus Johannis ca Premier? Ce ar pierde Romania din aceasta numire? Va puteti explica mai in detaliu motivele ptr care v-ati opus acestei variante?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:30)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui macchiavelli

   Klaus Johannis nu a fost una din optiunile mele pentru ca stiu foarte bine oamenii care au stabilit ca el va fi candidatul. Si acestia se numesc: Voiculescu, Hrebenciuc, Ion Iliescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Marko Bela. Daca acesta este premierul pe care si-l doresc ei, nu poate fi si premierul pe care-l accept eu. Au mizat pe naivitatea domnului Johannis, pe care vreau sa stiti ca-l respect ca primar.
 • Turul 2 (Luni, 19 octombrie 2009, 13:06)

  Diana [anonim]

  Cu cine va vedeti in turul doi? Nu va intreb cu cine va doriti sa intrati, ci va cer sa faceti o mica predictie. Multumesc.
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:31)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Predictie: Mircea Geoana.
 • Guvern (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)

  silviu [anonim]

  D-le Presedinte,
  Erati constient ca daca semnati numirea d-lui Johannis se termina cu criza politica si aveam un Guvern care putea sa intre imediat la lucru. Perceptia generala in urma acestui lucru este ca lucrati impotriva tarii.Conteaza orgoliul dvs.mai mult decat binele tarii?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:33)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui silviu

   Sunt constient ca se instala linistea peste tara. Ar fi fost o liniste ca pe vremea lui Ion Iliescu, cand sub el a inflorit o mafie economica si politica, cu care lupt de la inceputul anului 2005, dar cu care n-am fi facut niciodata compromisuri. Lipsa compromisurilor cu acest sistem mafiot mi-a facut mandatul foarte greu, dar cred ca am adoptat solutia corecta.
 • despre alegeri anticipate & desemnarea premierului (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)

  Alex [anonim]

  1. Daca veti fi in pozitia de a alege intre dizolvarea Parlamentului si desemnarea unui premier propus de majoritatea PNL PSD UDMR, in aceleasi conditii ca cele prezente, ce decizie veti lua si de ce?
  2. Care sunt avantajele si dezavantajele alegerilor anticipate din prisma efectelor sociale, economice si politice, comparativ cu cele asociate desemnarii premierului propus de majoritatea PNL PSD UDMR?

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:35)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Cum vi s-ar parea ca Romania sa aiba un Guvern condus de un premier stabilit de Voiculescu, Hrebenciuc si Iliescu? Mie nu mi s-ar parea bine pentru Romania, in orice caz. Acest lucru nu-l inteleg la domnul Johannis.
 • Doua intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)

  Cetatean [anonim]

  Domnule Presedinte, permite-mi sa va felicit pentru determinarea de fier de care dati dovada in proiectul de modernizare a statului roman. As dori sa va adresez doua intrebari:

  1. In situtia in care , Doamne fereste, nu vei cistiga un al doilea mandat, credeti ca PDL-ul are forta de a rezista ca partid care impune, prin oamenii sai, cu o agenda a modernizarii Romaniei? Cu alte cuvinte, are o structura suficient de solida pentru a rezista in etapa post-Basescu?

  2. Aveti pirghiile legale si constitutionale de a organiza un referendum chiar daca Parlamentul nu da avizul consultativ pina pe 3 noiembrie si chiar daca ordonanta care obliga parlamentul sa se pronunte in termen de 2o de zile de la solicitarea Dvs cade la vot?

  Cu stima, un votant al Dumneavoastra,
  C.M (Cetatean)
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:36)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   1. Da
   2. Da.
 • Compromisuri (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)

  stefan v [anonim]

  Credeti ca episoadele Ridzi, Udrea, situatia financiara a fiicelor dv., inca nelamurita, vor contribui negativ la sansele dv. de a fi reales la alegerile care urmeaza?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:41)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan v

   Ridzi si Udrea au fost/sunt ministri. Ambele sunt tratate dupa legea raspunderii ministeriale. In ceea ce priveste familia mea, afirma fara nici un fel de rezerva ca nici una din fiicele mele nu e implicata in acte ilegale sau nu e in situatia de nu-si justifica veniturile. In aceste conditii, imi este greu sa vad implicatiile asupra rezultatului alegerilor. Pentru a intelege propaganda minicinoasa indreptata impotriva familiei mele va pot spune urmatorul lucru despre EBA: s-a spus ani de zile ca primeste un salariu de 8 - 9000 de euro de la Luxten. In realitate, avea un salariu de 800 - 900 de euro pe luna. Despre fratele meu s-a spus ca a cumparat pamant pentru a face dezvoltari imobiliare. In realitate, nu a cumparat nici un fel de pamant ci s-a asociat pentru exploatarea unui teren fara ca terenul sa fie in capitalul social al firmei si a plantat piersici. Piersicii sunt acolo si nu sunt blocuri. Si, in sfarsit, am aflat ca fratele meu a fost implicat in trafic de armament, armament care a ajuns la teroristi. Fratele meu nu a avut nici o legatura cu astfel de actiuni si presa a demonstrat acest lucru. Eu ce sa fac daca singurul mod al adversarilor mei este de a ma ataca mintind. Ei au televiziuni, eu nu am si nici nu-mi doresc.
 • comisarul european (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)

  Ioana [anonim]

  Dle Presedinte, de ce se incapataneaza Romania in nominalizarea lui Dacian Ciolos pentru functia de comisar european, cand este evident ca nu vom obtine portofoliul agriculturii? Ce alte nume credeti ca trebui sa isi gaseasca locul pe lista solicitata de presedintele CE, Jose Manuel Barroso si cand trebuie trimisa aceasta lista la Bruxelles?
 • se pregateste o noua suspendare a Dvs? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)

  Cristi C [anonim]

  1. Dl Geoana l-a chemat la Bucuresti din nou pe dl Iohannis si l-a pus sa isi faca guvern: “adu-ne 15 oameni si vin-o la Bucuresti” . Aveti informatii ca pregateste “ alianta antiBasescu” o noua suspendare a Dvs ca sa devina dl Geoana Presedinte si sa desemnezeze el Prim Ministru?
  2. Daca nu candidati , cu cine dintre cei 3 ati fi votat: Geoana, Antonescu, Oprescu?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:42)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi C

   1. Este ridicol. Domnul Geoana s-a asezat in fruntea unui demers neconstitutional. Si atunci, cum vrea sa devina presedinte?
   2. Cu Traian Basescu.
 • de ce nu avem bani? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)

  Un cititor [anonim]

  In urma cu cateva luni, ati declarat ca nu avem nevoie de banii FMI. Totusi, acordul a fost semnat si miliarde de euro au intUnde sunt banii? Pe deficit nu s-au dus, ca se ajusteaza singur, pe fondul scaderii cererii la export si a consumului. Inflatia e in grafic. Contractia economica e de numai 8-9 %. Daca o scadere de 8 % ne lasa fara salarii si pensii, e foarte grav.
  Unde s-au dus, totusi, banii?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:43)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cititor

   Banii de la FMI s-au dus la Banca Nationala, circa 6 miliarde de euro si 1 miliard pentru finantarea deficitului bugetului de stat. Aproximativ acestia sunt banii pe care i-am incasat pana in prezent.
 • pensia privata obligatorie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)

  Virgil Popescu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  In luna septembrie 2007, cand s-au lansat pensiile private obligatorii, sau pilonul doi, cum se mai numeste, v-ati declarat sustinator al acestei solutii si ati spus ca va pare rau ca nu puteti sa participati si dumneavoastra. Intre timp, Guvernul a blocal dezvoltarea fondurilor private, prin tinerea contributiei pe 2009 la 2%, in loc de 2,5%, iar acum pentru 2010 se anunta 2,5% in loc de 3%. Domnule Presedinte, mai sustineti aceasta solutie? Nu considerati ca trebuie sa gasim resurse bugetare pentru a stimula economisirea privata in acest fel, asa cum fac toate statele Europei civilizate? Multumesc!
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:45)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Virgil Popescu

   Da, sustin ca este necesara crearea pilonului doi de pensii.
   • multumesc! (Luni, 19 octombrie 2009, 16:02)

    Virgil Popescu [anonim] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Multumesc mult, domnule presedinte!

    Pilonul doi a fost creat in 2007, functioneaza din 2008 si in anul acesta are si rezultate chiar bune: http://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-6269677-profit-net-circa-50-lei-participant-pentru-cei-care-primit-medie-contributii-luna-luna-sistemul-pensii-private-obligatorii.htm

    "Succesuri" in campania electorala, imi dau seama acum cat va intereseaza, in mod real, de viata celor multi si de jos...
 • functia de mediere VERSUS provocarea conflictelor (Luni, 19 octombrie 2009, 13:10)

  George Corbu [anonim]

  Art. 80 alin. 2 precizeaza ca pentru a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, presedintele exercita FUNCTIA DE MEDIERE intre puterile statului, precum si intre stat si societate.
  Nu considerati ca desemnarea unilaterala a unui prim-ministru de catre dvs. contravine functiei de mediere a presedintelui, provocand conflict in loc sa il aplaneze?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:48)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George Corbu

   Provocarea conflictelor este un cliseu pe care l-au creat televiziunile domnilor Vantu si Voiculescu dar si oameni politici interesati. Functia de mediere nu are si rostul de a negocia atributiunile presedintelui Romaniei asa cum sunt fixate in Constitutie. Desemnarea primului ministru este un atribut al presedintelui. Echilibrul intre presedinte si Parlament se realizeaza prin dreptul Parlamentului de a apoba sau a respinge propunerea presedintelui.
 • Romania (Luni, 19 octombrie 2009, 13:11)

  Florin Dogar [anonim]

  Ce parere credeti ca au intelectualii romani despre Dvs., mai ales despre ce ati realizat in ultimul mandat?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Dogar

   Cred ca si ei sunt la fel de nemultumiti ca si mine. Si eu sunt constient ca nu mi-am realizat toate obiectivele chiar daca parte din ele sunt indeplinite. Nu le enumar aici, dar va asigur ca si eu, ca si cetatenii vrem mai mult.
 • intrebari principale :) (Luni, 19 octombrie 2009, 13:11)

  Gia [anonim]

  1. care sunt subiectele in jurul carora se va concentra campania dumneavoastra pentru alegerile prezidentiale?
  2. cum veti ajuta la imbunatatirea relatiilor internationale si sprijinul scrierii de proiecte ce pot atrage fonduri europene pentru Romania?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:12)

  Patriarhul [anonim]

  Domnule Basescu, de ce nu ati revocat-o pe Elena Udrea atunci cand o comisie de ancheta a constat ca aceasta se face vinovata de cheltuiala defectuoasa a banului public? Sorin Oprescu i-a reziliat toate contractele si a redat bucurestenilor parcarile Dalli.
  • raspunsul (Luni, 19 octombrie 2009, 15:51)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Patriarhul

   In tot mandatul nu am revocat nici un ministru in baza rapoartelor parlamentare. Si eu am fost doua legislaturi membru al Parlamentului si stiu ca aceste rapoarte au de cele mai multe ori un nivel ridicat de interes si joc politic. Dar niciodata nu am ezitat sa revoc un ministru atunci cand sesizarea a fost facuta de procurori. Si, in continuare, imi mentin modul de a actiona. Vezi cazul Ridzi: imediat ce s-a primit sesizarea procurorilor, ea a demisionat stiind ca nu voi face nici un rabat.
 • O singura intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  Mihai [anonim]

  Care a fost cel mai dificil adversar dintre cei pe care i-ati intalnit pe scena politica in acesti 18 ani de cand sunteti politician?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:52)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   criza economica
 • legea salariilor e penibila (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  un fan [anonim]

  Cum sa dai salariu de 4600 de lei unui secretar de stat care are raspunderea a mii de oameni in subordine? E jenant si`l stimulezi sa fure, la asa bani. Nu mai bine dai salarii decente, dar intaresti colectarea veniturilor bugetare?
  Nu e jenant ca un sef de stat sa aiba cat un muncitor bun din Vest?
  De ce nu se scade fiscalitatea ca sa se incurajeze scoaterea la lumina a economiei subterane?
  Taierea cheltuielilor nu poate fi facuta oprind investitiile cu factor redus de multiplicare si lasand salarii decente?
  • un fan (Luni, 19 octombrie 2009, 17:24)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un fan

   Si eu sunt de acord ca este penibil sa platesti un secretar de stat cu 4600 lei si totusi avem o realitate: atit producem, sau suntem atit de multi in administratia centrala insit nu ne putem permite mai mult pina cind nu ne eliberam de excedentul de personal.
   In ceea ce priveste scaderea fiscalitatii trebuie sa-ti spun ca nu mai avem de unde : TVA-ul este de numai 19%, iar taxa unica este 16%. Oare la cit putem sa mai scadem pentru a-i face pe rauplatnici sa respecte legea?
   • fiscalitate (Luni, 19 octombrie 2009, 17:51)

    georgeb [utilizator] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Domnule Presedinte,

    E posibil sa nu folosesc un limbaj de specialitate corect. Cand vine vorba de taxe si impozite, in Romania cel mai greu bir pentru firme este cel dat pentru salarii. Din 100 de lei bani pe care un angjat in Romania ii primeste in mana, printr-o metoda sau alta inca 100 de lei, sau chiar mai bine, ajung la stat. Avand in vedere ca cea mai mare parte a economiei subterane este descurajata sa ajunga in legalitate de aceste impozite, consider ca acolo ar merita lucrat mai mult.
 • o intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  Sorin [anonim]

  buna ziua.
  Nu credeti ca Romania ar trebui sa fie ori o republica prezidentiala ori una parlamentara? Regimul asta "semi-prezidential" genereaza mereu conflicte intre cei doi poli de putere (ambii alesi de popor) despre cine are anumite prerogative sau nu. Iar uneori isi mai baga nasul si CCR, incurcand si mai tare socotelile. Rezultatul e un permanent conflict intre parlament si presedintie, cu efecte TRISTE pt tara. (analistii spun ca Romania va iesi cel mai tarziu din criza). Nu credeti ca ar fi mai bine ca toata puterea sa fie concentrata ori la presedintie, ori la parlament? (adica sa alegem un SINGUR for de conducere?)
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:53)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   Regimul semiprezidential este bun. Este un compromis care garanteaza ca nu se poate ajunge la dictatura. Ce lipseste Constitutiei noastre, este claritatea in realtiile dintre institutii. Iar insistenta mea pentru revizuirea Constitutiei vizeaza chiar acest lucru, si nu numai Parlament unicameral.
   • Cel Parlamentar e si mai bun (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:14)

    RAdu [anonim] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Regimul semiprezidential e cel pe care-l doriti dvs. nu si cetatenii acestei tari, care pana una alta au votat pentru o republica parlamentara. DAca intr-un regim parlamentar, un presedinte poate comite abuzurile pe care dvs. le faceti, imi imaginez cam ce ati putea sau ar putea face un presedinte ca dvs. intr-un regim semiprezidential. Confundati prea des si deranjant dorintele personale cu cele ale cetatenilor. Nu cu acest mandat ati fost ales acum 5 ani Domnule Presedinte.
 • Domnule Traian Basescu, (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  Addy [utilizator]

  In calitate de presedinte, din ce ratiuni doriti sa dizolvati Parlamentul pentru a organiza alegeri anticipate ? Credeti ca romanii si-au schimbat optiunile politice in asa masura incat sa se justifice o asemenea mutare?! In conditiile in care sistemul de vot ramane la fel, in urma unor probabile alegeri anticipate, raporturile de forta din Parlament ar ramane neschimbate.
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:54)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Addy

   Nu-mi doresc dizolvarea Parlamentului, dar in situatia in care nu se poate gasi o solutie constitutionala care sa duca la instalarea unui nou guvern, dizolvarea Parlamentului este o solutie de iesire din blocaj. De fapt, atunci cand politicienii nu gasesc o solutie, cel chemat sa o dea este poporul.
 • dependenta de FMI (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  liviu [anonim]

  Domnule Presedinte , de ce prezentati acordul cu FMI-ul drept singura solutie pentru plata salarilor si pensiilor, se stiie ca FMI-ul in general nu a ajutat tarile pe care le-a finantat, ci de obicei prin restrictiilepe care le-a impus a franat dezvoltarea tarilor respective?
  De ce nu se poate si in Romania finanta deficitul, sau o parte din deficit prin emiterea de certificate de trezorerie , catre populatie. Se stiie ca populatia romaniei are economii de multe zeci de miliarde de euro, multi cetateni ar prefera sa cumpere certificate de trazorerie, decat sa aibe depozite la banci. Pe vremea cand se emiteau asemene certificate erau cozi. S-ar putea scapa astfel de FMI.
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:56)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui liviu

   Nu exista la populatie sumele de care avem nevoie pentru finantarea deficitului bugetului de stat, dar si pentru finantarea rezervei Bancii Nationale pentru mentinerea cursului de schimb. Va atentionez ca imprumutul UE+FMI+BEM totalizand 20 de miliarde de euro este destinat in principal BNR pentru mentinerea cursului de schimb.
 • Guvern (Luni, 19 octombrie 2009, 13:13)

  Silviu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. Daca, asa cum speram, dl. Croitoru va obtine sprijin parlamentar, ati vedea-o pe dna Gatej ministru in viitorul cabinet?

  2. Credeti ca FMI va veni sa discute cu un guvern interimar (in cazul in care criza se prelungeste)?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 15:57)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

   1. Este optiunea Guvernului Croitoru. In acest moment, eu nu voi exprima optiuni in mod public.
   2. Am obligatia sa incerc.
 • Intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:14)

  MICU CONSTANTIN [anonim]

  1. Dupa un an de zile in care romanii au "strans cureaua"cu ce promisiuni electorale credeti ca veti "recuceri"electoratul?
  2. Daca veti pierde alegerile credeti ca vor mai deveni aplicabile legile privind salarizarea unica si cea a pensiilor conform contributivitatii?
 • intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:14)

  Despina [anonim]

  1.
  Populatia Romaniei este in scadere .O spun mai ales profesori din scolile de la tara care constata ca nu mai au elevi.Aveti in programul dvs. electoral o referire privind cresterea natalitatii si/sau un program de imigratie selectiva ,pe baza de pregatire profesionala asa cum este in SUA,Canada, etc?
  2.
  In timpul primului dvs.mandat ati fost fair play si ati lasat presa “sa-si ia cata libertate a vrut”. Felicitari!
  Opozantii dvs au profitat de acest fair play si au intoxicat populatia pana la paroxism, monopolizand aproape toata mass media romaneasca, ba mai nou chiar si pe cea germana .(campania pt Johannis vine acum si de acolo).
  De partea dvs n-au existat decat manifestari slabe ale presei oficiale .(B1TV) .Nu exista de fapt piata libera pentru mass media oficiala intrucat este controlata fie de catre C N A ,prin acordarea licentelor de emisie , fie de grupuri de interese care au sugrumat orice initiativa pro Basescu. Nici ziare pro Basescu n-au fost-probabil din cauza costurilor ridicate.
  Ati fost sustinut puternic numai pe bloguri ,in spatiul virtual unde inca se poate gasi o presa libera-pentru ca nu intervine STATUL ( desi au venit si aici falsificatori trimisi de moguli ).
  Cum credeti ca se poate autoregla piata libera a presei audio vizuale atata timp at STATUL intervine prin C N A care da licente de emisie ?
  • despina (Luni, 19 octombrie 2009, 17:38)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Despina

   1.Cu certitudine, in programul meu de campanie va fi enuntata problema natalitatii, fara a-i propune solutiile care se gasesc in raportul comisiei prezidentiale. Nu voi prezenta solutiile pentru ca acestea intra in atributiunile executivului si ale parlamentului.
   2.Sunt convins ca pentru presa - ca si pentru justitie - solutia corecta este deplina libertate. Sunt domenii in care numai autoreglarea este solutia corecta. Numai asa pot face comparatia intre utilizarea corecta si utilizarea incorecta a libertatii.
 • Buna ziua (Luni, 19 octombrie 2009, 13:15)

  Creator [utilizator]

  1. Referitor la criza economica mondiala, tarile dezvoltate dau unele semne de revenire.Cand credeti ca Romania o arate primele semne de revenire, mai tarziu de trimestrul 3 din 2010?
  2. Daca guvernul propus de Lucian Croitoru nu va trece de parlament, nu credeti ca acceptarea unei propuneri a majoritatii ar fi o solutie de a iesi din aceasta criza politica?
  • creator (Luni, 19 octombrie 2009, 17:52)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Creator

   1.Daca se va confirma inceputul iesirii din criza in marile economii, Romania va trece din nou la crestere economica pozitiva in trimestrul 2 din 2010.
   2.Daca propunerea va fi una in spatele careia se vor ascunde domnii Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc, Nastase, Geoana etc, in mod cert peste tara se va asterne o liniste de o sa ne tiuie urechile. Va fi insa o liniste in care se va privatiza catre prieteni Posta, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Oil Terminal etc, iar baietii destepti vor fi din nou fericiti. Eu nu voi accepta o astfel de liniste, chiar daca romanii si-ar dori acest lucru. Nu-mi voi compromite ultimele zile ale mandatului, cedind ce n-am cedat timp de 5 ani.
 • prezenta online (Luni, 19 octombrie 2009, 13:15)

  mihnea [anonim]

  Contracandidatii dumneavoastra si-au dezvoltat prezente online cu luni inainte de campania propriu-zisa, au construit retele de sustinatori si au sustinut din plin activismul politic online. Ce elemente va contine campania dumneavoastra in acest sens si de ce nu a actionat echipa dvs de imagine mai repede in dezvoltarea unei prezente online?

  Se zvonea ca aveati un cont de twitter, acesta a disparut, exista anumite pagini create de fani pe facebook, dar, in mod oficial, nu aveti altceva pe internet decat un simplu site proaspat-lansat si cu mari lacune in design, interactivitate si activism politic. (Cum) Intentionati sa rectificati problema?

  Va multumesc
 • de ce un nou mandat? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:16)

  bogdan [anonim]

  de ce mai candidati pentru un nou mandat, domnule Presedinte?
  • raspuns (Marţi, 20 octombrie 2009, 14:45)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Proiectul meu este unul de modernizare a Romaniei. Sunt rezultate pe care nici macar adversarii mei nu le contesta. Pe de alta parte, un astfel de proiect se poate lovi de bariere sau poate evolua in ritmuri diferite, in functie de contextul politic. Romania a progresat foarte mult in acesti ani. Dar modernizarea nu se putea incheia odata cu aderarea noastra la Uniunea Europeana. Dimpotriva, ea trebuia accelerata. Modernizarea Romaniei nu inseamna doar scoli sau drumuri mai bune, ci inseamna institutii mai eficiente in toate domeniile. Si aici ne putem referi inclusiv la Parlament. Cand vad atata opozitie la ideea de modernizare, acest lucru imi da energie pentru a continua.
 • jocul politic (Luni, 19 octombrie 2009, 13:16)

  nbb [anonim]

  Domnule Basescu, dvs. sunteti presedintele Romaniei dar in acelasi timp sunteti si candidat in cursa pentru aceasta functie, nu considerati ca faceti o demonstratie de forta incercand sa va impuneti vointa in Stat impotriva vointei majoritatii parlamentare?
  Moral vorbind, nu credeti ca ar trebui ca in ultimele 6 luni de mandat, un presedinte care isi doreste din nou functia, sa se abtina la utilizarea functiei in jocul politic?
 • Sunteti nemultumit de mandatul de pina acum ? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:16)

  Petre [anonim]

  Dl Presedinte, daca Dvs sunteti nemultumit de realizarile Dvs din ultimii 5 ani, de ce anume credeti ca "poporul" ar fi multumit si ce motive ar avea sa va mai aleaga pentru inca 5 ani ?
 • Obiectiv (Luni, 19 octombrie 2009, 13:17)

  czc_1968 [utilizator]

  Buna ziua,

  Care este principalul obiectiv national pe termen lung, de care va propuneti sa va ocupati in urmatorul mandat ?

