Liderii Opozitiei au programat pentru duminica, ora 18.30, la Palatul Parlamentului, o intalnire cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, pe care il sustin in continuare pentru functia de premier. Reprezentantii UDMR au anuntat ca nu vor participa la intrunirea de la Bucuresti, la fel si presedintele PNL, Crin Antonescu, liberalii urmand sa fie reprezentati la intalnire de Radu Stroe. La discutii va mai lua parte si liderul grupului minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian.

Discutiile au loc la Senat, in biroul presedintelui PSD, Mircea Geoana.

UPDATE:Lliderii partidelor care il sprijina pe Klaus Johannis pentru functia de premier i-au propus prim-ministrului desemnat Lucian Croitoru o intalnire comuna, care sa aiba loc marti, la Sala Drepturilor Omului din Parlament, a anuntat, duminica seara, liderul PSD Mircea Geoana.

  • "Avem decizia unanima a reprezentantilor majoritatii, inclusiv a colegilor de la UDMR, cu care am avut o consultare permanenta in cursul acestei zile, sa-i oferim domnului Croitoru o intalnire comuna, marti, la ora 14,00, la Sala Drepturilor Omului din Parlamentul Romaniei", a declarat Geoana.

Alte declaratii ale lui Mircea Geoana de la finalul intalnirii:

  • "Spijinul pentru domnul Johannis este unul solid si operational."
  • "L-am asigurat pe domnul Johannis ca va avea la momentul potrivit deplina libertate pentru a-si alege echipa ministeriala si va avea intreg sprijinul nostru de specialitate, de expertiza si de influenta si conexiuni in strainatate pentru un program de guvernare solid."
  • "Vom face aceasta formalitate si ne vom intalni cu premierul desemnat Lucian Croitoru."
  • "Prin declaratiile sale contradictorii privind dizolvarea Parlamentului, presedintele Traian Basescu nu face decat sa adanceasca criza pe plan intern si international. Singurul plan al lui Basescu este sa-i mentina pe Blaga, Udrea si Boc."

Premierul desemnat Lucian Croitoru anuntase sambata ca a avut convorbiri cu liderii tuturor partidelor parlamentare si cel al grupului minoritatilor si a fixat un program al consultarilor cu fiecare dintre acestia pentru zilele de luni si marti.

Johannis, dupa discutiile purtate la Senat de catre liderii PSD, PNL si ai minoritatilor nationale:

  • "In primul rand, se confirma vointa partidelor si a fractiunilor de a pastra aceasta majoritate parlamentara care ma sprijina".
  • "In al doilea rand, este important sa facem toate demersurile pentru a avea un Guvern legitim. Consideram ca este gresit sa se insiste pe un Guvern care si-a pierdut sprijinul parlamentar."
  • "In al treilea rand, daca voi fi prim-ministru, voi avea toata libertatea pentru a-mi alege echipa si pentru a stabili un program de guvernare."
  • "Noi suntem de parere ca dupa ce un Guvern a cazut prin motiune este nevoie de un alt Guvern. Problema nu se pune juridic, aici problema se pune politic, suntem in situatia unui Guvern demisionar. Trebuie nominalizat un alt Guvern care gestioneaza cu puteri depline treburile publice."

Johannis: "Trebuie sa lamurim impreuna cum se va proceda in urmatoarele zile, nu sunt premier desemnat"

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a declarat duminica, inaintea intalnirii cu PSD, PNL si grupul minoritatilor, ca a venit la Bucuresti pentru "o intalnire aproape de lucru" si ca este nevoie de a fi clarificat cum vor colabora partidele care-l sustin pentru functia de premier.

  • "Trebuie sa lamurim impreuna cel mai bine cum se va proceda in urmatoarele zile sau saptamani. Nu sunt in situatia de a fi desemnat, cred ca va trebui sa discutam pe principii de colaborare", a spus Johannis, potrivit NewsIn, adaugand ca nu se va discuta despre persoane care sa fie incluse intr-un Cabinet pe care sa-l conduca.
  • "Sper sa se consolideze acest parteneriat", a mai spus Johannis. Primarul Sibiului a spus ca a vorbit cu reprezentantii UDMR la telefon si ca l-au asigurat ca il sustin in continuare.

Intrebat de declaratia liderului PSD Mircea Geoana, care l-a acuzat pe liberalul Crin Antonescu ca il foloseste ca "agent electoral", Johannis a spus ca nu se simte folosit si ca nu are de gand sa fie folosit in beneficiu electoral.

  • "Intentia mea este de a ramane independent, datorita independentei mele am fost invitat si, in aceasta faza, nu vad niciun motiv sa devin partinitor", a spus Johannis.