Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Eurodeputatul Cristian Preda a discutat online despre dreptul de vot de la 16 ani

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 17 septembrie 2009, 12:00 Actualitate | Politic

Cristian Preda
Foto: HotNews.ro
Tinerii ar putea vota de la 16 ani, in opinia europarlamentarului PD-L Cristian Preda, care propune reducerea varstei minime a celor care isi exercita dreptul la vot. Un argument in favoarea acestei propuneri este legat de procesul maturizarii tinerilor, care se produce inainte de 18 ani - considera Preda. In plus, reglementarea fost introdusa deja in Austria, odata cu alegerile europene din iunie. Si in Franta se discuta despre acelasi prag de varsta.

Un tanar poate munci legal de la 16 ani, insa isi poate exercita dreptul de vot la aceasta varsta? Ce implicatii ar avea, in Romania, o asemenea decizie?

Eurodeputatul Cristian Preda s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii vineri, incepand cu ora 12:00. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se trasmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Ştirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste mai multe despre   


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 vio

  Daca se acorda drept de vot la 16 ani, se acorda si dreptul de a fi ales la aceeasi varsta?
  Ce decizie in cunostinta de cauza poate lua un adolescent?

  • Cristian Preda

   Varsta eligibilitatii e in general mai ridicata decat cea de la care se voteaza. O persoana e matura la 16 ani.

 • Întrebarea nr. 2 un roman

  A fost introdus si in Austria cu ocazia alegerilor pentru legislativul austriac, iar rezultatul a fost o crestere disproportionata a numarului de votanti pentru partidele de extrema dreapta.

  Concluzia este ca tinerii sunt susceptibili sa voteze cu politicieni care propun solutii puerile bazate pe ura intre paturi sociale si mai ales intre rase.

  Avem nevoie sa trecem printr-o astfel de experienta pentru a ne da seama ca un copil de 16 ani nu este destul de interesat de politica si nu are inca o viziune reala despre ce vrea de la viitor?

  Si cum ramane cu faptul ca marea majoritate a acestor tineri va fi si sub influenta parintilor?

  • raduxo

   Nu credeti ca la 16 ani un tanar este mai usor de manipulat si in acelasi timp ca el nu are suficiente informatii despre mediul politic si economic?
   S-ar putea sa vedem listele pentru europarlamentare pline de cantareti de succes.

   • Cristian Preda

    Nu varsta explica usurinta cu care unii sunt manipulati. Poti fi, altfel spus, dus de nas si la 80 de ani. E dezolant cand vezi pe liste oameni nepriceputi si care au doar notorietate, indiferent de profesia acestora.

  • Cristian Preda

   Introducerea unei asmenea reglementari trebuie precedata de o "epoca pedagogica". Partidele ar fi stimulate sa dezvolte o educatie a acestor tineri votanti. Influenta parintilor dispare dupa 14 ani in privinta multor alegeri pe care le faca acesti tineri. Pe de alta parte, e posibil ca noua reglementare sa apropie optiunile politice ale parintilor de cele ale copiilor. A discuta in casa despre politcia insemana a face politica.

 • Întrebarea nr. 3 kinn

  Pe ce baza considerati ca procesul maturizarii tinerilor se produce inainte de 18 ani? Considerati ca in ultima suta de ani maturizarea a devenit mai precoce, sau dimpotriva, mai tarzie? (tinand cont ca acum vreo suta de ani majoritatea tinerilor faceau ucenicie in adolescenta, iar la 20 ani foarte multi aveau deja si familie si responsabilitati, chiar si copii, in timp ce in zilele noastre la 23 de ani de-abia termini facultatea, de cele mai multe ori pe banii parintilor).

  Eu cred ca, dimpotriva, daca e sa facem vreo modificare, trebuie crescuta varsta minima de votare, pentru ca in ziua de azi tinerii isi asuma adevaratele responsabilitati (familie, copii, serviciu) mai tarziu ca pe vremuri.

  • Cristian Preda

   Consider ca largirea corpului politic este inevitabila. Exemplul Austriei va fi urmat in curand de alte state europene. Ne putem inscrie si noi in aceasta miscare istorica. E adevarat ca varsta la care se fac alegerile privind familia a crescut, dar a alege un candidat e ceva mai simplu decat a alege un sot sau o sotie.

 • Întrebarea nr. 4 Robert

  La 16 ani tinerilor le este cu totul gandul la altceva, spre exempu,la sex, la manele, la telefoane scumpe, mai putin la carte, cu ce credeti ca vor aprecia corect minciunile partidelor politice?Nu ar fi mai bine sa se reintroduca pentru cateva legislaturi pana vom fi o adevarata democratie, votul cenzitar, pentru a evita cumpararea voturilor cu mici, bere sau chibrite frumos colorate ??

  • Cristian Preda

   Discernamantul e prezent dupa 14 ani. Sunt absolut socat sa aud ca doriti vot cenzitar. O asemenea limitare e inacceptabila. Nu pot sa accept o diferentiere a cetatenilor in functie de venit/.

 • Întrebarea nr. 5 Andra

  pe care a facut-o cineva pe forumul Realitatea Tv: ca orice alegeri sa fie insotite si de un referendum pentru o problema de interes national.

  De exemplu:
  - chiar acest drept de vot pentru tinerii de 16 ani
  - sau care dintre bugetari sa fie platiti cel mai bine- si care cel mai rau (pentru a vedea care sunt prioritatile reale ale societatii din acest punct de vedere),
  - sau daca CSM trebuie alcatuit din membri care sa fie VOTATI de populatie, asa cum a propus Doamna Alina Mungiu in articolul de astazi din RL,
  - sau, daca e nevoie URGENT de o lege anti-trust care sa limiteze tendinta de concentrare a presei in mainile celor putini - cum a propus tot doamna Alina Mungiu recent
  - sau acordarea unei zile libere suportate de la buget pentru cei care voteaza,
  - sau scutirea de o taxa anume pentru cei care voteaza;
  - etc.

  Ce parere aveti?
  Credeti ca astfel ar creste interesul pentru exprimarea optiunilor (nu neaparat politice) si pentru participarea la vot ?

  • Cristian Preda

   De acord cu ideea consultarilor referendare. Inclusiv in privinta varstei de vot. E mai greu in chestiuni financiare de detaliu, dar si aici Constitutia ar putea sa prevada niste limite tolerabile. Sustin o asemenea idee pentru ca ea ar obliga partidele sa explice mai mult propriile lor optiuni, In aceasta clipa partidele (inclusiv cel din care faca parte) sunt anchilozate. Sunt incantate sa isi auda propriile liturghii.

 • Întrebarea nr. 6 dani

  De ce sa nu voteze si tinerii din Romania de la 16 ani? Problema e ca votul, nu doar in Romania, este cel mai adesea un vot "instinctiv", foarte putin bazat pe o reala cunoastere a continuturilor electorale. Exista putin apetit pentru educatie politica, deoarece oferta educationala in acest sens e subtire si prezentata intr-o forma greu digerabila. Cetateanul care voteaza ar trebui sa fie in cunostinta de cauza, ca isi exercita activ un drept democratic spre binele propriu si al societatii. Cum poate fi largit acest activism politic in Romania, in afara campaniilor electorale si nu doar prin canalele mediatice traditionale, in speta TV?

  • Cristian Preda

   Un mare ganditor liberal Friedrich von Hayek propunea ca tinerii sa fie organizati in cluburi politice care sa aiba drept criteriu de asociere apartenenta la aceeasi generatie, dupa anul ansterii. Eu as fi in clubul 1966. Socializarea politica la noi e foarte vaga. In general, asta se intampla tot din pricina partidelor, care sunt prea lenese. Voi initia in curand un program de formare a tinerilor, imrpeuna cu alti colegi, tocmai pentru a ne deschide catre societate. A explica face parte din bagajul de gesturi al oricarui partid serios.

 • Întrebarea nr. 7 Lavs

  Buna ziua.
  Nu credeti ca inainte de a aduce in discutie o asemenea propunere sunt necesare educarea sistematica si consistenta a tinerilor cu privire la procesul electoral si constientizarea importanţei dreptului de vot şi a consecinţelor sale?
  Pus in contextul socio-educational actual, demersul dvs. pare de neinteles, in conditiile in care cea mai mare parte a tinerilor cu drept de vot alege sa nu isi exercite acest drept, deoarece manifesta un grad scazut de intelegere a procesului electoral, in special si a celui politic, in general.
  Lansati, mai inati, propuneri de responsabilizare prin educatie civica, faceti o prioritate din adoptarea unor masuri de schimbare a atitudinii tinerilor fata de sectorul politic si de crestere a participarii active a acestora la viata politica a statului. Abia dupa ce vom fi implementat cu succes toate acestea, ne vom declara gata sa ridicam in discutie o eventuala reducere a varstei la care un cetatean isi poate exercita legal dreptul de vot.
  Va multumesc.

  • Cristian Preda

   Am vorbit deja mai sus despre aceasta necesara pedagogie. Peste tot in lume, partidele formeaza informand. Din teama de a nu copia invatamantul politic de dinainte de 1989, partidele noastre au neglijat aceasta componenta pedagogica.Pe de alta parte, libertatea informatiei e esentiala. Partidele nu trebuie sa confiste informatia, ci sa o distribuie propriilor militanti intr-.o forma accesibila si utila.

 • Întrebarea nr. 8 Ioanas

  Asta inseamna ca varsta majoratului se va modifica la 16 ani? Dat bacul? Iesit de sub tutela parintilor? Casatorie etc etc...?

  • Cristian Preda

   In Romania, majoratul era fixat la 21 ani la inceputul secolului trecut si la 25 de ani al 1830. Daca imi e ingaduita expresia, as zice ca varsta maturizarii a coborat.