  Multumesc si succes.
 • ANAF (Luni, 19 octombrie 2009, 13:18)

  Alin David [anonim]

  De ce ANAF este o agentie asa de discreta in Romania comparativ cu institutiile similare din Europa occidentala si cu cea din Statele Unite?
  Nu este de mirare ca "intreprinzatorii" fac averi uriase. Nimeni nu i-a deranjat in ultimii 20 de ani. Oare pentruca participa cu fonduri la campanii electorale? Economia subterana este tolerata exagerat.
 • Intrebare simpla (Luni, 19 octombrie 2009, 13:18)

  Claude [anonim]

  Sint cunoscute atacurile dumneavoastra impotriva "mogulilor" (in special dl. Voiculescu) facute verbal atit in mass-media cit si cu ocazia diverselor intilniri cu cetatenii.. In ultima saptamina ati reluat aceste atacuri. Nu credeti ca aceste atacuri neprobate cu documente ajung sa plictiseasca alegatorii si sa duca in derizoriu esenta mesajului dumneavoastra? Credeti ca va veni vreodata momentul in care veti proba aceste acuze?
 • Daca ar fi invers? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:19)

  skortzy [anonim]

  Domnule presedinte, puteti sustine "cu mâna pe inimă" că, în cazul în care PSD ar fi avut mai puţine voturi la alegeri, dar mai multe mandate în Parlament, ar fi fost normal ca premierul desemnat să fie de la PSD? (sau atunci votul popular fi contat mult mai mult?)
 • cum veti explica votantilor PSD si PNL? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:19)

  sandu oprea [anonim]

  Daca pierdeti, puterea e luata de PSD + aliati atit la presedinte cit si parlament. In parlament au deja puterea si probabil ca alegerile anticipate acum imediat nu vor schimba nimic. Poate alegerile anticipate ceva mai incolo, dupa iesirea din criza, vor mari putin PDL mai ales prin diminuarea la dimensiunile reale a PNLului.
  Aveti deci o mare responsabilitate in a nu lasa tara in totalitate pe mina PSD-ului. Cum veti convinge votantii PSD - 33% si ai PNL - 15% dupa unele sondaje?
 • Intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:20)

  Albu [anonim]

  1. Traversam o perioada extrem de dificila, in care criza economica s-a suprapus pe criza politica. Aceasta din urma putea fi evitata si cu ajutorul dumneavoastra? Considerati ca ati avut un aport in declansarea sau macar in amplificarea acestei crize politice? Daca puteti explica de ce ati decis sa semnati decretul de revocare a prim vice pr.m. Nica, intrucat de aici s-a declansat nebunia.
  2. Prin refuzul de a-l desemna pe dl. K.Iohannis la functia de prim ministru, fiind singurul care are sustinere parlamentara si mentinerea pana dupa alegerile prezidentiale a unui cabinet interimar, format exclusiv din membrii PDL, singurul partid care va sustine pentru un nou mandat, nu considerati ca alimentati zvonurile conform carora se pregateste o mare frauda in alegeri?
 • alegeri prezidentiale (Luni, 19 octombrie 2009, 13:20)

  Radu B. [utilizator]

  Domnule Presedinte,
  1. In cazul in care Guvernul Croitoru va fi investit in functie, credeti ca va dori si va fi capabil sa continue reformele pentru modernizarea statului, conform obligatiilor ce deriva din acordul cu FMI?
  2. Credeti ca pseudomajoritatea actuala din Parlament se va putea mentine sau va avea interesul sa se mentina si dupa alegerile prezidentiale?

  Cu stima,

  Radu
 • Rosia Montana (Luni, 19 octombrie 2009, 13:22)

  Roxana-Clara [anonim]

  Care este pozitia dvs. fatza de exploatarea cu cianuara a aurului si argintului de la Rosia Montana, exploatare care insemna distrugere ecologica cu potential de dezastre si distrugere culturala legata de siturile arheologice, unice in Europa? Asta in conditiile in care partea economica se reduce la exploatarea rapida a unui zacamant, cu folos mai ales pt. investitorul strain, locurile de munca create fiind putine si limitate in timp.
 • 2 Intrebari pt. Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 13:22)

  Mihnea [anonim]

  1)De ce nu ati actionat din primele luni de mandat, pt. reducerea numarului de parlamentari, pt. reducerea salariilor si privilegiilor lor?..si ale altora?..prin ce e mai presus de un doctor, un inginer, un arhitect, un parlamentar sau un judecator sau un ofiter?.....Ce parere aveti ca STATUL ar trebui sa ofere salarii decente dar mai mici ca sectorul privat?.....de ce doamna Mona Pivniceu, daca este asa de buna , si nu se multumeste cu banii de la mine, dati prin impozite nu se duce sa lucreze in sectorul privat, sau in strainatate?...de ce se cramponeaza de salariul de STAT?...de ce nu faceti ceva, ca noi cei din sistemul privat sa nu mai sustinem, niste salarii nesimtite din munca noastra?.....Sa dispara notiunea de DEMNITAR.....iar cei care ajung sa lucreze la STAT....sa fie demni de munca lor si sa-si ia salariul normal, si nu cu mult mai mare decat daca ar lucra acolo de unde au venit...

  2)De ce cind s-a vazut criza, la inceputul acestui an, nu ati luat impreuna cu Guvernul masuri ferme si hotarate, asa cum lua Ceausescu pe vremuri?....Trebuia sa va adresati natiunii, sa declarati stare de necesitate, stare de urgenta economica, sa reduceti toate salariile de STAT la limita supravietuirii pt. un an, sa zicem maxim 2000 roni, pt. cei care protestau trebuia sa emiteti decrete de concentrare militara in cazarmi si apoi la locul de munca pe solda, sa sprijiniti agricultura autohtona, oricum masuri chiar dictatoriale pt o perioada limitata pina trecea criza.....trebuia sa luati masuri sa ne scoateti din criza chiar in "mars fortzat".....cum vedeti aceasta posibilitate?
 • Domnule presedinte Traian Basescu, (Luni, 19 octombrie 2009, 13:22)

  Addy [utilizator]

  In lunile de dinaintea ruperii coalitiei, partea portocalie a guvernului a castigat prim-planul mediatic( mai ales prin asumarile de raspundere). E lesne de conceput ca castigarea prim-planului mediatic de catre PDL, ar fi fost benefica pentru orice candidat al PDL-ului la prezidentie. Vazuta in situatia de a fi "vioara a doua" (precum si M.Geoana a remarcat) a guvernului, PSD-ul practic s-a cerut inafara guvernarii prin actiuni de provocare(Ordinului MECI nr 5139->Andronescu , declaratiile nesustenabile ale lui Nica,etc.). In calitate de candidat la presidentie din partea PDL, in ce masura credeti ca va puteti disocia de problema ruperii coalitiei ? Exista vinovati in situatia data ?
 • O eventuala solutie ? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:23)

  Marian [anonim]

  Cum ar fi aratat o dezbatere publica, mediata de D-l Presedinte, intre cei doi candidati la functia de Primul Ministru in care cei doi sa-si prezinte programele de guvernare si, de ce nu si componenta Guvernului propus?
  Multumesc.
  • raspuns (Marţi, 20 octombrie 2009, 14:55)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Principala problema actuala care trebuie gestionata de guvern este cea economica. Lucian Croitoru are experienta necesara pentru a putea gestiona situatia.
   • Dezbatere (Marţi, 20 octombrie 2009, 19:54)

    Marian [anonim] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Cum era si normal D-l Presedinte a inteles sensul exact ar intrebarii mele. Totusi, dupa parerea mea, o dezbatere publica (nu la Realitatea Tv, va rog) pe teme economice intre cei doi candidati ar face diferenta in fata electoratului. Personal nu am nimic cu candidatul de Sibiu desemnat de "partidul" PSD-L.
 • reforma administrativa (Luni, 19 octombrie 2009, 13:24)

  lexites [utilizator]

  domnule presedinte,

  veti aborda in campania electorala si subiectul reformei administrative? Daca da, puteti expune pe scurt in ce fel se va putea exprima parerea cetatenilor de rand in privinta apartenentei localitatii lor la o anumita entitate administrativ-culturala (sa zicem, Banat/Transilvania, sau Transilvania/Entitatea maghiara).

  Cu multumiri

  PS. O sugestie doar: daca veti pleda pentru descentralizare, cred ca ar fi de recomandat purcederea pe aceasta cale doar un paralel cu un proces amplu de reforma administrativa. Altfel, ierarhiile locale sunt in unele locuri atat de adanc inradacinate incat va fi foarte greu ca descentralizarea sa functioneze in beneficiul cetatenilor.
 • Cateva intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:25)

  Anca Silaghi [anonim]

  D-le Basescu,

  Cateva intrebari pt dvs:

  1. Care sunt atributiile unui presedinte conform Constitutiei Romaniei si in ce masura credeti ca le-ati indeplinit in mandatul ce se termina acum?
  2. Cum vedeti Romania in urmatorii ani din punct de vedere economic si politic?
  3. Ca si roman, de ce sunteti mandru?

  Va multumesc!
 • Unificarea cu Basarabia (Luni, 19 octombrie 2009, 13:25)

  Marius Delaepicentru [anonim]

  Domnule Preşedinte, suntem într-un impas constituţional, cu două ieşiri, din care una, neconstituţională. România nu are premier. Moldova nu are preşedinte. Alegem a treia cale. Reunim România şi gata. Vom avea astfel şi preşedinte şi premier. Ce-ar fi să rezolvăm criza constituţională în mod "geopolitic"?
 • Fonduri europene (Luni, 19 octombrie 2009, 13:25)

  Ioana [anonim]

  Sunt probleme foarte mari de sistem la accesarea fondurilor UE. Autoritatile de resort se plang ca nu au personal suficient, prin urmare proiectele asteapta la evaluare si contractare luni de zile. Iar scaderea cheltuielilor cu bugetarii, implicit cu personalul acestor autoritati, va agrava situatia. De plati, nici nu mai vorbim, rata de absorbtie pt alocarea 2007-2009 este de 7%, si ne apropiem de finalul lui 2009. Cum apreciati rezultatul semnalelor pe care le-ati tras, de-a lungul timpului, in privinta cheltuirii fondurilor? Va mai preocupa acest subiect?
 • intrebari pemtru dl. Traian Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 13:27)

  Liviu Ionescu [anonim]

  1) Cum vi se pare ideea unui punct "zero", cu o amnistie pentru infractiuni de mica gravitate - asadar nu vorbim despre crime, talharii, violuri etc. sau despre infractiuni cu un mare risc social?
  Aceasta masura - combinata cu salarii mai mari pentru justiite si politisti + crearea unui organism de genul "incoruptibililor" + un cod penal inasprit, nu este oare posibil sa aduca in tara ordinea si respectul pentru lege?
  Deasemenea: oficializarea unui "comision" de succes pentru functionarii publici, deasemenea pentru medici si pentru profesori - asadar oficializarea "spagii", crearea unui cadru legal pentru cresterea veniturilor acestor categorii - cu conditia eficientizarii activitatii si cu pedepse mari pentru cei care vor incalca regulilr.
  2) Care sunt intelectualii de marca pe care va bazati in aceasta campanie electorala?
 • 2 intrebari scurte (Luni, 19 octombrie 2009, 13:27)

  ilie [anonim]

  1. Lupta electorala devine din ce in ce mai opaca, cel putin de unde privesc eu, v-as fi recunoscator daca mi-ati putea simplifica putin batalia asta. Pe scurt, care ar fi "ratiunea suprema" sau motivul "elementar", sau "esential" care ar face diferenta si ar trebui sa ma convinga sa va votez pe dumneavoastra si nu pe oricare alt candidat ?
  (stiu ca as putea fi acuzat ca va "arunc mingea la fileu" dar vreau sa vad ce faceti cu "mingea" asta).
  2. Daca tot vom avea, posibil, un parlament unicameral, de ce nu ar fi o idee buna sa existe un examen obligatoriu de cultura politica, juridica si administrativa pentru toti candidatii pentru parlament? ( nu stiu de ce, dar nu ma simt in siguranta cand legile sunt "corectate si dezbatute" de tot felul de personaje mai mult sau mai putin pricepute la politica si legi).
  • lupta electorala (Miercuri, 21 octombrie 2009, 21:29)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ilie

   1.Eu am o viziune si un program care vizeaza modernizarea Romaniei. Si ei au un program care contine doua cuvinte: "Jos Basescu".
   2.Cred ca este greu de introdus on sistem de testare, dar acest inconvenient poate fi surmontat de alegatori, daca in timpul campaniei in loc sa intrebe pe candidat : ce ne dai ?, l-ar intreba, cine esti?.
 • cum faceti? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:28)

  Daniel [anonim]

  1. Cum veti face sa scoateti oamenii la vot?...oamenii simpli, ca de aceia depindeti, polarizarile politice stabilind deja procentele?De obicei merg la vot cei implicati in politica si rudele lor si putini din ceilalti, care prefera sa se uite la tv sau sa mearga in excursie.

  2. Cum ne veti scapa de acei parlamentari lenesi, incapabili, chiulangii, care chiar stau degeaba pe banii nostrii, ai celor multi?
  • raspuns (Marţi, 20 octombrie 2009, 17:44)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Daniel

   1. Ma voi intalni cu cetatenii si voi vorbi despre miza acestor alegeri, atat in discutiile directe, cat si in emisiuni tv, cand voi avea ocazia. Ceea ce eu propun este sa nu se piarda timp in reformarea institutiilor. Eu vreau ca modernizarea sa fie continuata, chiar daca multe zone cu influenta se simt deranjate (fie politicieni, fie segmente care au fost privilegiate). Statul roman nu mai poate plati anumitor categorii din sectorul public salarii de zeci de mii de euro pe luna. Nu mai poate plati pensii speciale de 3-5.000 euro unei persoane care a contribuit la fel ca un invatator sau profesor, care acum are o pensie de 250 de euro. Undeva trebuie sa fie un echilibru. Pentru ca bugetul efectiv nu mai poate suporta acest decalaj intre categorii sociale. Dar modernizarea nu inseamna doar renuntarea la privilegii, ci inseamna si legi mai bune, un aparat de stat mai performant, un Legislativ mai eficient.

   2. Nu exista o solutie miraculoasa. E nevoie de efort sustinut, de implicare si de nervi tari. Atat din partea presedintelui cat si din partea organizatiilor neguvernamentale, dar mai ales a cetatenilor din colegii. Odata cu introducerea votului uninominal, o responsabilitate mai mare le revine nu doar parlamentarilor, ci si cetatenilor care si-au ales reprezentantii. In ceea ce ma priveste, parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maxim 300 ar fi etape care ar duce la reformarea legislativului intr-un sens mai apropiat de cel dorit de dvs si de multi romani.
 • Criza politica si viata economica. (Luni, 19 octombrie 2009, 13:29)

  Catalin Toma [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. Din informatiile pe care le aveti la cat apreciati (pe o scara de la 1 la 10) impactul crizei politice asupra vietii economice din Romania (mediul de afaceri privat, bineinteles)?

  2. Referitor la raportul comisiei pentru analiza riscurilor sociale si demografice: care credeti ca sunt principalele 3 directii prioritare/urgente in care ar trebui actionat? Permite urgenta problemelor realizarea unui consens politic? Este acest consens obligatoriu sau optional?

  Va multumesc.

  C. Toma
 • Legea educatiei (Luni, 19 octombrie 2009, 13:31)

  Angela Ilas [anonim]

  As dori sa aflu ce se va intampla cu legea educatiei pentru care guvernul Boc si-a asumat raspunderea in parlament. Va mai intra in vigoare? Cand? Care sunt formalitatile care au ramas de indeplinit? Cat timp va dura pana vom vedea legea publicata in Monitorul Oficial?
 • de ce ? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:31)

  adrian goncea [anonim]

  1. exista un presedinte, cateva sute de parlamentari, cateva zeci de ministri, mii de primari, mii de directori si adjuncti - toti participa la gestionarea tarii. de ce presedintele este tinta polarizarii? de ce presedintele este in centrul dezbaterii publice, tras la raspundere daca nu merge apa calda sau preaslavit daca castiga vreun roman la gimnastica?

  2. de ce nu ati promulgat o lege care sa nu permita unei persoane sa detina incrucisat presa scrisa, online, radio si tv? din ce in ce mai putini detin presa in romania, normal ca vor incerca sa formeze un grup compact care sa influenteze afaceri si politica
  • raspuns (Marţi, 20 octombrie 2009, 21:02)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian goncea

   1. Vreti sa spuneti tinta atacurilor. Daca vorbim de atacurile trusturilor de presa, ele sunt rezultatul faptului ca nu fac compromisuri cu persoanele care au probleme in justitie si care detin trusturi de presa. Nu am facut compromisuri si nici nu voi face, se pot agita aceste persoane cat vor de mult. Pot sa faca sondaje pe coltul mesei, pot sa orhcestreze linsaje mediatice. Modernizarea in Romania nu se va opri. In alta ordine de idei, faptul ca oamenii se confrunta cu probleme la tot pasul, nu neaparat economice, face sa existe si o mare foarte mare asteptare de la presedintele tarii.

   2. Presedintele nu are drept de initiativa legislativa. Nu stiu sa existe o astfel de lege. Eu am mai spus ca presa isi ia cata libertate vrea. Comparati gradul de libertate a presei in vremea guvernului Nastase si priviti acuma, cand libertatea e totala. Dar aveti dreptate cu ce sugerati, ca nu e vorba de jurnalistii de rand ci de patroni romani, trusturile straine isi pastreaza neutralitatea si profesionalismul.
 • Criza politica (Luni, 19 octombrie 2009, 13:33)

  Marius Ogrean [anonim]

  D-le Basescu,

  cat de mult credeti ca influenteaza criza politica mediul de afaceri. Este clar ca pot aparea probleme in institutiile statului datorita lipsei guvernului, insa mediul privat cat de legat este de ce se intampla acum?
  Cum vedeti evolutia pietelor financiare in Romania in contextul crizei politice?

  Va multumesc
  • raspuns (Joi, 22 octombrie 2009, 19:05)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   Influenta este limitata pentru ca mediul de afaceri a fost primul in stabilirea unor masuri de auto-protectie in fata crizei economice. "Lipsa Guvernului" e mai degraba un termen jurnalistic, el nu reflecta realitatea. Tara este guvernata, toate institutiile isi fac datoria, guvernul exista, el doar are atributii limitate. Sunt tari europene care au trecut prin situatii similare luni de zile. Situatia politica actuala poate afecta in special primirea banilor de la FMI.
 • Teme: Educatia, Regiuni de dezvoltare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:33)

  Liviu Constandache [anonim]

  Domnule Presedinte in primul rand felicitari pentru ca va tineti tare. As avea 2 intrebari:
  1. Stiu ca aveti preocupari legate de calitate in sistemul educational. De asemenea stiu din interventiile dumneavoastra ca vreti sa aduceti cunoasterea la indemana oricarui copil si in sprijinul fiecarui profesor. Am vazut de asemenea ca MCSI a aprobat un proiect privind conectarea a 2302 scoli din Romania din mediul rural la Internet, ceea ce ar permite statului sa creeze proiecte educationale care sa realizeze ceea ce se propune in strategia nationala. (http://www.fonduri.mcsi.ro/?q=node/168) . Credeti ca un astfel de proiect ar fi benefic pentru implementarea politicilor educationale care sprijina calitatea in educatie si egalitatea de sanse? Veti sustine extinderea acestei idei la scara nationala sprijinind o retea de resurse educationale care sa contribuie la schimbul bunelor practici?

  2. Legat de regiunile de dezvoltare. Stiu ca exista preocupari serioase in acest sens insa discutia nu a fost propusa publicului pentru a se veni cu solutii la aceasta problema care ar elimina mult birocratia si aparatul public supradimensionat prin infiintarea unor structuri regionale in locul perimatelor structuri judetene. Cum vedeti aceasta problema?
 • de ce s-a ajuns aici? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:33)

  Fanerl [anonim]

  Am intalnit oameni care la intrebarea cu cine votezi spun "In nici un caz cu Basescu". De ce credeti ca s-a ajuns aici (este exclusiv vina mogulilor , este o vina a dvs in comunicare, face parte din erodarea normala a unei persoane aflate in functie sau are la baza alt motiv)?
 • Vot doar pentru rezultate si transparenta! (Luni, 19 octombrie 2009, 13:33)

  Razvan [anonim]

  Stimate Domnule Presedinte,

  as vrea sa va intreb:

  1) ce ati realizat, dumneavostra concret, in cei cinci ani de mandat pentru reformarea Romaniei (pana acum se pare ca va iesit mai mult luarea la cearta cu anumite grupuri de interese) si ce v-ati propus pentru urmatorii cinci ani in aceasta directie?

  2) puteti sa va asumati raspunderea de a numi pe acele grupuri care stau in calea reformarii tarii si modul in care se impotrivesc ele acesteia (prezenta Dvs. in anturajul reprezentantilor familiei Paunescu, care nu au o imagine prea buna, lasa impresia ca la randul Dvs. sunteti "reprezentantul" unor grupuri de interese). Cum le veti combate eficient?

  Vorbesc cred in numele multor romani care v-au votat dar care NU va vor mai vota pe promisiuni si care nu vor mai tolera jocuri politice pe care NU le mai inteleg pentru ca au devenit "terenul de joaca" exclusiv al unor grupuri cu informatii privilegiate.
 • romanii din strainatate (Luni, 19 octombrie 2009, 13:34)

  Octavian Antonie [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Va admir pentru determinarea cu care luptati impotriva clasei politice corupte si pentru dorinta sincera de a reforma Romania. Sunt convins ca romanii va vor acorda un al doilea mandat.

  Eu sunt plecat din tara de 7 ani, de atunci am obtinut cetateania franceza si actualmente sunt doctorand in oncologie la Oxford University. Avand toate portile larg deschise pentru a ramane in Occident, imi puteti spune ce se va face pentru ca eu sau colegii mei sa revenim in tara?

  Va multumesc
 • Sansa unei guvernari stabile (Luni, 19 octombrie 2009, 13:34)

  Dan [anonim]

  Domunle Presedinte credeti ca exista sanse reale sa resusiti sa formati un guvern stabil de dreapta (PDL + PNL + eventual UDMR ) in cazul in care veti fi reales presedinte?
  In cazul unui raspuns afirmativ va rog sa detaliati modul in care vedeti apropierea dumneavoastra de PNL.
 • urati-mi noroc (Luni, 19 octombrie 2009, 13:34)

  Duras [utilizator]

  Domnule Presedinte,

  Astazi voi suferi o interventie chirurgicala si mi-as dori sa imi tineti pumnii :)), ar fi o onoare.
  Intrebarea mea este: ce parere aveti de transformarea sistemului de asigurari de sanatate, sa fie partial privat, partial de stat, eu cred ca ar fi benefica interventia privatului in asigurarile de sanatate, in asa fel incat cei care merg in strainatate pentru anumite interventii sa li se deconteze, bineinteles pe principiul contributivitatii (cotizezi mai mult, primesti mai mult).

  Multumesc!
  Succes la alegeri!
 • invatamintul superior: diplome pe bani (Luni, 19 octombrie 2009, 13:35)

  Gigel Militaru [anonim]

  Domnule Presedinte

  ati declarat la sfirsitul lunii august in timpul sedintei de la Parlament pe tema "pachetului" de legi ale invatamintului ca nu doar la "Spiru Haret" se vand diplome pe bani ci si la universitatile de stat si ati nominalizat: Oradea, UMF Iasi si o butica universitara din Alexandria. Ati nominalizat prea putine universtiati de stat. Fenomenul e de masa.

  Invatamintul superior, inclusiv cel de stat e macinat de coruptie, impostura, retele de nepotism sau retele mafiote. Clici oligarhice gerontocrate au transformat universitatile publice in afaceri de familie numai bune de facut bani.

  Am 3 intrebari:

  1) Ce au facut in madatul dumnevoastra guvernele (inclusiv cel al lui Emil Boc, girat de dumnevoastra ) pentru eradicarea mafiei din universitatile publice sau private?

  Va rog sa nu imi raspundeti cu ... "noul pachet legislativ" ca nu rezolva deloc problema ci chiar o mentine si amplifica.

  2) Ce au facut guvernele girate de dumnevoastra pentru ca accesul tinerilor in invatamintul superior pe posturi de preparatori, asistenti sa fie facut pe performanta lor reala si nu pe criterii de nepotism sau lichelism odedient al mediocritatilor?

  In prezent se angajeaza doar odraslele profesorilor sau slugi obediente si mediocre ale celor ce au cutitul si painea in facultati si universitati: detalii destule aveti aici http://gigelmilitaru.wordpress.com/2008/11/11/un-moment-de-tacere-lasati-o-lacrima-pentru-niste-copii/

  3) De ce guvernul Boc nu a pensionat prin lege toata sleata gerontocrata (profesorii peste 65 de ani) care paraziteaza universitatile de stat si le conduc cu metodele pe care le stiu de la PCR: santaje, amenintari, intrigi?
 • Criza economică şi politică (Luni, 19 octombrie 2009, 13:36)

  Robert [anonim]

  Domnule Preşedinte,

  1. Poate fi folosit la discreţie sediul Parlamentului României la orice oră în orice zi în vederea unor întâlniri dintre membri ai Parlamentului şi particulari pentru orice scop (mă refer la întâlnirea de duminică dintre partidele politice şi domnul Klaus Johannis)?

  2. Consideraţi echitabilă şi de bun simţ propunerea domnului Geonă de păsuire a celor care au luat credite şi se regăsesc în imposibilitatea de a le plăti, în condiţiile în care alţi cetăţeni nu şi-au asumat acest risc personal şi nu au luat credite de la bănci?

