Motiunea de cenzura a trecut si Guvernul Boc II a cazut. Potrivit primelor rezultate, 254 de parlamentari au votat pentru motiune si 176 impotriva. Guvernul Boc II este primul guvern demis prin motiune de cenzura. Ministrii PDL vor ramine interimari in functie pina la desemnarea unui nou cabinet si votarea lui de catre Parlament. Ca interimar, guvernul nu mai este abilitat sa emita ordonante de urgenta.

Motiunea de cenzura avea nevoie de votul a 236 de parlamentari, din totalul de 471, pentru a trece.

UPDATE 1 (ora 10:05): Atat parlamentarii PSD, cat si cei ai PD-L, au declarat pentru HotNews.ro ca soarta motiunii "se joaca pana la ultima bila".

UPDATE 2: (ora 10.08): Parlamentar PDL: "Opozitia va avea doar 234 de voturi din cele 236 necesare pentru a trinti Guvernul. UDMR va vota impotriva motiunii, cu amendamentul ca nu sintem siguri pe votul a 5 UDMR-isti".

UPDATE 3 (ora 10.13): Ludovic Orban, PNL: Motiunea trece cu zece voturi in plus fata de minimul necesar.

UPDATE 4 (ora 10:27): Inceperea sedintei dedicata dezbaterii motiunii de cenzura a intarziat o jumatate de ora, iar dezbaterea motiunii va dura 3 ore si jumatate, au decis Birourile Permanente ale celor doua camere. Guvernul va avea la dispozitie o ora pentru a isi prezenta punctul de vedere, iar grupurile parlamentare vor avea, in total, 156 de minute pentru a-si spune opiniile.

UPDATE 5 (ora 10:34): Emil Boc declara ca nu are "emotii" inaintea dezbaterii motiunii, iar legea pensiilor este o problema pentru care "merita" sa isi puna mandatul la bataie, potrivit NewsIn.

UPDATE 6 ( ora 10:38): Parlamentarii UDMR vor vota motiunea prin vot secret, in timp ce PNL si PSD au anuntat ca vor vota la vedere.

UPDATE 7 (ora 10:41): 39 de parlamentari sunt absenti de la dezbaterea motiunii.

UPDATE 8 (ora 10:47): Eugen Nicolaescu (PNL) citeste in plen textul motiunii de cenzura.

UPDATE 9 (ora 10:50): Parlamentarii contactati de HotNews.ro evita sa formuleze o opinie ferma, fiind convinsi ca fiecare vot conteaza enorm.

UPDATE 10 (ora 10:58): Emil Boc vorbeste in fata Parlamentului: "PSD si PNL incearca, prin aceasta motiune, sa blocheze legea pensiilor."

UPDATE 11 (ora 11:02): Emil Boc: "81% dintre romani doresc ca pensia sa fie calculata in functie de contributie. PNL si PSD sunt impotriva a 81% dintre romani."

UPDATE 12 (ora 11:05): Emil Boc: "Aratati-mi un Guvern, in ultimii 20 de ani, care a avut curajul sa stopeze salariile bugetarilor de lux, de 30.000 de euro, de 40.000 de euro, si sa injumatateasca numarul agentiilor guvernamentale."

UPDATE 13 (ora 11:10): Emil Boc in fata Parlamentului: "Domnii parlamentari au propus Guvernului pe care il reprezint ca, in loc de legea pensiilor, sa dea o motiune de cenzura privind pensiile, stiind ca acest lucru este neconstitutional."

UPDATE 14 (ora 11:12): Marko Bela anunta ca UDMR va vota in favoarea motiunii de cenzura, potrivit Mediafax.

UPDATE 15 (ora 11:18): Reactii ale parlamentarilor din sala - PNL: "Soarta motiunii se joaca, e pe muchie, daca ar pica motiunea ar fi dezastru pentru PNL". PDL: "Numarul absentilor ar putea creste intre apelul nominal si momentul votului propriu-zis".

UPDATE 16 (ora 11:25): Adriean Videanu: "Nu am nicio grija, motiunea nu va trece. Am alte griji pe cap, cum ar fi greva", potrivit NewsIn.

UPDATE 17 (ora 11:38): Emil Boc ii indeamna pe parlamentari sa voteze in favoarea interesului national, nu asa cum le cere partidul.

UPDATE 18 (ora 11:44): Mircea Geoana vorbeste in fata Parlamentului: "Criza nu putea fi evitata, dar vina pentru adancirea ei apartine echipei PDL care gestioneaza ministerele economice."

UPDATE 19 (ora 11:47): Un fost ministru PSD descrie plastic atmosfera: "Granzii din toate partidele nu vor ca Guvernul sa pice".

UPDATE 20 (ora 11:50): Mircea Geoana, in fata Parlamentului: "Ne vom achita de obligatia de a pronova o noua lege a pensiilor pana la 1 decembrie. PDL e cel mai periculos partid de pe scena politica romaneasca si vrea sa lase someri 300.000 de bugetari."

UPDATE 21 (ora 11:53): Crin Antonescu vorbeste in fata Parlamentului: "Motiunea initiata de PNL si UDMR nu are nicio legatura cu legea pensiilor".

UPDATE 22 (ora 12:00): Crin Antonescu: "Guvernul Boc si PD-L sunt Guvernul si partidul cele mai lipsite de onoare din Romania ultimilor 20 de ani. Acest Guvern, care a dus la perfectiune viciile clasei politice, va cadea."