 • Întrebarea nr. 9 urania

  D-le Cristian Preda, va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1. De ce credeti ca e necesar ca dreptul la vot sa fie exercitat de tinerii care au peste 16 ani? Eu cred ca nu este o solutie pt. ca acesti tinerii pot deveni o masa de manevra la cheremul politicienilor intr-un moment al vietii lor cand nu pot fi acuzati de maturitate si discernamant!
  2. Nu considerati ca stimularea participarii la vot este o solutie mult mai eficienta? Aceasta stimulare cred ca se poate face printr-un anumit avantaj legal oferit celor care au votat (ceva de genul recompensei pt cei care doneaza sange).
  3. Nu credeti ca ziua alegerilor ar fi bine sa fie completata si de un referendum pentru o problema de interes national? Cetateanul care este consultat si in probleme de interes national (altele decat cele ce tin de viata politica) va deprinde exercitiul democratic de a vota si a-si exprima opinia. Sunt tineri, cu varste intre 20-30 de ani, care nu vor sa voteze si nici nu sunt interesati de aceste alegeri. Dar sunt interesati de probleme ce tin de spectrul social.
  4. Ce ziceti de fixarea datei alegerilor nu in week-enduri ci la mijlocul saptamanii? Cred ca astrel s-ar evita situatiile in care cei cu drept de vot nu voteaza pt ca pleaca din localitate in week-end sau chiar acele situatii ce tin de 'turismul electoral'.
  Va multumesc

  • Cristian Preda

   1. Discernamantul nu e natural, ci e educat. Cred ca azi tinerii sunt maturi la 16 ani.
   2. Stimularea se produce daca exista propuneri interesante din partea actorilor. Nu sunt de acord cu recompensarea unei datorii civice.
   3. De acord cu referendumul, daca statutul sau se schimba. Azi e doar consultativ.
   4. De acord cu alegeri in timpul saptamanii cu conditia ca fiecarea cetatean sa primeasca patru roe libere (dar platite) in care sa isi poata exercita dreptul de vot. Sunt de asmenea de parere ca trebuie introdus votul [prin corespondenta si votul anticipat. Ce inseamna asta? Pentru toti cei care stiu ca nu vor fi disponibili (din diverse motive) in ziua votului, cu doua saptamani inainte de scruitn se organizeaza o zi suplimentara de vot. E de la sine inteles ca asta presupune o capacitate administrativa si o rigoare exemplare.

 • Întrebarea nr. 10 Ovidiu

  1. Schimbarea vârstei de vot implică o reformă a Constituţiei. Când credeţi că se va relua discuţia despre schimbarea Constituţiei, încremenită după lansarea raportului Stanomir?

  2. Credeţi că schimbarea vârstei minime pentru dreptul vot ar trebui să fie urmată de reconsiderarea vârstei minime pentru dreptul de a fi ales? Dacă da, cum?

  3. Până acum Austria este singura ţară care a coborât vârsta de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri. Unele ţări permit votul de la 16 ani la algerile locale, dar nu şi la cele naţionale. Credeţi că o perioadă de tranziţie, cu vot de la 16 ani la alegeri locale, ar putea fi o soluţie pentru România?

  4. Am aflat că în luna mai a acestui an, în Adunarea Parlamentară a CoE a fost propusă o rezoluţie pentru recomandarea coborârii vârstei de vot, dar nu am găsit alte detalii. Aţi urmărit dezbaterile pe marginea acestei rezoluţii? Cunoaşteţi poziţia pe această temă a reprezentanţilor României la APCE?

  5. Scăderea vârstei de vot implică creşterea numărului de alegători. Păstrând norma actuală de reprezentare, acest lucru implică creşterea numărului de deputaţi şi senatori. Cum comentaţi această chestiune?

  • Cristian Preda

   1. Cred ca discutia despre reforma Constitutiei trebuie reluata in campanie. Ard de nerabdare sa aflu ce cred Geoana, Oprescu sau Antonescu despre Constitutie. Dupa vot, trebuie purces la schimbarea Actului fundamental.
   2. Cred ca varsta eligibilitatii trebuie schimbate ulterior, la doua sau trei cicluri electorale dupa introducerea referitoare la dreptul de vot la 16 ani.
   3. Se poate avea in vedere o solutie tranzitorie. De pilda, in 2012 la alegerile locale.
   4. Nu cunosc pozitia reprezentantilor Romaniei in privinta Rezolutiei. Ma intereseaza mai mult opinia societatii.
   5. Eu cred ca numarul de reprezenanti in Camera trebuie diminuat la 280 (potrivit regulii numite in teoria politica a radacinii cubice din totalul populatie). Sunt de asemenea de parere ca Senatul ar trebui sa fie un corp foarte restrans si ales dupa model american (al egalitatii intre entitatile reprezentate). Daca referinta administrativa ramane judetul, ar putea fi 2 senatori pe judet. Daca se trece la un vot organizat a nivelul regiunilor, ar putea fi 4 senatori pe regiune. In acest fel, Senatul ar deveni un corp functional.

 • Întrebarea nr. 11 Viorel

  Vorbim probabil de aproximativ 500.000 de voturi, nu?

  Ce partid(e) ar atrage cea mai mare parte a acestor voturi?
  UDMR-ul in niciun caz, ei iau 5% din orice patura de varsta.
  PNL-ul are votanti instariti si teoretic de varsta medie.
  PSD-ul are (printre altele) pensionarii.
  Credeti asadar ca poate PD-L ul sa bata PRM-ul si PNG-ul pentru aceste voturi?

