Fostul presedinte Emil Constantinescu spune, la RFI, ca nici macar Barack Obama nu ar fi fost o solutie ca prim-ministru in Romania. Problema nu e calitatea candidatului, ci gestul in sine al lui Traian Basescu. Seful statului incalca spiritul Constitutiei, Klaus Johannis ar fi fost o solutie buna, iar Curtea Constitutionala ar trebui sesizata, sustine Emil Constantinescu.

"Chiar daca ar fi propus Obama acum si Obama ar accepta sa preia aceasta numire, tot nu ar fi o rezolvare. Sa nu mutam discutia spre calitatile personale ale celor doi candidati. Este foarte clar in Constitutie: Guvernul trebuie sa aiba o majoritate parlamentara. Aceasta este problema", spune fostul presedinte, in opinia caruia "viitorul Cabinet Croitoru va cadea".

El considera ca numirea lui Klaus Johannis era o solutie mai buna, avand in vedere "calitatile personale ale acestuia, care conteaza mai putin in acest caz" si "ideea unui Guvern de tehnocrati". In plus, trebuie avut in vedere ca Johannis s-ar fi bazat pe o majoritate parlamentara: "Aceasta este esenta intregului proces - construirea unei majoritati parlamentare".

"Problema este ca presedintele Traian Basescu a ales din nou calea confruntarii. Or aceasta nu poate decat sa prelungeasca criza", subliniaza el.

Emil Constantinescu crede ca aceasta criza se va termina "prost pentru Guvernul roman", deoarece presedintele doreste o dubla confruntare: "Sa-si intareasca confruntarea, prin simultaneitatea referendumului cu alegerile prezidentiale, cu o alta disputa cu Parlamentul si cu o situatie de instabilitate ridicata".

"Deci presedintele actioneaza complet impotriva intereselor nationale ale Romaniei", concluzioneaza el.