PDL va participa la o noua sedinta a Parlamentului daca pe ordinea de zi va fi trecut votul privind noua componenta a Consiliului de Administratie al BNR, a declarat premierul Emil Boc, avertizand ca, in caz contrar, Guvernul "se va gandi la posibilitatea unei ordonante de urgenta" pentru numirea conducerii bancii centrale.

ORA 12:30 Sedinta Parlamentului s-a reluat. PD-L a decis sa participe la sedinta doar in momentul cand se valideaza membrii Consiliului de Administratie al BNR.

Sedinta Parlamentului s-a reluat in jurul orei 12:30, cu citirea motiunii de cenzura depuse de PNL si UDMR, in absenta parlamentarilor PDL, care au anuntat ca vor participa doar la validarea noului Consiliu de Administratie al Bancii Centrale.

In debutul sedintei, deputatul Calin Popescu Tariceanu a acuzat puterea ca pune opozitiei "pumnul in gura cu legea pensiilor" si nu permite Parlamentului sa functioneze.

Seful Executivului a spus ca PDL va participa la reuniunea in plen daca Birourile permanente vor convoca o noua sedinta, in conditiile in care sustine el, ordinea de zi a precedentei sedinte, de la care democrat-liberalii au plecat, a fost epuizata.

"Daca au interes vor trebui sa convoace o noua sedinta, la care va participa PDL. Daca nu, guvernul se va gandi la posibilitatea unei ordonante de urgenta", a avertizat el.

PDL contesta constitutionalitatea motiunii de cenzura

In cursul diminetii, democrat-liberalii au parasit plenul Parlamentului in momentul citirii motiunii de cenzura, acuzand neconstitutionalitatea acesteia, dupa ce parlamentarii PSD, PNL si UDMR au respins cererea puterii de a trimite documentul la comisiile juridice.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a argumentat ca parlamentarii PNL si UDMR nu mai au dreptul la un astfel de demers, in conditiile in care au mai depus o motiune in urma cu cateva saptamani.

Broaste, porumbei si violuri cotidiene la PNL

Dupa dezbateri si replici acide intre PD-L si celelate formatiuni politice, liderul grupului PD-L Mircea Toader a anuntat ca parlamenatrii PD-L parasesc sala.

"Aceasta motiune nu poate fi sustinuta azi. Eu as propune sa trimitem textul comisiilor juridice reunite, de altfel, nu va fie frica, Guvernul Boc nu pica, pentru a verifica daca conditiile de constitutionalitate sunt reunite", a declarat Oltean, de la tribuna.

Marton Arpad, deputat UDMR: Presedintele tarii, care este sustinut de acest partid, si-a expus punctul de vedere: Romania nu trebuie sa aiba constitutia de astazi, nu trebuie sa aiba Parlament si pluripartitism, caci astea sunt zile in care noi si tara asta traim asa cum traim. Pentru noi este clara aceasta viziune si mie nu mi-e frica: Guvernul Boc pica!

Adrian Nastase, deputat PSD: Mi se pare ca am ajuns la o situatie cu totul spectaculoasa, ca reprezentantii UDMR sa explice cu mai multa claritate prevederile Constitutiei celor din grupul PD-L, care nu reusesc sa-i patrunda intelesul in acest moment. Daca este nevoie de o solutie eu cred ca nu trebuie sa trimitem acest text la comisia juridica ci sa-l trimitem pe domnul vicepresedinte la comisia juridica sa-i mai explice o data sensul articolelor 113 si 114 din Constitutie"

Puiu Hasotti, senator PNL: "In mod evident colegului meu vicepresedintele Ioan Olteanu i-o fi iesit broscoiul acum o saptamana, dar azi i-au iesit porumbei din gura. Si daca doamnul premier Emil Boc, profesor de drept constitutional, fie face atatea erori in interpretarea Constitutiei, fie o violeaza cotidian cat poate el s-o viloeze... nu ne putem astepta la mai multe din partea domnului Ioan Oltean, distins parlamentar. Astfel, eu nu pot sa ajung decat la o concluzie, marti guvernul Boc II va cadea, adio domnule Boc, buna ziua domnul Basescu".

Deputat PSD: Nesimtit este premierul Emil Boc

Dupa ce PD-L a parasit sala, presedintele de sedinta, Ioan Oltean a anuntat pauza de consultari si a suspendat sedinta. In urma deciziei luate nici motiunea de cenzura nu a fost citita, nici consiliul de administratie al BCR nu a fost validat de catre Parlament.

Decizia lui Oltean a starnit nemultumiri si proteste vehemente din partea PSD si PNL.

Aura Vasile, deputat PSD: Privesc cu multa surprindere cum grupul PDL, cel care e partid de guvernamant, impiedica votarea CA al BNR, dupa ce a bagat tara in haos si a scos oamenii in strada, a votat legi aberante. Stau sa ma intreb cat va fi cursul, probabil Emil Boc nu va mai iesi la televiziune sa spuna ca suntem nesimtiti. Nesimtit e el, primul ministru Emil Boc!"

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: PDL trebuie sa-si asume responsabilitatea in privinta amanarii votului asupra CA al BNR pentru ca lasa finantele tarii in aer, compromit activitatea financiara a Romaniei, care ajunge singura tara care nu are in acest moment conducere la Banca Centrala. Cine o sa fie responsabil daca cursul va sari la 5 sau 6 lei? Grupul PDL in frunte cu Emil Boc si Basescu".

Marton Arpad, deputat UDMR: "Trebuie sa ne consultam si sa gasim solutii din situatia creata de plecarea democrat-liberalilor. PDL este in intregime responsabil pentru acest context si baga tara intr-o situatie fara iesire".