Comisia juridica a Senatului a aprobat, miercuri, un raport de respingere a ordonantei de urgenta privind organizarea referendumului, membrii opozitiei invocand existenta unor elemente de neconstitutionalitate si ca scopul OUG ar fi de a "perturba procesul electoral", transmite NewsIn. Proiectul de respingere a primit 6 voturi "pentru", din partea membrilor partidelor de opozitie PSD, PNL si UDMR, si 3 voturi "impotriva" din partea democrat-liberalilor membri ai comisiei juridice.

Presedintele comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, a atras atentia ca OUG-ul discutat nu are semnaturile "cu atributii esentiale in aceasta cauza", de la Ministerul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor, fiind semnata doar de prim-ministrul Emil Boc si de secretarul general al Guvernului, ceea ce „se pare ca nu prea avea calitate”, precum si de presedintele Institutului National de Statistica si Ministerul Finantelor Publice.

Grebla a mai spus ca ordonanta este neconstitutionala, fiind facuta "cu scopul de a perturba procesul electoral", dar si ca reprezinta o „depasire a unei posibile delegari legislative din partea Executivului”. El a subliniat ca nu "justifica in niciun caz" caracterul de urgenta.

Potrivit liberalului Ioan Ghise, OUG privind referendumul este neconstitutionala intrucat, conform "art. 150, alin 1 si 2 din Constitutie, initiativa revizuirii Constitutiei poate veni de la presedinte doar daca acest lucru este solicitat de Guvern". „Guvernul nu a cerut acest lucru, astfel ca actul prin care presedintele a cerut revizuirea Constitutiei este lipsit, procedural, de initiativa Guvernului”, a spus Ghise.

Legea referendumului, modificata de Guvern prin ordonanta de urgenta

Presedintele Traian Basescu a transmis la 24 septembrie presedintilor celor doua camere ale Parlamentului o scrisoare prin care cere aviz consultativ pentru organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidentiale, pentru a consulta populatia in legatura cu reducerea Parlamentului la o singura camera si care sa aiba maximum 300 de parlamentari.

Intre timp, Guvernul a modificat Legea referendumului prin ordonanta de urgenta. Una dintre modificarile aduse prin OUG 103 se refera la stabilirea unui interval de 20 de zile in care Parlamentul sa raspunda unei solicitari privind organizarea unui referendum din partea sefului statului. Guvernul a invocat in acest sens rezolutii ale CE, printre care un document intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", potrivit caruia, in cazul in care Parlamentul are obligatia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen inauntrul caruia Legislativul sa isi dea acest aviz consultativ, iar in cazul in care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fara avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificarii legislatiei romane".