Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu si europarlamentarul Cristian Preda curteaza intens PNL, invitandu-l sa intre, dupa alegeri, intr-un viitor guvern alaturi de PDL, exact in ziua in care primarul Capitalei, Sorin Oprescu isi anunta oficial candidatura. Lazaroiu a declarat la Discutia de Luni realizata de HotNews.ro si RFI ca, dupa alegerile prezidentiale, vede un guvern de centru dreapta din care sa faca parte PNL. Lazaroiu a mai spus ca PDL poate garanta dupa alegeri o guvernare stabila alaturi de liberali si ca spera ca, dupa alegeri, PNL sa nu mai adopte pozitia "paguboasa" din 2008, cand au refuzat sa intre la Guvernare alaturi de PDL.

  • La randul sau, europarlamentarul PDL, Cristian Preda, scrie pe blog ca liderul PNL, Crin Antonescu nu a crescut cu nici un procent si ca "daca ar fi inteligent, ar renunta, negociind o pozitie guvernamentala pentru PNL". 
  • Vezi in articol ce spune consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, despre sansele lui Sorin Oprescu de a intra in turul doi.


    Asculta emisiunea Discutia de Luni



    Descarca emisiunea in format MP3
















Cele mai interesante declaratii facute in cadrul Discutiei de Luni de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu:

  • Intrebat in timpul discutiei online de un cititor HotNews.ro care ar fi cea mai buna varianta de guvernare dupa alegeri,  Sebastian Lazaroiu a declarat: o guvernare de centru dreapta.
  • Intrebat ulterior, in cadrul Discutiei de Luni, ce a vrut sa spuna, Lazaroiu a precizat: Inseamna ca acele partide care spun ca sunt de centru dreapta sa sustina un cabinet care sa aplice politici de centru dreapta. PNL e singurul partid din Parlament care se revendica de centru dreapta, probabil ca PNL ar trebuie sa fie. E posibil ca dupa alegeri sa avem Guvern PDL-PNL. Sincer, ma astept ca candidatul PNL sa nu intre in turul doi, din motive legate de marimea partidului, sustinerea partidului, nu neaparat ca n-ar fi un candidat redutabil domnul Crin Antonescu.
  • In situatia asta, probabil ca PNL va decide sa acorde sprijinul lui Traian Basescu, pentru ca e cel mai apropiat din punct de vedere ideologic. Sa stiti ca subestimam PNL-ul din punct de vedere al convingerii cu care isi apara ideologia si principiile. In orice caz, sunt multi oameni care cred in ceea ce spun atunci cand vorbesc de economie de piata, de cota unica, de interventia minima a statului.
  • Influenta domnului Patriciu in PNL, din cate stiu, a scazut destul de mult in ultima perioada. Inteleg ca dansul, ca intotdeauana, finanteaza mai multi candidati, nu doar unul singur.
  • Nota: Dinu Patriciu a declarat recent ca il finanteaza doar pe Crin Antonescu.
  • Lazaroiu: Alte informatii arata ca n-ar fi chiar asa. Nu stiu pe cine finanteaza, stiu ca intotdeauna a spus la alegeri: ca om de afaceri voi sustine mai multi candidati. E normal ca oamenii de afaceri sa sustina mai multi candidati, a spus-o acum un an de zile. Deci nu inteleg de ce n-ar fi normal si acum sa faca la fel. 
  • Eu cred ca idealizam realatiile PNL si PSD. Ele au fost bune pe vremea guvernului Tariceanu, pentru ca ambele partide au avut de castigat.
  • Daca Traian Basescu va castiga alegerile, PDL poate garanta aceasta guvernare stabila. Cu PNL, evident. Mizez pe faptul ca liberalii, structural, vor fi inclinati sa voteze un candidat de centru dreapta si nu unul de stanga.
  • E clar ca acest guvern trebuie sa-si gaseasca acum o majoritate in Parlament. E clar ca nu va fi o majoritate cum ar putea fi cea de dupa 6 decembrie, ci e o majoritate de conjunctura, ce se poate aduna ca sprijin in acest moment.  E nevoie de UDMR, care inteleg ca, fara sa intre in Guvern, va sustine un guvern minoritar PNL, de minoritati, si mai e nevoie de 19-20 de parlamentari. Eu cred ca se poate negocia si exista parlamentari de la PNL si PSD care pot intregi aceasta majoritate. Cred ca Guvernul isi va gasi majoritatea si va trece de Parlament atunci cand vor fi numiti noii ministri.
  • In 2008 PNL a adoptat o pozitie radicala si foarte paguboasa, a cerut ceea ce stia sigur ca nu i se da: functia de premier. Atunci liderii partidului au fost rupti total de masa partidului, cred ca de aici i se trage lui Tariceanu ca a pierdut functia de presedinte al partidului, nu ca a fost Crin Antonescu mai bun in confruntarea la Congresul lor. Sper sa nu se mai intample lucrul asta, dar nu trebuie exclus un asemenea scenariu in care lideri ai PNL sa refuze intrarea la guvernare alaturi de PDL. Asta ar fi inca o data impotriva militantilor.
  • In situatia asta, luam in calcul colaborarea cu PSD, dar cred ca si PSD va fi total schimbat dupa 6 decembrie, daca domnul Mircea Geoana va pierde alegerile. Cred ca reforma din partid pe care o asteptau cei de stanga din Romania de atata timp are sanse sa se intample dupa 6 decembrie.