UPDATE 23 (ora 12:04): Crin Antonescu: "Romania va pierde batalia pentru portofoliul agriculturii, din cauza ca PDL si Guvernul Boc au transformat acest lucru in element de campanie electorala."

UPDATE 24 (ora 12:06): Parlamentar PSD: "Ne temem ca parlamentarii nostri ale caror firme au datorii la stat vor vota impotriva motiunii".

UPDATE 25 (ora 12:08): Varujan Vosganian ar fi spus ca cei patru parlamentari liberali absenti de la sedinta vor fi exclusi din partid.

UPDATE 26 (ora 12:12): Kelemen Hunor vorbeste in fata Parlamentului, din partea UDMR: "Acest Guvern a omorat orice speranta ca se poate trai mai bine in Romania".

UPDATE 27 (ora 12:17): 35 dintre cei 39 de parlamentari absenti sunt de la PSD si PNL. Viorel Hrebenciuc sta cu telefonul lipit de ureche si face prezenta parlamentarilor PSD.

UPDATE 28 (ora 12:20): Cezar Preda vorbeste in fata Parlamentului din partea PD-L: "Nu a prezentat nimeni din opozitie nicio solutie viabila pentru ca, a doua zi dupa eventuala cadere a acestui Guvern, romanii sa traiasca mai bine."

UPDATE 29 (ora 12:22): Parlamentar PNL: "Avem 6 absenti, cred ca motiunea va trece la limita, cu 240 de voturi pentru (sint necesare 236 pentru ca Guvernul sa pice)."

UPDATE 30 (ora 12:26): Varujan Pambuccian anunta ca minoritatile nationale se vor abtine de la vot.

UPDATE 31 (ora 12:32): Ministru PDL: "Totul depinde de UDMR. Nu avem incredere in cuvintul lor. Ne-au promis ca nu vor semna motiunea, si totusi au semnat-o."

UPDATE 32 (ora 12:40): Aproape toti deputatii PDL sint pe holurile Parlamentului, negociind cu colegi din PSD si PNL eventuala sustinere a Guvernului.

UPDATE 33 (ora 12:44): Calin Popescu Tariceanu (PNL) in fata Parlamentului: "Acest Guvern nu poate ramane nesanctionat intr-o democratie parlamentara. Prin stilul politic Basescu-Boc, vreti sa duceti Romania spre un regim cu accente dictatoriale. Nu putem accepta reinvierea dictaturii, chiar si de catifea, cu aparente democratice."

UPDATE 34 (ora 12:59): Emil Boc: "I-am indemnat pe parlamentari sa voteze cum e mai bine pentru tara."

UPDATE 35 (ora 13:08): Viorel Hrebenciuc a adus in Parlament mare parte din absentii initiali din PSD. Printre cei adusi se numara si Victor Socaciu, aflat in recuperare dupa o operatie complicata.

UPDATE 36 (ora 13:22): Radu Berceanu sustine ca initiatorii motiunii de cenzura ar fi incercat sa le ofere bani parlamentarilor PD-L pentru a vota in favoarea motiunii de cenzura - Mediafax.

UPDATE 37 (ora 13:31): Emil Boc vorbeste din nou in plen: "Demagogia a atins niste cote fara precedent. Parlamentarii PSD critica Guvernul pentru ca a dat ordonante de urgenta, dar ne indeamna sa dam ordonanta pentru legea pensiilor. Acest Guvern a avut curajul sa taie acolo unde doare mai tare - la privilegii."

UPDATE 38 (ora 13:45): Viorel Hrebenciuc: "Motiunea va trece, nu e adevarat ca parlamentarii opozitiei vor vota impotriva" - Mediafax.

UPDATE 39 (ora 13:54): Cu putin inainte de vot, PDL-istii sustin ca motiunea va pica din cauza a 5 voturi.

UPDATE 40 (ora 13:56): Liberalul Ciprian Dobre a citit in plen un articol semnat de Emil Boc, publicat in revista "Faclia" in decembrie 1987, in care actualul premier vorbea in termeni elogiosi despre Conferinta Nationala a PCR. - NewsIn.

UPDATE 41 (ora 14:09): A inceput votul asupra motiunii de cenzura.

UPDATE 42: (ora 15.01): PDL-istii sint extrem de suparati. Ei sustin ca UDMR i-a tradat si se asteapta ca Guvernul Boc sa pice

UPDATE 43: (ora 15.38): Au fost prezenti 434 de parlamentari, patru voturi fiind anulate.

UPDATE 44: (ora 15.42) PDL sustine ca UDMR nu si-a respectat promisiunea de a vota impotriva motiunii

UPDATE 45 (ora 15.46): Mircea Geoana sustine impunerea unui guvern de tehnicieni. "Guvernul Boc nu avea cum sa reziste"

UPDATE 46 (ora 15.47) Emil Boc: Am pierdut o batalie, dar nu razboiul. Guvernul a cazut din cauza ca parlamentarii nu au vrut ca pensiile si privilegiile lor sa fie eliminate

UPDATE 47: (ora 15.48) Marko Bela: Ne vom consulta cu reprezentantii celorlalte partide si asteptam si opinia domnului presedinte

UPDATE 48: (ora 16.07): Radu Berceanu: In politica romaneasca sunt 4 partide si, orice ar fi, tot din aceste partide se va forma un Guvern, asa ca orice varianta este posibila

Echipa HotNews.ro in Parlament: Dan Tapalaga, Luminita Pirvu si Attila Biro a transmis pe durata intregii zile informatii si declaratii de la dezbaterea motiunii.