Lucian Croitoru este un expert in probleme economice, desemnat de presedintele roman Traian Basescu pentru a continua reformele, dar cu putine sanse sa fie validat de legislativ, in conditiile in care majoritatea parlamentara sustine un alt candidat - scrie presa internationala. Ziarele si agentiile straine remarca si faptul ca, in Romania, criza politica a venit intr-un moment in care este asteptata o noua misiune de evaluare a FMI, pentru constatarea progreselor inaintea eliberarii unei noi transe din imprumutul extern.

  • "Un economist e numit premier al Romaniei pentru a continua reformele", titreaza cotidianul francez Le Monde, adaugand ca "Presedintele roman Traian Basescu l-a însarcinat pe economistul independent Lucian Croitoru sa formeze un nou guvern, înaintea întalnirilor cruciale pentru Bucuresti, referitoare la imprumutul acordat de FMI." Le Monde adauga ca "nominalizarea a fost imediat contestata de opozitie" si ca "potrivit analistilor, criza politica va fi transata la alegerile prezidentiale".
  • "Deja lovita de recesiune, Romania a trait in ultimele zile o criza politica prelungita, dupa caderea prin motiune de cenzura a Executivului de centru-dreapta condus de Emil Boc, iar seful statului si opozitia au avut divergente in ceea ce priveste natura viitorului Guvern", scrie si AFP. "Cu o saptamana inainte de venirea la Bucuresti a unei noi misiuni de evaluare a FMI pentru evaluarea progreselor Romaniei, inaintea livrarii unei noi transe din imprumutul extern, incertitudinea completa plutea inca miercuri seara la Bucuresti, in privinta numelui noului premier", mai scrie agentia franceza.
  • "Presedintele Romaniei propune un economist la conducerea Guvernului", anunta si cotidianul spaniol El Mundo, care remarca, insa, ca "Lucian Croitoru are sanse slabe sa primeasca votul Parlamentului, in conditiile in care majoritatea partidelor parlamentare il sustin pentru aceasta functie pe Klaus Johannis, primarul independent al Sibiului". Cotidianul spaniol mai mentioneaza ca, in Romania, "criza politica ameninta sa adanceasca problemele economice, in conditiile in care tara inregistreaza in acest an o contractie economica de 7%".
  • "Presedintele Romaniei il nominalizeaza pe economistul Lucian Croitoru prim-ministru, infruntand opozitia si provocand o posibila prelungire a crizei politice", comenteaza Reuters. Agentia de stiri mai scrie ca, desi apreciat ca un bun specialist in plan economic, Lucian Croitoru risca sa nu fie validat de Parlamentul de la Bucuresti, dominat in proportie de peste 50% de sustinatorii primarului orasului Sibiu, Klaus Johannis.
  • "Romania, cearta pe noul prim-ministru", titreaza cotidianul Die Presse: "Presedintele Basescu l-a nominalizat pe expertul financiar Lucian Croitoru ca premier, opozitia il acuza pe seful statului roman ca ignora majoritatea parlamentara".