"Ca urmare a nemultumirilor existente in filialele PDL, Colegiul Director l-a mandatat pe primul ministru sa ia toate masurile care se impun in vederea asigurarii unei bune guvernari", a anuntat liderul PDL, Gheorghe Flutur, duminica seara, la finalul sedintei. Cu putin timp inainte, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a confirmat, la Realitatea TV, ca e posibil ca premierul sa schimbe cativa ministri. "Eu cred in continuare ca aceasta coalitie poate functiona chiar daca premierul va considera necesar sa o ranforeseze facand una, douam trei remanieri. Eu cred ca este posibil asa ceva", a declarat Blaga. Surse din interiorul PD-L sustin ca pe lista remanierii se afla ministrul de Interne Dan Nica, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu dar si a doi ministrii din partea PD-L, Teodor Paleologu si Gabriel Sandu. Surse PSD sustin ca, si in cazul remanierii unor ministri, social democratii nu vor ruperea Coalitiei si incearca sa gaseasca solutii.

Vasile Blaga a mai declarat, la Realitatea TV, ca exista nemultumiri fata de activitatea ministrului de interne, Dan Nica. Blaga s-a referit la ultimele declaratii ale ministruluil de Interne, in care acuza PD-L ca se pregateste de turism electoral.

La finalul sedintei PDL, Gheorge Flutur a mai anuntat ca PDL sustine in unanimitate propunerea de Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300: "Sugeram ca toti romanii sa participe la referendum"

Sursele democrat liberale sustin ca pe lista remanierii s-ar afla Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Gabriel Sandu si Teodor Paleologu. Conform acelorasi surse lista este departe de a fi finalizata fiind luati in discutiei si ministrul Agriculturii Ilie Sarbu dar si ministrul Apararii Mihai Stanisoara.

La cativa kilometrii distanta social democratii si ei in sedinta incearca sa gaseasca solutii pentru a iesii cu fata curata din remaniere. Surse social democrate sustin ca se va incerca o negociere cu PD-L luni dimineata, la sedinta Coalitiei. Aceleasi surse sustin ca PSD va face tot posibilul sa evite ruperea protocolului cu PD-L si asta pentru ca ar duce la schimbarea tuturor oamenilor PSD din deconcentrate si nu numai.

Purtatorul de cuvant al PSD,Bogdan Niculescu Duvaz a declarat la finalul sedintei ca doar PSD poate sa decida care dintre ministrii social-democrati pot fi remaniati iar PDL nu are nici un cuvant de spus in acest caz

"Dansii pot sa faca orice remaniere in zona pe care o administreaza in Guvern si, sigur, orice discutie privind remanierea in zona noastra ne priveste pe noi. La sedinta s-au avut in atentie problemele electorale si pregatirea congresului, subiectul unei posibile remanieri a lui Dan Nica nu s-a discutat in mod serios".

Totodata ministrul de Interne, Dan Nica a declarat ca intentioneaza sa-si duca mandatul pana la capat. "Eu sunt viceprim-ministru in Guvernul Romaniei si ministru de Interne si, in aceasta calitate, imi voi face datoria pana la capat asa cum asteapta toti romanii de la mine."

Epopea remanierii

In august au aparut primele zvonuri si informatii pe surse legate de scoterea ministrilor PSD din Guvern. In interiroul PD-L se discuta intens despre eliminarea PSD din guvern. Sub pretextul ca social-democratii s-au aliat cu liberalii si i-au atacat pe ministrii Monica Iacob Ridzi si Elena Udrea, democrat liberalii au trecut la amenintari la adresa acestora.

Prima varianta analizata de PD-L in vedere scoaterii PSD de la guvernare a fost adoptarea pachetului de legi pe educatie. Democrat liberalii i-au avertizat pe partenerii de guvernare ca daca nu voteaza pachetul de legi in varianta comisiei Miclea, rup protocolul. PD-L miza pe faptul ca PSD va refuza sa-si asuma raspunderea pe pachetul de legi pe invatamant si astfel rupe protocolul cu PSD, si formeaza un guvern minoritar cu sustinerea UDMR, Minoritati si parlamenatrii PSD nemultumiti de actuala conducere.

