Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a semnat decretele pentru revocarea din functie a ministrilor PSD si a dat unda verde premierului Emil Boc pentru negocieri in Parlament care sa duca la formarea unei noi majoritati parlamentare.

"Un ministru care discrediteaza fara probe si cu anticipatie un proces electoral nu are ce cauta in Guvernul Romaniei. Declaratiile lui Dan Nica au fost lipsite de responsabilitate", a mai declarat joi seara, intr-o conferinta de presa, presedintele Traian Basescu.

Principalele declaratii:

- Am format aceasta coalitie cu gandul ca ea va avea o majoritate suficient de mare pentru a impune in Parlament legile care sa reformeze Romania si o majoritate de 70% care sa faca si reforma constitutionala.

- La solicitarea premierului, am semnat toate decretele de revocare ale ministrilor PSD.

- Era imposibil sa refuz o propunere de remaniere venita din partea premierului. Niciodata nu am facut acest lucru. Daca priviti toata perioada mandatului meu, nu am refuzat niciodata o propunere de remaniere, chiar si atunci cand era vorba de o propunere cu care nu eram de acord, cum a fost cazul ministrului Flutur.

- Spiritul si litera Constitutiei au fost acelea ca orice remaniere propusa de premier trebuie sa devina realitate. Orice respingere nu numai ca este neconstitutionala, ci si pulverizeaza autoritatea premierului.

- Pentru ca am evitat sa ma pronunt pina acum despre atitudinea domnului Nica, o voi face acum, dar cu foarte multa retinere.

- Un ministru care discrediteaza cu anticipatie si fara probe un proces electoral nu are ce cauta in Guvernul Romaniei.

- Nu este posibila fraudarea alegerilor de Ministerul de Interne. Este o abordare menita sa discrediteze o institutie care nu s-a pretat vreodata la astfel de actiuni in toata istoria post-decembrista.

- Resping categoric orice informatie ca o institutie este sau poate fi implicata in fraudarea alegerilor.

- Afirmatia domnului Nica legat de inchirierea autocarelor a fost o minciuna. Am cerut verificarea acestor informatii si nu a fost gasit nici un caz, cel putin pina la aceasta data.

- Eu nu exclud posibilitatea ca dinsul sa fi fost pacalit de vreun subordonat extrem de zelos, dar avea obligatia sa recunoasca asta imediat. A fost o declaratie lipsita de responsabilitate a lui Nica.

- In momentul de fata, PDL se afla practic singur la guvernare, si va trebui sa delege ministrii aflati in functie si pentru obiectivele politice din celelalte portofolii.

- Desi are loc o restringere a numarului de demnitari, Guvernul este in deplinatatea capacitatii sale de exercitiu.

- Nu spun ca este un lucru bun ce s-a intimplat. Nu vreau sa judec actiunea politica in acest moment. Dar e departe de a fi o situatie de dificultate extrema sau o tragedie, in care Guvernul n-ar putea sa-si exercite atributiile.

- In perioada urmatoare, avand in vedere ca nu mai exista motivatia negocierii intre partide, n-as vrea ca posturile sa se umple acum cu clientela politica.

- Primul ministru va trebui sa gaseasca formule pentru a-si asigura o majoritate in Parlament.

- Va asigur ca Romania merge inainte.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu.