La ora 10:00 urmeaza sa inceapa la Parlament dezbaterile urmate de votul asupra motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" initiata de PNL si UDMR si sustinuta de PSD. UDMR este pionul principal.

Surse parlamentare sustin ca soarta Guvernului depinde de parlamentarii UDMR, daca vor vota sau nu motiunea. Pe de alta parte, nici social democratii nu sunt siguri pe prezenta propriilor parlamentari. In Biroul Politic al PSD, Viorel Hrebenciuc a ridicat "problema Mitrea". Conform surselor social democrate, conducerea partidului a discutat despre posibilitatea tradarii senatorilor si deputatilor fideli fostului ministru al transporturilor.

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata este nevoie de 236 de voturi. PSD si PNL au impreuna 250 de voturi. In cazul in care 15 parlamentari de la PSD sau PNL absenteaza sau voteaza impotriva motiunii, Guvernul Boc ramane in functie. Pentru ca motiunea sa fie adoptata fara emotii, PSD si PNL au nevoie de voturile semnatarilor UDMR.

In Biroul Politic al PSD, conducerea partidului a discutat despre posibilitatea tradarii lui Miron Mitrea si a apropiatilor sai. Surse social democrate sustin ca Viorel Hrebenciuc a ridicat "problema Mitrea" declarand ca nu se pot baza pe o parte din senatorii PSD in contextul in care acesta il ataca public si face jocurile PD-L pe fata. Hrebenciuc, sustinut de Marian Vanghelie, i-ar fi cerut lui Marian Oprisan sa-i transmita senatorului PSD ca nu vor mai tolera astfel de declaratii.

PSD a anuntat ca toti parlamentarii sai vor vota motiunea de cenzura. "Nu ne-am pus problema ca un social-democrat adevarat va vota impotriva motiunii. Probabil ca liberalii sunt mai mult asaltati decat cei de la PSD. Noi nu avem nici un fel de emotii sau suspiciuni. Toti parlamentarii PSD vor vota motiunea, vor fi prezenti, bolnavii inchipuiti vor trece la PDL unde e plin deja de bolnavi, baroni, oameni ai sistemului ticalosit" a declarat Victor Ponta.

Neoficial, conducerea PSD le-a sugerat parlamentarilor sai ca, daca absenteaza sau voteaza impotriva motiunii, li se va retrage sprijinul politic. Marti dimineata se va decide la grupurile PSD daca votul va fi sau nu la vedere. Tot marti dimineata ar urma sa decida si UDMR modalitatea de vot.

Conducerea PNL a transat in Biroul Politic problema: cine nu voteaza motiunea sau absenteaza este exclus din partid. "PNL a decis ca oricine va absenta sau va vota impotriva la motiune va fi sanctionat cu excluderea din partid. Liberalii vor vota la vedere pentru ca opinia publica sa stie cine e consecvent cu actiunile politice si cine nu", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Pretentiile UDMR: Justitia, Telecomunicatiile si Dezvoltarea regionala

Social-democratii si liberalii au nevoie de voturile UDMR pentru a fi siguri ca Guvernul este demis. UDMR are 31 de parlamentari. Si aici situtia este destul de incerta in ceea ce priveste voturile acestora. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca PD-L si UDMR au negociat intens, duminica, sustinerea in defavoarea motiunii in schimbul unor fotolii de ministrii in Guvern.

Reprezentantii UDMR ar fi cerut trei ministere: Justitia, Telecomunicatiile si Dezvoltarea Regionala si functii de secretari de stat si prefecti. Emil Boc, Gheorghe Stefan si Gheorghe Flutur s-au opus solicitarilor UDMR. Prin urmare, negocierile au fost suspendate.

In cursul zilei de luni, parlamentarii UDMR s-au impartit in doua tabere, jumatate pro motiune, jumatate impotriva demersului. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor a declarat luni ca este nemultumit de declaratiile liderilor PSD si PNL care "denota ca au facut deja o Coalitie". Hunor a declarat ca UDMR este interesat ca Executivul Boc sa-si continue activitatea pana la alegerile prezidentiale.

"Asta inseamna ca daca au anuntat acest lucru se gandesc la o viitoare coalitie si, momentan, depinde de voturile PSD daca trece motiunea sau nu. Am vazut declaratiile presedintelui Senatului, Mircea Geaona, ceea ce inseamna ca exista o majoritate de 54-55 la suta (...) Pe noi acest lucru momentan ne intereseaza si dorim ca pana la alegerile prezidentiale guvernul Boc, in formula cu atributii pline ori restranse, sa guverneze tara. Nu avem intentia de a intra la guvernare, noi dorim sa ramana PDL in aceasta formula, eventual cu atributii restranse pana la alegerile prezidentiale in fruntea tarii ", a declarat presedintele executiv al UDMR.

Surse parlamentare sustin ca luni seara o echipa restransa din partea PD-L va relua negocierile cu reprezentantii UDMR.