Vasile Blaga, 9 august: "Guvernul va cadea la inceputul lunii septembrie in cazul in care PSD nu va fi de acord cu restructurarea aparatului de stat si asumarea raspunderii Guvernului pe legile privind reforma.

Pe 1 septembrie o noua sedinta a democrat liberalilor readuce din in atentie ruperea protocolului cu PSD. La inceputul sesiunii parlamentare in sedinta deputatilor si senatorilor PD-L liderii Cezar Preda, Sorin Frunzaverde, Liviu Negoita, Stefan Nicolae au pledat din nou in favoarea despartirii de PSD, fiind aplaudati la scena deschisa.

Ruptura urma sa se produca dupa ce Guvernul va trece de hopul asumarii raspunderii in Parlament pe pachetul de legi privind educatia. Apare pentru prima data varianta remanierii. Pedelistii iau in calcul o remaniere mica, care i-ar fi vizat pe Nicolae Nemierschi (Mediu), pe Dan Nica (Interne) si pe Ecaterina Andronescu (Educatie). Ei ar urma sa fie inlocuiti cu ministri PDL.

Pe 4 septembrie, la scoala de vara PD-L ministrii partidului fac declaratii razboinice la adresa partenerilor de guvernare. Liderii PD-L vorbesc deschis despre numele ministrilor PSD luati la ochi.Filiale din teritoriu fac presiuni la centru pentru eliminarea PSD din Guvern. Liderii locali se plang ca au o relatie foarte proasta cu PSD in teritoriu si incepe sa se contureze necesitatea eliminarii lui Dan Nica de la Interne. Miza inlocuirii acestuia este organizarea alegeriilor prezidentiale.

Elena Udrea, 4 septembrie:"Sigur ca am putea sa-l schimbam (pe Dan Nica, ministrul de Interne, n. red.), pentru ca un serviciu de informatii din subordinea sa s-a implicat in batalia politica".

Democrat liberalii aveau si un plan: daca PSD taragana asumarea raspunderii in Parlament, se demara remanierea in trepte: un ministru PSD si un ministru PDL. Astfel pe lista neagra a ministriilor PSDa care urmau sa fie remaniati sunt : Dan Nica, urmat de Ecaterina Andronescu , Nicolae Nemirschi si Ion Bazac. PD-L era dispus sa renunte la urmatorii ministrii: Gabriel Sandu, Teodor Paleologu si Mihai Stanisoara.

Planul nu s-a potrivit cu realitatate si asumarea pe pachetele de legi a fost intr-un final acceptata cu noduri de PSD. Toptusi tensiunile dintre PD-L si PSD nu au scazut in intensitate. Chiar daca liberalii au depus motiunea de cenzura, social-democratiiu au fost extrem de disciplinati si nu au votat picarea Guvernului.

Ministrii PSD vizati de remaniere si motivele

  • Ministrul Internelor, Dan Nica: i s-a reprosat ca a schimbat si numit sefii la politie in teritoriu fara consultarea PD-L, a tergiversat desecretizarea contractului EADS
  • Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu: nemultumiri create de ordinul semnat pentru schimbarea directorilor de scoli si refuzul de a semna legiile educatiei conditionand semnatura cu introducerea propriilor amendamente
  • Ministrul Telecomunicatiilor Gabriel Sandu: datorita unei activitati invizibile si a calitatii de fost membru la PLD, oamenii lui Stolojan neavand mare sustinere politica in interiorul PLD.
  • Ministrul Culturii, Toader Paleologu: i se reproseaza lipsa de activitate la minister si declaratiile neinspirate, unele vizandu-l pe Traian Basescu, despre care a spus ca ar fi o "pleasca" pentru partid.