Fostul lider social-democrat Octav Cozmanca a fost exclus, luni, din PSD, ca urmare a declaratiilor facute cu o zi in urma, cand a anuntat ca se autosuspenda din partid. Anuntul a fost facut de Gabriel Marza, presedintele organizatiei PSD Suceava, din care facea parte Cozmanca, potrivit NewsIn.

  • "Octav Cozmanca a fost exclus din partide deoarece a adus prejudicii partidului prin declaratiile sale, dar şi pentru ca, de cinci ani, acesta nu mai activeaza in cadrul organizatiei judetene", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al PSD Suceava, Virginel Iordache.

Octav Cozmanca a anuntat, duminica, printr-o scrisoare deschisa adresata "membrilor si electoratului PSD", ca se autosuspenda din partid, motivand ca PSD nu ar mai fi un partid de stanga si nu ar mai avea, din aprilie 2005, un lider autentic, partidul fiind condus de "grupuri de interese".

  • "Decizia mea de autosuspendare din PSD este motivata si temeinica. Nu parasesc partidul si membrii sai adevarati, dar nu am nimic in comun cu indivizi care au tradat, care au privatizat partidul, care sunt avizi de putere, care sunt aventurieri politici si care sacrifica PSD pentru satisfacerea intereselor personale, dar si ale celor apropiati: sotii, soti, copii, soacre, amante, interlopi, mafioti", se arata in scrisoarea deschisa a lui Octav Cozmanca.
  • In replica la scrisoarea deschisa a lui Cozmanca, Mircea Geoana a afirmat, duminica:  "Este libertate de expresie in Romania", adaugand, insa, ca "Pacat ca trebuie sa treaca cinci ani de zile ca sa poti sa spui asa ceva. Ar fi fost mai firesc sa vina si sa spuna in interiorul partidului. Daca doreste sa spuna din exteriorul partidului, fiecare este liber sa faca ce doreste in aceasta tara".

Pe 9 septembrie, Octav Cozmanca declara, pentru "Gandul", ca "intr-o saptamana-doua" isi va anunta oficial revenirea in politica si ca este foarte posibil ca locul sau sa fie in staff-ul lui Sorin Oprescu, pentru a-i coordona campania electorala.

Octav Cozmanca a coordonat echipa tehnica a PSD pentru toate campaniile electorale din 2004. Fost ministru al Administratiei Publice, el a fost presedinte executiv al PSD, insa la Congresul din 2005 nu a candidat pentru niciuna dintre functiile din conducerea partidului. Ulterior, el a criticat dur actuala conducere a social-democratilor, prevestind, in 2007, "un dezastru si un esec de proportii la alegerile viitoare" pentru PSD.