Lucian Croitoru este noul premier desemnat, care are misiunea ca in 10 zile sa-si aleaga echipa de ministri si sa se prezinte in fata Parlamentului. Traian Basescu a facut anuntul joi, la ora 13.35, dind si o alta informatie extrem de importanta: misiunea FMI de urmarire a aplicarii tratatului si-a aminat vizita la Bucuresti pina la momentul instalarii unui nou guvern.

- Lucian Croitoru are zece zile la dispozitie pentru a-si prezenta Guvernul in fata Parlamentului

- Daca Parlamentul voteaza impotriva cabinetului sau, Guvernul Boc ramine interimar pina la urmatoarea nominalizare a presedintelui Basescu

- Daca si urmatoarea nominalizare a lui Basescu e picata la vot de Parlament, presedintele poate dizolva Parlamentul si organiza alegeri generale anticipate, dar nu in actualul mandat

Ce se intimpla in continuare

Basescu si-a motivat alegerea prin faptul ca Lucian Croitoru, actual consilier al guvernatorului BNR, are expertiza economica necesara pentru acest moment. Croitoru a enuntat, la prima declaratie publica, obiectivele sale: pe termen scurt - organizarea de alegeri si continuarea angajamentelor cu FMI si Banca Mondiala; pe termen mediu - legea pensiilor si legea responsabilitatii fiscale.

Declaratiile lui Traian Basescu:

- Am avut consultari cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atat intre partide, cat si in ceea ce priveste viziunea mea cu privire la formarea unui nou Guvern, intr-o perioada de criza politica. Pentru ca criza nu se mai poate prelungi, am semnat decretul de nominalizare a lui Lucian Croitoru ca premier desemnat.

- Lucian Croitoru corespunde dezideratelor partidelor, mai putin PDL, de a nu fi membru al niciunui partid.

- FMI a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei din cauza lipsei unui Guvern in deplinatatea capacitatilor de exercitiu. Misiunea de evaluare va avea loc dupa ce Romania va avea un Guvern.

- Saptamana viitoare vom primi o noua transa de la Banca Mondiala. Romania trebuie sa mai incaseze alte doua transe de bani, inclusiv de la FMI, pana la sfarsitul anului. Existenta unui Guvern care sa poata negocia cu FMI este esentiala. Romania avea nevoie de un prim-ministru competent in probleme economice. In plus, este un prim-ministru neangajat politic, asa cum au cerut o parte din partidele parlamentare.

- N-am sa inteleg niciodata de ce trebuia sa cada Guvernul cu o luna inainte de alegeri. Fac apel la responsabilitate, Romania are nevoie rapid de un Guvern.

- Am avut 3 propuneri pentru functia de prim-ministru: una a fost a mea, bazata pe profesionalism, experienta si cunoasterea institutiilor financiare internationale, a mai fost o propunere a PDL - un om politic, si propunerea arhi-cunoscuta facuta de PNL, PSD si UDMR.

Declaratiile lui Lucian Croitoru:

- Ii multumesc presedintelui Romaniei pentru increderea pe care mi-o acorda. Voi face tot ceea ce imi sta in putinta sa duc la indeplinire acest mandat. Nu sint inginer, sint economist, am reprezentat Romania la FMI timp de 4 ani.

- O prioritate pe termen scurt este efectuarea de alegeri democratice. Cel putin la fel de importanta este continuarea angajamentelor noastre economice cu FMI, Banca Mondiala si alte institutii financiare. Este singura modalitate, in opinia mea, de a reduce efectele crizei financiare.

- Este foarte important ca pana la sfarsitul lunii noiembrie sa avem adoptata legea pensiilor. Va trebui sa adoptam anul acesta si legea responsabilitatii fiscale.

- Obiectivul pe termen lung al Romaniei este convergerea nivelului de trai al romanilor catre cel din Uniunea Europeana.

- De aici voi pleca la BNR pentru o discutie cu guvernatorul, dupa care voi merge la Palatul Victoria pentru o discutie cu premierul Emil Boc.

Presedintele Traian Basescu refuzase miercuri varianta PSD-PNL-UDMR de nominalizare a primarului din Sibiu, Klaus Johannis, el afirmand ca asteapta o propunere din partea PD-L, partidul cu cel mai mare numar de parlamentari. Seful statului a spus ca partidele mai au timp pina joi la prinz pentru a veni cu solutii.

Liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR-minoritati au continuat sa-l sprijine pe Klaus Johannis ca posibil premier la finalul consultarilor de miercuri cu presedintele Traian Basescu. Presedintii tuturor partidelor, cu exceptia PDL, au respins ideea unui guvern de uniune nationala - idee lansata de Traian Basescu, si i-au cerut presedintelui sa recunoasca existenta unei majoritati transparente.

Seful statului a sugerat insa ca ar putea numi noul premier din randurile PDL, partidul cu cel mai mare numar de parlamentari.

"Nici o presiune nu ma va face sa incalc litera si spiritul Constitutiei. Majoritatea trebuie sa si-o formeze premierul desemnat. Daca nu poate, dupa 10 zile depune mandatul", a subliniat seful statului.

El a subliniat ca optiunea sa se indreapta spre "o persoana care sa aiba expertiza economica si experienta in relatiile cu bancile si institutiile internationale financiare".

Cronologia zilei de joi

UPDATE 1 (10:30): PD-L i-a transmis presedintelui Traian Basescu o propunere pentru functia de premier.

UPDATE 2 (11:00): Klaus Johannis: Indiferent de rezultatul final, ma simt onorat de propunerea de a fi premier. Cred ca am sanse care nu sunt foarte diferite de 50% (n.red. declaratie facuta la Sibiu).

UPDATE 3 (11:10): Klaus Johannis: Cred ca m-as descurca in postura de premier (n.red. declaratie facuta la Sibiu).

UPDATE 4 (11:50): Liderii PD-L discuta cu presedintele Traian Basescu despre propunerea facuta, anunta Realitatea TV.

UPDATE 5 (11.55): Potrivit mai multor surse, presedintele Basescu va anunta joi numele premierului desemnat.

UPDATE 6 (12:00): Seful statului va face o declaratie de presa la ora 13.30.

UPDATE 7 (13:00): Surse citate de Realitatea TV afirma ca Mircea Geoana s-a intalnit cu lideri ai PNL.

UPDATE 8 (13:30): Presedintele Traian Basescu il desemneaza pe Lucian Croitoru pentru functia de premier.

Lucian Croitoru: Imi doresc un Guvern politic, nu de tehnocrati. Voi avea un cuvant greu in alegerea ministrilor

Lucian Croitoru, premierul desemnat joi de seful statului, a declarat, pentru NewsIn, ca isi doreste mai degraba un Guvern politic decat unul de tehnocrati, motivand ca "eu cred intr-un guvern de tehnocraţi in conditii diferite". El a adaugat ca Traian Basescu i-a promis ca va avea "un cuvant greu" in desemnarea noilor ministri.

Lucian Croitoru nu exclude posibilitatea de a pastra o parte dintre actualii ministri, afirmand ca "depinde de procesul de negociere", nici pe aceea de a fi mentinut in functie dupa alegerile prezidentiale:

Lucian Croitoru incepe vineri consultarile cu partidele politic

Lucian Croitoru a anuntat ca va incepe vineri consultarile cu partidele parlamentare, in incercarea de a obtine majoritatea in Parlament. Noul premier desemnat a facut acest anunt dupa intalnirea cu primul ministru in exercitiu, Emil Boc.

Declaratiile Presedintelui Traian Basescu la emisiunea "Nasul" (B1 TV):

  • Dorinta mea ar fi fost ca toti politicienii sa revina de la interesele de partid si electorale, la interesul national. Cred ca premierul ales este cea mai buna alegere pe care o puteam face. Mi se pare ca reactia partidelor nu este cea in acord cu realitatile de astazi.
  • Reactia partidelor este, cred eu, lipsita de rationalitate. Sper ca in zilele urmatoare liderii partidelor vor reveni cu picioarele pe pamant.
  • Guvernul este credibilizat in primul rand de premier. Coritoru este cunoscut pe piata financiara ca un foarte bun specialist.  M-am gandit la Croitoru imediat dupa adoptarea motiunii de cenzura. Pe Lucian Croitoru il cunosc destul de bine. Prima caracteristica a oamenilor din BNR este patriotismul
  • Soarta lui Klaus Johannis s-a decis la Grivco in prezenta lui Geoana, Iliescu si Voiculescu. Partidele politice au vrut sa se foloseasca de Klaus Johannis pentru ca in spatele lor sa se afle Voiculescu, Iliescu, Vanghelie, Mitica Iliescu, Voicu toate aceasta parte retrograda din politica romaneasca.