  3. Este adevărat că odată anulată o lege de către Parlament reintră automat în vigoare varianta precedentă a aceleiaşi legi (mă refer la o declaraţie făcută astăzi de un membru PSD)?
 • Politic-economic (Luni, 19 octombrie 2009, 13:36)

  Bogdan Baceanu [anonim]

  Cum credeti ca afecteaza mediul politic pe cel economic, in prezent? - investitii straine/locale, puterea de dezvoltare si sustinere a companiilor, optimismul start-up-urilor etc. Puteti da raspuns si pentru perioadele ultimelor doua guverne, ca perioade - tariceanu si nastase. Va multumesc.
 • bugetari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:37)

  radu [anonim]

  D-le Presedinte, va rog sa aveti bunavointa sa-mi spuneti concret ce a facut guvernul Boc in privinta reducerii cheltuielilor bugetare, mai exact in legatura cu reducerea cheltuielilor uriase cu salariile din sistemul bugetar.
  Vreau sa va aduc la cunostinta, daca nu stiti deja ca asa zisele masuri de reducere a cheltuielilor au fost niste petarde in ochii fmi-ului si a celor care nu stiu adevarul in legatura cu supradimensionarea schemelor de personal din ministere.
  Vreau sa ma refer la ministerul de interne pentru ca aici stiu exact cum stau lucrurile.
  Puteti explica de ce schema de personal a jandarmeriei romane este conceputa la nivelul anului 1999/2000 cand erau la moda, inca, mineriadele, si cum se justifica cheltuirea unor sume uriase cu salariile acestor jandarmi in conditiile in care ei nu au nicio responsabilitate legale cu privire la ordinea publica. Vrajeala aia cu "asigurarea ordinii" la manifestari publice, bla, bla, nu tine pentru ca astea sunt foarte rare si chiar daca se intampla ceva competenta legale de a cerceta cazul revine politiei.
  In afara de batai cu suporterii eu nu stiu ca acesti jandarmi sa faca ceva.
  Imi puteti spune de ce guvernul Boc nu a facut ceva in legatura cu reducerea drastica a numarului de jandarmi care nu-si justifica existenta si plata de la bugetul public absolut de loc ?
  In legatura cu politia de frontiera, imi puteti spune de ce schema de personal a acestei structuri este foarte extinsa atat timp cat noi tindem catre intrarea in spatiul shengen ?
  De ce au fost angajari cu sutele in aceasta structura in anii anteriori in conditiile in care nu prea mai au ce face ?
  Cunosc situatii exacte in unele zone, in care numarul de politisti este foarte redus iar in aceeasi zona, ca si competenta, la politia de frontiera sunt de 4-5 ori mai multi.
  Si revin la justificarea acestor angajari. Ca si competente legale cei de la frontiera au foarte putine in schimb salariul este la fel, chiar mai mare decat la politia judiciara.
 • bugetari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:38)

  radu [anonim]

  continuare :
  Deci, ca si serviciul public, cei de la frontiera nu se justifica ca si venituri in niciun fel in conditiile in care nu au atributii legale in sensul prestarii unor servicii pentru comunitate.
  De ce schema de personal este supradimensionata in conditiile in care la politie exista un deficit de cel putin 8.000 de cadre la nivel national ?
  Fac, in final, o scurta referire la asa zisele masuri de trecere a unor politisti din structurile centrale catre structurile locale : o vrajeala mai mare decat asta n-am mai auzit.
  Nimeni, repet, nimeni, din structurile centrale n-a venit catre structurile locale si n-o sa vina vreodata, asa ca toate balivernele alea de la tv ca au fost dispuse masuri de marire a numarului de politisti in strada sunt doar pentru cei care nu cunosc sistemul.
  Cu respect….
 • Romania bunului-simt (Luni, 19 octombrie 2009, 13:39)

  negrut viorel [anonim]

  cum doriti Dv , domnule presedinte , evolutia bunului simt in Romania , tara "tigancii imputite" si a " gaozarului" ?
  va multumesc
 • Alegeri anticipate (Luni, 19 octombrie 2009, 13:43)

  Martinescu [anonim]

  A)De ce a trebuit sa apelam la FMI, cind eram mai simplu sa ne spuneti, "nu mai avem bani de pensii si salarii, astia sint banii pe care-i avem si cu care trebuie sa ne descurcam, reducem o perioada toate salariile de la stat, si basta!" Oamenii ar fi inteles, dar cum sa intelegi cind vezi ca sint salarii de stat atat de uriase si nesimtite?....banii existenti asa putini cum erau trebuia de la Trezorerie trimisi in teritoriu, si cu astia trebuiau sa se descurce oamenii; daca ar fi fost un cataclism natural ce am fi facut? nu ar fi trebuit sa ne descurcam?.....la un cataclism economic de ce nu?

  De ce nu pregatiti psihic poporul cu argumente clare ca avem nevoie de alegeri anticipate? Ca altfel o tot lalaim cu aceasta clasa politica, pe care o percepem ca niste paraziti in proportie de 65%?
 • Sunteti singurul ? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:44)

  Dorin [anonim]

  Domnule Presedinte, din ceea ce se intampla acum si in ultimii 5 ani unii inteleg un singur lucru esential:
  - sunteti singurul (impreuna cu PDL, fireste) care va luptati pentru inlaturarea sistemului ticalosit, de regula restul fiind impotriva dvs (PNL, PSD, mai nou si UDMR si minoritatiile, de PRM si PC nu mai vorbesc).
  Intrebari:
  - dvs. si PDL va considerati singura parte din politica romaneasca ce doreste schimbarea reala ?
  - daca da, nu credeti ca e o atitudine periculoasa in a tine mortis cu dintii de dreptate de "unii singuri" ? Nu denota aceasta atitudine o autoflagelare, ca sa nu zic mai mult ?
  Multumesc.
 • Avem nevoie de un nou Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 13:44)

  Stefan Radu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Intrebarea care se pune este: De ce nu renuntati la Presedentie pentru 5 ani si in functie de mersul Romaniei sa candidati in 2014 daca romanii vor dori asa cum spune-ti acum?

  Cred ca macar cinci ani de crestere economica si liniste politica nu ar strica in actualele nevoi.Ne-am saturat de discutii si polemici din care pierdem noi romanii.In noua luni am ajuns din nou in anii 90 sau mai rau.Ce doriti defapt,ingroparea tarii si a oamenilor astia ghinionisti de a alege dintre doi Comunisti?

  Va rog sa raspundeti daca nu aveti nimic impotriva.
 • De ce nu reactionati la atacurile la persoana? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:44)

  Mircea [anonim]

  1. Sunt televiziuni si ziare care va ataca zilnic indeferent de motiv. Pentru ca intr-adevar Presedintele Romaniei are alte responsabilitati decat sa raspunda acestor atacuri de ce nu aveti un purtator de cuvant care sa raspunda la fiecare atac chiar sa participe la emisiuni?

  2. De ce trusturile de presa private controlate de oameni fara credibilitate morala decid ce este dreptatea si care sunt subiectele de interes pentru Romania?
 • RE:intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 13:44)

  Ovidiu Dobronauteanu [anonim]

  Stimate domnule presedinte,daca tot militati pentru unicameralism parlamentar,motivand desfiintarea unei camere a parlamentului din ratiuni financiare,de ce nu militati,de exemplu,pentru transformarea Romaniei din republica semi-prezidentiala in republica parlamentara(tot din ratiuni financiare)?
 • reformare administratie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:45)

  geo [anonim]

  Stimate domnule Presedinte,

  As dori sa va intreb cum ar fi totusi posibil sa se reformeze administratia din Romania, cand partidele se opun, sindicatele tot asa, ....totul tinand de mentalitati si o anumita cultura ?

  Cae este pozitia dvs. fata de impozitarea progresiva? A dlui Geona o stim deja.

  Cu stima
 • Basescofobia? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:47)

  Alexandru [anonim]

  Ce parere are domnul presedinte despre "basescofobia" care a cuprins mai multi politicieni de ceva mai multa vreme si care e promovata in special de anumite posturi de televiziune?

  PS Prin basecofobie ma refer in special la ideea ca "Basescu e de vina pentru toate relele".
 • Tradare ? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:49)

  Sinoda [utilizator]

  D-le Presedinte

  Cum comentati pozitia Robertei Anastase, care a cedat conducerea sedintei birourilor permanente, fapt ce a dus la ingroparea in comisii a cererii dumneavostra de acordare a avizului pentru referendum ?
  Va multumesc !
 • Relatia Biserica - Stat (Luni, 19 octombrie 2009, 13:49)

  Daniil [anonim]

  1.Care credeţi cǎ ar trebui sǎ fie rolul bisericii ortodoxe în cadrul statului roman?

  2.Sunteti in favoarea declararii, în mod simbolic, a BOR ca bisericǎ nationalǎ, având în vedere relatiile stranse dintre politicieni si cler?

  3.Dacǎ nu, cum credeţi cǎ se împacǎ subventionarea bisericilor, plata unei parti din salariile clerului cu principiul cǎ statul roman, la ora actuala, este nominal separata de religie?
 • Romania vs Germania (Luni, 19 octombrie 2009, 13:50)

  Dan [anonim]

  La ultimile alegeri din Germania, la interviurile luate cetatenilor in ziua alegerilor majoritatea raspundeau ca le este foarte greu sa se decida cu cine sa voteze pentru ca si Merkel si Steinmeier sunt extrem de buni. Cand credeti vor raspunde si cetatenii din Romania la fel, cand credeti ca nu va mai trebui sa alegem raul cel mai mic de fiecare data cand mergem la vot?
 • Criza din Romania (Luni, 19 octombrie 2009, 13:51)

  luka08 [utilizator]

  Domnule Presedinte,

  Ce ati facut concret pentru a limita criza economica si cat de vinovat va considerati pentru actuala criza politica? Considerati masurile luate pana acum realmente "anticriza" ?

  Pe Dl Croitoru il vedeti ca prim-ministru si in alte conditii economice sau aveti nevoie doar acum de un teoretician in vederea continuarii parteneriatelor cu institutii gen FMI,BM etc?

  Credeti ca va lupta clasa politica pentru Romania si nu pentru orgolii personale si carierism politic? Cand?

  Multumesc
 • 2 intrebari pt domnul Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 13:52)

  cineva [anonim]

  una ziua domnule Basescu,

  1. Dvs sustineti ca urmariti litera si spiritul Constitutiei in legatura cu desemnarea Premierului. Iar Constitutia va da dreptul sa desemnati un Premier din cadrul sau sustinut de partidul cu cel mai mare numar de parlamentari - PDL (cum dvs ati declarat...). Pai asta nu inseamna ca desemnarea domnului Croitoru este neconstitutionala, avand in vedere ca PDL-ul l-a propus pe domnul Boc si nu pe domnul Croitoru (domn care nici macar nu face parte din PDL)?

  2. Care sunt avantajele Parlamentului unicameral fata de cel bicameral in viziunea dvs...tinand cont ca totusi un doctor in drept constitutional (dl. Emil Boc) ne explica in teza sa de doctorat exact contrariul?
 • De ce ne-am intoarce in tara? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:53)

  Andrei I. [anonim]

  Sunt posesor al unui doctorat in Statele Unite intr-un domeniu umanist. Ce mi-ati spune de natura sa ma faca sa ma intorc in tara, eventual in sistemul de invatamint superior sau oriunde? Cu alte cuvinte, care este oferta dumneavoastra pentru cei ca mine, din ce in ce mai multi, studenti, masteranzi sau doctoranzi, care ne aflam nu la cules capsuni, ci in sisteme de invatamint si de cercetare in alte tari?
  Multumesc.
 • Intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:53)

  delphi [anonim]

  1) Are dl. Lucian Croitoru suficienta experienta de leadership?

  2) Considerati activitatea d-nei Udrea (in functia de ministru) ca fiind apreciata de opinia publica?
 • O piaţă liberă democratică pentru masmedia? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:53)

  Cosmovici Emanuel [anonim]

  Domnule Preşedinte,

  Imediat după decembrie 1989 populaţia a fost manipulată prin reflexe induse de Securitate.
  După 20 de ani funcţionează controlul cvasi-total al celor cu bani (până la urmă tot legaţi de trecut).

  1. Ce instituţii ale Statului ar trebui să se implice pentru reglarea democratică a "pieţei" masmedia, aşa încât să nu mai conteze doar banul, iar minciuna să fie atacată imediat şi în mod eficace?

  Vă doresc succes pentru că mi se pare că sunteţi, în mod constituţional, de partea dreptăţii!

  Emanuel Cosmovici
 • Bogdan Olteanu (Luni, 19 octombrie 2009, 13:53)

  CD [utilizator]

  1. Va puneti problema ca Bogdan Olteanu este infiltrat la BNR pentru a furniza informatii in afara si ca ulterioara caracterizare facuta de Dinu Patriciu: labil psihic,lipsit de loialitate ...etc .este un act dintr-un scenariu de acoperire, de tip diversionist ?

  2.Cum comentati afirmatia presedintelui UDMR , potrivit careia Romania are nevoie de un prim-ministru neamt si de un presedinte maghiar
 • Populatia (Luni, 19 octombrie 2009, 13:54)

  Stefan C [anonim]

  Buna ziua,

  Am doua intrebari pentru dumneavoastra:
  1. Cum vedeti trecerea dumneavoastra ca om politic in relatia cu alegatorul de la "Sa traiti bine" la "Romania de bun simt"?
  2. Cat din "Sa traiti bine" este realizat astazi ca urmare a mandatului detinut si ce va ramane de facut pe viitor ca traiul bun in romania sa fie "de bun simt"?

  Va multumesc!
 • 2 intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 13:55)

  pedros [anonim]

  1.care considerati ca sunt `succesurile` pe plan extern ale Romaniei realizate prin contributia si efortul d-voastra si daca se poate sa ne enumerati cel putin 2-3 intalniri bilaterale la nivel inalt (intre presedinti de stat) pe care le-ati avut in ultimul an (personal cred ca ati cam neglijat politica externa a Romaniei );
  2.in situatia ipotetica ca veti iesi presedinte iar partidele politice nu vor renunta la sustinerea candidatului lor la functia de prim-ministru(Klaus Iohanis) banuiesc ca veti dizolva parlamentul dupa cum ati promis...dar daca paradoxal dupa noi alegeri se va forma o aceeasi majoritate care va sustine evident acelasi prim-ministru ,fara alte compromisuri...atunci ce veti face...veti mai dizolva o data parlamentul?
 • Lucian Croitoru - viceguvernator (Luni, 19 octombrie 2009, 13:56)

  irene [anonim]

  Dle presedinte, daca sustinerea PDL pt Lucian Croitoru s-ar fi materializat in Parlament, si ar fi fost ales viceguvernator al BNR, l-ati mai fi desemnat premier? si in ce masura ar mai fi fost el un independent din punct de vedere politic?
 • democratie (Luni, 19 octombrie 2009, 13:56)

  Dana [anonim]

  Romania este la un punct de cotitura esential.
  Am o singura intrebare pt dvs.:
  Ne dati cuvantul de onoare ca nu renuntati la reforma statului si la modificarea Constitutiei si la reforma educatiei ?

  Mult curaj, si succes in viitorul mandat!
 • Votul electronic (Luni, 19 octombrie 2009, 13:57)

  victor [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Inainte de a va pune întrebarea mea, doresc sa stiti cât suntem de bucurosi noi cei din emigratia franceza, pe care ati vizitat-o în 2009, ca "tineti piept" cu brio atacurilor monstruoasei coalitii anti-prezidentiale !
  As dori sa aflu parerea Dvs. asupra avantajului votului electronic, ca singura masura eficace în stârpirea fraudei electorale si când apreciati Dvs. ca am putea ajunge si noi românii sa beneficiem de acest progres al lumii moderne în care vrem sa evoluam, condusi de presdinti integrii ca Dvs.
  Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu !
 • conflict (Luni, 19 octombrie 2009, 13:58)

  Adrian [anonim]

  1. Exista o coalitie anti-Basescu ai caror singur obiectiv este ne-alegerea dvs si din cauza acestui lucru, PDL este izolat pe scena politica iar guvernul a fost demis. De ce nu explicati acest lucru electoratului?

  2. Nu pot sa nu observ o foarte slaba mobilizarea a PDLului in teritoriu. In conditiile in care majoritatea presei este impotriva dvs., singura cale ca mesajul dvs. sa ajunga la populatie este o mai mare membrilor din teritoriu care sa intre in contact cu posibilii alegatori si sa mobilizeze electoratul. Cum comentati acest lucru?
 • presedinte vs moguli (Luni, 19 octombrie 2009, 14:01)

  Sorin [anonim]

  Sunt un fost votant convins al Dvs dar pe care l-ati pierdut pe parcurs si ca sa fiu sincer foarte probabil voi vota cu contracandidatul Dvs in turul 2.
  Dar incerc sa fiu obiectiv in intrebare:
  As dori sa enumerati cateva realizari palpabile ale Dvs. de oricand, fie de la ministerul transporturilor, fie de la primarie fie ca presedinte. Pentru ca la minister ati introdus acea "taxa Basescu" dar autostrazile nu au fost construite, la primarie a devenit faimoasa initiativa cu eutanasierea cainilor dar uite ca avem si mai multi caini in prezent(in toata tara),etc.
  As dori niste realizari proprii, nu cele facute de guvern.
  (Pana si Voiculescu despre care pot fi de acord cu Dvs ca a fost Felix, mogul, corupt, turnator...totusi a facut niste Antene care dincolo de scopul politic au audienta si sunt pe profit, nu ar fi reusit asta fara sa fie competent.)
 • Presedinte al Romaniei? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:02)

  Enache Valentin [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Un numar de partide au format o coalitie reprezentind 65% din Parlament, reprezentind 65% din optiunile Romaniei, pentru a forma o coalitie guvernamentala si a guverna tara.

  Intrebare:
  1. De ce refuzati dreptul a 65% din romani de a guverna?

  Ati precizat de asa zisul Grup Grivco si de ce este in spatele acestei coalitii.

  Intrebare:
  2. Daca aveti date clare privind ilegalitatile sau actiunile subsersive la adresa statului roman intreprinse de aceasta coalitie, motiv care sta la baza refuzului dumneavoastra de a incredinta guvernarea acestei coalitii, de ce nu aveti taria si verticalitatea politicienilor romani din perioada interbelica, care prin Legea Mirzescu au scos in afara legii Partidul Comunist, partid considerat subversiv la adresa intereselor statului roman? Daca dumneavoastra considerati ca aceasta colaitie de 65% reprezinta interesele subversive la adresa statului roman, stat pe care dumneavoastra aveti obligatia sa il aparati, de ce nu le scoateti in afara legii? Altfel, ori sunteti complice cu ei, ori dumneavoastra aveti alte interese decit cele care ar trebui sa le aiba un presedinte al tuturor romanilor.

  Va multumesc,

  Enache Valentin
 • În cazul în care... (Luni, 19 octombrie 2009, 14:06)

  andrei [anonim]

  În cazul în care alegerile vor merge rău pentru Dumneavoastră ceea ce nu cred, o să vă continuați cariera politică sau o să vă reluați întradevăr slujba de dinainte?
  În presă și în general opinia publică spune că fica Dumneavoastră a câștigat alegerile Europene cu ajutorul exclusiv al Dumneavoastră, dar întrebarea mea este alta: credeți că o persoană este perfect capabilă din punct de vedere intelectual și moral să exercite un rol politic la această vârstă?

  Mulțumesc și mult succes în continuare.
 • Promovarea Non-Valorilor si nu a Elitei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:07)

  Madalina [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. Daca veti mai primi un mandat, care sunt obiectivele pe urmatorii 5 ani? Si legat de alegerile din 2004, care erau obiectivele de atunci si cat anume ati realizat?

  2. Ce parere aveti despre promovarea non-valorilor in Romania, in special in mediul politic? Este nepotismul o posibila cauza a ineficientei actualei guvernari?
 • Cand?? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:07)

  ciprian [anonim]

  Buna d-le presedinte,

  As avea 2 intrebari:
  1. Cand politicieni vor putea fi trasi la raspunde ptr actiunile lor fara sa fie protejati de imunitate sau de partide ( cand vom avea vot uninominal cu adevarat, si nu gluma asta de lege electorala)?
  2. Cand vor putea fi judecati si cei din sistemul judiciar ptr faptele lor si sa nu fie un clan bine inchegat?

  Multumesc.
 • Romania de maine (Luni, 19 octombrie 2009, 14:10)

  Florentina [anonim]

  Dle Presedinte,

  cred ca la ultimele alegeri a lipsit de la vot clasa medie, adica cei mai greu de manipulat si care au gandit ca lipsind de la vot isi exprima lehamitea fata de mizeria politica din Romania. Ultimele saptamani insa, ne-au pus pe ganduri pe toti cei care am lipsit de la vot si pe care ne ingrijoreaza foarte mult lupta pentru putere din Romania. Repet, putere si nu o competitie pentru a realiza cat mai multe pentru tara. Eu inteleg ca dumneavoastra dispuneti de informatii de genul: Johannis a fost propus de un grup de oameni de afaceri etc, dar nu cred ca singur veti reusi sa luptati cu ei si nu am nicio garantie ca dumneavoastra nu aveti aliati de genul lor. Vazand balbaiala PDLului, partidul care va reprezinta si cum se comporta ministri PDL, sunt profund dezamagita.

  Ceea ce nu vad eu pe scena politica insa este compromisul. Nu am sesizat la nici un asa zis lider, candidat, politician sa spuna ca renunta la propunerea sa pentru a gasi o cale de mijloc spre binele tarii. Poate ne explicati putin cum stau lucrurile si ce garantie avem ca votandu-va inca o data nu veti mai avea pornirile dictatoriale din aceste zile. Cum ne demonstrati ca faceti totul spre binele tarii?

  Multumesc
 • Votare in strainatate (Luni, 19 octombrie 2009, 14:11)

  Radu, Elvetia [anonim]

  Domnule Presedinte, in urma cu 5 ani am votat pentru Dumneavoastra la ambasada Romaniei din Berna, Elvetia. Pentru a ne usura deplasarile, in cazul meu 250 km dus-intors, ne-ati promis atunci cresterea numarului de sectii de votare. Se prevede ceva in acest sens? Comunitatea romanilor din Elvetia va doreste mult succes.
 • sloganul "Romania de bun simt" (Luni, 19 octombrie 2009, 14:12)

  moa [anonim]

  Sloganul de pe pagina dvs este "Romania de bun simt"
  Care este acceptiunea dvs. asupra bunul simt? Credeti ca ati actionat cu mult bun simt pe durata mandatului dvs. de presedinte?
 • tva sau impozit pe salar (Luni, 19 octombrie 2009, 14:12)

  radu bu [anonim]

  daca lucrurile merg prost cu colectarea la buget ce ar trebui modificat /marit: TVA sau impozitul pe salar (cota progresiva) ? de ce ?

  va multumesc
 • reforma justitiei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:13)

  Bogdan [anonim]

  Domnule Presedinte,

  O tema importanta ca campaniei de acum 5 ani a fost reforma justitiei.
  Chiar daca s-au inregistrat unele progrese (legea prinvind declaratia de avere si interese, infiintarea ANI, impulsonarea activitatii DNA si a procuraturii in general), impresia generala este de stagnare.
  Autoguvernarea justitiei prin CSM lasa mult de dorit, legea privind continuarea proceselor in cazul sesizarii Curtii Constitutionale a cazut in Parlament).
  In conditiile in care majoritatea din Parlament este potrivnica acestor reforme, ce va propuneti sa faceti, intr-un eventual nou mandat, in aceasta directie?
 • Lamuriri necesare (Luni, 19 octombrie 2009, 14:14)

  DanM. [anonim]

  Aţi spus că veţi lămuri "la momentul oportun" implicarea fratelui dumneavoastră în afaceri cu armament. Când va veni acest moment oportun?
 • FMI si Prim-ministrul Romaniei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:16)

  cristi [anonim]

  Domnule Presedinte,

  De ce are Romania nevoie acum de un prim-ministru care sa fie familiar cu FMI-ul? Acordul cu FMI e deja in derulare si chiar au acceptat ca o parte din bani sa finanteze deficitul bugetar, contrar scopului initial al imprumutului. Ce mai este de nogociat? Vrea Romania sa foloseasca tot restul banilor pt deficitul bugetar?