Lazaroiu despre Sorin Oprescu: Sansele sa intre in turul doi nu sunt atat de mari

  • Se complica lucrurile pentru candidatii care se bat acum sa intre in turul doi. Toate sondajele arata un lucru cert, cu probabilitate de 100%: Traian Basescu va intra in turul doi. Cu o probabilitate ceva mai mica dar la fel de mare ca va intra in turul doi pe locul unu. Cu alte cuvinte, cei care sunt afactati de intrarea in cursa a unui nou candidat sunt cei care in momentul acesta nu stiu daca vor intra sau nu in turul doi. Deci batalia e pe al doilea loc.
  • Sansele lui Oprescu sa intre in turul doi nu sunt atat de mari. E foarte greu sa intri in turul doi daca nu ai o baza a militantilor care sa lupte si care sa stimuleze participarea la vot. Bucurestiul e cu totul altceva, e un oras mare in care nici un alt partid nu a putut sa mobilizeze oameni la vot in mod semnificativ. Romania e mult diferita de Bucuresti, are orase mici, comune, unde participarea e stimulata de anumiti vectori care sunt activisti, primari, consilieri locali etc. Sorin Oprescu nu are o asemenea structura. Eu nu spun ca nu poate lua un scor onorabil, 10 - 12%, dar mi-e teama ca-i prea mic scorul pentru a intra in turul doi.
  • Un punct slab la Sorin Oprescu: nu prea se poate lauda cu nimic din trecutul sau, pleaca de la primarie doar dupa un an in care nu s-a intamplat mai nimic. Am vazut studii care arata ca Sorin Oprescu e mai apreciat in afara Bucurestiului decat in Bucuresti. Bucurestenii sunt relativ dezamagiti ca dupa un an nu s-a intamplat mare lucru si ca pleaca dupa un an. Eu reamintesc ca Traian Basescu, cand a candidat in 2004, pleca dupa un mandat de primar general in care s-au intamplat lucruri.
  • Intentia de vot la Sorin Oprescu este in toate sondajele, inainte de anuntarea candidaturii, de 10%-12%,  desi nici candidatura domnului Oprescu nu e o incertitudine, s-a discutat mult desprea ea.
  • Toate sondajele pe care le-am vazut in ultima perioada arata ca Traian Basescu castiga in fata oricarui alt candidat. Sunt sceptic fata de ce spune domnul Teodorescu pentru ca stiu ca e angajat alaturi de Sorin Oprescu in aceasta campanie. 

Lazaroiu despre candidatura lui Traian Basescu:

  • Scorul s-a stabilizat de prin aprilie-mai in jur de 35%. Nu s-a mai intamplat nimic semnificativ de atunci. Anticipez ca anuntul candidaturii s-ar putea sa-i mai aduca niste procente. Nu avem o masuratoare dupa ce presdintele a anuntat ca va organiza referndumul legat de unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Presupun ca si asta i-ar fi putut aduce niste puncte. Dar n-avem o masuratoare la zi.
  • Pe Traian Basescu nu-l poate acuza nimeni ca, brusc, a inceput sa umble prin multimi si sa discute cu oamenii, ca asta face de cinci ani de zile. E adevarat, nu trebuie sa negam asta, daca analizam cariera politica a lui Ion Iliescu a fost oarecum asemanatoare din acest punct de vedere: adica era un personaj popular, care avea curajul sa intre in multime, sa vorbeasca cu oamenii. Se vedea aceasta inclinatie, daca vreti, pe care n-o vezi la alti candidati. Opusul ei il vezi la Adrian Nastase, la Mircea Geoana. Cand intra intr-o multime sunt foarte distanti si in general evita genul asta de contacte. Pe cand domnul Ion Iliescu nu evita, era o calitate a domnului Iliescu.
  • "Atitudinea care schimba Romania" nu e sloganul de campanie al presedintelui. Nici nu s-a stabilit sloganul de campanie, pentru ca acum se pune la punct echipa de campanie. Pare ciudat, presedintele isi anunta sambata candidatura si exista niste materiale care pleaca deja. Acele materiale erau facute de PDL. Acesta nu e sloganul de campanie, e un material care se va imparti la strangerea de semnaturi. Mesajul subliniaza bilantul presedintelui, ce a facut  in ultimii cinci ani, cum s-a schimbat Romania, si asta era mesajul potrivit: atitudinea care schimba Romania.
  • Primul mandat a fost un mandat al confruntarii, in care presedintele a reusit sa scoata la suprafata sistemul ticalosit. Sa-i scoti pe oamenii aia la suprafata, numai prin confruntare se poate face. Presedintele sigur in aceasta campanie ii va arata exact, pentru ca acum putem sa-i vedem. O sa vedeti in timpul campaniei. Cata vreme sunt la suprafata, doar trebuie sa-i arati. Va explica exact cum a fost construit acest sistem ticalosit. Unele lucruri deja le-a spus, acum nu trebuie decat sa faca acest puzzle si sa puna totul cap la cap.