  • Cristian Preda

   Daca varsta de vot ar fi coborata la 16 ani, corpul electoral ar avea cu circa 450 de mii de cetateni in plus. Optiunile tinerei generatii s-au schimbat in timp. In ultimii ani, de pilda, PSD a patruns puternic in spatiul urban mare (cum zic sociologii) si in randul tinerilor. Propunerea mea nu are insa o miza electorala. M-as bucura ca ea sa deschida o dezbatere in societate despre teme fundamentale (unele amintite chiar in aceasta discutie). Ma gandesc la teme precum: ce inseamna sa fii cetatean? cand te maturizezi? ce relatie exista intre munca si vot? Dar intre alegerea unei familii si imbratisarea unui crez politic? Asemenea dezbateri dau nastere la ceea ce francezii numesc "le lien social". Am putea spune "trama comunitatii politice".

 • Întrebarea nr. 12 Mos Ion Roata

  1.Eu sunt de acord cu votul de la 16 ani.de vreme ce poti sa muncesti legal, adica sa contribui prin impozitul pe salariu la bugetul statului si statul e obligat sa te lase sa iti exerciti drepturile civile: de a alege si a fi ales! Nu credeti ca ar fi frumos sa avem si niste tineri/adolescenti, macar in administratia locala?Sunteti profesor universitar, decan, parlamentar european, viitor presedinte al Romaniei...( in 2014...)) Nu credeti ca tinerii de azi au mai mult instinct civic si politic decat cei de varsta a treia...?

  2.Eu cred /simt ca romanii sunt lenesi . DUminica e zi de picknoc /gratare-mare -munte-nunti botezuri...etc.. Nu ar fi mai bine ca votul sa fie intr-o zi lucratoare, sau macar intr-o sambata?

  3. Votul prin corespondenta. Sunt milioane de romani in strainatate...prin toate catunele Italiei, spaniei, frantei, etyc...Ii costa poate 200 Euro sa ajunga cu trenul la consulat...si 5 ore de coada acolo....Chiar nu putem in secolul 21 sa reglementam prin lege votul electronic sau prin corespondenta ca in US?

  • Cristian Preda

   1. Tinerii de azi nu sunt apasati de un trecut care n-a fost asumat de generatia parintilor lor. Alegerea e de aceea mai usoara.
   2. Am spus deja ca ziua votului poate fi in mijlocul saptamanii, cu conditia ca oricare persoana sa fie sigura ca poate veni la sectia de vot. Un program de la 6 dimineata la 11 seara, plus 4 ore libere pe care angajatorul sa fie oblgiat sa le acorde ar rezolva problema timpului dispoinibil.
   3. Am un corespondent pe blog, dl Marius Mistretu din Japonia, care a facut 900 de km ca sa voteze si dragutii de functionari de la ambasada noastra au refuzat sa ii ingaduie sa voteze deoarece pasaportul era expirat. E o bataie de joc. Culmea e ca MAE nu se simte deloc vinovat si nu accepta nici acum o simplificare a procedurilor de actualizare a actelor. Cazul Mistretu ar merita cunoscut mai bine, pentru ca el pune in evidenta un tip de comportamnet dispretuitor la adresa cetatenilor.

 • Întrebarea nr. 13 unu'

  parcurgand o lista cu varsta minima de vot in tarile lumii veti observa ca Austria este mai degraba un contraexemplu. tari cu varsta minima sub 18 ani (populatie peste 100 000):
  -Austria =16
  -Brazilia=16 optional, obligatoriu de la 18
  -Cuba=16, fara comentarii
  -Timorul de est=17, stat tanar macinat de 7 ani de lovituri militare si razboi civil
  -Ecuador=16, saracie si instabilitate politica
  -Guyana =17, dar insotit de un adult, tara socialista saraca in care sotia a preluat mandatul sotului, ca presedinte
  -Indonezia=17, tara in care disidenta este puscariabila, razboi civil, grave incalcari ale drepturilor omului
  -Coreea de nord=17, fara comentarii

  in istorie cei sub 18 ani au fost chemati ca masa de manevra sau ca ultima resursa militara. de data asta pentru ce aveti nevoie de ei?

  • Cristian Preda

   Asa cum am mai spus, nu am facut aceasta propunere ca sa atrag voturi, ci ca sa suscit o dezbatere. Ma voi bate pentru aceasta cauza in care cred cu adevarat. Nu e singura, de altfel...

 • Întrebarea nr. 14 zdragomir

  De unde stiti ca tinerii romani, de 16-17 ani, sunt capabili sa voteze pe ceva de interes social local sau national?

  Din cati cunosc eu, majoritatea nu sunt in stare sa voteze un presedinte al clasei, nu sunt familiari nici cu istoria Europei, la nivel intelectual (nu nationalist), si nici cu ideile politice care nici macar nu se predau la scoala decat intr-o forma obscura la orele de filosofie (care sunt o gluma pentru majoritatea tinerilor).

  Aveti vreun estimat privind numarul de tineri de 16-17 ani?

  Aveti vreun estimat privind numarul de tineri de 18-19 ani care voteaza (cati din cei cu drept de vot voteaza)?

