Liderii PDL le-au spus luni, la sedinta Coalitiei, partenerilor de guvernare ca, daca ministrul Educatiei nu renunta la ordinul semnat, se trece la remanierea ministrilor social-democrati, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Liderii PSD i-au asigurat pe cei ai PDL ca nu se va mai schimba nici un director de scoala iar Andronescu va renunta la ordin. Dupa ce au plecat de la sedinta Coalitiei, social democratii au bagat-o in sedinta pe Andronescu si i-au reprosat ca nu s-a consultat cu partidul.

"Greseala a fost atunci cand ordinul a pornit fara sa fie consultat nici partidul, nici prim-ministrul. Un lucru firesc, adica dai un ordin care a bulversat cam toata tara. Sunt anumite ordine care au impact major, nu poti sa-l dai asa de capul tau. Si argumentul lui Andronescu e valabil: eu am dat un ordin, dar n-a avut efecte", a declarat Sarbu la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI.

Sursele HotNews.ro sustin ca presedintele PDL, Emil Boc, a tunat si a fulgerat la adresa ministrului educatiei. Premierul le-ar fi cerut social democratilor sa o convinga pe Andronescu sa retraga ordinul, in caz contrar va incepe remanierea ministrilor PSD.

"Prima va fi Andronescu si nu ne vom opri pana nu-i remaniem pe toti ministrii vostri, rand pe rand. Vreti la guvernare sau in opozitie, trebuie sa va hotarati o data" le-ar fi spus Boc, liderilor PSD.

Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur a declarat la finalul sedintei ca la primul director schimbat prin ordinul lui Andronescu se trece la remanierea guvernului: "PDL rămâne consecvent solicitării de anulare a ordinului ministrului Educaţiei. Doamna Andronescu şi noi am avut această discuţie şi sperăm ca acest apel al nostru să fie auzit. La primul director schimbat, pe acest ordin, sunt convins că premierul va face ce a spus, adică remaniere".

Vanghelie a facut dirigentie cu Andronescu

Social democratii au dat asigurari ca ordinul va fi suspendat si nu se va mai face nici o schimbare. Pesedistii au plecat de la sedinta Coalitiei extrem de nervosi recunoscand public ca ordinul ministrului va fi suspendat.

"S-a stabilit foarte clar de ce a fost dat acest ordin, doamna ministru a explicat (în coaliţie, n.r.) de ce a fost dat. Mai departe, premierul a spus - şi ceilalţi au convenit cu toţii - că este un lucru foarte important ca legea să intre în vigoare. Când va intra în vigoare, înseamnă că şi acel ordin devine caduc. (...)S-a discutat foarte clar ca să nu se schimbe directorii de şcoli, ei sunt în clipa de faţă numiţi cu delegaţie şi nu poţi să-i schimbi".

Social-democratii au tunat si fulgerat la sedinta de partid pe Ecaterina Andronescu. Sursele social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca cel mai vehement critic a a fost Liviu Dragnea, urmat Marian Vanghelie. Acestia i-au reprosat lui Andronescu ca nu s-a consultat cu partidul atunci cand a elaborat ordinul si ca le-a dat pedelistilor un pretext solid pentru remaniere. De asemenea, social democratii i-au reprosat ministrului Andronescu faptul ca le-a dat ocazia democrat-liberalilor sa-i mai umileasca inca o data in fata opiniei publice.

In apararea sa, Andronescu a folosit aceleasi explicatii date la sedinta Coalitiei: depolitizarea invatamantului preuniversitar. Mircea Geoana ar fi incercat sa-i tempereze pe Dragnea si Vanghelie spunand ca ministrul nu a fost rau intentionat si ca faptul s-a consumat.

La sedinta PSD s-a stabilit tacit ca ministrul Educatiei sa beneficieze in continuare de sprijinul partidului pentru a nu da dovada de slabiciune si dezbinare in fata democrat-liberalilor.