Parlamentul va reactiona in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va accepta nominalizarea lui Johannis Klaus ca premier, la propunerea PSD-PNL-UDMR, a declarat miercuri fostul prim ministru Adrian Nastase (PSD), care a exclus insa o noua procedura parlamentara de suspendare a sefului statului.

"Daca nu tine seama de aceasta formula agreata, Parlamentul ar trebui sa aiba o forma de a raspunde unui eventual arbitrariu al presedintelui, care s-ar pregati din nou sa-i numeasca pe cei care ar putea sa-l serveasca la alegerile prezidentiale", a spus Nastase.

Intrebat daca se ia in calcul o noua suspendare a lui Traian Basescu, Nastase a respins orice idee de acest gen, pe care o caracterizeaza drept "speculatie".

"Este o manevra ca cineva vrea sa planga pe umarul presedintelui sau presedintele vrea sa planga din nou pe umarul poporului. Nu e vorba de suspendare. Dl. Traian Basescu mai are 50 sau 40 de zile de mandat, sa si le duca pana la capat si pe urma sa ne lase", a spus presedintele Consiliului National al PSD.

El a sustinut ca, in conditiile in care exista o majoritate transparenta in Parlament, "presedintele nu poate lua o alta decizie" decat desemnarea lui Johannis Klaus pentru postul de premier.

In caz contrar, "Parlamentul poate clarifica spiritul Constitutiei raportandu-se la Curtea Constitutionala", a avertizat Nastase.

In opinia sa, "presedintele are anumite drepturi, dar si responsabilitati, care trebuie precizate, pentru a nu duce la arbitrariu sau la forme de dictatura".

Adrian Nastase a recunoscut ca "Johannis are o situatie oarecum incomoda", adaugand insa ca "se poate discuta si de o continuare a acestui mandat".