  Va asumati serios raspunderea pentru largirea segmentului de populatie ce are puterea sa se razvrateasca si sa reactioneze in general la minciunile utilizate in politica Romaneasca? Adica poate voteaza odata, dupa care ajung deziluzionati, dar raman emancipati, ceea ce poate duce la multa violenta.

  • Cristian Preda

   Rata de participare e peste tot in lume mai mica la tinerii pana in 25 de ani si mai mare la clasa de varsta 50-65 de ani, descrescand apoi din nou dupa aceasta varsta.
   Sunt unul dintre partizanii dreptului de revolta, dar si un adversar al utilizarii violentei. Consider ca judecata electoratului in ziua votului e singura procedura decenta si legitima.

 • Întrebarea nr. 15 Driga

  Hitler Jugend si Komsomolul leninist (sau copiii de 14 ani care aparau cu pusca buncarul lui Hitler, indoctrinati perfect prin cantece "patriotice") nu vi se par exemple suficiente de vulnerabilitate a tineretului in fata agitatorilor celor mai rau intentionati? Oare nu au subminat destul revolutiile copiilor din anii '60 societatea occidentala, instigati de agitatori din rasarit? La varsta de de 16 ani arzi de nerabdare sa tragi cu o arma, dar cand esti de peste 21 de ani te gandesti ca aducand o arma in casa ti s-ar putea sinucide copilul cu ea ca protest ca-l obligi sa-si faca temele...

  • Cristian Preda

   Nu doar partidele totalitare au avut un interes pentru tineri. Asa cum am scris si mai sus, socializarea politica a tinerilor e parte a culturii democratice.

 • Întrebarea nr. 16 Constantin

  In opinia mea, din punct de vedere evolutiv ar fi normal ca un tanar de peste 16 ani sa poata vota, mergand pe ideea ca entuziasmul sau poate reprezenta un plus valoare, ca informatia ajunge la el mai repede, ca are accesul si deschiderea spre dezbatere. Exista si pericolul alunecarii spre extremism, caracteristic adolescentului rebel.
  Oricum nu cred insa ca tanarul respectiv nu s-ar gandi si la binele lui social.
  As avea de gand insa sa intreb cand se va introduce oare votul electronic, prin internet ? Sau cand dezbaterea publica va atinge nivelul de maturitate necesar abordarii constiente la nivelul electoratului a rolului si responsabilitatilor de presedinte? Sau cand oare societatea va putea interveni activ in luarea deciziilor, aband in vedere tehnologia actuala digitala la care avem acces?

  • Cristian Preda

   Sunt de acord cu votul electronic, daca el ramane secret. Nu cred ca tehnic e prea greu de realizat asa ceva. Ar putea fi introdus experimental la alegeri locale si apoi extins.

 • Întrebarea nr. 17 Pacala

  D-le Preda,
  Conform Codului familiei, o persoana este considerata minora pana la implinirea varstei de 18 ani, si, in cazul in care acea persoana efectueaza studii superioare, obligatia intretinerii ei apartine in continuare parintilor/autoritatii tutelare. Pana la implinirea varstei de 14 ani, minorul nu are capacitate de exercitiu, dupa 14 ani are capacitate de exercitiu limitata, adica poate efectua unele activitati cu acordul parintilor/autoritatii tutelare. Cu acordul parintilor, autoritatii tutelare, minorul se poate angaja sa lucreze de la 16 ani sau fetele se pot marita tot asa, cu acordul parintilor. Pana la varsta de 18 ani, pentru orice activitate efectuata de minor trebuie acordul parintilor/autoritatii tutelare. Minorul pana la 18 ani nu poate contracta credite, etc, iar pentru faptele sale raspunde el partial si parintii complet.
  Astea fiind zise, cateva intrebari:
  1. Cine schimba codul familiei, sunt intiative legislative in acest sens?
  2. ce faceti cu celelalte drepturi ale minorului?
  3. cu ce va ajuta pe dvs si PDL-ul ca varsta de vor sa fie de 16 ani?
  4. in alegerile prezidentiale din 2000 segmentul de varsta de pana in 25 de ani a votat cu Vadim Tudor, de aceea a si ajuns in turul 2. Va asumati riscul ca pe un eventual context sa ajunga in fruntea tarii cineva gen Becali?

  • Cristian Preda

   Nici Becali, nici Vadim, nici alti lideri asemenea lor nu vor fi vreodata presedinti, pentru ca nici un partid democratic nu va sustine asemenea candidati . Schimbarea varstei minime de vot implica modificari constitutionale. E o tema care ar trebui tratata in momentul in care se va ajunge la discutia despre schimbarea Actului fundamenatl de la 1991/2003.

 • Întrebarea nr. 18 bgd

  Daca ii dai voie copilului sa voteze de la 16 ani... atunci trebuie sa-i dai voie sa faca sex, sa bea, sa conduca....nu? Nu ai cum sa scazi doar varsta pt vot si atat. Nu vi se pare cam deplasat asa ceva, avand in vedere ca la 16 ani totusi esti copil si nu vezi inca lucrurile asa cum sunt?

  • Cristian Preda

   Va rog sa distingeti intre o chestiune de interes public (votul), si chestiunile de ordin privat (alcool, sex etc).

