Emil Boc a declarat marti, dupa adoptarea motiunii de cenzura care a dus la demiterea Guvernului, ca Executivul a cazut din cauza ca parlamentarii PNL si PSD nu au vrut ca pensiile si privilegiile lor sa fie eliminate. "Noi am pierdut o batalie, dar nu si razboiul", a adaugat el.

  • "Este o onoare pentru un Guvern sa cada atunci cand promoveaza o adevarata Lege a reformei pensiilor, o lege pe care o asteapta 22 de milioane de romani si distruge privilegiile unora care s-au obisnuit in aceasta tara sa aiba beneficii fara contributii."
  • "Astazi, majoritatea PNL-PSD a adoptat aceasta motiune de cenzura pentru ca parlamentarii celor doua partide sa fie siguri ca nu isi pierd privilegiile."

De asemenea, liderul liberal Crin Antonescu i-a solicitat presedintelui Traian Basescu sa convoace partidele parlamentare la consultari, pentru ca PNL sa-si poata prezenta propunerea de premier independent.

  • "Vom propune o solutie cu un prim-ministru independent si ii cer si astept de la presedintele Romaniei sa convoace cat mai curand consultari pentru cautarea unei solutii pentru un Guvern independent."

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, dupa adoptarea motiunii de cenzura, ca Guvernul condus de Emil Boc a pierdut increderea Parlamentului si a propus inlocuirea acestuia cu un Executiv format din "profesionisti independenti". "Suntem dispusi sa contribuim la instalarea unui Guvern care sa pregateasca organizarea alegerilor si sa avem o echipa economica care sa ofere credibilitate", a spus Geoana.

  • "Avem obligatia cu totii sa contribuim la numirea unui nou Guvern cat mai rapid cu putinta. Fac apel la inlocuirea actualului Guvern cu un guvern format din profesionisti independenti capabili sa asigure o garantie a unor alegeri corecte, capabil sa asigure gestionarea problemelor economice si sociale de o maniera echilibrata."
  • "Este unul dintre cele mai importante momente ale democratiei romanesti, cand, in premiera, dupa 20 de ani, un Guvern in functie este daramat dupa o motiune de cenzura. Nu tratam acest moment cu exuberanta, ci cu responsabilitate."
  • "Adoptarea motiunii demonstreaza faptul ca actualul Guvern a pierdut increderea Parlamentului, isi pierduse deja legitimitatea, capacitatea de a gestiona coerent si corect treburile tarii. Acest Guvern nelegal, nelegitim, abuziv si hraparet isi incheie azi mandatul. Guvernul Boc nu avea cum sa reziste in conditii de sprijin politic si parlamentar."
  • "Basescu trebuie sa demonstreze ca stie sa se ridice deasupra interesului politic personal si sa contribuie la deblocarea situatiei politice."

Marko Bela:

  • "Ne vom consulta cu reprezentantii celorlalte partide si asteptam si opinia domnului presedinte."
  • "Nu mergem la Cotroceni sa cerem ceva, va fi o consultare intre partidele politice si domnul presedinte."
  • "Partidele politice trebuie sa gaseasca o majoritate pentru a sprijini fie un Guvern de tehnocrati, fie unul politic. Eu as opta pentru unul politic."

Radu Berceanu:

  • "In politica romaneasca sunt patru partide si, orice ar fi, tot din aceste partide se va forma un Guvern, asa ca orice varianta este posibila."
  • "Trebuie sa se faca o alianta pentru guvernarea tarii, pentru ca tara trebuie guvernata. Mai toti am fost cu mai toti si toti am vazut cum este sa fim cu ceilalti si toti avem nemultumiri in legatura cu ceilalti. Dar, unii vor trebui sa treaca peste nemultumiri mai vechi sa sa formeze o alianta pentru ca Romania trebuie guvernata."
  • "Probabil ca presedintele va chema partidele la consultari, asa cum prevede Constitutia, si vom vedea ce propune fiecare."
  • "UDMR a jucat un joc dublu, cel putin in ultima perioada, pentru ca le convine sa fie, in viitor, parteneri si cu unul si cu altul. Probabil ca, jucand la doua capete, ar putea sa cada intre scaune si sa nu fie partener nici cu unii nici cu altii."