In timp ce PDL isi facea calcule sa guverneze singur, PSD le-a rasturnat planurile. Dupa medierea de la Cotroceni, social democratii au amanat iesirea de a guvernare. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu le-a sugerat liderilor PD-L sa-si ia gandul de la ministerul de Interne. Sursele Hotnews.ro sustin ca, in cazul iesirii PSD de la guvernare, Traian Basescu nu este de acord cu un guvern minoritar PD-L, ci opteaza pentru unul combinat cu tehnocrati sau format din reprezentantii tuturor partidelor politice. Astfel, scenarile facute de liderii PD-L de a guverna singuri sau impreuna cu UDMR raman deocamdata suspendate.

Varianta guvern minoritar. In timp ce PSD se juca de-a demisia, democrat liberalii isi pregateau terenul pentru o guvernare minoritara. Surse democrat liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii partidului au discutat, in cerc restrans, diverse variante de guvernare, cu sau fara cooptarea UDMR in Executiv.

Prima varianta discutata de PDL a fost si cea mai simpla din punct de vedere politic: un guvern minoritar, monocolor, format din membrii PD-L . Fiecare ministru PDL urma sa preia un al doilea portofoliu de la PSD si sa guverneze, in cele 45 de zile de interimat, fara a fi nevoiti sa vina in Parlament pentru validare. Democrat liberali au luat in calcul si comsarea anumitor ministere pentru o simplificarea a guvenarii minoritare.

Varianta guvernarii cu UDMR. O a doua varianta discutata in interiroul PD-L a fost cooptarea UDMR la guvernare. Liderii PD-L au negociat luni si marti in cursul zilei cu UDMR posibile portofolii. Aceelasi surse sustin ca democrat liberalii au negociat cu Uniunea lui Marko Bela de pe pozitii de forta, oferindu-le portofoliile mai slabe din minister. De exemplu, liderii PDL le-au propus udemeristiilor portofoliul Dezvoltarii Regionale pentru ca, potrivit calculelor, Vasile Balga urma sa preia Internele.

Fara Blaga la Interne. Interventia lui Traian Basescu a amanat scenariile liderilor PD-L. Presedintele a oferit celor doua partide aflate in conflict solutia de mediere prin numirea unui independent sau unui membru din opozitie la ministerul de Interne. Basescu le-a spus clar pedelistilor ca nu l-ar accepta pe Vasile Blaga pe postul de ministru al Internelor: "Sefii PSD si PDL trebuie sa stapaneasca orgoliile partidelor, pentru a nu impinge spre o criza politica o decizie constitutionala a premierului.(...) Nu ma grabesc, prefer sa las cele doua partide sa gaseasca solutii, mai ales ca propunerea pentru preluarea interimatului la Interne ar putea accentua neincrederea intre cele doua partide".

Sursele Hotnews.ro sustin ca presedintele Traian Basescu a fost deranjat de faptul ca premierul Emil Boc a facut public numele lui Vasile Blaga pe post de inlocuitor al lui Nica. Seful statului le-ar fi sugerat democrat liberalilor ca nu e cazul acum sa se discute despre un guvern integral PD-L, pentru ca asta i-ar crea o imagine proasta presedintelui chiar in prag de campanie electorala.

Socoteala de la Cotroceni. Aceleasi surse sustin ca Traian Basescu ar fi incercat sa tempereze elanul liderilor din Modrogan in elaborarea planurilor de guvernare deoarece are nevoie in campania pentru prezidentiale de voturile cetatenilor care simpatizeaza si cu celelate partide politice.

In cazul iesirii PSD de la guvernare, sefului statului le-ar fi sugerat democrat liberalilor mai multa prudenta in ceea ce priveste guvernarea integrala PD-L. Potrivit acelorasi surse, se incearca o solutie de compromis fie ramanerea PSD la guvernare cu un ministru la Interne independent , fie un guvern minoritar in care sa fie coptati reprezentantii mai multor partide politice, fie un guvern PD-L in completare cu tehnocrati, specialisti.

Liberalii au anuntat deja ca nu vor sustine un guvern minoritar ci doar unul de tehnocrati si specialisti care sa ajute tara in plina criza financiara.

