Presedintele Traian Basescu si-a inceput declaratia de presa spunand ca "modul in care guvernul a cazut este democratic". Presedintele i-a multumit lui Emil Boc pentru reformele pe care le-a promovat ca premier, dupa care a accentuat faptul ca desemnarea unui candidat pentru functia vacanta de premier este atributul presedintelui. Traian Basescu a atacat partidele de opozitie, sustinind ca "Partidele gresesc profund angajandu-se intr-o batalie severa, care in niciun caz nu are ca obiectiv interesul national, ci interesele de partid".

Principalele declaratii:

- Intorcandu-ma in timp, imi amintesc de cum a cazut Guvernul Roman si Guvernul Radu Vasile - pentru cei care vorbesc de democratie.

- As dori sa ii multumesc lui Emil Boc pentru curajul cu care a impins reformele inainte.

- Boc a fost un premier responsabil si a avut curajul sa isi asume reforme careia Romania ii era de mult tributara: legea salarizarii, codurile din Justitie, legea educatiei, legea pensiilor.

- As mentiona si legislatia in pregatire pe care Guvernul Boc o avea in zona prioritatilor: cele doua Coduri de procedura ca obiectiv major in vederea raportului pe justitie din luna ianuarie.

- In ce priveste situatia politica, ea a fost declansata in urma unor calcule care vizau alegerile prezidentiale. Eu cred ca au fost calcule gresite, care nu au tinut cont de interesul Romaniei.

- Vreau sa fac referire si la decenta cu care Emil Boc a propus revocarea ministrului de Interne, fara sa vorbeasca despre mizeria care se instalase in acest minister si la faptul ca el era condus din afara.

- Partidele gresesc profund angajandu-se intr-o batalie severa, care in niciun caz nu are ca obiectiv interesul national, ci interesele de partid.

- Am invitat partidele sa incepem consultari, asa cum prevede Constitutia Romaniei, proces care incepe astazi la ora 17:00 si se va termina in cursul serii, cel putin intr-o prima etapa.

- Pentru a nu fi confuzii, doresc sa citesc din Constitutia Romaniei 2 articole: Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarilor cu partidul care are majoritate absoluta in Parlament, ori, daca nu exista aceasta situatie, initiaza consultari cu toate partidele reprezentate in parlament. In urma consultarilor, presedintele va desemna, prin decret, un candidat. Acesta are 10 zile la dispozitie pentru a-si alcatui echipa.

- In termen de 10 zile de la desemnare, candidatul trebuie sa ceara votul de incredere al Parlamentului asupra programului de guvernare si al echipei sale.

- Nu ma voi abate de la prevederile Constitutiei. Voi primi propunerile partidelor, le voi analiza si voi desemna un candidat.

- Trebuie sa limitam la maximum efectele crizei politice.

Programul consultarilor la Cotroceni: minoritati nationale - ora 17:00; UDMR - ora 17:45; PNL - ora 18:30; PSD+PC - ora 19:15; PDL - ora 20:00. PSD a anuntat ca nu va participa in aceasta seara la consultari.