  Multumesc
 • Consultanta americana (Luni, 19 octombrie 2009, 14:16)

  magdafraga [anonim]

  domnule presedinte, cat va costa consultantii americani pe care i-ati angajat?
 • Ce parere aveti Domnule Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 14:17)

  Dragos [anonim]

  despre urmatoarea afirmatie:
  "ne-ar merge mult mai bine fara politicieni"
  si o intrebare:
  Care este "plus valoarea" adusa de politicieni in societatea nostra? Pentru tarani, ingineri,medici, profesori etc este clar.
  Cu stima , un tehnocrat
  Dragos
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 14:17)

  renegatul [utilizator]

  Domnule Presedinte,

  Asa cum a mai spus cineva mai sus, se pare ca dv-stra. sunteti singurul care vrea si incerca pe toate caile sa schimbe "sistemul ticalosit".
  Mie imi lasa impresia ca "luptati cu morile de vant" sunteti 1 singur impotriva tuturor!
  Chiar daca ar ramane Primul Ministru numit de dv-stra, nu credeti ca ar fi tot o lupta in zadar, de vreme ce nu aveti suportul Parlamentului?
  Nu credeti ca luptele din ultimele luni vor continua la nesfarsit fara vreun rezultat bun pentru dv-stra (si ma gandesc acum la sanatatea dv-stra si nu numai la asta)?

  Va multumesc anticipat !
  Bafta la alegeri!
  Cu stima
 • Perspective (Luni, 19 octombrie 2009, 14:19)

  C.L.C. Claudian Dumitriu [anonim]

  Ce măsuri legislative şi educaţionale considerati că ar trebui să fie luate şi aplicate pentru educaţia spirituală a electoratului, pentru ca acesta să se ridice la nivelul de conştiinţă şi fapte de pe timpul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt?

  Cum s-ar putea selecta în final parlamentarii în funcţie de valoarea lor umană pentru necesităţile viitorului naţiunii române?

  Sunt decepţionat de calitatea dovedită de prea mulţi dintre cei care ar trebui să-şi reprezinte cu cinste naţiunea. De cele mai multe ori mă simt înjosit.

  Cu deosebită stimă,
  Cdor Claudian Dumitriu
 • Evolutia Romaniei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:20)

  Mircea [anonim]

  Domnule Presedinte,

  1. Cum vedeti evolutia Romaniei in urmatorii 10 ani, din punctul de vedere al situatiei economice, al sistemului de educatie, al reformei pensiilor, al dezvoltarii celor 8 regiuni?

  2. Ce domenii ale economiei credeti ca ar putea ajuta Romania sa creeze plusvaloare si sa-si sporeasca greutatea economica in UE?
 • Obama style (Luni, 19 octombrie 2009, 14:20)

  luk [anonim]

  As repeta intrebarea care i-a fost adresata lui Obama: De ce va uraste lumea?
 • premier posibil (Luni, 19 octombrie 2009, 14:21)

  Gavril [anonim]

  1. Considerati ca alternativa Klaus Johannis pentru functia de premier este ne-luat in calcul ? Cum argumentati ?
 • Reorganizarea hudetelor (Luni, 19 octombrie 2009, 14:21)

  A [anonim]

  Domnule Presedinte
  Cum ramane cu reorganizarea judetelor in Romania?
 • Noul guvern/Alegeri presedentiale (Luni, 19 octombrie 2009, 14:22)

  Alui [anonim]

  D-le Presedinte,
  Iata intrebarile mele:

  1. I-ati pus conditii domnului Croitoru cand l-ati nominalizat (de genul: fara ministrii compromisi moral de genul Ritzi, Udrea, Videanu, Berceanu in noul guvern)?
  2. Ce ati face de acum (sau ati schimba din trecut) pentru ca alegatorii sa va aleaga pentru meritele dumneavostra si nu pentru defectele contracandidatilor?
 • Vot 2009 (Luni, 19 octombrie 2009, 14:24)

  jafar [anonim]

  Domnule presedinte , v-am votat acum 5 ani , am sa va votez si in acest an insa pentru a ma convinge ca Basescu de azi e cel dintodeauna va rog sa imi raspundeti la o intrebare:Admiteti ca ati gresit si va recunoasteti vina in fata unui subordonat atunci cind acest lucru de intimpla ? si daca da , care e modul prin care o faceti?
 • Mircea Geoana prim Ministru (Luni, 19 octombrie 2009, 14:26)

  Zaraf Valentin [anonim]

  Daca opozitia ad-hoc ar veni acum cu propunerea ca Mircea Geoana sa fie prim-ministru, ati accepta?
 • Tineri (Luni, 19 octombrie 2009, 14:26)

  hope [anonim]

  1.Ce ne garanteaza noua ca veti face in urmatoriul mandat ce nu ati reustit in acesta?
  2. Ce masuri concrete s-au luat pentru ca tinerii care termina o facultate sa nu mai fie nevoiti sa lucreze in alte tari?
 • Drepturile minorităţilor sexuale.. (Luni, 19 octombrie 2009, 14:28)

  Anonim [anonim]

  Domnule Băsescu,

  Care va fi poziţia dumneavoastră în cazul unui viitor mandat de preşedinte al României referitor la drepturile minorităţilor sexuale?
 • Presedinte versus moguli (Luni, 19 octombrie 2009, 14:28)

  Aleodor Neagu [anonim]

  Care sunt parghiile prin care veti putea limita influenta nociva a oligarhilor financiari, deveniti moguli media in Romania ? In ce considerati ca ar consta aceasta influenta nociva ?
 • Cine va sfatuieste (Luni, 19 octombrie 2009, 14:29)

  Mihaela [anonim]

  domnule presedinte.?Sau mai bine"Va sfatuieste cineva domnule presedinte?"Pentru ca in ultime vreme ati actionat haotic cu propuneri de PM si dizolvari de parlamente,fapt care v-a redus mult din sansele de a fi reales.Sper ca realizati asta.Nu ar fi mai bine sa va abtineti sa raspundeti pe loc la intrebarile la care nu sunteti siguri de raspuns?Credeti ca Romania are nevoie de supermeni ca sa fie condusa?Ar fi vreo nenorocire daca la un moment dat ati spune"Nu stiu sigur, o sa imi intreb consilierii?
 • Masurile Guvernului (Luni, 19 octombrie 2009, 14:29)

  Janos Marko [anonim]

  D-le Presedinte, cum apreciati masurile economice luate pana acum de Guvern? Credeti ca vor avea efectul scontat in combaterea crizei sau macar imbunatatirea situatiei economice a romanilor?
 • criza (Luni, 19 octombrie 2009, 14:29)

  Economist 22 [anonim]

  Care sunt planurile concrete de iesire din criza, pentru perioada imediat urmatoare ?
 • Domnule Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 14:30)

  Ciuperca Pleurotus [anonim]

  "În cele mai multe ţări din UE, este suficient un număr de câteva persoane pentru a înfiinţa un partid (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia – până la 10 membri, Bulgaria 50 de membri). Rarele excepţii unde este nevoie de un număr ceva mai mare de membri fondatori fac referire la câteva sute de membri sau 1000 de membri Polonia şi Estonia, 5000 de membri Finlanda şi Ungaria, 7500 de membri Portugalia)."

  Nicaieri in UE nu ai nevoie de peste 9000 membri fondatori pentru un partid politic!

  De ce, in Romania, ai nevoie de 25.000 membri, filiale in 50% +1 din judetele tarii, 2 cai frumosi etc.?
 • Presedintele-tatuc (Luni, 19 octombrie 2009, 14:30)

  Dani Rockhoff, Germania [anonim]

  In Romania, campania oficiala si neoficiala pentru alegerile prezidentiale mobilizeaza toate energiile politice si atentia populatiei, via mass-media, de cateva luni de zile. In lupta pentru scaunul cel mai inalt sunt sacrificate guverne, stabilitatea politica a Romaniei si ratingul sau international de tara. In Germania, prezidentialele trec mai degraba neobservate, desi rolul presedintelui tarii este important si reprezentativ. Vi se pare oportuna, in contextul european si international actual, cultivarea in Romania a acestei obsesii fata de "presedintele-tatuc", spre care sunt dirijate mai toate sperantele si simpatiile instinctive ale electoratului?
 • aliante politice (Luni, 19 octombrie 2009, 14:30)

  Doru Vartolomei [anonim]

  Varianta unei aliante PDL - PL poate fi luata in calcul pentru viitorul apropiat ?
 • credibilitate pentru o noua candidatura (Luni, 19 octombrie 2009, 14:31)

  nad [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Ati declarat ca : “Iau in serios orice posibilitate in ceea priveste viata politica si va asigur ca daca voi ajunge la concluzia ca, desi exista o majoritate puternica in Parlament, dar imi voi reprosa daca nu voi putea fi parte a succesului acestei majoritati si criza economica ii va afecta pe romani mai mult decat ar trebui sa-i afecteze ca urmare a conditiilor pe care noi le avem, sigur ca analizez si posibilitatea sa nu mai candidez inca o data”

  Si ati continuat acea declaratie cu o frumoasa intrebare retorica "Daca politica economica a Guvernului va fi un esec, cu ce credibilitate te poti duce in fata electoratului?"

  In conditiile in care, de la investire si pana in prezent, obiectivul de crestere economica al Romaniei a fost reevaluat de cateva ori in scadere, considerati ca politica economica a guvernului Boc a fost un succes ce va confera credibilitatea de care aveti nevoie pentru a veni in fata alegatorilor cu o noua candidatura?
 • JUSTITIA (Luni, 19 octombrie 2009, 14:31)

  Observator [anonim]

  Domnule Presedinte,

  apropierea alegerilor prezidentiale a estompat ecoul grevei magistratilor. Jucand de pe o pozitie de forta acestia au reusit sa pastreze multe din conditiile speciale de plata si pensie pe care le aveau si pana acum.

  Credeti ca dupa asezarea tarii in conditii de cvasi-normalitate politica dupa alegerile prezidentiale vor mai exista conditii de reaparitie a acestui fapt fara precedent - greva magistratilor? Credeti ca adversarii dvs. politici au incercat manipularea conducerii asociatiilor profesionale ale magistratilor?
 • premier dupa alegeri (Luni, 19 octombrie 2009, 14:31)

  Prof. Andronescu [anonim]

  Care sunt preferintele Dvs. cu privire la numirea unui premier in ipoteza ca veti castiga un nou mandat ?
 • 60% din români cred că alegerile sunt fraudate (Luni, 19 octombrie 2009, 14:32)

  Dan [anonim]

  Un sondaj comandat de Asociaţia Pro-Democraţia arată că aproape 80% dintre cetăţeni cred că acest lucru este posibil prin turism electoral, cumpărarea directă de voturi şi distribuţia de ajutoare. Sursa: TVR - http://tvr.ro/articol.php?id=70850

  Doar mogulii sunt vinovati de aceasta impresie, d-le Presedinte? A fost cineva pedepsit pentru frauda electorala in Romania? Cate persoane?
 • scuze?! (Luni, 19 octombrie 2009, 14:34)

  Ziarist [anonim]

  De ce nu v-ati cerut scuze celor pe care i-ati numit „gaozar”, „pasarica”, „tiganca împuţita”, „nesimtit” sau „tonomat”? Sper ca veti rasppunde macar la intrebarea aceasta, macar dintr-un minim respect pentru opinia publica.
 • sfirsitul crizei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:34)

  boldfrank [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Cum vedeti sfirsitul crizei politice actuale?
 • cum sa traim bine (Luni, 19 octombrie 2009, 14:34)

  Leordean [anonim]

  Care sunt sansele omului de rand roman, (vaduva cu 3 copii, pensionarul cu 300 lei pensie si muncitorul care nu a luat salariul de 2 luni), care sunt sansele acestora de a trai bine in Romania si cum?
 • Nerespectarea Constitutiei (Luni, 19 octombrie 2009, 14:36)

  judex [anonim]

  Domnule presedinte, asa-zisa coalitie PSD/PNL/UDMR a incercat, in dispret fata de Constitutie, sa va impuna un premier. Personal, eu consider ca aceasta actiune a fost o tentativa de lovitura de stat. Dvs. ce parere aveti?
 • Multe intrebari, poate ajungeti si la ... (Luni, 19 octombrie 2009, 14:37)

  CFG [utilizator]

  1. Drepturi democratice. Exista state in care, prin Constitutie, cei care voteaza pot revoca, prin vot, pe cei alesi. Sunteti pentru asa ceva? De asemenea, tot in alte state, tot prin Constitutie, partidele nu pot propune candidati daca acestia nu au fost desemnati prin alegeri (primare). Cand se va intimpla si la noi asa ceva? In aceasta intrebare m-am referit la triada care formeaza alegerile democratice: desemnarea candidatilor, alegerile propriu zise si revocarea. Sunt dreptul cetatenilor. Ei, cetatenii, pot decide in toate cele trei. Comentati va rog cu privire la aceasta triada.

  2. De ce o constructie statala (si Constitutionala) ar trebui sa aiba ca punct de plecare principiul egalitatii, separatie si echilibrului dintre puterile statului? In Constitutia Romaniei actuale nu este mentionat egalitatea dintre puteri, separatia este incalcata (in text) iar echilibrul nu se realizeaza. De ce ar trebui sa se plece de la principiul mai sus amintit si de la drepturile cetatenilor in constructia unei Constitutii?
 • Disapora (Luni, 19 octombrie 2009, 14:38)

  Radu [anonim]

  Domnule presedinte,

  Va admir pentru pozitia dumneavoastra neclintita si marile eforturi depuse pentru a moderniza si reforma Romania.
  Romanii de pretutindeni va sunt recunoscatori si, cred, va vor acorda un alt mandat.

  Ca parte din romanii plecati in strainatate totusi, as fi interesat sa stiu proiectele dumneavoastra cu privire la imbunatatirea imaginii asa de josnice si nedreapte a Romaniei in exterior. Noi, cei din diaspora, suntem foarte direct influentati.

  Va multumesc
 • Specialisti in drept constitutional (Luni, 19 octombrie 2009, 14:38)

  irene [anonim]

  dle presedinte, puteti nominaliza cine sunt acei specialisti in drept constitutional care v-au consiliat in vederea respectarii Constitutiei in cazul desemnarii premierului dupa caderea Guvernului Boc? cred ca rolul lor e foarte important pt romani iar identitatea lor nu ar trebui tinuta sub tacere. Poate asa vom intelege de ce Constitutia capata noi si noi sensuri...
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 14:38)

  john_m [anonim]

  Domnule Presedinte, v-as ruga sa ne spune-ti ce va reprosati, care sunt regretele Dvs. cu privire la mandatul care , iata , se apropie de sfarsit. V-as mai intreba Domnule Presedinte, daca nu ati mai candida si ar trebui sa fie un alt candidat in locul Dvs. pe cine ati propune, fie din clasa politica actuala fie din alta parte?

  Va multumesc!
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 14:40)

  tocu mihai alexandru [anonim]

  Care sunt masurile pe care le veti lua intr-un nou mandat, in vederea cresterii numarului de locuri de munca, la nivel national , dar si la nivel regional?
 • Romania bunului simt?!? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:41)

  Marian Ioan - Tg Jiu [anonim]

  Aţi declarat că, la elaborarea conceptului „România bunului simţ”, au stat studiile sociologice care indicau un mare orizint de aşteptări în acest sens. Cine i-a sfidat pe români, aducându-i la pragul disperării?
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 14:42)

  popescu george [anonim]

  Domnule Presedinte,

  In conditiile in care pentru tinerii care sunt angajati la stat pe un salariul de 8 mil net ( aviz celor din privat care isi dau cu parerea la ce imense sunt salariile din administratie) ce credeti Dvs. ca trebuie intreprins pentru a imbunatati serviciile publice: sanatate (vezi masivele plecari in tari din vest), administratie (crearea unui corp profesionist , fara presiuni politice, etc.) , educatie si asa mai departe.
  Multumesc anticipat
 • cat de usor e de evitat consensul? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:43)

  B Pretoru [anonim]

  Domnule Presedinte,


  Ce v'a impiedicat sa adoptati un ton mai conciliant vis-a-vis de partidele de opozitie, un ton care ar fi putut duce la gasirea unor solutii fezabile cu applicablitate imediata pentru rezolvarea crizei politice?

  Una dintre ele ar fi fost acceptare propunerii de premier venita din partea PNL. Chiar nu cred ca pe termen scurt si mediu ati fi avut de suferit la capitolele imagine si procente. In definitiv cei din PSD'ul si'au facut si ei acelasi calcul si au hotarat ca impactul negativ asociat cu sustinerea lui Johannis, daca el exista, e neglijabil. De ce n'ati reusit sa faceti la fel?

  Multumesc.
 • Romania bunului simt (Luni, 19 octombrie 2009, 14:43)

  Mihai [anonim]

  Domnule presedinte, as dori sa va adresez doua intrebari:

  1) Atunci cand ati folosit sloganul "Romania bunului simt" erati in cunostiinta de cauza ca acesta era sloganul lui Crin Antonescu? Daca da, de ce l-ati folosit? Daca nu, sunteti dispus sa recunoasteti ca ati facut o greseala?

  2) Pe ce baza ati spus pe postul national de radio ca aveti puterea de a dizolva parlamentul?
 • Dle Presedinte, (Luni, 19 octombrie 2009, 14:46)

  George B. [anonim]

  1. trebuie sa recunosc ca,pana in prezent, nu au aparut alti candidati care sa ma faca sa
  se ma gandesc ca as putea sa le dau votul.Va doresc succes!
  2. in privinta alegerii Primului Ministru ,s-a vazut in ultima vreme cardasia partidelor din
  opozitie care se gandeau doar la interesul lor, nu al tarii.
  Se invoca necesitatea neutralitatii politice,a echidistantei etc.
  Nu credeti ca persoana echidistanta,cu prestanta si careia sa-i pese de tara in aceste
  vremuri triste ar fi M.S. Regele Mihai?
  Ar exista vreo posibilitate pentru aducerea M.S. in prim-planul societatii ? Am avea de
  castigat cel putin in imagine.
  Bulgarii au facut-o si nu au avut de pierdut.
 • TVA (Luni, 19 octombrie 2009, 14:47)

  Constantin [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Cum considerati plata tva-ului la incasarea facturii nu la emiterea ei. Exista multe cazuri cand se emit facturi cu tva si se incaseaza la 60zile,120 zile,180 zile,etc,si esti obligat sa platesti tva la sfarsitul lunii.
 • IT&C (Luni, 19 octombrie 2009, 14:47)

  Vlad [anonim]

  Ca tot suntem in perioada Global Forumului unde ati avut si dvs. o interventie:

  De ce in perioada mandatului dvs. nu s-a incurajat dezvoltarea guvernarii electronice (eGov) asa cum se procedeaza in restul tarilor membre ale UE?

  Cum apreciati desfiintarea singurei institutii guvernamentale cu atributii pe segmentul de eGov?
  Stiti ca daca pana la sfarsitul lunii noiembrie nu se va implementa puntul de contact unic electronic pe Directiva Serviciilor Romania risca declansarea procedurii de Infrigement (mai avem una deja declansata pe acelasi segment - IT&C)
 • Legislatie (Luni, 19 octombrie 2009, 14:48)

  Liviu [anonim]

  Intrebare:
  1. Considerati ca este bine ca pentru o propunere legislativa venita din partea persoanelor sau asociatiilor/fundatiilor sa fie nevoie de 100.000 semnaturi?
  Credeti ca ar fi nevoie de un referendum in acest sens urmand a micsora acest numar la un numar decent, dand astfel posibilitatea oamenilor sa se implice in viata politica activ si reducand efectele nocive generate de incompententa "alesilor" de a propune initiative legislative?
 • Propria Dvs Persoana (Luni, 19 octombrie 2009, 14:48)

  UN om NEUTRU [anonim]

  Dle presedinte in lupta dintre doua forte economice si politice , respectiv cea a fostilor activisti si securisti grupati preponderent in PSD, PNL, PC, etc si respectiv a celor noi imbogatiti grupata in PDL va dati seama ca Dvs sinteti manipulat de cei din urma ....adica tocmai de cei din partidul dvs?
 • Plecare pe mare! (Luni, 19 octombrie 2009, 14:49)

  Ionas [anonim]

  Pe cine veti lua in "calatoria" pe mare, dupa ce nu ve-ti mai fi presedinte? E musai sa aveti un ucenic, clasa politica va avea nevoie de un nou Basescu :)!

  Sanatate!
 • frauda electorala. (Luni, 19 octombrie 2009, 14:49)

  candel leonard [anonim]

  Domnule Presedinte, se tot vehiculeaza posibilitatea fraudarii alegerilor. Nici nu conteaza de catre cine. Ce ma preocupa pe mine este de ce pana in prezent nu s-a reglementat si nici nu se intentioneaza acest lucru, din cate observ, votul pe baza cartii de alegator? Consider ca timp si resurse au existat, lipseste intentia. De ce nu se voteaza pe baza cartii de alegator, asadar?
 • Constitutia (Luni, 19 octombrie 2009, 14:49)

  Teal'c [anonim]

  Unde scrie în Constituţie că preşedintele trebuie să desemneze candidat pentru funcţia de premier pe cel propus de partidul cu cele mai multe mandate? Dacă această prevedere nu este trecută în Constituţie, de ce insistaţi să o consideraţi ca normă?
 • restructurari (Luni, 19 octombrie 2009, 14:49)

  catalin [anonim]

  De ce nu s-au facut inca restructurarile in sistemul bugetar ?
  Economistii spun ca orice intarziere in restructurare ar intarzia mai apoi revenirea pe crestere economica. Nu mi se pare ca Romania are nevoie de cateva sute de mii de oameni sa lucreze in birouri pentru stat...e nevoie de mana de lucru in fabrici si agricultura. Nu aveti o scuza ca oamenii nu si-ar fi gastit loc de munca, oamenii ar fi beneficiat de ajutorul de somaj si daca ati mai fi platit un 25% din salariu compensatii pentru un an de zile sa zicem...oamenii nu ar fi murit de foame si ar fi fost inca consumatori in economie pentru un an pana cand isi gaseau serviciu.
 • acordul cu FMI (Luni, 19 octombrie 2009, 14:50)

  adrian sandu [anonim]

  1. De ce nu a fost evitat deficitul de 7,3% stabilit prin acordul cu FMI? Ce masuri ar fi trebuit sa fie luate pentru a nu se ajunge in situatia aceasta?

  2. Ce măsuri ar fi putut lua un guvern Croitoru care nu au fost luate de executivul Boc?
 • relatia PDL - Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 14:51)

  Marius V. [anonim]

  Stimate Domnule Presedinte,
  Sunt un admirator de-al Dvs, de aceea va intreb cu ingrijorare: nu cumva ati facut o (mare) greseala in clipa in care ati afirmat ca daca nu castigati al II-lea mandat nu veti mai reveni la partid? Rationamentul meu este urmatorul: prin aceasta ati declansat practic lupta pentru putere in partid; si s-ar putea ca anumite personaje (unele si-au aratat muschii deja) sa nu-si mai doreasca un al doilea mandat al Dvs, tocmai pentru a putea ajunge mai repede in fata...
 • Investitiile straine (Luni, 19 octombrie 2009, 14:53)

  Popescu Emil [anonim]

  Avem o explicaţie pentru scăderea atât de dramatică a investiţiilor străine în România în ultimele 8 luni ale anului 2009?
 • Reforme (Luni, 19 octombrie 2009, 14:53)

  Autogreen [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Legile promovate de guvernul Emil Boc reprezinta un mare pas pentru Romania. De ce nu sunt suficient mediatizate intr-un limbaj simplu pe intelesul unui om cu pregatire medie si sub medie si ma refer aici la cei din mediul rural.

  Multumesc,
 • Klaus Iohannis - Lucian Croitoru (Luni, 19 octombrie 2009, 14:54)

  George [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Multi au considerat ca numirea lui Klaus Iohannis ar fi insemnat, cel putin pentru moment, iesirea Romaniei din criza politica. Totusi, ati insistat ca Lucian Croitoru sa fie premierul desemnat, contrazicand opinia a peste 50% din partidele parlamentare, deci fiind impotriva vointei poporului.
  Puteti face o comparatie intre cei doi (Klaus Iohannis si Lucian Croitoru), eventual si domnul Boc. De ce nu ar fi Iohannis un premier bun? Lucian Croitoru este o solutie mai buna decat Emil Boc?
 • Pentru propunerea de prim-ministru (Luni, 19 octombrie 2009, 14:55)

  Gabriel Boriga [anonim]

  D-le presedinte, de ce pana acum guvernarea BOC era buna cu un avocat si acum va trebuie un finantist? De ce nu puneti ministrii adevarate somitati si puneti ministrii care darama economia tarii? multumesc anticipat.
 • Cum veti atrage romanii din afara? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:55)

  Alex R. [anonim]

  Domnule presedinte,

  In primul rand multumiri ca ati ales sa raspundeti intrebarilor cititorilor Hotnews.
  Intrebarea mea este: de ce nu se iau suficiente masuri ca romanii plecati in afara la studii sa fie motivati sa revina in tara?

