Premierul Emil Boc a avertizat-o din nou pe Ecaterina Andronescu ca, daca va pune in aplicare ordinul privind numirea directorilor de scoli, va fi demisa in aceeasi zi. "Nu pot accepta ca un ministru sa se situeze in afara programului de guvernare si a legilor pe care le-am promovat prin asumare", a declarat el, la Realitatea TV.

Primul ministru a precizat ca ordinul ministrului intra in contradictie flagranta cu principiile noilor legi ale Educatiei, care vor intra in vigoare in zilele urmatoare, si care stabilesc clar depolitizarea sistemului.

Emil Boc sustine ca o eventuala demitere a Ecaterinei Andronescu nu incalca Protocolul Coalitiei PSD - PD-L, care il obliga doar sa-i informeze pe social-democrati despre o astfel de decizie.

"Orice partid, daca este rational, trebuie sa stie ca se subsumeaza programului de guvernare", a subliniat el.

Potrivit noilor legi, a continuat premierul, directorii de scoli vor fi numiti nu de ministru, ci de consiliile de administratie, formate o treime din profesori, o treime din parinti si o treime din reprezentanti ai adminsitratiei locale: "Lasati comunitatea locala sa decida si luati mainile voi, de la centru".

"Tot ce am facut pana acum se duce de rapa prin aplicarea acestui ordin", a comentat el, adaugand ca, imediat dupa ce legea va intra in vigoare, se va trece la elaborarea metodologiei de alegere a noilor consilii de administrare a scolilor.

FMI: Ne-am indeplinit toate angajamentele

In ceea ce priveste creditele externe contractate de Romania, Emil Boc sustine ca Guvernul si-a respectat toate angajamentele asumate in raport cu Comisia Europeana si cu FMI.

Pana in prezent, a adaugat el, "Guvernul nu a primit niciun dolar de la FMI", in conditiile in care toti banii primiti de la Fond "s-au dus la BNR pentru consolidarea rezervelor valutare".

In prezent, "exista discutia ca jumate din bani sa mearga la BNR, jumate la buget, pentru finantarea deficitului bugetar al statului", care a fost revizuit in sus la 7,3%.