Cea de-a doua motiune de cenzura semnata de PNL-UDMR are sanse mici sa treaca iar Guvernul Boc sa cada. Atat liberalii cat si reprezentantii UDMR au facut declaratii razboinice, convinsi ca parlamentarii PSD vor vota in bloc caderea guvernului Boc II. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca, in ciuda anuntului facut de conducerea PSD, parlamentarii partidului vor refuza sa voteze motiunea. Aceelasi surse sustin ca pesedistii considera votul riscant, ca dauneaza imaginii partidului si ca deschide calea catre anticipate.

  • Crin Antonescu, PNL: "Cred ca acest guvern va cadea din cauza unei motiuni de cenzura, pe care o depunem astazi".
  • Kelemen Hunor, UDMR: "Sigur, asteptam si voturile PSD si sunt convins ca pentru prima data dupa 20 de ani va cadea un guvern printr-o motiune de cenzura".
  • Liberalii si reprezentantii UDMR se bazeaza pe sustinerea parlamentariilor PSD. Asta dupa ce Mircea Geoana, in in calitate de presedinte al PSD, a anuntat luni ca partidul sau va sustine o motiune de cenzura la adresa Guvernului Boc II.
  • Mircea Geoana: "...tinand cont de faptul ca, in mod oficial, de ieri domnul Basescu a anuntat ca Guvernul nu si-a propus sa scoata tara din criza pentru ca nu poate, din motive de lipsa de solutii economice reale in fata crizei profunde pe care o traversam, PSD a luat decizia de a sustine introducerea unei motiuni de cenzura care sa conduca la inlaturarea actualului Guvern".

In schimb, cand conducerea PSD si-a anuntat deputatii si senatorii de ideea de a pica Executivul prin demersul PNL si UDMR, decizia nu a fost primita cu prea mult entuziasm.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca marea majoritate a parlamentarilor si-au exprimat rezervele fata de un astfel de demers, motivand ca nu are nici un efect, ba mai mult, dechide posibilitatea presedintelui Traian Basescu de a declansa alegeri anticipate.

Voiculescu si Mitrea: PSD se baga singur in gura lupului

La sedinta grupurilor parlamentare de luni, liderul PC, Dan Voiculescu si senatorul PSD Miron Mitrea au declarat ca nu sunt de acord cu un astfel de demers pentru ca este extrem de riscant iar PSD nu rezolva nimic, ba mai mult, "se baga in gura lupului singur".

Aceleasi surse sustin ca, cel putin 20 de senatori si deputati, apropiati ai lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, nu vor vota motiunea de cenzura. La semnarea motiunii depusa de PNL si UDMR au semnat si 10 parlamentari PSD, dintre care trei si-au retras semnaturile.

In cazul in care si PSD voteza motiunea de cenzura si pica Guvernul Boc II, presedintele Traian Basescu va nominaliza un nou premier care va veni in Parlament cu un nou Cabinet. Daca si a doua oara Guvernul propus pica, dupa alegerile prezidentiale presedintele Romaniei ar putea dizolva Parlamentul si declansa alegeri anticipate. In toata aceasta perioada, actualul Executiv BOC II trebuie sa asigure interimatul.

Cu alte cuvinte pesedistii se tem ca daca motiunea trece si Guvernul Boc II cade, Parlamentul este in pericol de a fi dizolvat iar Guvernul Boc II ramane neclintit.

Parlamentar PSD, pentru HotNews.ro: "Hai, mai, lasa-ma cu votatul motiunii. Normal ca nu o votam. Una este ce se declara, alta e ce facem. N-am timp de prostiile astea"

Radu Mazare: "Eu nu am fost informat daca a fost luata decizia (n.r. de sustinere a motiunii de cenzura). Astazi a fost Biroul Politic, care poate sa recomande asta Comitetului Executiv. Daca a luat aceasta decizie fara sa fiu informat, o sa vad cum o sa actionez, poate ii instruiesc pe parlamentarii de Constanta sa nu voteze. Trebuia sa fim intrebati. O decizie de daramare a guvernului nu cred ca se ia in 12 oameni in Biroul Politic de la Bucuresti. Teoretic, decizia nu poate sa o ia domnul Geoana. Decizia se ia in Comitetul Executiv. Daca nu, se ia in cadrul unui consiliu, pentru ca, a darama guvernul nu hotaraste presedintele partidului”.

Ce urmeaza

  • Potrivit art. 78 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei si Senatului, motiunea se prezinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere si se comunica, in aceeasi zi Guvernului, de catre presedintele Camerei Deputatilor.
  •  In cel mult cinci zile de la data depunerii, motiunea se citeste in fata plenului reunit in sedinta comuna. Dupa trei zile de la prezentarea in plen se dezbate si se supune la vot.
  • Pentru ca motiunea sa fie votata este nevoie de jumatate plus unu din numarul senatorilor si deputatilor, mai exact 235 de voturi. Votul este secret cu bile. PNL si UDMR au impreuna 122 de mandate, insuficiente pentru adoptarea motiunii de cenzura si caderea Guvernului.