  Eu sunt plecat de 3 ani din tara, si am intentia sa ma intorc si sa pornesc o afacere. In schimb, parintii mei, ambii mici antreprenori, se plang ca pe zi ce trece ca le merge mult mai greu, ca e din ce in ce mai greu de supravietuit in mediul de afaceri. Infrastructura nu-i ajuta, impozitele sunt foarte mari, functionarii publici sunt foarte impertinenti (lucru cu care m-am confruntat si eu recent).

  V-as ruga sa-mi dati trei motive solide care sa ma convinga pe mine si pe colegii mei de aici sa ne intoarcem in tara.

  O zi buna!
 • referendum (Luni, 19 octombrie 2009, 14:55)

  Cristi Ionescu [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Avand in vedere ca referendumul propus de dumneavoastra nu va avea nici un efect concret, deoarece modificarea Constitutiei urmeaza o cale destul de complicata, incheiata obligatoriu cu un alt referendum, nu credeti ca este mai corect din partea dumneavoastra sa propuneti referendumul la o alta data decat alegerile? Este evident pentru orice om de bun simt ca referendumul in aceeasi zi cu alegerile va influenta rezultatul alegerilor.
 • 2 ? (Luni, 19 octombrie 2009, 14:55)

  Nicu Olaru [anonim]

  1.In urma cu 5 ani, inainte de turul 2 de scrutinati acuzat psd-ul ca au furat alegerile (vot multiplu, oameni dusi cu autobuze). In conditiile in care acest episod pot a inclinat balanta turului 2 de scrutin, va rog sa ma lamuriti daca a fost facuta lumina in acest caz/

  2.Sunteti mai sarac sau mai bogat decat in urma cu 5 ani? (material, personal, cum vreti sa explicati)
 • Noua clasa politica (Luni, 19 octombrie 2009, 14:55)

  caro [anonim]

  Dle presedinte, ce recomandari aveti pentru tinerii care nu se simt reprezentati de politicieni care au "succesuri", tineri care nu merg in cluburi de fitze si nici nu au afaceri cu parcari... Credeti in sansele unui tanar care are acest profil de a face o cariera in politica?
 • mama de copii (Luni, 19 octombrie 2009, 14:56)

  alina -preda [anonim]

  Domnule Basescu dvs aveti oare idee cat costa o paine sau un pachet de zahar in romania? Dar chiria ficei dumneavoastra la Bruxelles?
 • dati-ne o sansa ! (Luni, 19 octombrie 2009, 14:56)

  xrated [anonim]

  De ce nu se face pachet de legi care sa ajute/eficientizeze economia Romaniei ?
  De ce se adauga taxe in loc sa reduca si sa se incurajeze scoaterea la lumina a economiei subterane?
  De ce trebuie sa ne luam mereu dupa altii si sa nu creem propriul nostru model ? Eu cred ca in tara sunt o groaza de minti capabile sa faca asta .. gasiti-le !
 • CFR (Luni, 19 octombrie 2009, 14:57)

  The Observer [anonim]

  Domnule Basescu, nu credeti ca se impune demisia lui Radu Berceanu in conditiile in care in week-end a mai deraiat un tren, al nu stiu catelea din ultima vreme? Ca fost ministru al transporturilor, cum comentati deraierile din ultimele luni, ca au fost cu zecile? Nu se poate asa ceva, ne jucam cu viata oamenilor care merg cu trenul.
 • Previziuni electorale prezidentiale (Luni, 19 octombrie 2009, 14:58)

  Radu Cajvaneanu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Iata cele doua intrebari din partea mea:
  1. Ce procent din voturi credeti ca veti obtine Dumneavoastra insiva la viitoarele alegeri prezidentiale ?
  2. Ce procent considerati ca vor obtine principalii Dumneavoastra contracanditati ?

  Va multumesc !
 • Referendum parlament unicameral (Luni, 19 octombrie 2009, 14:58)

  Radu [anonim]

  In cazul in care parlamentul da aviz negativ (a se vedea raportul comisiilor parlamentare) cererii dumneavoastra de organizare a referendumului odata cu alegerile prezidentiale, mai exista posibilitatea organizarii acestuia ? Puteti forta mana parlamentului (cred ca altfel nu se poate) pentru organizarea acesui referendum? Veti merge pana la capat in acest demers ?
 • Cedarea de voturi (Luni, 19 octombrie 2009, 14:59)

  Florin Marin [anonim]

  In cazul in care dumneavoastra ajuntegi in turul doi iar Sorin Oprescu nu va ajunge, aveti cumva vreo intelegere privind cedarea de voturi.
 • Politica Interna (Luni, 19 octombrie 2009, 15:00)

  Lucian [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Ce masuri aveti in vedere pentru a asigura o dezvoltare mai puternica a industriei autohtone, si intr-un fel de protejare a acesteia. S-a vazut ce s-a intamplat cu economia care "bubuia" fiind bazata pe consum. Va multumesc.
 • Criza financira (Luni, 19 octombrie 2009, 15:01)

  Trifan Brigitte [anonim]

  Stimate Domnule Presedinte,

  Ma simt onorata sa va pot adresa aceasta intrebare si totodata va multumesc anticipat pentru raspuns.
  Va rog sa imi spuneti care este opinia dvs cu privire la durata crizei financiare? Ce ar trebuii sa faca toti romanii de rand astfel incat trecem mai repede peste aceasta criza? Clasele politice se bat pentru putere iar populatia acestei tari sufera.

  Va multumesc si va doresc in primul rand multa sanatate si putere de a face fata tuturor problemelor zilnice.
  Cu admiratie si respect,
  Trifan
 • relaţia cu partidele (Luni, 19 octombrie 2009, 15:02)

  clegg [utilizator]

  1. Cum explicaţi că nu vă înţelegeţi decât cu P.D.L.? Celelalte partide, în afară de P.D.L., au obţinut la ultimele alegeri 65-70% din voturile celor care au participat şi nu cred că este posibil ca un număr atât de mare de alegători să nu fi observat ceva rău la aceste partide.
  2. Cum explicaţi faptul că P.D.L. este total de acord cu orice spuneţi şi faceţi dv. Oare nu au deloc personalitate?
  p.
 • o simpla intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 15:02)

  alexandru [anonim]

  1. In constiinta dumneavoastra sunteti impacat ca ati facut tot ce va sta in putinta ca romanul sa traiasca bine, dupa cum odinioara sustineati prin sloganul "Sa traiti bine !"

  Sper sa imi raspundeti la intrebare, de aceea, anticipat, Va multumesc!
 • ce va diferentiaza de ceilalti candidati? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:03)

  luca [anonim]

  domnule presedinte in scurt timp va incepe campania electorala. Unii va vor privi ca pe presedintele in exercitiu. Alti v aau votat si in 2004. Dar sunt si cetatenii care anul acesta voteaza pentru prima data. Si care probabil va privesc doar ca pe un candidat. Pana la 18 ani nu intereseaza pe nimeni viata politica. Cu ce anume va diferentiati fata de ceilalti contracandidati. De ce trebuei un tanar sa voteze Traian Basescu si nu celelalte nume care sunt in cursa prezidentiala ?
 • Romania nepotismului (Luni, 19 octombrie 2009, 15:03)

  Ciprian N [anonim]

  Domnule presedinte,
  Am fost dezamagit de dumneavoastra din momentul in care am vazut ca fata dumneavoastra cea mica reusit miraculos sa intre in Parlamentul European. E dreptul ei sa candideze, dar faptul ca are mijloacele necesare sa iasa invingatoare m-a surprins (bani pentru campanie, semnaturi necesare etc). Ma refer aici la faptul ca oamenii din Romania pot primi semnalul ca nu neaparat cei mai competenti sunt promovati in functii de conducere ci doar cei "cu relatii".
  Va rog sa imi schimbati aceasta perceptie.
 • De la cine vine gazul? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:06)

  adriana vitali [anonim]

  Un lucru e sigur, domnule presedinte, de la rusi vine ploaia si crivatul. Incertitudinea pluteste insa asupra gazului, de la cine vine gazul? De la rusi nu mai vreti sa vina caci ati "retezat" orice relatie cu Moscova. Cum ati putea sa restabiliti aceste relatii, cand aveti de gand. Nu de alta, dar vine iarna si noua, poporului, ne e frig. Multumesc.
 • IMM-uri (Luni, 19 octombrie 2009, 15:07)

  Dragos Chircota [anonim]

  Domnule Presedinte ce planuri aveti pentru IMM-uri si mediul privat? Daca ii ajutati pe micii intreprinzatori , nu credeti ca vor fi mai multe taxe colectate si astfel alimentam bugetul?
 • Somaj (Luni, 19 octombrie 2009, 15:07)

  marius Nitulescu [anonim]

  Spuneati ca nu veti candida daca somajul va sari peste 10 %? de ce v-ati razgandit?Iar
 • Subiect delicat (Luni, 19 octombrie 2009, 15:07)

  Catalin Tolontan [anonim]

  Domnule presedinte, la ceva timp dupa cazul Ridzi, cind probabil aveti mai multe informatii si o perspectiva de ansamblu, cum calificati ce s-a intimplat atunci? Multumesc.
 • Credite, incapacitati de plata, criza (Luni, 19 octombrie 2009, 15:09)

  Vancea Daniel [anonim]

  Sistemul bancar are nevoie de sprijin si populatia incepe sa intre in incapacitate de plata a rateleor, ramanem fara case, fara firme , ce veti face?

  De ce nu facem si noi ca japonezii ei au stat in criza 2 luni , au dat credite fara dobanda si cu termene de gratie generoase, si economia s-a relansat rapid. au gasit bani pentru taxe si pentru salarii din rulaj, la noi toata lumea blocheaza pe toata lumea . Noi avem 1.500 de clienti care nu ne platesc penteru ca nici clientii lor nu ii platesc...Ce este de facut domnule Presedinte?
 • Comisar European (Luni, 19 octombrie 2009, 15:09)

  Ovidiu Marin [anonim]

  1. Este Anca Boagiu a doua varianta daca nu reusim sa obtinem agricultura?
  2.cand credeti ca vom avea o noua Constitutie, moderna si europeana?
 • Programul de guvernare! (Luni, 19 octombrie 2009, 15:10)

  Emanuel Popescu [anonim]

  Domnule Basescu, programul de guvernare al dumneavoastra intarzie? Nu este normal ca un candidat la presedintie sa aiba si un program de guvernare.
 • - (Luni, 19 octombrie 2009, 15:10)

  Filip Stefan [anonim]

  De ce a modificat Monica Macovei Legea răspunderii ministeriale pentru a fi necesar avizul Parlamentului în cazul demnitarilor? Despre ce luptă împotriva corupţiei vorbim....
 • Domnule Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 15:10)

  Alexandru Marin [anonim]

  Ati declarat acum o veme ca nu veti candida daca nu veti controla criza impreuna cu Guvernul PD-L - PSD sustinut de dvs. Credeti ca Romania a administrat suficient de bine criza ? Daca da, as vrea sa-mi expuneti principalele masuri care au ajutat romanii pe timp de criza. Prima Casa si Primul Siloz au scos rezultatele dorite?
 • situatii absurde si concedieri colective (Luni, 19 octombrie 2009, 15:11)

  Alexandru Ianosel [anonim]

  Sunt situatii hilare Statul are sa ne plateasca lucrari in valoare de 6.000.000 ron de 8 luni si am intarzaiat cu taxele 1 luna in valoare de 800.000 ron si ne-a venit proprire de cont si somatie de executare. Este corect domnule Presedinte?
  De ce nu se poate face o compensare ? am 400 de muncitori care o sa ramana pe drumuri...Ce vom face? Noi v-am ales mereu si va sustinem, dar vrem sa vedem o raza de lumina.
 • Noi ai cui suntem? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:11)

  Celestin Nita [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Dupa cum bine stiti diaspora v-a sustinut in trecut si va sustine in continuare pentru urmatoarele alegeri Prezidentiale. Un singur lucru as dori sa-l comentati daca se poate. Desi va sustin si va admir in ceea ce faceti ,nu pot sa nu va reprosez faptul ca ati ignorat total-din punctul meu de vedere-diaspora romaneasca din America de Nord unde nu v-ati deplasat niciodata pe timpul mandatului dvs. ca Presedinte al Romaniei. Aveti o explicatie pentru acest fapt? Este pentru dvs. mult mai importanta, si nu ma refer la cifre, diaspora romanesca din Europa? Va multumesc si inca va mai asteptam. Multumesc.
  • Daca nu vine pana pe 6.12.09 (Luni, 19 octombrie 2009, 15:15)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Celestin Nita

   degeaba il mai astepti. Trece poate pe la voi ca si capitan de nava, daca nu cumva are ceva treaba cu el DNA-ul.
 • Colaborarea cu securitatea si averea din 1989 (Luni, 19 octombrie 2009, 15:12)

  Paul [anonim]

  1. In campania din 2004, la intrebarea reporterului "Ati colaborat cu Securitatea?" ati raspuns "Am facut ceea ce trebuia sa fac." Detaliati va rog.

  2. Ati declarat ca la sfarsitul anului 1989 aveati averea imensa de 1 milion de lei. Intr-o viata de comandant, traficand cafea si tigari, nu ati fi reusit cumularea acetei sume. Dumeavoastra ati fost comandan doar cativa ani. Care sunt sursle averii d-voastra initiale?
 • Cum suntem vazuti in afara granitelor? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:12)

  chris [anonim]

  Exista riscul ca FMI si Comisia Europeana sa sanctioneze foarte dur derapajul recent al tarii. Risca sa cada acordurile Romaniei cu Comisia Europeana si cu FMI dupa caderea Guvernului Boc . Nu vreau sa intru aici intr-o polemica privind parerea mea despre cei ce au initiat si votat motiunea de cenzura, as vrea sa stiu insa ce masuri vedeti dvs. ca fiind necesare in viitorul apropiat pentru a convinge institutiile internationale de solvabilitatea Romaniei (inclusiv din punct de vedere politic).
 • Intrebari pentru Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 15:12)

  Lucian Miulescu [anonim]

  1. Ce parere aveti despre posibilitatea revenirii la monarhia constitutionala, prin reintronarea Regelui Mihai I?

  2. Cum vedeti iesirea din criza politica actuala, excluzand varianta alegerilor anticipate, daca veti ramane la Palatul Cotroceni in calitate de Presedinte?

  Multumesc.
 • TVR (Luni, 19 octombrie 2009, 15:14)

  JURNALIST [anonim]

  Domnule presedinte,
  Chiar nu se poate face nimic pentru TVR?
  Suntem multi oameni care chiar suferim din cauza asta. De ce nu se poat interveni cumva asupra acestei conduceri venita cu japca si care au ajuns sa-l deserveasca pe fata pe Voiculescu? Sunt un jurnalist cu 11 ani experienta de TV si care a avut enorm de suferit din cauza actualei conduceri.
 • sprijin pentru justitie (Luni, 19 octombrie 2009, 15:14)

  merveiozu [anonim]

  Domnule Presedinte, lupta imporiva coruptiei a fost argumentul dumneavoastra decisiv in campania din 2004.
  Acuzati, atunci, practicile regimului Nastase.
  Acum, in 2009, cand va aflati din nou in campanie electorala, dupa 5 ani de mandat, va rog sa ne explicati difrentele esentiale de semnificatie intre aceste doua citate aproximative:
  Adrian Nastase: "Nu cred in arestari facute vineri seara! [...]"
  Traian Basescu: "Care este vina acestui om de afaceri, ca a facut aceasta investitie foarte importanta?![...]"
  Multumesc!
 • Mai multa informatizare (Luni, 19 octombrie 2009, 15:14)

  Ion Ionascu [utilizator]

  Domnule Presedinte, de ce in Romania nu se face mai mult pentru utilizarea pe scara larga a sistemelor informatice in institutiile centrale sau locale? Nu cred ca acest domeniu intra direct in atributiile presedintelui, insa, dumneavoastra aveti posibilitate sa dati un imbold in directia corecta. Din pacate, din punctul meu de vedere, atat dumneavoastra, cat si predecesorii dumneavoastra ati facut prea putin pentru ca Romania sa inainteze mai mult in acest domeniu care ar putea sa mai reduca din coruptie si din cheltuirea inutila a banilor.

  Exemplele concrete la care ma refer incep de la cazul in care doi functionari sunt necesari pentru a plati ceva (unul emite chitanta, altul incaseaza banii), pana la cazul in care licitatii de valoarea mare legate de domeniul IT (de la un milion de euro in sus) au caiete de sarcini scrise in asa fel incat sa castige doar anumite companii ale caror produse au o calitate slaba si care n-ar rezista in piata daca n-ar avea aceste contracte cu statul.

  Va multumesc.
 • droguri si prostitutie (Luni, 19 octombrie 2009, 15:14)

  vlad [anonim]

  as aprecia un raspuns cat mai scurt si clar (da/nu); candidatul Basescu sprijina legalizarea prostitutiei si a consumului de droguri usoare?
 • Legea partidelor (Luni, 19 octombrie 2009, 15:15)

  HAns [anonim]

  D-le presedinte, DEja Crin Antonescu a anuntat ca in conformitate cu legea partidelor, sunteti obligat sa-l retragetie pe Croitoru. CE veti face?
  In aceasta situatie se pare ca nu mai aveti nici o putere in Romania, cum vedeti iesirea din criza?
 • 2 intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 15:16)

  iuliu [anonim]

  Ce a facut statul roman pentru pastrarea culturii si limbii aromane/ vlahe in Grecia, Bulgaria, Albania , dar si valahe in Estul Serbiei?
  In cat timp vor disparea vorbitaorii limbii aromane in Grecia ?
 • Ministri PDL (Luni, 19 octombrie 2009, 15:16)

  Teodora Trusca [anonim]

  In decursul mandatului ati taiat in carne vie la DNA, ati scos doasarele dusmanilor dvs le-ati anchetat. Intrebarea mea e: cati ministri si politicieni din PDl au fost anchetati in decursul mandatului? Multumesc
 • La propunerea cui se desemneaza premierul (Luni, 19 octombrie 2009, 15:16)

  mili [anonim]

  D-le presedinte

  Va voi transforma o prevedere din drept intro ecuatie matematica simpla.(ptr.ingineri)

  Teoria actului administrativ, spune ca cel ce numeste poate sa demita.
  Per a contrario nu poti sa demiti pe cineva pe care nu l-ai numit.
  Constitutia din 2003 prevede ca nu puteti demite premierul.
  Ca la clasa I-a -rezulta ca nu putetii numii premierul.
  Regula de trei simpla.

  Consilierul dvs. Diaconu stie acest lucru. La fel si Boc. Suntem cam aceiasi generatie si am avut aceiasii profesorii.
 • ce se va intampla cu domnul Emil Boc (Luni, 19 octombrie 2009, 15:16)

  Raducu [anonim]

  am vazut saptamanile acesta cum a renascut un foarte bun politician care este domnul Emil Boc. lucrul acesta s a inatamplat la discursul din Parlament la demiterea guvernului pe care l -a condus. Desi a avut grave deficiente de comunicare pe perioada mandatului de premier, acum dupa demitere straluceste. Ce se va intampal un un asemena politician cum este domnul Emil Boc??
 • Ce rau i-ati facut domnului Nistorescu? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:18)

  Nistorexcu [anonim]

  Nu pot sa inteleg de ce va uraste atat dl Nistorescu? I-ati facut ceva rau?
  Ati vazut ce a facut din Cotidianul ? Mai bine i-ar schimba numele in Jos Basescu
  ca va injura in fiecare articol!
 • Pozitia Romaniei (Luni, 19 octombrie 2009, 15:19)

  ana [anonim]

  Stimate Dle Presedinte,
  Cum vedeti pozitia Romaniei in raport cu USA , Rusia si UE, in acest moment?
  Ce ne asteapta, in materie de politica externa, in urmatorii 5 ani?
  Va multumesc.
 • Rafo si statul (Luni, 19 octombrie 2009, 15:20)

  Alex Popescu [anonim]

  Ştiţi că în spatele Rafo stau acţionari controversaţi care au legătură cu serviciile secrete ruse? O să mai susţineţi, în această situaţie, această companie cu bani de la buget?
 • premier desemnat (Luni, 19 octombrie 2009, 15:21)

  mihai ionut [anonim]

  De ce nu l-ati desemnat pe Lucian Croitoru acum un an?
 • plans (Luni, 19 octombrie 2009, 15:24)

  remus [anonim]

  Cand plangeti o faceti din convingere sau psihic nu puteti sa va abtineti?
 • responsabilitate (Luni, 19 octombrie 2009, 15:25)

  Codruta N [utilizator]

  D-le Presedinte, ati pomenit mereu despre "criza", "responsabilitate" samd. In discutiile cu noul prim ministru pe care l-ati ales veti da dovada de "responsabilitate" si il veti intreba daca are in plan sa desfiinteze cele 2 ministere TOTAL inutile (al Turismului si al Sportului), pentru a reduce niste cheltuieli mari (cred ca in total mai mari chiar si decat "pensiile speciale") ce tzin, in fond, de domeniul PRIVAT, nu al Statului?
 • arpechim-oltchim (Luni, 19 octombrie 2009, 15:25)

  simona [anonim]

  Dl. presedinte
  Cum influenteaza lipsa guvernului ajutorul de stat pe care trebuie sa il primeasca Oltchim in cumpararea departamentului Petrochimie de la PETROM?
 • Cumul pensie salariu pt militarii din unitati desf (Luni, 19 octombrie 2009, 15:26)

  Cristian Andrei [anonim]

  1. Pentru intrarea in NATO s-au redus efectivele armatei. S-au desfiintat unitati intregi. Conform ordonantei de guvern, cei ramasi fara functii puteau ocupa functii in sistemul de stat. Sunteti de acord cu aceasta dubla "pedeapsa" (desfiintarea locului lor de munca si interzicerea cumulului)?
  2. Credeti ca este corect ca viitoarea lege prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul sa se aplice si celor cu vechime incompleta si sub varsta minima de pensionare?
 • comisiile prezidentiale (Luni, 19 octombrie 2009, 15:28)

  Vlllad [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Aveti de gand sa continuati in urmatorul mandat ideea comisiilor prezidentiale? Daca da, in ce domenii va ganditi sa formati noi comisii si cu ce obiective?
  Cum evaluati impactul avut de rapoartele actualelor comisii in 'policy making'? Cat de mult au fost luate in considerare de Guvernele din perioada in care ati fost presedinte? In ce directii ati face mai multa presiune in viitorul mandat ca politicile sa se schimbe (educatie, politici demografice, lustratie, descentralizare etc.) ?
  Va multumesc.
 • Campanie electorala (Luni, 19 octombrie 2009, 15:29)

  Terebent Mihai [anonim]

  Domnule presedinte cum aveti de gand sa rezolvati cazul Maries?? Mai exact, ce credeti ca se poate face ca acest caz sa nu treaca neobservat, ci sa aiba un impact cat mai mare asupra societatii romanesti.... nu vreau sa stiu ca acest OM a suferit pentru nimic.
 • Spijinirea IMM-urilor (Luni, 19 octombrie 2009, 15:31)

  Gheorghe Ionut [anonim]

  Domnule Presedinte,

  In viitorul mandat cum va propuneti sa sprijiniti activitatea IMM-urilor , in special,acordarea de credite privind dezvoltarea acestora si diminuarea birocratiei ?
 • Prezenta la vot (Luni, 19 octombrie 2009, 15:31)

  Catalin [anonim]

  Buna ziua,

  Am observat de-a lungul timpului diverse metode propose pentru stimularea prezentei la vot.
  Catre dumnul Basescu:

  1.Ce parere aveti de promovarea rasplatii pentru cei care voteaza? (de ex: 1% reducere la taxele si impozitele aferente persoanei fizice).

  2. In aceeasi ordine de idei: Nu cumva intregii clase politice ii este de fapt teama de o prezenta mare la vot?
 • Romania (Luni, 19 octombrie 2009, 15:32)

  Sergiu [anonim]

  Buna ziua d-le presedinte,

  Lasand la o parte cromatica tipatoare din media ultimelor zile precum si lupta politica cazuta in derizoriu din pacate doresc sa va adresez trei intrebari care imi vor limpezi putin optiunile de vot.

  1. Care sunt primele 3 prioritati economice sustinute de dvs pt revenirea la o linie de crestere?
  2. De ce nu s-au aplicat masuri corective in economie de catre guvernul Boc in momentul in care criza a devenit o certitudine?.
  3. Care sunt prioritatile dvs in ceea ce priveste politica externa in urmatorii cinci ani?