 • Întrebarea nr. 19 Costi A

  Nu credeti ca 16 ani este totusi o varsta la care deciziile luate de tineri sunt uneori pripite si usor influentabile de tot felul de masuri care vor incerca sa le atraga atentia?
  Avand in vedere vidul legislativ ce caracterizeaza viata in Romania, vom avea totusi o lege care sa impiedice fraudele cu ajutorul acestor tineri?

  • Cristian Preda

   Familia este - indiferent de varsta - cadrul in care sunt limitate influentele nefaste, inclusiv cele datorate partidelor. Eu sunt ingrijorat in egala masura de influenta nefasta a programelor de televiziune: am in vedere vulgaritatea programelor de divertisment si violenta din filme.

 • Cristian Preda

  Asa cum spune Karl Popper, votul ar putea fi considerat o judecata asupra mandatului trecut mai degraba decat o proiectare a viitorului. Excluderea batranilor e inacceptabila intr-o logica democratica.
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

1716 vizualizari

 • A voat si a fi ales (Joi, 17 septembrie 2009, 14:57)

  vio [anonim]

  Daca se acorda drept de vot la 16 ani, se acorda si dreptul de a fi ales la aceeasi varsta?
  Ce decizie in cunostinta de cauza poate lua un adolescent?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:02)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   Varsta eligibilitatii e in general mai ridicata decat cea de la care se voteaza. O persoana e matura la 16 ani.
 • Dreptul de vot la 16 ani (Joi, 17 septembrie 2009, 15:39)

  un roman [utilizator]

  A fost introdus si in Austria cu ocazia alegerilor pentru legislativul austriac, iar rezultatul a fost o crestere disproportionata a numarului de votanti pentru partidele de extrema dreapta.

  Concluzia este ca tinerii sunt susceptibili sa voteze cu politicieni care propun solutii puerile bazate pe ura intre paturi sociale si mai ales intre rase.

  Avem nevoie sa trecem printr-o astfel de experienta pentru a ne da seama ca un copil de 16 ani nu este destul de interesat de politica si nu are inca o viziune reala despre ce vrea de la viitor?

  Si cum ramane cu faptul ca marea majoritate a acestor tineri va fi si sub influenta parintilor?
  • Manipulare (Joi, 17 septembrie 2009, 16:01)

   raduxo [utilizator] i-a raspuns lui un roman

   Nu credeti ca la 16 ani un tanar este mai usor de manipulat si in acelasi timp ca el nu are suficiente informatii despre mediul politic si economic?
   S-ar putea sa vedem listele pentru europarlamentare pline de cantareti de succes.
   • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:06)

    Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui raduxo

    Nu varsta explica usurinta cu care unii sunt manipulati. Poti fi, altfel spus, dus de nas si la 80 de ani. E dezolant cand vezi pe liste oameni nepriceputi si care au doar notorietate, indiferent de profesia acestora.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:05)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui un roman

   Introducerea unei asmenea reglementari trebuie precedata de o "epoca pedagogica". Partidele ar fi stimulate sa dezvolte o educatie a acestor tineri votanti. Influenta parintilor dispare dupa 14 ani in privinta multor alegeri pe care le faca acesti tineri. Pe de alta parte, e posibil ca noua reglementare sa apropie optiunile politice ale parintilor de cele ale copiilor. A discuta in casa despre politcia insemana a face politica.
 • Maturizarea (Joi, 17 septembrie 2009, 16:05)

  kinn [anonim]

  Pe ce baza considerati ca procesul maturizarii tinerilor se produce inainte de 18 ani? Considerati ca in ultima suta de ani maturizarea a devenit mai precoce, sau dimpotriva, mai tarzie? (tinand cont ca acum vreo suta de ani majoritatea tinerilor faceau ucenicie in adolescenta, iar la 20 ani foarte multi aveau deja si familie si responsabilitati, chiar si copii, in timp ce in zilele noastre la 23 de ani de-abia termini facultatea, de cele mai multe ori pe banii parintilor).

  Eu cred ca, dimpotriva, daca e sa facem vreo modificare, trebuie crescuta varsta minima de votare, pentru ca in ziua de azi tinerii isi asuma adevaratele responsabilitati (familie, copii, serviciu) mai tarziu ca pe vremuri.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:09)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui kinn

   Consider ca largirea corpului politic este inevitabila. Exemplul Austriei va fi urmat in curand de alte state europene. Ne putem inscrie si noi in aceasta miscare istorica. E adevarat ca varsta la care se fac alegerile privind familia a crescut, dar a alege un candidat e ceva mai simplu decat a alege un sot sau o sotie.
 • Vot la 10 ani? (Joi, 17 septembrie 2009, 16:06)

  Robert [anonim]

  La 16 ani tinerilor le este cu totul gandul la altceva, spre exempu,la sex, la manele, la telefoane scumpe, mai putin la carte, cu ce credeti ca vor aprecia corect minciunile partidelor politice?Nu ar fi mai bine sa se reintroduca pentru cateva legislaturi pana vom fi o adevarata democratie, votul cenzitar, pentru a evita cumpararea voturilor cu mici, bere sau chibrite frumos colorate ??
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:13)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robert

   Discernamantul e prezent dupa 14 ani. Sunt absolut socat sa aud ca doriti vot cenzitar. O asemenea limitare e inacceptabila. Nu pot sa accept o diferentiere a cetatenilor in functie de venit/.
 • O propunere mai veche (Joi, 17 septembrie 2009, 16:12)

  Andra [anonim]

  pe care a facut-o cineva pe forumul Realitatea Tv: ca orice alegeri sa fie insotite si de un referendum pentru o problema de interes national.