  • Crin Antonescu: "Singura formulă, la care PNL este gata să-şi dea concursul şi despre care e gata să o discute, e cea a unui guvern de tehnicieni cu independet agreat ca atare de toate partidele în fruntea acestui guvern", a anunţat preşedintele PNL. El a preciaz că acest guvern ar avea două misiuni. În primul rând, să adopte măsurile economice şi sociale menite să scoată economia României din criză şi, în al doilea rând, să se asigure că alegerile vor fi corecte".
  • Mircea Geoana : "Întreaga situaţie economică şi socială, întreaga criză economică, viaţa şi destinul a milioane de români nu conduc către nevoia unei crize politice, dimpotrivă, către stabilitate politică. De aceea ce am spus preşedintelui şi domnului prim ministru, în acest moment soluţia cea mai bună ar fi un guvern cu un prim ministru independent şi găsirea unei formule ca şi în zona de politică economică să avem eventual cei mai buni specialişti din România, pentru că principala problemă a României nu este activitatea lui Dan Nica, ci este slabul răspuns la criza economică"

Filmul zilei de marti

  • La Guvern, cand s-au implinit fix 24 de ore de la ultimatumum, Emil Boc face primele declaratii ale zilei si indulceste tonul, anuntand ca PSD mai are timp pana la ora 13:00 sa faca o propunere pentru Interne. Premierul  a facut o ultima consultare cu PSD privind numirea unei persoane la Interne inainte de a face declaratii publice.
  • Surse guvernamentale sustin ca Boc le-ar fi propus social-democratiilor sa-l numeasca interimar pe Cristian Diaconescu la Interne, insa din partea PSD nu a venit nici un raspuns.
  • Emil Boc:  "PSD poate nominaliza fie un nou ministru de Interne, fie un interimar pentru conducerea acestui minister pana la ora 13:00. Dupa aceasta ora, voi inainta sefului statului propunerea de remaniere a lui Dan Nica. Azi, la ora 8:30, am solicitat PSD sa nominalizeze, din randul ministrilor social-democrati, un interimar pentru Ministerul de Interne si pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns" 
  • Mircea Geoana isi chema ministrii la Senat. Social democratii declina propunerea lui Boc si isi mentin sprijinul pentru Dan Nica. Geoană ii scrie lui Traian Basescu in care ii transmite ca are obligatia să oprească la timp criza politică, de a cărei declanşare este "direct responsabil". 
  • Surse social democrate sustin ca ministrii PSD nu erau prea dornici sa demisioneze si sperau ca Traian Basescu sa medieze conflictul si sa-l intoarca pe Geoana din drum.   
  • Dupa doua ore de negocieri pe telefoane, premierul Emil Boc anunta ca ultimatumul dat PSD a expirat si trimite catre palatul Cotroceni decretul de revocare din functie al lui Dan Nica. Boc precizeaza ca interimatul la ministerul de Interne va fi asigurat de ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga.  
  • La Senat, Mircea Geoana anunta ca PSD ramane pe pozitii: "Decizia PSD ramane neschimbata. Este responsabilitatea primului ministru si responsabilitatea presedintelui Basescu, care arunca Romania intr-o grava criza politica suprapusa peste o criza economica. Consideram ca motivele revocarii lui Dan Nica sunt neintemeiate. Imediat dupa ce Traian Basescu va semna decizia de revocare a lui Dan Nica, ministrii PSD vor demisiona din Guvern". 
  • Presedintele Traian Basescu ii convoaca, la Palatul Cotroceni, pe liderii celor doua partide aflate la guvernare, Emil Boc si Mircea Geoana, pentru discutii referitoare la situatia din Coalitiei. Cei doi sunt asteptati la orele 14:15.
  • In jurul orei programata pentru consultari la Cotroceni, presedintele PSD Mircea Geoana se afla inca la Senat si anunta ca nu se duce la mediere. Imediat dupa declaratia data presei, paraseste Parlamentul in tromba si pleaca spre Cotroceni. Dupa 45 de minute Geoana iese de la consultari iritat si declara ca Basescu a venit cu o "solutie ipocrita si nerealista". 
  • Traian Basescu indeamna PD-L si PSD  la discutii si ofera doua solutii: numirea unei independent sau a unui membru din opozitie pentru ministerul de Interne. Presedintele ii indeamna pe liderii celor doua partide sa se puna la masa discutiilor pentru a solutiona criza.  

"