  Va multumesc si va doresc la fel ca si contracandidatilor dvs o campanie civilizata si concludenta!
 • Negocieri cu FMI si UE (Luni, 19 octombrie 2009, 15:33)

  Eddy [anonim]

  Buna ziua,
  referitor la formarea noului Guvern ati afirmat ca "Oricare dintre variante va fi aplicata, important este sa ne asiguram ca o vom aplica pe aceea care nu ne duce la pierderea transelor de la FMI si UE (2, 5 miliarde euro). Acest lucru trebuie negociat cu Fondul."
  Fiind clar ca reprezentanti celor doua institutii vor dori sa stea de vorba doar cu un guvern in functiune si cu drepturi depline de exercitiu, va rog sa detaliati cine va purta aceste negocieri daca nu se va reusi formarea unui nou guvern?
  Sunteti dispus sa periclitati aceste imprumuturi, pana la finele anului, prin mentinerea cabinetului Boc?
 • ministere (Luni, 19 octombrie 2009, 15:34)

  elena [anonim]

  Care dintre actualele ministere ar trebui desfiintate, dle presedinte? Care nu si-a dovedit utilitatea?
 • domnului Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 15:35)

  Conecting [anonim]

  In cazul in care domnul Croitoru, prin absurd, o sa creeze un guvern de uniune nationala o sa puteti lasa PSD-ul si PNL-ul in pace? Ati creat haos si nu ati lasat nici un guvern sustinut de dvs. in pace. Gresesc?
 • Buna ziua ,Dl.Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 15:38)

  Liviu [anonim]

  Cum explicati dv.pozitia UDMR -ului fata de PD-L ,in conditiile in care si UDMR si PD-L fac parte din Partidul Popular European .
 • Campania Realitatea (Luni, 19 octombrie 2009, 15:39)

  Stefan [anonim]

  Ca parere aveti de campania Realitatea "Noi vrem respect". Va considerati un politician care nu a facut multe pentru tara ?
 • ATASAMENT (Luni, 19 octombrie 2009, 15:41)

  nelu [anonim]

  D-le Presedinte,

  Cand credeti ca se va renunta la numirea in functii de conducere a directorilor din institutiile publice dupa criterii politice. Va doresc succes in alegeri.Sunt alaturi de d-voastra
 • Intrebare adresata Domnului Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 15:41)

  Andreea Zugravu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Cum comentati afirmatiile conform carora preferintele si retailierile dvs personale au contribuit la instabilitatea politica din Romania in timpul mandatului dvs prezidential?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 15:41)

  Marius [anonim]

  Varianta de alianta politica "DA" mai credeti in ea?
 • Puiu Popoviciu? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:41)

  Dragos Manea [anonim]

  Draga domnule presedinte, Puiu Popoviciu are vreo implicatie financiara in campaniea dumneavoastra?
 • Intrebare - presedinte Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 15:42)

  amy [anonim]

  Avand in vedere planul Administratiei SUA de a avea o locatie terestra pentru pozitionarea unui sistem SM-3 in estul Europei pana in 2015, ati fi de acord ca Romania sa gazduiasca un astfel de echipament american anti-racheta si daca toate acordurile internationale pentru zona Marii Negre ar fi modificate asa incat navele militare americane sa aiba acces neingradit in Marea Neagra, ati fi de acord ca distrugatoarele americane cu sistem Aegis sa acosteze in portul Constanta?


  Va multumesc!
 • Resurse Umane (Luni, 19 octombrie 2009, 15:43)

  Alex Roman [anonim]

  Domnule Presedinte,

  In programul dvs electoral aveti initiative privind reintegrarea romanilor plecati in strainatate pe piata muncii din Romania? Romania are in acest moment deficiente enorme in privinta competentelor in management si administratie publica.Consider ca resursele umane sunt cheia reconstructiei Romaniei. Exista mii de romani care au plecat la studii in universitati presitigioase din SUA si Europa ( Harvard, Stanford, Sorbona etc ) si care au experienta de munca in statele respective.Constituirea unui fond special din care sa fie remunerati acesti oameni pt a munci in Romania vi se pare o idee viabila? Va multumesc si va doresc succes la alegeri.
 • Campanie pe bani publici (Luni, 19 octombrie 2009, 15:44)

  mitrea forin [anonim]

  De ce resursele financiare ale adm. prezidentiale s-au dublat? pentru a va spijini ca\mpania electorala?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 16:05)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mitrea forin

   Exclus. Nici un leu din bugetul administratiei prezidentiale nu este folosit pentru campania electorala.
   • Raspuns incomplet (Luni, 19 octombrie 2009, 21:31)

    Teo [anonim] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Dle Presedinte, cineva, undeva, mai jos va felicita pentru raspunsurile dumneavaostra spunand ca (citez) "apreciez consistenta raspunsurilor pe care le-ati dat". Mie imi pare cam inconsistent acest raspuns. Sa ma explic : habar nu am de ce buget dispune Presedintia si nici daca intr-adevar acesta a fost dublat de curand, dumneaoastra insa nu ati infirmat aceasta dublare. De unde tragem concluzia ca e adevarat. Atunci totusi pentru ce a fost dublat ? Cadou de Craciun ? Sau de Mos Nicolae, cadou de consolare ?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 15:45)

  Alexandru [anonim]

  1. Pe ce argumente va bazatii atunci cand afirmati ca, Klaus Johannis a fost numit de Voiculescu, Geoana, Iliescu ?
  2. Cand o sa ii vedem pe marii corupti in inchisoare ? Au trecut 5 ani si nu vad pe nimeni in inchisoare.
  Sincer eu o va doresc inca un mandat, o sa va votez , dar vreau ca in urmatorul mandat sa dati cu ei de pamant .
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 15:46)

  moldoveanu [anonim]

  Dle Presedinte, daca se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate si daca PSD ar avea atunci cele mai multe mandate, iar dvs veti fi reales, ati desemna un premier PSD, chiar daca celelate partide ar forma o coalitie majoritara?
 • Ipocrizie (Luni, 19 octombrie 2009, 15:47)

  Vice [anonim]

  D-le presedinte, il acuzati pe Johannis (voalat) ca este unealta unui Voiculescu, a PSD-ului a ONL-ului, etc. Cu toti acestia ( si cu PSD, si cu PNL ba pana si cu PAC) ati facut coalitii. Nu vi se pare ipocrita toata chestia asta?
 • Campania electorala (Luni, 19 octombrie 2009, 15:47)

  Marius Gh. K. [anonim]

  Buna ziua,

  Domnule Presedinte, am doua intrebari:

  1. Veti aparea in campania electorala la televiziunile trustului Intact si la RealitateaTV? Daca da, credeti ca veti avea parte de o moderare corecta si civilizata ( cum a fost de exemplu cu Cristina Topescu) sau va asteptati la intrebari tendentioase? Sunteti pregatit sa le faceti fata? Oricum eu va urez succes.

  2 Cum vi se pare ca reflecta televiziunea publica activitatea dumneavoastra? Sunteti multumit de gradul de obiectivitate pe care il are? Credeti ca poate fi o tribuna corecta in campania electorala , pentru politicienii candidati?

  Multumesc si mult succes!
 • reforma educaţiei (Luni, 19 octombrie 2009, 15:47)

  Tudor [anonim]

  Mai este educaţia o prioritate pentru dumneavoastră? Dacă da, de ce aţi permis ca premierul pe care l-aţi nominalizat dvs. (dl. Boc) să accepte un ministru al educaţiei de la PSD, ministru despre care se ştia că reprezintă anti-reforma, lucru care s-a şi dovedit în urma a ceea ce s-a întâmplat cu legea educaţiei? Sunteţi mulţumit de legea educaţiei care a rezultat în urma procesului iniţiat de dvs. prin comisia prezidenţială, demers care a fost însă capturat de d-na Andronescu? Ce părere aveţi despre încălcarea Pactului Naţional pentru Educaţie de la începutul anului 2009, prin faptul că bugetul cercetării a fost redus dramatic, în condiţiile în care, în acelaşi context al crizei financiare, alte ţări au investit suplimentar în cercetare, considerând-o o soluţie pentru scoaterea din criză?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 16:01)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tudor

   Da, educatia este o prioritate nu numai pentru mine, ci pentru toata tara. Educatia este marea resursa pe care o avem. Este mai importanta decat resursele energetice.
  • Educatia romanilor (Luni, 19 octombrie 2009, 16:19)

   Cristian [anonim] i-a raspuns lui Tudor

   Stim cu totii Romania are nevoie de educatie, cred ca educatia este cea mai importanta in momentul de fata pentru Romania bineanteles avand in vedere criza economica.De ce continuati sa mintiti si in momentul de fata, de ce nu ati dat profesorilor mariri de salariu cu 50 % mai mult sau asta ati uitat, sau au uitat romanii, va rog raspundeti ce puteti face in situatia in care profesorii refuza sa mai intre la ore?Conditia ca sa mai intre la ore sa fie aceea marire pe care ati promis-o ce faceti in aceasta situaie?
 • Singur impotriva tuturor ! (Luni, 19 octombrie 2009, 15:48)

  Elena Clenciu [anonim]

  Domnule Presedinte,

  PD-L este singur impotriva tuturor!Va fi in mod cert o campanie murdara!Libertatea presei este este o aparenta si mogulii nu fac decat sa va creeze o imagine foarte proasta in fata electoratului!Cum veti convinge poporul ca mai avem nevoie inca 5 ani de un om care lupta impotriva coruptiei?!

  Multumesc,
  Elena Clenciu
 • Romanii din afara granitelor tarii (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)

  Canadian [anonim]

  Domnule Presedinte,
  ca unul din cei 10 milioane de romani aflati in afara granitelor tarii ( sunt in canada de peste de peste 8 ani de zile) pot sa va spun ca Romania mea, acum, se rezuma la vizite de 3-4 saptamani odata la doi ani de zile si consultatul destul de frecvent a mijloacelor mass-media romanesti (Hotnews printre altele). Nici una nici alata nu ma incurajeaza sa revin vreodata inapoi in tara.
  Intrebare : concret , ce credeti ca ar trebui sa faca un presedinte al Romaniei in 2010 pentru a atrage acasa romanii din strainatate, pentru a atrage inteligenta lor (formata in Romania, de altfel) si a beneficia de experienta lor ?
  Ce credeti ca ne sperie cel mai mult la gandul revenirii in tara : salariile mici, coruptia extinsa la toate paturile societatii sau lipsa de oportunitati ? Ce planuri aveti in aceste trei directii ?
 • Cum va afecta scena politica partidul lui Cozmanca (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)

  Dan Georgescu [anonim]

  Domnule Presedinte, ce parere avesti despre noul patrid infiintat de Cozmanca? Cum va afecta scena politica, infiintarea acestui nou partid?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 16:00)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Georgescu

   Nu va influenta in nici un fel scena politica. Avem deja un partid comunist asa ca ce sa mai faca electoratul cu inca unul.
 • Intrebare desteapta, incomoda si "de bun-simt"! (Luni, 19 octombrie 2009, 15:49)

  iulia [anonim]

  D-le presedinte, va rog sa va adresati d-voastra o intrebare INCOMODA (la care sa si raspundeti!) dar pe care ati califica-o ca fiind "de bun-simt" din partea unui ziarist.
  Aceasta va fi intrebarea mea.
  Sunt o votanta a d-voastra, asa incat va rog sa aveti grija ca intrebarea sa fie "desteapta"!
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 16:04)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iulia

   Abia acum imi dau seama cat este de dificil sa fii un ziarist bun. De regula, ii critic pe acei ziaristi care nu-si pregatesc bine intrebarile. Iata, eu nu reusesc sa-mi pun o intrebare inteligenta pe loc. Ma mai gandesc si voi reveni.
 • Calitatea Mass Media (Luni, 19 octombrie 2009, 15:50)

  Alex Roman [anonim]

  Domnule Presedinte,


  Ce masuri aveti in vedere pt a ameliora calitatea mass media in Romania? Nu locuiesc in Romania dar cand vin in tara si privesc emisiunile de pe Realitatea TV sau Antena 1 imi vine sincer sa vomit. Aceste emisiune reprezinta un pericol public. Dezinformarea si manipularea sunt facute fara nici un fel de jena Sunt emisiuni care sunt un pericol la adresa democratiei. Nu se poate sa nu se ia masuri in limitele democratice pt ca acest tip de emisiuni sa dispara?

  va multumesc
 • De ce criza? (Luni, 19 octombrie 2009, 15:54)

  Carmen Bizet [anonim]

  Aţi avut ocazia să opriţi criza, atunci când premierul v-a trimis cererea de revocare a lui Dan Nica. Dacă nu aţi fi semnat cererea, probabil că nu s-ar fi ajuns aici. De ce aţi semnat cererea, ştiind totuşi că se va ajunge în criză politică?
 • PDL (Luni, 19 octombrie 2009, 15:58)

  Viorel Oprea [anonim]

  Eu cred ca PDL are oameni de valoare la varf, insa in teritoriu sunt multi impostori care au ocupat functii de conducere la directiile deconcentrate (exemplu Ilie Stavar in Ialomita la Inspectoratul Scolar) si de aceea imi pare rau ca i-am votat. Dv. ce parere aveti, nu credeti ca PDL ar trebui sa se mai primeneasca si sa-si revizuiasca politica de cadre?
  • raspuns (Luni, 19 octombrie 2009, 16:08)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel Oprea

   Categoric da. PDL-ul trebuie sa-si intareasca politica de cadres si sa-si selecteze cu atentie oamenii pe care sa-i ajute sa reprezinte viitorul partidului.

   Timpul nu-mi permite sa mai raman cu Dvs. Va asigur ca, pana la sfarsitul saptamanii, va voi raspunde la intrebarile care vor veni pana la ora 18.00

   La revedere,
   Traian Basescu
 • SEPARAREA PUTERILOR IN STAT (Luni, 19 octombrie 2009, 16:00)

  George [anonim]

  Aveti in vedere o continuare a reformarii statului roman prin definirea mai clara a raporturilor intre puterile din Romania (Executiv, Legislativ, Presedinte), adica o optiune clara pentru republica parlamentara sau prezidentiala?

  Cu respect,
  George
 • Alegeri prezidentiale (Luni, 19 octombrie 2009, 16:00)

  Belu Doru [anonim]

  Curtea Constitutionala este o miza in cadrul alegerilor prezidentiale? Nu cumva cine se teme de mandatul Basescu II se teme in realitate de faptul ca prin numirea de noi membri in locul celor carora le va expira mandatul dosare ca Ion Iliescu, adrian Nastase, etc. ar pute in sfarsit sa fie deblocate?
 • Lupta cu sistemul "ticalosit" (Luni, 19 octombrie 2009, 16:01)

  mihaiaugustin [utilizator]

  Domnule Presedinte,

  Va fost vreodata frica pentru siguranta dumneavoastra vis a vis de lupta dumneavoastra cu sistemul "ticalosit" ?
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:02)

  liliana [anonim]

  Domnule Presedinte avind in vedere ca "proiectul pentru Romanaia" a esuat cum vedeti rezolvarea problemelor interne ale Romanirei in viitorul mandat si care vor fi proritatile dvs. referitoare la politica externa a Romaniei in contextul reasezarii pietelor al nilvel mondial?
  Va multumesc
 • romanii din diaspora (Luni, 19 octombrie 2009, 16:02)

  Dan [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Ce se intampla cu romanii din afara granitelor? Nu ma refer aici la cei care cauta oportunitati de angajare/studii in Romania, ci la cei care vor sa ramana si sa munceasca in spatiul UE. Lucrez in Marea Britanie de cativa ani si se vede o lipsa acuta de informare a romanilor care migreaza spre vest. V-ati gadit la o solutie pentru a rezolva aceasta problema? Am avut de curand o initiativa de infiinare a unor centre de informare a romanilor din diaspora, insa fara sustinere din partea statului roman aceasta ramane doar pe hartie.
  Va multumesc.
 • Alegeri (Luni, 19 octombrie 2009, 16:03)

  Edwin Keleti [anonim]

  Domnule Presedinte,

  cum credeti ca va fi posibil in viitorii 5-10 ani sa readuceti interesul tineretului spre politica si treburile tarii si ce credeti, ar fi oportuna introducerea votului obligatoriu incepand cu varsta de 18 ani?

  Multumesc,
  Edwin Keleti
 • Clasa politica (Luni, 19 octombrie 2009, 16:03)

  Anca [anonim]

  Domnule Presedinte,
  As dori sa va intreb care este parerea dumneavoastra in legatura cu reformarea clasei politice. In speranta ca veti iesi tot dumneavoastra presedinte, ce metode credeti ca ar trebui aplicate pentru ca politicienii din Romania sa nu mai aiba o imagine atat de jalnica?
  Va multumesc si tin sa va spun ca va admir si va sustin! :)
 • constitutie (Luni, 19 octombrie 2009, 16:04)

  amzofm [anonim]

  in noiembrie 2004, partidul cu cele mai multe mandata in paprlament a fost psd? de ce nu ati respectat constitutia atunci, desemnind un premier din partea psd?
 • cum este posibil (Luni, 19 octombrie 2009, 16:06)

  dan [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Trecand peste criza politica si financiara de acum, cum comentati faptul ca dupa 20 de ani de la revolutie (timp in care credem ca politicienii s-au mai maturizat putin) nu s-a reusit finalizarea niciunui proiect major si in 20 de ani inainte de 89 s-au finalizat destule. Cum atunci tara avea bani si cum astazi nu ajung?
 • la ce ne ajuta studiile? (Luni, 19 octombrie 2009, 16:06)

  sanislai daniel [anonim]

  Buna ziua, ma numesc Daniel Sanislai sunt din Satu Mare si am si eu de adresat o intrebare referitoare la studii si anume: " la ce ne ajuta studiile?"
  Sunt absolvent al Facultatii de Geografie, Univ. UBB Cluj Napoca, al Colegiului de Cartografie.Topografie.Cadastru funciar, din cadrul aceleiasi facultati, al Masteratului de Fenomene Geografice Extreme si Riscuri Asociate, tot la Geografie, plus anul 5 la doctorat specializarea riscuri si catastrofe si cu toate acestea abia am reusit sa ma angajez in invatamant si sunt privit ca si un "ratat" din cauza fricii ca unora mai slab pregatiti le-ar zbura fotoliile de sub fund, poi eu nu asta am cautat sa ajung director dar nici sa fiu privit ca un ultim om. Deci ce e de facut?Dupa 10 ani de geografie , profesor la clasele 5-8????
 • Criza so oamenii (Luni, 19 octombrie 2009, 16:06)

  emil [anonim]

  Dincolo de numele angrenate in aceasta criza, ea a fost cauzata si, totodata, poate fi rezolvata de oamenii cu competente in acest fel. Cum credeti ca se poate ajunge la o selectie bazata pe valori in administratie? Cum alungam nepotismul? Cat de grava trebuie sa fie situatia in tara pentru a ne schimba? Ati incurajat in vreun fel nepotismul?
 • Alegeri (Luni, 19 octombrie 2009, 16:06)

  George [anonim]

  Credeti ca in eventualitatea castigarii alegerilor veti realiza ceva notabil pentru Romania si
  aveti vreun proiect important demarat care urmeaza sa se finalizeze cel mult in anul urmator?
  Aveti in vedere realizarea unui guvern de tineri capabili (cu capacitate de management si competente specifice fiecarui minister in parte) care sa faca din Romania un stat democratic de invidiat?

  Multumesc!
 • Implicati Oamenii (Luni, 19 octombrie 2009, 16:08)

  M4rk [utilizator]

  Domnule Presedinte

  Se pot organiza astfel de discutii transparente intre presedinte si populatie regulat, si la o scara mai larga, asa incat oamenii sa se simta implicati ?
  Oamenii nu mai merg la vot, pentru ca cred ca votul lor nu mai face nici o diferenta, cred ca nu au pe cine sa aleaga...
  • Multumesc. (Luni, 19 octombrie 2009, 16:33)

   M4rk [utilizator] i-a raspuns lui M4rk

   Multumesc.
 • Propunere catre alianta PSD-PNL-UDMR (Luni, 19 octombrie 2009, 16:08)

  petre [anonim]

  Aveti in vedere posibilitatea de a adresa o rugaminte domnului Iohannis, ca, in vederea iesirii din criza politica si apoi din cea economica, sa se retraga ca si propunere comuna a aliantei PSD-PNL-UDMR?
  • Propunere (Sâmbătă, 24 octombrie 2009, 9:48)

   Alin simon [anonim] i-a raspuns lui petre

   Hai sa propunem ca de maine minoritatea sa asculte de majoritate... si de ce nu Presedintele sa fie cel ce valideaza si alege parlamentul...si atunci o sa iesim din criza...ce spui...Si oricum dupa cate vad a raspuns si aici doar intrebarilor ce il avantajeaza gen Ceausescu...asai ca PD-L este bun...da sigur...
 • partide politice (Luni, 19 octombrie 2009, 16:09)

  adriana_vaslui [anonim]

  D-le Presedinte. Ar trebui sa fiti cea mai informata persoana din Romania. Aveti, uneori, impresia ca serviciile de informatii din Romania va tradeaza?
 • Santaj, posibil in campanie ?Candidati santajabili (Luni, 19 octombrie 2009, 16:09)

  Petrus Branzea [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Dupa cum se arata, aceasta campanie va fi una foarte dura. Se va lupta cu arme "grele". Vor fi, fara indoiala, si atacuri la persoana, dar si "cautari" prin trecutul fiecaruia. Dumneavoastra va simtiti., cu ceva, santasabil ?Ce parere aveti despre acea "istorie" cu colonelul (actual comisar de penitenciare in rezerva) Mihai Avramides, care v-ar fi avut "in lucru" in timp ce urmati cursurile Institutului de Marina ?Cu respect, ec.ing.P.B.
 • Romanii de afara (Luni, 19 octombrie 2009, 16:09)

  Marcela [anonim]

  Domnule Presedinte,

  Cum credeti ca e perceputa in strainatatea actuala criza politica din Romania si daca actualul statut de membru UE al Romaniei va fi afectat de acaesta criza si, in consecinta, situatia romanilor care traiesc si muncesc peste hotare.

  Va multumesc
 • Art 36, Legea partidelor politice... (Luni, 19 octombrie 2009, 16:10)

  Vlad S. [anonim]

  zice asa:

  Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar.

  De aici, nu reiese ca exista o majoritate parlamentara cu temei legal, al carei punct de vedere trebuie acceptat?
  Va multumesc
 • Alianta 322 (Luni, 19 octombrie 2009, 16:11)

  mihaiaugustin [utilizator]

  1. Credeti domnule Presedinte ca dupa alegeri alianta ad-hoc 322 va mai sustine acelasi candidat la functia de prim ministru ?

  2. In eventualitatea castigarii unui nou mandat, v-ati gandit sa ridicati pe viitor pragul electoral la 10-15% si sa propuneti modificarea legii uninominalului.

  Multumesc
 • Cabinetul Croitoru (Luni, 19 octombrie 2009, 16:11)

  Radu Catalin [anonim]

  Buna ziua, crede-ti ca propunerea d-lui L.Croitoru de a oferi un post de ministru de interne PSD-ului, ii va putea misca vreun fel?, si daca ar veni un ministru PSD, vor putea influenta in vreun fel alegerile?
 • LOVITURA DE STAT (Luni, 19 octombrie 2009, 16:12)

  quintus [anonim]

  Domnule Presedinte ,in situatia in care Curtea Constitutionala va fi sesizata de opozitie si va da "dreptate" acesteia de a impune un premier,veti merge pana la capat sa denuntati lovitura de stat parlamentara?
 • criza economica (Luni, 19 octombrie 2009, 16:13)

  flori [anonim]

  Stiu ca veti iesi presedinte inca o data si intrebarea mea este urmatoarea:
  De ce nu se promoveaza tineri din randurile celor care lucreaza in mediul privat care cunosc mecanismele prin care se poate stimula cresterea economica?
  De ce majoritatea parlamentarilor sunt din randurile celor care au profesat in perioada comunismului, comunism care a invatat oamenii numai la furat, spaga etc?
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:13)

  Victor [anonim]

  Dle Presedinte. Acum putin timp, dl Croitoru a declarat, dupa intalnirea de la PDL, ca va cere PSD sa faca trei propuneri pentru ministrul de interne. Credeti ca va musca momeala PSD? Sau ce?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:14)

  Gauloise [utilizator]

  Ati mintit vreodata cu bunastiinta?
 • optiuni tinerii specialisti (Luni, 19 octombrie 2009, 16:14)

  Serban Vasile [anonim]

  Va salut domnule presedinte!

  Sunt unul din tinerii ingineri cu 8 ani experienta dintre care 2 afara ce recent s-au intors in tara. Ce sfaturi imi dati in legatura cu serviciul? Sa caut sa ma angajez in tara pe un salariu mic sau sa caut sa lucrez in continuare afara? Cum credeti ca Romania ma poate atrage sa lucrez in tara?
  V-as ruga sa argumentati raspunsul.
  va multumesc
 • RELIGIA si SCOALA (Luni, 19 octombrie 2009, 16:23)

  gheorghe gheorghe [anonim]

  Credeti ca este moral ca cei care sunt atei sa subventioneze Bisericile din Romania si sa plateasca pentru biserica din curtea institutiei prezidentiale iar in acelasi timp in scoala, locul unde copilul ar trebui sa intalneasca stiinta, sa se predea religie dar nu si evolutionism? Cum se poate castiga votul unui ateu in conditiile in care statul laic devine doar o amintire?