  De exemplu:
  - chiar acest drept de vot pentru tinerii de 16 ani
  - sau care dintre bugetari sa fie platiti cel mai bine- si care cel mai rau (pentru a vedea care sunt prioritatile reale ale societatii din acest punct de vedere),
  - sau daca CSM trebuie alcatuit din membri care sa fie VOTATI de populatie, asa cum a propus Doamna Alina Mungiu in articolul de astazi din RL,
  - sau, daca e nevoie URGENT de o lege anti-trust care sa limiteze tendinta de concentrare a presei in mainile celor putini - cum a propus tot doamna Alina Mungiu recent
  - sau acordarea unei zile libere suportate de la buget pentru cei care voteaza,
  - sau scutirea de o taxa anume pentru cei care voteaza;
  - etc.

  Ce parere aveti?
  Credeti ca astfel ar creste interesul pentru exprimarea optiunilor (nu neaparat politice) si pentru participarea la vot ?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:16)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   De acord cu ideea consultarilor referendare. Inclusiv in privinta varstei de vot. E mai greu in chestiuni financiare de detaliu, dar si aici Constitutia ar putea sa prevada niste limite tolerabile. Sustin o asemenea idee pentru ca ea ar obliga partidele sa explice mai mult propriile lor optiuni, In aceasta clipa partidele (inclusiv cel din care faca parte) sunt anchilozate. Sunt incantate sa isi auda propriile liturghii.
 • de ce nu? (Joi, 17 septembrie 2009, 16:26)

  dani [anonim]

  De ce sa nu voteze si tinerii din Romania de la 16 ani? Problema e ca votul, nu doar in Romania, este cel mai adesea un vot "instinctiv", foarte putin bazat pe o reala cunoastere a continuturilor electorale. Exista putin apetit pentru educatie politica, deoarece oferta educationala in acest sens e subtire si prezentata intr-o forma greu digerabila. Cetateanul care voteaza ar trebui sa fie in cunostinta de cauza, ca isi exercita activ un drept democratic spre binele propriu si al societatii. Cum poate fi largit acest activism politic in Romania, in afara campaniilor electorale si nu doar prin canalele mediatice traditionale, in speta TV?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:19)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani

   Un mare ganditor liberal Friedrich von Hayek propunea ca tinerii sa fie organizati in cluburi politice care sa aiba drept criteriu de asociere apartenenta la aceeasi generatie, dupa anul ansterii. Eu as fi in clubul 1966. Socializarea politica la noi e foarte vaga. In general, asta se intampla tot din pricina partidelor, care sunt prea lenese. Voi initia in curand un program de formare a tinerilor, imrpeuna cu alti colegi, tocmai pentru a ne deschide catre societate. A explica face parte din bagajul de gesturi al oricarui partid serios.
 • Sa educam inainte de a conferi drepturi! (Joi, 17 septembrie 2009, 16:54)

  Lavs [utilizator]

  Buna ziua.
  Nu credeti ca inainte de a aduce in discutie o asemenea propunere sunt necesare educarea sistematica si consistenta a tinerilor cu privire la procesul electoral si constientizarea importanţei dreptului de vot şi a consecinţelor sale?
  Pus in contextul socio-educational actual, demersul dvs. pare de neinteles, in conditiile in care cea mai mare parte a tinerilor cu drept de vot alege sa nu isi exercite acest drept, deoarece manifesta un grad scazut de intelegere a procesului electoral, in special si a celui politic, in general.
  Lansati, mai inati, propuneri de responsabilizare prin educatie civica, faceti o prioritate din adoptarea unor masuri de schimbare a atitudinii tinerilor fata de sectorul politic si de crestere a participarii active a acestora la viata politica a statului. Abia dupa ce vom fi implementat cu succes toate acestea, ne vom declara gata sa ridicam in discutie o eventuala reducere a varstei la care un cetatean isi poate exercita legal dreptul de vot.
  Va multumesc.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:21)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lavs

   Am vorbit deja mai sus despre aceasta necesara pedagogie. Peste tot in lume, partidele formeaza informand. Din teama de a nu copia invatamantul politic de dinainte de 1989, partidele noastre au neglijat aceasta componenta pedagogica.Pe de alta parte, libertatea informatiei e esentiala. Partidele nu trebuie sa confiste informatia, ci sa o distribuie propriilor militanti intr-.o forma accesibila si utila.
 • Majorat (Joi, 17 septembrie 2009, 17:33)

  Ioanas [utilizator]

  Asta inseamna ca varsta majoratului se va modifica la 16 ani? Dat bacul? Iesit de sub tutela parintilor? Casatorie etc etc...?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:23)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioanas

