Mai multi deputati democrat-liberali au declarat, joi, ca vor cere premierului Emil Boc sa o demita pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Mircea Toader, Raluca Turcan si Mihail Boldea sustin ca Andronescu a emis un ordin prin care numirile directorilor de scoli interimari se fac de catre minister. Cei trei o acuza pe Andronescu ca inlocuirea directorilor are ca scop politizarea institutiilor inaintea campaniei electorale. La randul lor, si reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au cerut, joi, demisia ministrului Andronescu, din acelasi motiv.

  • Mircea Toader, deputat PD-L: "La o zi dupa ce Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea educatiei nationale, Ecaterina Andronescu si-a permis sa dea un ordin care supercentralizeaza decizia in invatamant, prin care directorul este numit de ministru, incalcand chiar legea actuala in vigoare, dupa care directorii sunt numiti de catre inspectoratele scolare judetene. Ordinul este complet in afara spiritului gandit la Guvern si in coalitie. (...) Eu cred ca Ecaterina Andronescu nu poate sa faca reforma si cer, in mod concret, schimbarea ministrului. Este parerea mea si a multor colegi din partid".
  • Raluca Turcan, vicepresedinte PD-L: "Din pacate, la doar o zi de la asumarea raspunderii, doamna ministru demonstreaza ca nu se poate rupe de o mentalitate care a tinut invatamantul romanesc pe loc multi ani de zile, o mentalitate care demonstreaza in continuare ca sistemul de invatamant este privit ca o instrument de politizare de persoane cu functii de conducere. Nu poate exista nici o scuza pentru faptul ca, intr-un mod netransparent, apeleaza la numiri politice in graba pentru functii de conducere in sistemul de invatamant preuniversitar. In opinia mea, ministrul are doua variante: fie retrage imediat acest ordin si isi recunoaste public greseala, fie isi inainteaza demisia acceptand implicit incapacitatea de reforma a invatamantului preuniversitar".
  • Mihai Boldea, depuatat PD-L: "Cer demisia ministrului Ecaterina Andronescu, care ieri a dat ordinul epurarilor politice in sistemul de invatamant. (...) Prin acest ordin, Ecaterina Andronescu incearca sa politizeze invatamantul romanesc. Ii atrag atentia ca acest lucru nu este posibil si ca nu poate sa triseze si sa numeasca agenti electorali la scoli tocmai in vederea pregatirii alegerilor prezidentiale. Ministrul Ecaterina Andronescu se comporta ca un dictator si isi confera puteri prin care muta decizia de la nivelul inspectoratelor scolare la nivelul Ministerului Educatiei".

Democrat liberalii sustin ca ordinul este ilegal pentru ca nu se poate suprapune legii invatamantului. Conform deputatilor, legea invatamantului este o lege organica, care nu poate fi abrogata printr-un ordin.

  • "Legea stabileste foarte clar, in doua articole, faptul ca inspectorii scolari generali fac numirile in functiile de director si director adjunct la toate unitatile de invatamant preuniversitar si, in acelasi timp, numesc inspectorii care se ocupa de indrumarea si coordonarea in cadrul inspectoratelor scolare judetene. Noua lege a invatamantului stabileste acelasi lucru ", a explicat Mihai Boldea.

Deputatii PD-L sustin ca ministrul Educatiei a emis miercuri un ordin prin care a dispus revocarea in 48 de ore a tuturor directorilor numiti fara concurs la unitatile scolare din invatamantul preuniversitar.

Si Federatia Educatiei Nationale cere demisia ministrului

La randul lor, si reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale au cerut, joi, demisia ministrului Andronescu, din acelasi motiv.

  •  „Pretextand verificarea corectitudinii si legalitatii numirilor in functie, doamna ministru solicita in regim de urgenta inspectoratelor scolare propunerile pentru functiile de conducere, indrumare si control. Graba cu care ministrul Ecaterina Andronescu vrea sa faca aceasta verificare este mai mult decat suspecta incalcand orice principiu al descentralizarii si al autonomiei. In plus, acest ordin produce efecte retroactive anuland, prin articolul 3, alin.2, orice alte prevederi legale. Aceasta masura este de fapt una de epurare politica prin care se incearca acoperirea acestor functii cu oameni de partid si nu cu cei performanti", se arata intr-un comunicat al Federatiei Educatiei Nationale, remis HotNews.ro.
  • "Ministrul Educatiei, pentru a-si rezolva clientela politica, se face ca uita principiile juridice de drept conform carora un ordin de ministru nu poate anula in nici un caz prevederile unei legi organice. Plasarea deasupra legii o scoate pe doamna ministru de fapt in afara legii si a Guvernului, motiv pentru care ii solicitam premierului Boc sa analize opotunitatea si legalitatea acestui ordin si sa ia masurile care se impun”, a declarat Constantin Ciosu, secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale.