Se amplifica tensiunile dintre premierul Emil Boc si Ecaterina Andronescu. Ministrul educatiei refuza sa raspunda la adresele oficiale trimise de Secretariatul General al Guvernului, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Intr-o adresa trimisa miercuri si alta joi, SGG ii solicita ministrului sa trimita la Guvern legile educatiei stampilate de minister si sa introduca amendamentul care prevede incompatibilitatea functiei de demnitar cu cea de rector. Amendamentul s-a pierdut in drum spre asumarea raspunderii, iar acum nimeni nu-si asuma responsabilitatea pentru eroare. Ministerul Educatiei si Secretariatul General al Guvernului se acuza reciproc.

Ministrul Andronescu n-a putut fi contactata pentru explicatii. Ea a declarat astazi, citata de Antena 3, ca amendamentul care prevede incompatibilitatea dintre functia de rector si cea de demnitar a fost acceptat in Guvern si ca stau dovada stenogramele sedintei. Intr-o declaratie pentru Gandul, Andronescu sugereaza ca eroarea ar fi in alta parte, nu la Ministerul Educatiei:

"După şedinţa de guvern, pe baza amendamentelor, trei oameni au rămas să introducă modificările în text: unul de la minister, unul de la secretariatul general al guvernului şi unul de la cabinetul premierului. Am vorbit cu Mihnea Costoiu (secretarul de stat din MECI) care mi-a spus că amendamentele au fost introduse. Era obligaţia SGG să înainteze parlamentului a doua zi textul. Mă gândesc că ar putea fi o făcătură. Cineva să încerce să pună această acţiune în spatele meu. Culmea, la capitolul dispoziţii tranzitorii şi finale a rămas prevederea ce spune că nu se va aplica pentru cei care sunt deja pe funcţii, deci oricum nu mă afecta şi pe mine". Ministrul Educatiei ocupa in prezent si functia rector al Universitatii Politehnice Bucuresti.

Evenimenul Zilei o citeaza pe sefa SGG, care sugereaza ca eliminarea amendamentului s-a produs la minister. Gabriela Andreescu (PDL) o acuza pe Ecaterina Andronescu, care ar fi trimis pe stick, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu (PSD), varianta trunchiată. „A venit cu stickul dumnealui. Există numeroşi martori. Nu înţeleg de ce încearcă să fugă de răspundere”, a spus Andreescu, care a precizat că legea va fi modificată în sensul aprobat în guvern.

Cert este ca amendamentul nu exista in varianta publicata marti pe site-ul Camerei Deputatilor insa putea fi gasit miercuri in varianta publicata de SGG pe site-ul Guvernului. Liberalii au sesizat diferenta, iar SGG a retras de pe site-ul Guvernului varianta cu amendament.

Cum poate fi salvata legea

Intrebarea este acum daca amendamentul care prevede incompatibilitatea intre functia de rector si o demnitate publica mai poate fi recuperat. Din punct de vedere legal, nu. Guvernul isi asuma raspunderea pe un proiect de lege care poate fi modificat sau completat pana la trimiterea in Parlament. Problemele au inceput chiar de atunci.

Surse politice au declarat marti pentru Hotnews.ro ca ministrul Andornescu refuza sa-si asume proiectele de lege si sa le stampileze. Legile au ajuns cu intarziere la Parlament, nestampilate, astfel ca responsabilitatea pentru disparitia amendamentului sunt aproape imposibil de stabilit acum. Nefiind stampilate, deci asumate clar de cineva, e greu de identificat autorul modificarii: Ministerul Educatiei sau SGG.

Si Emil Boc a declarat ca amendamentul a fost aprobat in Guvern, sugerand ca problemele sunt de ordin tehnic. "Veţi vedea Legea care se publică în Monitorul Oficial, pentru că acea Lege are semnăturile tuturor persoanelor abilitate şi care au obligaţia să introducă, potrivit stenogramei din Guvern, toate aceste prevederi. Deci ele sunt incluse acolo...", a declarat Boc. Declaratiile premierulului sunt cel putin ciudate, pentru ca legile educatiei nu mai pot fi modificate in drum spre Monitorul Oficial. Orice interventie pe un text pe care Guvernul si-a asumat deja raspunderea ar incalca legea fundamentala.

Ce spun parlamentarii juristi

  • Ioan Timis, deputat PNL: "Textul cu care a venit Givernul in Parlament si a fost asumat nu mai poate fi modificat. Varianta care a fost prezentata parlamentarilor trebuie sa fie  si varianta care va fi publicata in Monitorul Oficial, orice modificare la text dupa asumare devine ilegala. Totusi pachetul de legi pe educatie poate fi modificat prin proiect de lege adoptat de Parlament".
  • Florin Iordache, deputat PSD: "Este exclusa o interventie pe textul legilor educatiei, cel putin democamdata. Mai exact, textul asumat in Parlament de catre Guvern trebuie sa fie acelasi cu cel care va fi publicat in Monitorul Oficial. Nu se mai poate introduce nici un amendament pentru ca nu este legal. Dupa sase luni de la publicarea in MO, legiile educatiei pot fi amendate prin initiative legislative adoptate de forul legislativ "