Din patru primari PSD consultati incognito de HotNews.ro, sub acoperirea realizarii unui sondaj, trei vor ca partidul lor sa ramana la guvernare de teama ca vor pierde fonduri si influenta in plina campanie. Din cei patru primari ai PDL, unul singur spune ezitand ca doreste ca PSD sa fie scos de la guvernare. Ceilalti isi fac calcule legate de majoritatea din Parlament. Intre timp, la Bucuresti, peisajul politic se schimba rapid: ministrii PSD ba pleaca, ba nu pleaca, Geoana ba merge, ba nu merge la Cotroceni iar Traian Basescu propune la ministerul de interne in locul lui Dan Nica un independent sau pe cineva din opozitie.

  • Primar PSD: E o intrebare grea. Noi primarii dorim sa ramanem, ca speram la bani. Majoritatea dorim sa ramana din cauza banilor
  • Primar PDL: Se pune problema ce facem dupa? Vin liberali si UDMR ca sa facem majoritate? La primul imbold putem zice: da, eject cu PSD, dar ce facem apoi?

Pentru a obtine raspunsuri cat mai sincere, ne-am deghizat in operatori de sondaj din partea unei companii fictive. Pentru fiecare primar am aplicat un text standard:

"Sunt Alin Ionescu de la compania Image Research. Realizez un sondaj la comanda partidului. Dupa cum stiti, situatia in actuala formula de guvernare este incerta. Pentru a fundamenta o decizie cat mai corecta, conducerea are nevoie de o perceptie cat mai corecta de la baza partidului. Va rugam sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari:

  • Doriti ca PSD sa ramana la guvernare? Da sau Nu. Va rog sa va argumentati raspunsul.

Raspunsurile primarilor PSD

  • MC, primar intr-o comuna din judetul Suceava: "Daca nu ne-au intrebat cand au intrat la guvernare, de ce ne mai intreaba acum? E o intrebare grea. Noi primarii dorim sa ramanem, ca speram la bani. Majoritatea dorim sa ramana din cauza banilor. Din ce am mai discutat cu colegii primari. Daca tot s-o gresit, macar sa gresim pana la capat. Stiti, nu sunt fonduri, nici pentru ajutoare sociale, nici pentru lucrari, nici pentru.... Tot ni s-o zis ca vin banii, ba luni, ba marti, da', vedeti, imediat e octombrie, incepe campania si banii tot nu sunt  "
  • VH, primar intr-o localitate din judetul Suceava: "Eu as zice sa ramana, sa nu intram intr-un colaps politic. Nu are rost sa se rupa acum. Dupa ce se alege presedintele, care va numi un alt guvern, o alta coalitie si asa mai departe. Mai sunt doua luni. Chiar daca se rupe coalitia, tot nu se intampla nimic. Asa, acuma fiecare are cum sa faca ceea ce ii cere partidul pentru alegeri. Ar fi pacat. Pe mine, ca primar, nu ma afecteaza, dar ar fi o problema pentru alegeri pentru electorat intelegeti. Ideea de a guverna impreuna pana la alegeri nu e rea, ca asa fiecare pe functia lui isi poate aduce aportul pentru alegerea presedintelui"
  • GB, primar intr-o comuna din judetul Arad: "Eu doresc ca partidul sa ramana la guvernare. In situatia asta de criza, ar fi impotriva bunului mers ca sa plecam de la guvernare. Pe mine nu ma afecteaza ca eu imi fac treaba aici. Noi nu avem treaba cu ei, cu cei de la guvernare. Noi muncim aici pe plan local. Dar ar fi dezastru in tara asta romaneasca mai ales acum cu asumarea raspunderii pe legile educatiei"
  • LS, primar intr-o comuna din judetul Cluj: "In conditiile actuale, nu. Stim ca aceasta coalitie nu a functionat la capacitate maxima. Stim ca oamenii PDL au fost numiti in functiile de conducere si s-a facut tot posibilul pentru a le rezolva problemele. In timp ce oamenii PSD au ramas mereu in stand-by. Sunt foarte multe promisiuni neonorate. Atitudinea lor fata de partenerii de coalitie nu a fost una de bun-simt. Presedintele Geoana nu are ce discuta cu un betiv notoriu. Din mesajul de astazi al presedintelui nu am tras nici o concluzie. El bajbaie acum. Un barbat adevarat si un tip care vrea sa fie presedinte in continuare ar spune clar: da, revocam sau nu. Nu premierul Boc revoca vice-premierul. Nu Boc, care se crede tare si mare si el e Dumnezeu. Sa citeasca Constitutia si sa puna mana pe carte. Ei nu pot frauda alegerile. Cu atitudinea pe care a avut-o domnul Nica nu mai puteau frauda, nu puteau face golaniile lor"

Raspunsurile primarilor PDL

  • T.V. primar intr-un oras din judetul Suceava: "Mmmm. Nu doresc ca PSD sa ramana la guvernare. Fara nici un argument: cel mai bine e sa plece"
  • I.V., intr-un oras din judetul Cluj: "Da, sa ramana. Daca am pornit ca parteneri, trebuie sa ne indeplinim ceea ce ne-am propus. Sigur, fara certuri. Chiar daca a inceput campania electorala, trebuie sa isi faca fiecare treaba fara atacuri. Asa cum e prevazut si in protocol"
  • D.B. primar intr-un oras din judetul Constanta: "Eu am mai raspuns la intrebarile astea la partid. Nu pot sa spun nici da, nici nu. Nu s-a gandit nimeni ca sunt si pedelisti nemultumiti. Dar hai sa spun ca in sufletul meu as vrea ca PSD sa plece. Daca tot avem presedintele, de ce sa nu conducem singuri si la guvern?"
  • MM, primar intr-un oras din judetul Cluj: "Depinde din ce punct de vedere privim problema. Daca ar fi dupa alegerea presedintelui, daca Basescu ar deveni presedinte, nu mi-as dori. Dar nu stiu cum vom face o majoritate in Parlament. Daca exista o solutie pentru a face o majoritate, nu am nici o problema ca PSD sa plece. Sunt mai multe argumente pro. Dar se pune problema ce facem dupa? Vin liberali si UDMR ca sa facem majoritate? La primul imbold putem zice: da, eject cu PSD, dar ce facem apoi? Raspunsul meu ar fi 60% da si 40% nu".  

Nota: Dintr-o regretabila eroare editoriala, HotNews.ro a publicat numele intreg al celor intervievati incognito. Rectificam cu scuzele de rigoare, demersul jurnalistic urmarind aflarea unor informatii de intres public intr-un moment de criza politica, numele celor chestionati fiind complet irelevant. Multumim cititorilor care ne-au sesizat eroarea.