  Toata lumea declara ca educatia este prioritara pentru guvern... presedentie ETC. In medie parintii unui copil care merge la o gradinita/scoala privata platesc 400-500 Euro pe luna si nu beneficiaza de nici un fel de deduceri fiscale pentru acest lucru in conditiile in care in bucuresti lipsesc 10000 de locuri in gradinite. Cat il costa pe stat intretinerea unui copil la o gradinita de stat si de ce parinti care aleg o gradinita privata nu primesc aceeasi suma de bani subventie de la stat ca si cei care merg la o gradinita publica ? Nu credeti ca un astfel de sistem care functioneaza in alte tari europene ar fi un motor de crestere economica chiar pe componenta pe care toata lumea o considera de importanta majora pentru viitorul tarii?
 • despre alegeri, procente si gafe (Luni, 19 octombrie 2009, 16:25)

  arina [anonim]

  Stimate Domnule Presedinte,

  1. Nu considerati ca scaderea dumneavoastra in sondaje a fost provocata de greseala capitala cu nume Udrea? V-ati pierdut credibilitatea, verticalitatea si procente bune in sondaj din cauza blondei ... pe principiul femeia te ridica, femeia te coboara.

  2. Ati auzit de Nixon si de Watergate? Ar fi bine sa invatati din greselile altora ... Si un sfat: nu mai faceti gafe de comunicare. Un presedinte american in vizita la rusi a avut 1200 de pr-isti cu el pentru a nu face nicio gafa de comunicare. NICIUNA!!!
 • Din Diaspora (Luni, 19 octombrie 2009, 16:26)

  Ioan Alexandru [anonim]

  Sunt plecat de 10 ani, am studiat (Studii de master si MBA) si lucrat in Germania si SUA. Sunt in State acuma, cu Green Card si cu o cariera bunicica. La fel si sotia (Doctorat in Germania, post in cercetare in SUA). Ne-am intoarce in Romania, unde ne sunt rudele, dar vrem sa va intrebam:

  - Care sunt sansele unor legi care sa nu permita fostilor membri PCR sa obtina functii publice?

  - Care sunt sansele unei legi care sa interzica politicienilor sa schimbe partidele?

  - Care sunt sansele unor concursuri transparente si drepte pentru functiile publice?

  cu respect,

  PS: Am trimis un e-mail Administratiei Presidentiale cu trei ani in urma pentru a solicita un interviu in vedera obtinerii unui post in "staff-ul" D-voastra dar am primit numai un e-mail cum ca "am luat la conostiinta petitia D-Voastra".

  De curiozitate...daca vreau sa aplic pentru o pozitie in echipa D-voastra,

  1) ce trebuie sa fac?
  2) exista un proces transparent de recrutare?
  3) este inscrierea in partid o conditie necesara?

  Ioan
 • Puterea in stat (Luni, 19 octombrie 2009, 16:38)

  alin simon [anonim]

  1. sunteţi de acord cu faptul că, într-o democraţie minoritatea se supune majorităţii?
  2. care din instituţiile statului consideraţi că este "organul reprezentativ suprem al poporului român" ?
  3. Cine consideraţi dvs. că trebuie să aibă ultimul cuvînt de spus atunci câns se decide soarta tarii: Presedintele, parlamentul sau guvernul?
 • Domnule Presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 16:46)

  Sandulescu Marian [anonim]

  Domnule Traian Basescu de ce ati vrut sa o bagati pe fica dumneavoastra in politica?.
 • Alegeri (Luni, 19 octombrie 2009, 16:47)

  Elena [anonim]

  Daca veti castiga viitoarele alegeri credeti ca o sa puteti schimba fata Romaniei din ultima luna?
 • Pralament sau presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 16:48)

  Gabi [anonim]

  In decembrie 1989 cei care au murit in revolutie au murit si pentru ca un presedinte avea mai multe drepturi decat parlamentul de la momentul respectiv, fapt ce i-a persmis sa aduca tara in situatia respectiva.
  In urma revizuirii constitutiei pe care o doriti, aveti in vedere o crestere a atributiilor institutiei presedintiei sau a atributiilor parlamentului?
  Va multumesc anticipat in cazul in care raspundeti la aceasta intrebare.
 • Donule Traian Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 16:48)

  Cristescu Viorel [anonim]

  Domnule Presedinte de ce ati pus DIrectori in SPITALE si SCOLI etc numai de la (PD-L)?
 • investitii in infrastructura (Luni, 19 octombrie 2009, 16:49)

  andrei [anonim]

  Cand, concret, vom putea vedea si noi progrese semnificative in domeniul transportului feroviar si rutier in Romania? Cand vom putea avea un turism de calitate ca de ex. in Cehia, Polonia, Ungaria etc.? Cand vom folosi si noi resursele naturale si umane ale tarii pentru a ne imbunatati viata? Cand se va incheia lupta aceasta aberanta intre politicieni si vom putea alege intre programe si nu intre capacitatea corzilor vocale?
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:49)

  miruna [anonim]

  Buna ziua, domnule presedinte.Va apreciem foarte mult pentru lupta pe care o duceti impotriva coruptiei din tara aceasta. Daca dobanditi un al 2 lea mandat, ce proiecte mai aveti invedere pentru a inlatura si mai mult raul si coruptia , si prin ce modalitati o veti face?
  Toate cele bune, Miruna.
 • sistemul ticalosit (Luni, 19 octombrie 2009, 16:50)

  Laura [anonim]

  Domnule Presedinte, ati "certat" ziaristii pentru faptul ca mai in toate emisiunile tv isi exprimau parerile despre aceasta tara si acest sistem public. I-ati condamnat pentru faptul ca afirmau ca le e rusine ca traiesc in aceasta tara. As dori sa stiu cum veti reactiona cand veti auzi acest lucru de la o persoana care nu lucreaza in media. Am 25 de ani, am terminat o facultate la o universitate de prestigiu in aceasta tara si DA, mi-e rusine ca traiesc in aceasta tara, si spun acest lucru din cauza acelui sistem pe care l-ati numit dumneavostra ticalosit. In luna decembrie 2008 am sustinut un concurs pentru ocuparea unei functii publice, cu toate ca am fost declarata "admis" nu am fost numita in functia pe care am dobandit-o nici pana in ziua de azi. DE CE? probabil nu sunt membra de partid, parintii mei nu sunt inalti functionari publici, nu sunt persoana influenta, s.a.m.d. Cei care mi-au limitat drepturile sunt membri PDL. E corect, domnule Presedinte?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:50)

  Mihai [anonim]

  domnule presedinte,

  in urma cu 5 ani mi-ati promis prin intermediul bannerelor electorale un sistem de sanatate performant.

  va suparati pe mine daca pentru urmatorii 5 ani incerc cu altcineva?
 • Intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 16:52)

  simplex [utilizator]

  Buna ziua.
  1. Odată cu alegerile se va face si referendum pentru Parlamentul Unicameral ?

  Numai bine.
 • cercetare penala pt. neglijenta in serviciu (Luni, 19 octombrie 2009, 16:52)

  vera [anonim]

  am inteles ca ,daca un ministru este cercetat intr-un dosar penal este suspendat din functie pana la sfarsitul anchetei. Primarul Sibiului este cercetat pt. neglijenta in serviciu. Deci ce s-ar intampla ? L-ati investi si apoi l-ati suspenda?! Sau ar incepe circul "nastase" si cu herr iohannis?
 • Drapelul Romaniei (Luni, 19 octombrie 2009, 16:53)

  Maris Rovin [anonim]

  Domnule Presedinte ,
  Cu mare regret , constat ca pe frontispiciul multor institutii ale statului se arboreaza incorect drapelul tarii, respectiv cu culorile inversate ,adica :rosu ,galben, albastru, cand ordinea corecta de la stanga la dreapta este inversa.
  Cum considerati ca se poate intra in normalitate, din respect fata de insemnele Romaniei ?
  Va multumesc .
 • aha (Luni, 19 octombrie 2009, 16:53)

  economist amator [anonim]

  guvernul Croitoru va pica sigur , urmatorul guvern poate va pica ,dvs.propuneti solutia cu dizolvarea parlamentului . INTREBARE; -- sunteti dispus ca dvs .personal sau partidul dvs .sa suporte cheltuielile cu ocazia noilor alegeri parlamentare ...pentru ca noi nu vrem ca in timp de criza sa mai platim ...joaca voastra pe putere ?
 • gratiere (Luni, 19 octombrie 2009, 16:54)

  sorin [anonim]

  Aveti de gand ca pana la alegerile prezidentiale sa emiteti un decret de gratiere ?Nu a mai fost emis un astfel de decret din 2002 , daca nu ma insel ....
 • referendumul (Luni, 19 octombrie 2009, 16:55)

  Aurel [anonim]

  Va rog sa enumerati principalele 5 avantaje ale trecerii la parlament unicameral cu 300 parlamentari si 5 dezavantaje.
  Multumesc
  • raspuns (Joi, 22 octombrie 2009, 18:39)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurel

   Astazi, joi, 22 octombrie, am semnat decretul de convocare a referendumului, pentru data de 22 noiembrie. Am sa va prezint pe scurt doar 5 avantaje, pentru ca ele sunt mai multe. Avantaje -
   1. Proces legislativ mai transparent
   2. Adoptare mai rapida a legilor
   3. Costurile mai mici - economii importante intr-un mandat de 4 ani
   4. Reprezentativitate mai buna, datorita unei norme de reprezentare corecte
   5. Intarirea rolului Legislativului in raport cu Executivul

   In opinia mea dezavantajele sunt nesemnificative.
 • Dizolvare (Luni, 19 octombrie 2009, 17:03)

  Unu din multime [utilizator]

  Din cate stiu eu, prerogativele presedintelui in ultimele 6 luni de mandat nu permit dizolvarea parlamentului. Cu siguranta ca stiti acest lucru, avand in vedere cunoasterea constitutiei Romaniei. De ce mentionati in continuare acest lucru, stiind ca este anti-constitutional?
 • Suplimemtari la apia (Luni, 19 octombrie 2009, 17:03)

  Ana [anonim]

  Buna ziua d-le Presedinte. Daca o sa castigati un al doilea mandat, ve-ti lua masuri cu lipsa de personal din A.P.I.A? Am inteles ca se doreste suplimentarea cu 1700 de angajati..pe cand asta? Va multumesc.
 • Pozitie fata de Rosia Montana si evacuati (Luni, 19 octombrie 2009, 17:03)

  Constantin [anonim]

  1. Domnule Presedinte. Care este poziia dvs fata de intentia RMGC de a exploata minereurile aurifere de la Rosia Montana ? Este adevarat ca fiica dvs a fost finantata de RMGC in campania de la europarlamentare ? ( zvon din ziua in care ati vizitat zona )
  2. De ce v-ati opus legii Voiculescu ( L1/2009 ) care prevede printre altele despagubirea persoanelor care au achizitionat de la stat locuinte prin L112/2005 si carora ulterior li s-au anulat contractele prin hotarari definitive si irevocabile ale instantelor ? Ce solutie alternativa vedeti pentru aceasta categorie de persoane ?
 • pol externa (Luni, 19 octombrie 2009, 17:10)

  alexj [anonim]

  1-Nu credeti, ca in ultima vreme ati acordat prea putin interes catre politica externa?
  2-nu vreau sa fiu provocator, dar cred ca nu prea acordati interes fata de relaltiile economice si politice cu Italia care este totusi un partener strategic a Romaniei si unu dintre big investors in Romania.
  3-In loc optiune parlament unicameral, nu credeti ca ar fii mai util o stricta atributia de competente pentru cele doua camere? de exemplu senat ar putea sa aibe competente in cea ce priveste politice descentralizate.
  4-Nu credeti ca ar fii casul ca presedinti cdep si al senatului, odata alesi, sa nu mai fie membri de partid, totusi functiile respective ar trebui sa fie super partes.
  5-Dvs aveti un instinct politic formidabil, aveti acea calitate de a citi cea ce vrea o mare parte a populatie (care poate se debordeze in populism din cand in cand), "simtiti si aveti un feeling cu "piata", din pacate multe persoane sub aripa dvs au dat resultate mai scasute fata de cei care au facut un lung demers in PD.cum explicati acest aspect?
  Multumesc mult
 • presedinte sau prim-ministru? (Luni, 19 octombrie 2009, 17:11)

  Iulia [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa va adresez o intrebare personala. Ce pozitie v-ar placea sa ocupati in viitorii ani: cea de presedinte sau de prim-ministru al tarii? Mie personal mi-ar place sa va vad in pozitia de prim-minstru ca atunci nu ati mai ave nici o scuza ca nu aveti posibilitatea de a "actiona" conform principiilor dumneavoastra!
 • 2 intrebari (Luni, 19 octombrie 2009, 17:21)

  Razvan [anonim]

  Buna ziua,

  Va scriu cam tarziu dar sper sa mai fie valabila urmatoarea precizare: "Timpul nu-mi permite sa mai raman cu Dvs. Va asigur ca, pana la sfarsitul saptamanii, va voi raspunde la intrebarile care vor veni pana la ora 18.00"

  As dori sa va adresez 2 intrebari:

  1. Care au fost (cel putin una per an) realizarile/demersurile dumneavoastra ca presedinte in ceea ce priveste politica externa a Romaniei?

  2. am o nelamurire pe care sper sa o puteti clarifica: Anul trecut era mare tevatura legata de salariile profesorilor iar eu imi aduc aminte cu exactitate, nu articole ce interviuri sau interventii personale ale celor din Guvernul Tariceanu si cele ale dumneavoastra. Domnii Tariceanu si Vosganian spuneau ca pana in aprilie 2009 nu vor sa mareasca salariile fiindca nu sunt bani si sa lase ragaz noului guvern sa analizeze. Dumneavoastra atunci sustineati ca pot fi majorate salariile acestora iar anul acesta am auzit ca de fapt primul ministru si ministrul finantelor (mai sus pomenitii) v-ar fi furnizat documente / rapoarte incorecte...
  Ce trebuie eu sa inteleg din aceste lucruri?
  Sper sa ma puteti edifica (iar daca cei doi au avut dreptate sa o recunoasteti, iar daca dumneavoastra ati avut dreptate sa luati masurile necesare pentru a demonstra ca nu se joaca nimeni cu acte oficiale pe acolo..)

  Va multumesc pentru timpul si interesul acordate.
 • Legea 18 si urmasele sale (Luni, 19 octombrie 2009, 17:21)

  Stefan [anonim]

  Domnule Presedinte,


  Care ar fi solutia pentru ca procesul retrocedarilor, un proces chinuit inceput cu legea 18 din 1990 -o lege semicomunista emisa in mandatul dlui Iliescu- sa nu mai fie alterat de alte legi restrictive pentru propietarii de drept ( cum a fost in cazul introducerii recentei legi Voiculescu)?
 • Cele zece porunci (Luni, 19 octombrie 2009, 17:22)

  Florin [anonim]

  Domnule Presedinte,
  Credeti in Dumnezeu? Va este teama de judecata divina?
  Cate din cele 10 porunci ati incalcat?
  Ati furat? (cand iti insusesti bunul unei alte persoane fara acordul acesteia cum se cheama?)
  Ati mintit? (in viata publica)
  Ati comis adulter?
  Va multumesc!
 • de ce ne trebuie atatia parlamentari ? (Luni, 19 octombrie 2009, 17:23)

  rotar gherasim [anonim]

  sunt un cetatean al romaniei care a observat ca in 20 de ani din toata gramada de parlamentari nu s-au remarcat decat vreo 15, atunci ceilalti pentru ce-i platim?
 • Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2009, 17:25)

  [anonim]

 • Intrebare catre pres.Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 17:25)

  Genoveva Pascu [anonim]

  D-le presedinte,de ce Romania prin dvs. este atat de izolata pe plan extern?
  Recunoasteti ca ati gresit in relatia cu Rusia?
  De ce acuzati mass-media romaneasca drept creatoare de scandaluri,pentru ca eu o vad putin agramata,lipsita de continut dar mai ales cu pumnul in gura(cenzura CNA).
  Citesc presa internationala si nu-mi face placere cand se vorbeste negativ despre Romania.Relatiile noastre economice internationale sant dezastruoase,or este cunoscut faptul nu putem avea castig decat din comertul international.Astept raspunsuri concrete, nu evocati criza economica sau cea politica.Vreau sa nu va justificati si sa va ascundeti in spatele crizei.Daca ar fi criza n-ar mai fi atatea festivaluri ,scene cumparate, iarba si becuri pe care se arunca sute de mil.de euro.Va multumesc.
 • Semne bune anul are... (Luni, 19 octombrie 2009, 17:29)

  R.T. [anonim]

  Domnule presedinte, astept cu nerabdare raspunsul punctual, exemplificat la intrebarea legata de motivele pentru care sunteti mandru cu sau de Romania.

  Care este profilul votantului la alegerile din nov 09? Va bazati pe discernamantul lui?

  Tinerii, intelectualii si restul categoriilor din Romania se pot considera corect reprezentate prin europarlamentari ca Vadim, Norica Nicolai, Becali sau Elena Basescu? Sunt ei exponentul a ceea ce reprezinta poporul roman?

  Multumesc.
 • 3 motive pentru intoarcerea in tara (Luni, 19 octombrie 2009, 17:29)

  gigi [anonim]

  Buna ziua,

  Suntem un cuplu plecat din tara ca multe alte cupluri impinse de nevoia de siguranta financiara, de civilizatie si de respectul fata de cetatean. Avem locuri de munca bine platite si foarte civilizate. Nu avem caini pe strada care aproape ne-au muscat de cateva ori dimineata la plecarea la serviciu, nu avem talhari in autobuze care ne-au furat de cateva ori, nu avem poluarea si traficul care imbolnaveste din Bucuresti, nu isi bate nimeni joc de pensia noastra iar legea este atat de stricta ca uneori este sufocanta dar este in slujba cetateanului.

  Acestea fiind spuse, va rog sa imi dati 3 motive pentru care ne-am intoarce in tara. La sfarsitul celor 3 motive va rog sa imi spuneti in ce procent credeti sincer ca motivele enumerate de dvs vor determina cupluri ca noi (deci inclusiv pe no ) sa se intoarca.

  Va multumesc!
 • schimbarea directorilor-o masura absolut necesara? (Luni, 19 octombrie 2009, 17:30)

  Adriana [anonim]

  domnule presedinte,
  considerati ca oug 105 care abroga oug 37 era abolut necesara pentru a fi inlocuiti acum directorii de deconcentrate care au fost evaluati si numiti pe posturi in luna mai-iunie?ce politica considerati ca ar trebui sa faca un director al oricarei institutii publice? eu consider ca in orice institutie publica legile trebuie respectate si aplicate indiferent de guvernul care le-a adoptat, iar cetateanul trebui deservit indiferent de politic. va rog sa revedeti lista institutiilor cuprinse in anexa la oug 105, sunt acolo unele la care e absolut ridicol sa fie shimbati directorii din 6 in 6 luni si care nu au nimic cu politica.
  putere multa si sanatate va dorim, restul va aduce mos nicolae!
  va multumesc pentru atentie!
 • intrebare pentru presedinte (Luni, 19 octombrie 2009, 17:31)

  Maria [anonim]

  Domnule Presedinte ,
  De ce nimeni nu-si da seama ca de fapt asa zisa opozitie vrea sa castige alegerile de pe acum ?.Daca o sa castigati d-voastra guvernul Johannis nu-si va mai da demisia,ca si Tariceanu .Daca castiga ei ,oricare ,raman tot ei la guvernare.Cred ca ar trebui sa explicati asta .Oamenii vor ca votul lor sa conteze .Daca il puneti premier pe d-nul Johannis ,noi la ce mai mergem la vot?
 • despre dvs (Luni, 19 octombrie 2009, 17:32)

  Olguta [utilizator]

  Sunteti in forma din punct de vedere fizic?Ma gandesc ca o asemenea functie va solicita extrem, desi, daca ma gandesc ca ati fost "lup de mare", e sigur ca aveti o constitutie robusta;
  Va felicit pentru lupta dumneavoastra si va asigur, ca votul meu il veti avea; putere de lupta pe mai departe!
 • Despre impozitul forfetar! (Luni, 19 octombrie 2009, 17:47)

  Cornel [anonim]

  D-le Presedinte!

  In urma cu 5 ani, inainte de a termina facultatea de calculatoare, mi-am deschis o societate SRL. Nu am avut niciodata activitate. Nici macar nu am toate documentele necesare pentru a desfasura vreo activitate. Cu toate acestea, legislatia financiara m-a obligat sa merg de 2 ori pe an la Finante sa depun declaratie ca nu am venit pe urma societatii. PROBLEMA: Sunt inginer programator si avand in vedere salariile de 300 E pe luna cu care trebuie sa imi intretin sotia si copilul in tara si sa imi creez si un viitor, binenteles ca am plecat in afara. In urma cu o luna am fost informat ca trebuie neaparat sa merg in tara sau sa cheltui o groaza de bani pentru a imputernici pe cineva sa imi plateasca impozitul forfetar la zi plus dobanzile aferente si inca o groaza de bani sa "suspend" activitatea firme, activitate pe care nici nu am avut-o niciodata! Toata "afacerea" m-a costat in total aproape 1.ooo de Euro. INTREBARE 1: cate firme "fantoma" credeti ca ati lichidat cu aceasta lege si cator oameni le-ati dat in cap cu ea? INTREBARE 2: Din tot parlamentul si guvernul plin de oameni cu scoala, nu s-a gasit nimeni sa perfecteze aceasta lege in asa masura incat asemenea cazuri sa nu apara? Va garantez ca exista MII de asemenea cazuri in toata tara. Cu toata stima, v-am apreciat si sustinut pana la aceasta intamplare. Va promit ca nu voi mai face aceeasi greseala.
  • Gresesti (Luni, 19 octombrie 2009, 22:04)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Cornel

   Si eu am terminat aceeasi facultate ca si tine. Si eu, ca si tine, am vrut sa-mi deschid o firma, dar m-am oprit la timp dandu-mi seama ca nu are sens sa o deschid pana nu stiu sigur ca imi va folosi la ceva.
   Impozitul forfetar are sens. Am cateva rude care ies in fiecare an pe zero la profit si nu platesc nimic. In realitate profiturile sunt bunicele, dar, fie nu declara toti banii, fie se folosesc de siretlicuri contabile ca sa nu plateasca nimic.
   Greseala cred eu ca este a ta. In momentul cand parasesti tara iti rezolvi toate problemele. Nu lasi in urma firme fara activitate sau lucruri similare. In orice tara civilizata din lume firmele neprofitabile se inchid dupa o perioada de timp.
 • Horror (Luni, 19 octombrie 2009, 17:50)

  Dragos Marcu [anonim]

  Domnule Presedinte, va pun o intrebare Horror. Daca in turul 2 ar intra Geoana si Vadim sau Antonescu si Vadim, in ce tara imi recomandati sa emigrez?
  Cu stima,

  Dragos Marcu
 • Clarificare a rolului presdintelui (Luni, 19 octombrie 2009, 17:50)

  Bogdan Marian [anonim]

  1.Apreciati ca existenta unei majoritati in parlament este benefica pentru stabilitatea tarii,indiferent de structura de partide care formeaza aceasta majoritate?

  2.Considerati , pornind de la calitatea de mediator,ca este datoria presedintelui de a actiona in sensul crearii si valorificarii oricaror oportunitati de constituire a unei majoritati parlamentare?
 • Intrebari pentru Presedintele Basescu (Luni, 19 octombrie 2009, 17:50)

  Manuela Stefanescu [anonim]

  1.Daca, referitor la situatia politica actuala si a interpretarii Constitutiei de catre domnii Geoana si Antonescu, Presedintele nu are dreptul sa numeasca premierul dorit care este rostul prezentarii in campanie a tandemurilor Presedinte-Premier?

  2. In cazul in care guvernul Croitoru trece si dumneavoastra mai obtineti un nou mandat ii veti cere domnului Croitoru sa faca remaniere guvernamentala pentru a numi numai oameni politici?
 • Forfetar (Luni, 19 octombrie 2009, 17:55)

  Catalin [anonim]

  Domnule presedinte,
  Am 2 intrebari la care as dori sa aflu raspunsul Dvs., ( cu precizarea ca lucrez intr-o microintreprindere care n-a avut niciodata restante la plata impozitelor de tot felul):
  1. Impozitul forfetar a fost introdus intr-un moment in care era clar pentru toata lumea ca, din cauza crizei, cifra de afaceri a majoritatii firmelor va scadea. Atunci de ce impozitul a fost calculat fata de cifra de afaceri aferenta lui 2008, in care aceasta a fost mare datorita imprejurarilor economice inca prielnice, si era deja clar ca ea va scadea substantial in 2009, impovarand si mai mult platile catre buget si decapitalizand practic firmele.
  2. S-a avut in vedere ca veniturile la buget vor fi mult diminuate in 2010 cind impozitul forfetar va fi calculat dupa noile cifre da afaceri mult diminuate?
  Va multumesc.
 • Regrete? (Luni, 19 octombrie 2009, 17:59)

  Marin Oprea [anonim]

  Buna ziua D-le presedinte

  Ma bucur ca va pot adresa in direct si cred ca stiti ca noi cei din New York va sustin in continuare avind in fata ce e pe masa presedintiala.

