Presedintele PSD Mircea Geoana si-a lansat pentru a treia oara candidatura la alegerile prezidentiale intr-o hala de la Romaero. In timp ce Geoana isi asigura simpatizantii ca va castiga, lideri PSD ca Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Cristian Diaconescu sau Liviu Dragnea afisau figuri triste si ingrijorate. In sala primarii PSD erau furiosi pe liderii de la centru pentru ca au iesit de la guvernare si i-au lasat fara bani tocmai in prag de campanie electorala. La final, candidatul Geoana a ramas pe scena sa imparta zambete si strangeri de mana in timp ce miile de simpatizati cautau iesirea.

A treia lansare a candidaturii lui Mircea Geoana in cursa pentru Cotroceni a inceput cu cateva ore inainte de discursurile oficiale. Lideri PSD mai mici sau mai mari au intrat pe poarta hangarului de la Romaero trecand pe sub un baner gigantic cu poza lui Geoana.

Liderii PSD, asezati in primul rand, au incercat sa afiseze niste fete relaxate si pregatite de campanie electorala, insa au esuat lamentabil. Ion Iliescu a fost mai tot timpul congresului extrem de suparat. Virorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Dan Nica, Cristian Diaconescu, toti au afisat figuri triste si zambetele false. Dintre toti liderii doar Geoana a parut mai relaxat si senin.

Agitatorii si-au facut meseria de a scanda Geoana Presedinte, simplii membrii de partid au fost multumiti ca si-au vazut liderii, in schimb, pe fata social-democratiilor cu functii la nivel local s-a citit ingrijorarea si lipsa de entuziasm pentru apropiata campanie electorala.

Vezi mai jos un montaj video cu figurile triste ale PSD

Talpa PSD nemultumita de iesirea de la guvernare: Cu ce fonduri mobilizam electoratul acum?

Inainte de discursurile oficiale pesedistii din teritoriu dar si liderii de la centru dezbateau in grupulete soarta partidului in prisma alegerilor si a iesirii de la guvern. Multi pesedisti, in speciali primari si directori de diverse institutii deconcentrate, pareau nemultumiti de decizia conducerii de la centru de a iesi din cabinetul Boc.

"Sa-i vad pe Vanghelie si Hrebenciuc cu cine fac campanie acum. De 20 de ani lucrez in administratia locala si stiu ce inseamna o campanie in teritoriu. Le-am spus in sedinta ca nu e cazul sa iesim de la guvernare. Cu ce oameni, cu ce fonduri mai mobilizam electoratul acum? Mergem la lupta fara nici o arma, doar cu pietre. E un dezastru ceea ce s-a intamplat", explica un primar PSD Dolj. "Altii spun ca decizia liderilor a fost facuta fara ca oamenii partidului din teritoriu sa fie consultati. Oamenii sunt speriati, pana luni toti oamenii din deconcentrate vor fi scosi afara. Va fi macel la nivel local; nu ne iarta astia. Liderii s-au lasat coplesiti de orgolii si nu s-au gandit ce urmeaza. Normal ca sunt suparat. Pe noi astia mai mici nu ne-au bagat in seama", explica un lider judetean al PSD.

2Lansare Geoana 2 octombrie 2009 Romaero
2Lansare Geoana
2 octombrie 2009 Romaero
Foto: HotNews.ro
O alta idee impartasita de mai multi pesedisti este si aceea ca partidul a gresit de la bun inceput. "Nu trebuia sa ne incurcam de la inceput cu Basescu. Doar atat spun, a fost o greseala. Daca am fi iesit de la guvernare trebuia sa o facem la asumarea raspunderii ca sa avem sindicatele de partea noastra... ne matura acum" se confeseaza un deputat PSD.

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, nu este nici el multumit de plecarea ministrilor de la Guvern. "Nu era momentul acum. Eu sper doar ca PDL sa nu porneasca o vanatoare de primari PSD. Ar fi o greseala", spune primarul Tudor Pendiuc. In opinia sa, PSD trebuia sa mai amane iesirea din Guvern. "Este clar ca una din probleme este cea a fondurilor, a banilor care vin de la Guvern. Sper ca ministrii PDL sa aprobe hotararile si proiectele care le au pe masa acum", mai spune acesta. Un alt simpatizant PSD, functionar public, tocmai a aflat ca va fi schimbat din functie; un primar de langa el spune ca mai lipsea semnatura unui ministru pentru un proiect de infrastructura de cateva zeci de milioane de euro. "Nu e corect, acu` nu ne mai luam bani", spune primarul PSD.

Liderii PSD nu s-au mai avantat ca altadata in discursuri lungi de mobilizare. Toti liderii care au fost ministri in guvernul Coalitiei au evitat sa ia cuvantul in fata celor 10.000 de delegati. Discursurile au fost serbede, fara patos si fara putere de mobilizare. Singurii lideri care au vorbit au fost Nastase, Iliescu si Geoana.

Geoana mai bun decat Basescu pentru ca citeste

6Lansare Geoana 2 octombrie 2009 Romaero
Lansare Geoana 2 octombrie
2009 Romaero
Foto: HotNews.ro
Fondatorul PSD, Ion Iliescu a vorbit despre sustinerea sa fata de Mircea Geoana. Caracterizarea facuta candidatului PSD la prezidentiale a fost una extrem de succinta. "Desigur, Mircea Geoana nu e perfect. Dar comparativ cu ceilalti candidati si mai ales cu Traian Basescu, Mircea Geoana are cateva atuuri care il recomanda pentru aceasta functie de responsabilitate. El este un om pregatit, e un bun profesionist, citeste, spre deosebire de altii, se informeaza nu de la servicii, dar citind. Nu e un rudimentar, stie sa asculte, sa comunice; mai are de invatat in toate acestea, dar are o experienta politica pe care a acumulat-o deja si experienta diplomatica net superioara adversarilor sai, esentiala pentru functia de sef de stat si mai ales pentru a scoate tara din izolare."

Discursul de o ora al lui MIrcea Geoana nu a reusit sa capteze atentia delegatilor. In ultimele cinci minute multi si-au pierdut rabdarea in aerul sufocant din hangarul de la Romaero si au parasit sala. Multi dintre delegati au stat afara pe toata perioada congresului si au privit pe doua ecrane mari discursurile. La o tigara sau un sandvis, delegatii au ascultat apatici, in liniste, tentativele de mobilizare ale liderilor PSD.

La fel ca si la precedenta lansare de pe 14 mai de la Romexpo, organizata de Marian Vanghelie, Mircea Geoana a primit o icoana de la o fetita pe care a pupat-o. Geoana si-a facut o cruce si si-a reluat discursul.

In final pesedisti care s-au bulucit sa paraseasca lansarea lui Geoana au blocat strazile din jurul Romaero. Acestia au ramas blocati in trafic zeci de minute.