Deznodamintul crizei guvernamentale s-a aminat pina joi. Presedintele Basescu s-a intors in joc, dupa ce a parut ca incaseaza in plin lovitura PSD-PNL-UDMR de sprijinire a lui Klaus Johannis pentru functia de premier. Basescu a refuzat propunerea, a anuntat ca partidele mai au timp pina joi la prinz si a sugerat ca asteapta o propunere de la PDL. Joi, toti ochii vor sta pe Palatul Cotroceni, in timp ce liniile telefonice de la partide sint suprasolicitate.

Basescu: Eu numesc premierul, PDL e partidul cu cei mai multi parlamentari

Presedintele Traian Basescu a sugerat miercuri seara ca ar putea numi noul premier din randurile PDL, partidul cu cel mai mare numar de parlamentari - asa cum a facut de cand a preluat mandatul de presedinte al Romaniei, in conformitate cu prevederile Constitutiei.

"Pe durata intregului meu mandat, am facut desemnarea de la partidul sau alianta inregistrata juridic care a dobandit prin alegeri cel mai mare numar de parlamentari", a spus seful statului, intr-o declaratie sustinuta dupa discutiile pe care le-a purtat cu partidele poltice la Palatul Cotroceni.

- 45 de zile poate petrece guvernul Boc II ca interimar

- 10 zile are la dispozitie viitorul premier pentru anuntarea echipei complete si prezentarea in fata Parlamentului

- 22 noiembrie e data primului tur al alegerilor prezidentiale

Cit timp mai au la dispozitie partidele si Basescu

Presedintele a anuntat ca "PDL, renuntand la candidatura lui Emil Boc, anuntata ieri, in consultari, a facut solicitarea sa poata sa transmita si el o propunere pentru functia de premier, fiind partidul cu cel mai mare numar de parlamentari".

"Nici o presiune nu ma va face sa incalc litera si spiritul Constitutiei. Majoritatea trebuie sa si-o formeze premierul desemnat. Daca nu poate, dupa 10 zile depune mandatul", a subliniat seful statului.

Traian Basescu avertizeaza ca daca Romania nu reuseste sa traga cele 2 transe de la FMI si de la UE in lunile octombrie-noiembrie-decembrie, "avem dificultati sau putem fi in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile, cu atat mai mult cu atat astazi la CCR s-a amanat legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea si care viza concediile fara plata pentru 10 zile pentru toti salariatii din domeniul bugetar".

El a subliniat ca optiunea sa se indreapta spre "o persoana care sa aiba expertiza economica si experienta in relatiile cu bancile si institutiile internationale financiare".

Geoana & Antonescu & Marko Bela: Mergem cu Johannis pina la final

Liderii coalitiei PSD-PNL-UDMR-minoritati au continuat sa-l sprijine pe Klaus Johannis ca posibil premier la finalul consultarilor cu presedintele Traian Basescu, consultari desfasurate miercuri, la ora 17.00.

Vestea pe care Basescu o da mediului international este ca aceasta criza se adanceste

Mircea Geoana

Liderii tuturor partidelor, cu exceptia PDL, au respins ideea unui guvern de uniune nationala - idee lansata de Traian Basescu, si i-au cerut presedintelui sa recunoasca existenta unei majoritati transparente.

"E preferabil sa avem un guvern de specialisti. Un guvern politic de uniune nationala ar reprezenta un proces atat de complicat incat s-ar prelungi probabil pana dupa alegerile prezidentiale", a declarat Mircea Geoana miercuri, in jurul orei 18.00, pentru ca la ora 20.30 sa inaspreasca tonul: "Basescu a ales cel mai prost moment sa prelungeasca criza. Vestea pe care Basescu o da mediului international este ca aceasta criza se adanceste".

Aceeasi pozitie a exprimat-o si Crin Antonescu, omul care - via influenta lui Dinu Patriciu (dupa cum spun sursele din mediul politic) - a reusit sa-l atraga pe primarul Sibiului in dansul politic de la Bucuresti.

"Ma tem ca presedintele nu doreste sa respecte aceasta majoritate, nu o recunoaste ca majoritate, desi e realizata in termeni constitutionali si insista sa puna pe picior de egalitate 65% cu 35%" - Crin Antonescu.

Zvonurile zilei: Lucian Croitoru, Mihai Tanasescu, Monica Macovei, Alexandrina Gatej

Intr-o zi plina de negocieri, declaratii si intilniri de taina nu puteau lipsi zvonurile. Cele mai multe au avut ca tinta numele pe care Traian Basescu le-ar avea in vedere pentru postul de premier.

Sursele HotNews.ro au avansat, cu rezerve, numele Monica Macovei si - surprinzator - ipoteza ca Guvernul Boc II sa ramina in functie 45 de zile, pina la finalul interimatului.

In paralel, la bursa zvonurilor au aparut urmatoarele nume:

- Lucian Croitoru (consilier al lui Mugur Isarescu, finantist cu reputatie intacta, dar fara anvergura politica)

- Mihai Tanasescu (reprezentant la FMI, legat de PSD datorita portofoliului de ministru al Finantelor in Guvernul Nastae)

- Alexandrina Gatej (consilier prezidential, fost sef local Unilever, background solid in lumea business-ului, laudata demonstrativ de ambasadorul SUA)

Impactul economic al crizei guvernamentale

Prognozele bancilor straine si ale agentiilor de rating sint, deocamdata, optimiste. Impactul crizei guvernamentale asupra mediului economic este minim, sustine Moody's, in timp ce Citi Group sustine ca BNR va contracara presiunea inerenta pe leu.

Intre timp, aparent imuna la criza politica, Bursa de Valori Bucuresti a inchis in crestere sedinta de miercuri. Avansul de peste 4% al indicelui compozit BET-C este pus de analisti pe seama tendintei pozitive din regiune.