  Domnule Presedinte, cind ati fascut coalitia cu PSD, noi toti cei care am muncit pina la ultima ora pentru a va sustine la referendumul din 2007 am ramas perplexi, cu durere si cu dezamagiri.

  De ce ati facuto impotriva opinieie genarale?

  Si o mai mare greseala , in opinia mea, ati facut atunci cind ati coagulat partidul PLD cu PD.
  Nu era mai bine sa se ridice PLD in paralel cu PD si asa ati fi avut un partener si de coalitie si de guvernare, stiind bine ca fortele opuse dumneavoastra si PD sunt din partidele existente.

  Ca o paranteza , desi multi sustinatori au fost dezamagiti la coalitia cu PSD, noi nu putem astazi sa ne intoarcem in timp, continuati ce ati inceput si modernizati romania domnule presedinte.
  Sanatate multa
  Marin Oprea
 • intrebare (Luni, 19 octombrie 2009, 18:00)

  anonim [anonim]

  buna ziua,

  de ce va opuneti unui guvern de tehnocrati? nu credeti ca acesta ar putea sa scoata totusi tara din aceasta pseudocriza?

  daca ar cabndida un independent, tanar, care nu a avut de-a face cu sistemul comunist, fara nicio legatura cu mediul politic credeti ca ar avea sanse la prezidentiale..

  parerea mea ca atat in guvernele anterioare, cat si in prezentul guvern au fost si sunt oameni incompetenti, sau care vor sa lase aceasta impresie. credeti ca in Romania nu se gasesc 500 de oameni capabili pt a face un guvern sau un parlament curat?
 • Romanii din Canada (Luni, 19 octombrie 2009, 18:02)

  nea vasile [utilizator]

  Domnule presedinte,

  1.Noi, romanii din Canada va sprijiim in proportie de 99%. Numai in Toronto si Montreal suntem peste 100000, majoritatea oameni cu studii superioare, ingineri, programatori, extrem de bine apreciati de canadieni.
  Am dori sa vedem ca nu am fost complet uitati de dvs. Cind intentionati sa faceti o vizita oficiala in Canada?

  2.Ca cetateni romani, de ce nu putem vota cu pasaportul canadian (daca cel romanesc a expirat)? Este un act de identitate, iar cetatenia poate verificata foarte usor de catre consulate. Credeti ca s-ar putea schimba aceasta lege rigida pina la alegerile din Noiembrie?
 • TB (Luni, 19 octombrie 2009, 18:09)

  Marius [anonim]

  Cred ca timpul a expirat asa ca voi posta numai un comentariu.
  NU sunt un votant al dumneavoastra. Cu toate acestea, apreciez consistenta raspunsurilor pe care le-ati dat. In afara de trimiterile repetate la Vantu&Voiculescu, trimiteri pe care le pun in aceeasi categorie cu cele la legea pensiilor (sabloane transformate in doctrina de partid), ati avut raspunsuri excelente. Felicitari! Va urez succes la alegeri. Fie ca cel mai bun sa castige :)
 • Turul 2 ??? (Luni, 19 octombrie 2009, 22:59)

  anonim [anonim]

  De ce sunteti atat de convins ca d-voastra veti ajunge in turul 2 ? Pe ce va bazati?
 • Motiv de REFLECTIE (Marţi, 20 octombrie 2009, 0:25)

  Liviu Tudor [anonim]

  Dle.Presedinte,


  Pentru ca tot sint la propriu Handicapat locomotoriu,am timp suficient de gindire si reflectie.Stind la o cafea cu sotia mea uluiti de incapacitatea asa zisilor politicieni romani de a realiza ca vremea comunismului s-a incheiat de mult v-as propune pentru reflectie urmatoarele idei(poate nastrusnice dar nu idioate),sintem convinsi ca PSD-ul prin Iliescu si Geoana dupa vizitele celor 2 in China s-au asigurat de finantarea Chineza pentru cumpararea romanilor cu bani care ocolesc UE ,pentru a readuce o forma noua de comunism in Romania.Traim departe de tara de 25 de ani si am avut credinta ca tara se v-a curata de banditi.Va rugam redati-ne credinta in libertate.Noi va sustinem neconditionat.


  Va multumim
  P.S.Am cam pierdut din gramatica limbii romane,dar nu am uitata sa vorbim romaneste.Ne cerem scuze pentru eventualele greseli.
 • parteneriatul intre persoane de acelasi sex (Marţi, 20 octombrie 2009, 2:09)

  Alex [anonim]

  Domnule Presedinte,

  M-am casatorit cu prietenul meu in Canada acum doi ani. Sunt un barbat.

  In campania din 2004, afirmati ca sunteti de acord cu casatoriile intre persoane de acelasi sex, declaratie curajoasa pentru care ati fost intens blamat la vremea respectiva.

  5 ani mai tarziu, Romania este membra a Uniunii Europene si este printre putinele tari care nu ofera posibilitatea incheierii unui parteneriat intre doi parteneri de aceleasi sex. Mai mult, termenul "soti" care exista in Codul Familiei a fost modificat, pentru a nu genera "ambiguitati".

  As dori sa va intreb care este parerea dumneavoastra legata de acest subiect, daca a ramas aceeasi ca si in urma cu 5 ani si daca considerati ca si legislatia romaneasca poate fi aliniata dupa cea europeana in viitorii ani.

  Va multumesc
 • V-ati gandit... (Marţi, 20 octombrie 2009, 3:02)

  Driga Aurelian [anonim]

  Lipsa fricii, hotararea de a va tine de cuvant si talentul de a alege directiile strategiile va fac greu de inlocuit, daca plecati infrant.
  1). V-ati gandit cui ne lasati pe noi si marile proiecte cand ati riscat pierderea electoratului femenin, prin consumarea de catre doamna Udrea a simpatiei populare pentru dumneavoastra?
  2). Nu ne tradati pe noi daca promiteti de pe acum ca la revenirea de pe mare nu veti mai lupta pentru un al doilea mandat?
 • Intrebare de strategie (Marţi, 20 octombrie 2009, 11:24)

  Laura Pancu [anonim]

  D-nule Presedinte,
  nu credeti ca un pas important in departajarea dintre elita politica si cea financiara (care ar asigura disparitia jecmanenilor distribuite intre partide) ar fi asigurat odata cu infiintarea unor think-tank-uri independente politic, care sa constituie o sursa de informare obiectiva in ceea ce priveste politicile publice, situatia reala a diferitelor categorii de populatie, etc? Ma gandesc ca in momentul in care facem ceea ce in Occident se face de prin anii 80, adica o evaluare permanenta a actiunilor institutiilor statului (administrative, politice, legislative) de catre echipe de experti lipsiti de interese politice, am avea o sansa sa iesim din acest lant mafiot de coruptie si jaf pe fata...
 • realizari (Marţi, 20 octombrie 2009, 17:05)

  Ioan Albescu [anonim]

  Momentul condamnării comunismului în Parlamentul României a inflamat spiritele la acea vreme dând ocazia unui spectacol detestabil. Atunci, domnule Preşedinte aţi aprins o scânteie de speranţă! Credeţi, domnule Preşedinte că această declaraţie are consistenţă sau se dovedeste a fi un act de ipocrizie atâta timp cât cei care au reprezentat braţul înarmat al comunismului, mă refer la ofiţerii de securitate (cei vinovaţi, nu toţi în corpore!) nu au fost pedepsiti? Cum credeţi că au reacţionat victimele lagărelor de la Sighet sau Canalul Dunăre – Marea Neagră (sau rudele acestora) văzându-l pe domnul general de securitate Pleşiţă mediatizatizându-şi cinismul la televizor, trăind dintr-o pensie de lux şi stingându-se la un spital de lux. Cum ati putut suporta aceasta stare de lucruri având in ultimul an un guvern cu 70% susţinere (visul vietii dumnavoastra) nefacand nimic sau măcar să fi declarat ceva în acest răstimp? Acum e clar ca nu mai puteti face decat promisiuni electorale.
 • Optiune de vot (Marţi, 20 octombrie 2009, 17:12)

  fulgerika [utilizator]

  Se poate introduce optiunea "Ma abtin" pe buletinul de vot?

  Am simtit aceasta nevoie la ultimele alegeri parlamentare.

  Stiu de existenta votului alb, dar acesta te face sa te simti ca un infractor.
  Trebuie sa intri in cabina de vot cu buletinul intr-o mana si stampila de vot in cealalta,
  sa astepti 10 secunde ca si cum ai vota, apoi sa iesi din cabina lasand sa para ca ai facut ceva acolo.

  As prefera sa existe optiunea "Ma abtin", ca sa pot tranti stampila pe buletinul de vot.
  Aceasta minima satisfactie ar face pe multi oameni (din ce cunosc eu) sa mearga la vot fie el si vot de protest.
  • raspuns (Miercuri, 21 octombrie 2009, 10:50)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fulgerika

   Votul sta la temelia democratiei. Inclusiv votul dvs. Romanii si-au recastigat cu greu acest drept. Veniti la vot si exprimati-va optiunea indiferent pentru un candidat, oricare ar fi el.
 • M.A.I. (Marţi, 20 octombrie 2009, 21:07)

  Wallah [anonim]

  D-le Presedinte,

  Sunt agent de politie si conform statutului nostru nu-mi este permis sa exprim opinii cu tenta politica in public,motiv pentru care ma voi abtine de la asa ceva;sper sa ma intelegeti...
  Rugamintea mea ar fi ca,dupa ce veti castiga cel de-al doilea mandat si veti fi validat ca presedinte,sa propuneti premierului infiintarea unui minister doar al Internelor,care sa fie condus de un ministru apolitic si care,pe cat posibil sa provina din armata sau structuri ale M.A.I.;pur si simplu ,noi,politistii ne-am saturat de aceasta politizare la care este supus sistemul ,la nivelul tuturor structurilor sale,atat pe verticala cat si pe orizontala,cu efecte extrem de nefaste asupra moralului lucratorilor si a activitatii lor de zi cu zi.
  Va multumesc si...nu ne uitati!
  • raspuns (Miercuri, 21 octombrie 2009, 10:42)

   Traian Basescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wallah

   Sunt de acord ca implicarea excesiva a politicului a adus prejudicii Ministerului de Interne. Cazurile recente vorbesc de la sine. Cutuma in statele democratice este insa ca ministrul sa fie un civil. Nu cred in varianta unui militar la conducerea ministerului. Cred in varianta unui civil, dar un om vertical si onest, care sa ii lase pe subordonati sa isi faca
   treaba si sa aplice o politica de toleranta zero fata de infractionalitate. Chiar daca au mai fost si probleme, in general politistii si jandarmii stiu cum sa isi faca treaba. Trebuie sa nu li se puna bete in roate si sa primeasca resursele logistice necesare. Evident ca m-a socat afirmatia ca MAI ar putea sa fraudeze alegerile. In primul rand ca o asemenea afirmatie nu a facut cinste persoanei care a emis-o. In al doilea rand, face rau chiar ministerului, prin prejudicierea reputatiei, atat in tara cat si in strainatate, unde exista personal MAI la post. In al treilea rand, afirmatia in sine e o mare prostie, inca nu am vazut agenti de politie sau jandarmi alergand cu urnele de voturi prin localitati. Am dat exemplul acesta pentru a fi clar ce impactul negativ au avut declaratiile cu substrat politic, facute chiar de fostul ministru, asupra reputatiei MAI. Sa speram ca nu vor mai exista niciodata asemenea declaratii iresponsabile.
   • M.A.I. (Duminică, 25 octombrie 2009, 17:07)

    Wallah [anonim] i-a raspuns lui Traian Basescu

    Va multumesc pentru raspuns;sincer vorbind pe mine personal ,el nu ma satisface decat intr-o foarte mica masura,dar acest lucru conteaza extrem de putin.In momentul de fata el face obiectul unui topic pe forumul S.N.P.P.C. - colegii mei au si ei posibilitatea de a-si exprima opiniile fara ca aceasta sa aduca vreo atingere intereselor institutiei din care facem cu totii parte.Accesul pe forumul snppc.ro nu este conditionat de apartenenta la vreun sindicat sau la vreo structura a M.A.I.,si presupunand ca doriti sa stiti ce gandesc politistii simpli,am fi onorati sa va avem printre noi.Cu respect,Wallah.
 • cetatenie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 11:52)

  capatina ludmila [anonim]

  buna ziua! Donule Presedinte Basescu, ce se mai aude cu Legea Cetateniei pt basarabeni? s-a modificat iar numai pe hartie, rezultate clare nu vedem.eu am depus dosarul din mai si inca nu am aparut in Monitor...dureaza foarte mult, iar asta e un impediment f mare pentru noi, cei cu facultati in Romania, pentru ca nu ne putem angaja...
  multumesc si spor in campanie...
 • serviciile secrete.. (Miercuri, 21 octombrie 2009, 11:55)

  ady [anonim]

  Buna ziua D-le Presedinte

  Sunt un sustinator al dvs in incercarea de a scutura putin clasa politica..cum ramane cu serviciile secrete si structurile aferente ei..
  am inteles ca avem mai multi lucratori /agenti in serviciile secrete decat Germania,iar salariile acestora se ridica mult peste media pe tara..Se poate face ceva?..infrastructura are nevoie de bani
 • LEGISLATIA TARII (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:11)

  SISKA [anonim]

  1) Credeti ca vom ajunge la momentul in care, o data aprobate niste legi, acestea sa fie bine gindite, aplicate cum trebuie si sa nu mai fie abrogate dupa bunul plac al fiecarui guvern care se perinda la conducere ( eventual luind ca exemplu si legislatia tarilor cu democratie mult mai veche decit a noastra) ? 2) In legatura cu bugetarii: de acord cu restructurarea, concedierea, etc. Dar ce programe aveti pentru a facilita absorbtia fortei de munca disponibilizate ( si aici v-as ruga, daca puteti sa faceti referinta in special la personalul din sectorul spitalicesc unde ramura privata e foarte slab dezvoltata, iar lipsurile de personal sint deja mari) ?
 • a, b, c-ul democratiei (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:45)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Votul sta intr-adevar la temelia democratiei (a) si (b) optiunea majoritatii trebuie respectata. Antipatici sau nu, Iliescu, Hrebenciuc, Geoana, Voiculescu, Antonescu, Mako Bela, Pambuccian ("lotul" Grivco) au fost alesi in mod democratic deci reprezinta practic vointa poporului, exprimata democratic si care este majoritara (>65% din Parlament).
  Este o grava anomalie faptul ca vointa Presedintelui nu este compatibila vointa acestei majoritati. In aceste conditii, indemnul Presedintelui de a merge la vot este cel putin paradoxal. De ce sa mai mergem la vot daca vointa majoritatii nu este respectata ?
 • scenariu (Miercuri, 21 octombrie 2009, 14:58)

  ionmeion [anonim]

  Domnule Preşedinte, ce părere aveţi despre următorul scenariu: se afirmă că ministrul Blaga, prin Min. Internelor, fraudează alegerile; se prezintă sondaje în care pierdeţi cu oricare din candidaţi în turul doi, ca apoi , dacă ieşiţi câştigător, pe baza celor de mai sus, să se spună că aţi fraudat alegerile?
 • starea natiunii (Sâmbătă, 24 octombrie 2009, 22:19)

  Traian [anonim]

  Dle Presedinte,as dori in actuala campanie electorala sa va exprimati mai clar cu privire la situatia statului roman,la conditiile in care se afla romanul si ce trebuie facut in timpul cel mai scurt cu putinta ca statutul de tara membra a Uniunii Europene sa fie realizat din toate puncetele de vedere.Trebuie lansata provocarea tuturor specialistilor politici si nepolitici,tuturor factori;or de raspundere,tuturor romanilor,precum si mass-media , sa conlucreze la edificarea in timpul cel mai scurt la Romania Moderna,Euroapena. 22 de ani au fost ani de taraganare,de imbogatire a miliardarilor de carton si nu de dezvoltare economica si culturala a Romaniei,asa cum a facut China, care, cu tot comunismul ei, a facut progrese uluitoare pentru perioada in care poporul roman a devenit sclav in propria tara,a devenit un popor lipsit de viitor, de resursele naturale,de increderea ca ziua de maine va aduce ceva mai bun pentru el.Ar fi trebuit sa fiti mai caustic la toti cei care si-au batut joc de soarta natiunii noastre, sa angrenati poporul in lupta impotriva tuturor celor care sunt impotriva legilor naturii,a unei vieti decente pentru toata lumea,care pun bete in roate la dezvoltarea sanatoasa a economiei romanesti. toti fac promisiuni,dar putini stiu ca progresul se face cu poporul si nu impotriva lui,ca toti sunt egali si nu numai unii care au stiut sa speculeze slabiciunile celor din jur.Chiar acum,cand scriu aceste randuri,aflu de la un post tv ca in Germania,care are raportul intre salariul minim si maxim de 1/4,pe cand la noi si raportul de 1/12 supara pe cei mai egali decat altii,s-a facut propunerea ca 5% din averea celor bogati sa fie donata la stat pe 2ani.Eu as veni cu propunerea ca cei care depasesc salariul minim pe economie sa plateasca impozit,care sa creasca astfel ca cei care au dublu salariu minim sa aiba impozit dublu,crescand proportional cu cresterea venitului fata de salariul minim.La evaziunea fiscala a celor cu venituri mari sa fie pedepse conforme.
 • Cum va arata Romania reformata de dl Basescu? (Sâmbătă, 31 octombrie 2009, 11:12)

  Naum Lica [anonim]

  Punandu-mi intrebarea de mai sus si incercand sa gasesc singur raspunsuri, iata la ce am ajuns: Romania va fi, probabil, un stat cu un presedinte discretionar, care dizolva parlamentu cand doreste, revoca ministrii si guvernul dupa bunul plac, care nu aplica decat legile care ii convin, care din Constitutitie - pana va face una pe placul sau si probabil ca si atrunci - va folosi numai ceea ce ii convine, care va hotari singur cine trebuie arestat si condamnat (de aceea, de justitie nu vom mai avea nevoie ca de a patra putere in stat, aceasta aflandu-se la dansul, pastrand eventual DNA , dovedit foarte ascultator), care va pastra doar un singur partid, pe cel prezidential, si care va avea un guvern ca cel al dlui Boc I, cu care sa mature pe jos cand doreste si pe care presedintele jucaus sa dea vina cand nu-i iese ce doreste.
 • Despre M.Ap.N (Marţi, 10 noiembrie 2009, 8:04)

  Adrian Iliescu [anonim]

  Buna ziua domnule presedinte!
  Ce planuri aveti pentru Armata , ramanem in continuare pacaliti de promisiuni pompoase... banii care s-au taiat la sporuri pe 2 luni nu i-am vazut inapoi nici acum, bani de echipament .. nimic. A-ti promis multe domnule presedinte si am ramas cu promisiuni asa ca noi din M.Ap.N. de ce v-am alege in continuare? Ca a-ti promis nu v-a durut gura.. nu? Suntem discreditati in fata poporului ca avem salarii mari si pensii mari... asa o fi? Oare stiti ce salariu are un cadru militar? real! NU stiti domnule presedinte dar poate aflati dupa ce nu ve-ti mai fi la putere. Ciolanul e al dracului de bun dar ca sa-l gusti in continuare trebuie sa si lupti sa-l mentii. BAFTA!
 • INTREBARE BASESCU (Joi, 26 noiembrie 2009, 15:11)

  ion adrian [anonim]

  De ce ar trebui sa va cred ca dvs sunteti cinstit?Mogulii sunt aceiasi din 1990,in diferite regimuri si nu s-a pus niciodata problema de a influenta alegerea presedintelui,in 2004 nu v-au putut impiedica,pt ca atunci dl presedinte poporul a crezut in dvs.Acum nu...asta este,lasati-ne cu mogulii,dar sa avem guvern nu certuri si dispret fata de legea fundamentala a acestei tari.Am votat Antonescu,si cu liberalii tot timpul,nu suport PSD ,dar voi vota Geoana,e trei clase peste dvs
 • DORIM DREPTATE, SINCERITATE ,LEGALITATE , ADEVAR (Vineri, 27 noiembrie 2009, 14:25)

  Popescu Elena [anonim]

  De mult timp suntem mintiti , inselati , nu mai stim sa separam adevarul de minciuna.
  Interesele unor grupuri sunt mari in defavoarea celor multi .
  Ganditi-va la cei care nu au case, servicii, pensii decente , ganditi-va la cei bolnavi , nescoliti etc..... S-au sinucis mii de oameni , care e problema , sa moara daca asa au dorit spunea un mare om pd-list..
  Ce a-ti facut in cei 5 ani cat a-ti fost presedinte pt. acesti oameni ????
  Ce faceti cu acei care fura la greu din banii publici ???? cu facturi , mana in mana cu primarii, contabilii, consilierii ,directorii de unitati apoi acei oameni isi inchid societatile dupa ce au incasat banii , iau impartit cu ceilalti hoti. nu fac declaratii profit, tva , nu depun bilanturi, intra in insolventa legal , apoi o ia de la capat. Pe acestia nu-i intreaba Garda, Fiscul , pe altii cu afeceri mici , corecte ii terorizeza cu controlale dese,dese pt. amenzi chipurile pt. campania lui Basescu dar si pt. buzunarul lor.

  A-ti lovit acel copil , se vede, trebuia sa va cereti scuze in public, sunteti om , supus iesirilor nervoase, dar de ce sa creada unii ca e facatura, cand se vede clar mimica fetei, mana care loveste , nu e prelungire, tremurul umarului , capul pe spate al copilului . Nu recunoasteti , copilul va iertat de atunci . Nu stiu daca si ziarista careia i-ati furat telefonul si a-ti facut-o tiganca va iertat. Sunt iesiri necontrolate.

  Nu pot vota un asemenea om .
  Voi vota cu Geoana nu pt. ca vai il plac foarte tare , dar e mare diferenta de gesturi, gandire , etc.
  Mi-ar fi rusine sa cred ca s-au gasit materiale scrise de catre PSD - cu planuri de viitor, notite lasate tocmai langa sediul unui ziar. Asa zisele aranjamente se fac cu telefoane inchise fara , notite , se discuta doar daca intradevar exista.

  Oameni buni , nu votam PSD , ca au facut si acestia averi , nici PL la fel ca si altii , votam o schimbare , poate ni se deschid niste usi cu Geoana pt. ca au fost mereu inchise de cand cu Basescu.
 • un raspuns (Duminică, 29 noiembrie 2009, 20:43)

  ani [anonim]

  dle presedinte,ma adresez cu tot respectul dv,in calitate de fost si VIITOR PRESEDINTE.Va rog sa tineti cont si de alexandria,sa stiti ca lumea va iubeste,dar putregaiul de la psd este MARE.,e un virus de care multi isi doresc sa dispara.in primarie sunt angajati 1400 salariati,cu si fara facultati,altii sunt cu facultate adm publica m.nec.Ne-am saturat,va sunt alaturi in tot ce ati facut si ce veti face,sper ca dzeu imi va auzi ruga si ne ajuta sa treceti mai repede la treaba,avem nevoie de dv.Va doresc din inima mult succes,romanii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa lasam sa vina la putere bancherii tarii care s-au imbogatit peste noapte din 90 si pana acum,oare nu vd ce e la psd-fsn?patriciu,vantu,voiculescu....almanahe,ce mai vor?Sa imparta si ce a mai ramas?
 • va rog sa ma ajutati (Miercuri, 9 decembrie 2009, 19:59)

  mihaila gheorghe [anonim]

  Domnule Presedinte sunt un om disperat cu datori, ramas fara loc de munca, sotia lucreaza in invatamint a luat pe utima luna 789 ron lureaza la 70 km dus intors Merii-Corbii mari si retur o costa naveta 360 ron din ce mai traim pana oi reusi eu sa ma reangajez dupa cum stiti toti dau afar,nu i deconteaza naveta primarul de la Corbi Mari pe motiva cu nu mai au bani,dar celor de acolo director si alte cadre le pot deconta dupa ce au salari de peste 3000 ron va rog sa mi raspundeti la ceste intrebari.VA MULTUMESC ANTICIPAT. GABI


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by