   In Romania, majoratul era fixat la 21 ani la inceputul secolului trecut si la 25 de ani al 1830. Daca imi e ingaduita expresia, as zice ca varsta maturizarii a coborat.
 • nu cred ca este o idee buna (Joi, 17 septembrie 2009, 19:51)

  urania [utilizator]

  D-le Cristian Preda, va rog respectuos sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
  1. De ce credeti ca e necesar ca dreptul la vot sa fie exercitat de tinerii care au peste 16 ani? Eu cred ca nu este o solutie pt. ca acesti tinerii pot deveni o masa de manevra la cheremul politicienilor intr-un moment al vietii lor cand nu pot fi acuzati de maturitate si discernamant!
  2. Nu considerati ca stimularea participarii la vot este o solutie mult mai eficienta? Aceasta stimulare cred ca se poate face printr-un anumit avantaj legal oferit celor care au votat (ceva de genul recompensei pt cei care doneaza sange).
  3. Nu credeti ca ziua alegerilor ar fi bine sa fie completata si de un referendum pentru o problema de interes national? Cetateanul care este consultat si in probleme de interes national (altele decat cele ce tin de viata politica) va deprinde exercitiul democratic de a vota si a-si exprima opinia. Sunt tineri, cu varste intre 20-30 de ani, care nu vor sa voteze si nici nu sunt interesati de aceste alegeri. Dar sunt interesati de probleme ce tin de spectrul social.
  4. Ce ziceti de fixarea datei alegerilor nu in week-enduri ci la mijlocul saptamanii? Cred ca astrel s-ar evita situatiile in care cei cu drept de vot nu voteaza pt ca pleaca din localitate in week-end sau chiar acele situatii ce tin de 'turismul electoral'.
  Va multumesc
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:28)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui urania

   1. Discernamantul nu e natural, ci e educat. Cred ca azi tinerii sunt maturi la 16 ani.
   2. Stimularea se produce daca exista propuneri interesante din partea actorilor. Nu sunt de acord cu recompensarea unei datorii civice.
   3. De acord cu referendumul, daca statutul sau se schimba. Azi e doar consultativ.
   4. De acord cu alegeri in timpul saptamanii cu conditia ca fiecarea cetatean sa primeasca patru roe libere (dar platite) in care sa isi poata exercita dreptul de vot. Sunt de asmenea de parere ca trebuie introdus votul [prin corespondenta si votul anticipat. Ce inseamna asta? Pentru toti cei care stiu ca nu vor fi disponibili (din diverse motive) in ziua votului, cu doua saptamani inainte de scruitn se organizeaza o zi suplimentara de vot. E de la sine inteles ca asta presupune o capacitate administrativa si o rigoare exemplare.
 • 5 întrebări pentru d. Preda (Joi, 17 septembrie 2009, 20:39)

  Ovidiu [anonim]

  1. Schimbarea vârstei de vot implică o reformă a Constituţiei. Când credeţi că se va relua discuţia despre schimbarea Constituţiei, încremenită după lansarea raportului Stanomir?

  2. Credeţi că schimbarea vârstei minime pentru dreptul vot ar trebui să fie urmată de reconsiderarea vârstei minime pentru dreptul de a fi ales? Dacă da, cum?

  3. Până acum Austria este singura ţară care a coborât vârsta de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri. Unele ţări permit votul de la 16 ani la algerile locale, dar nu şi la cele naţionale. Credeţi că o perioadă de tranziţie, cu vot de la 16 ani la alegeri locale, ar putea fi o soluţie pentru România?

  4. Am aflat că în luna mai a acestui an, în Adunarea Parlamentară a CoE a fost propusă o rezoluţie pentru recomandarea coborârii vârstei de vot, dar nu am găsit alte detalii. Aţi urmărit dezbaterile pe marginea acestei rezoluţii? Cunoaşteţi poziţia pe această temă a reprezentanţilor României la APCE?

  5. Scăderea vârstei de vot implică creşterea numărului de alegători. Păstrând norma actuală de reprezentare, acest lucru implică creşterea numărului de deputaţi şi senatori. Cum comentaţi această chestiune?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:37)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiu

   1. Cred ca discutia despre reforma Constitutiei trebuie reluata in campanie. Ard de nerabdare sa aflu ce cred Geoana, Oprescu sau Antonescu despre Constitutie. Dupa vot, trebuie purces la schimbarea Actului fundamental.
   2. Cred ca varsta eligibilitatii trebuie schimbate ulterior, la doua sau trei cicluri electorale dupa introducerea referitoare la dreptul de vot la 16 ani.
   3. Se poate avea in vedere o solutie tranzitorie. De pilda, in 2012 la alegerile locale.
   4. Nu cunosc pozitia reprezentantilor Romaniei in privinta Rezolutiei. Ma intereseaza mai mult opinia societatii.
   5. Eu cred ca numarul de reprezenanti in Camera trebuie diminuat la 280 (potrivit regulii numite in teoria politica a radacinii cubice din totalul populatie). Sunt de asemenea de parere ca Senatul ar trebui sa fie un corp foarte restrans si ales dupa model american (al egalitatii intre entitatile reprezentate). Daca referinta administrativa ramane judetul, ar putea fi 2 senatori pe judet. Daca se trece la un vot organizat a nivelul regiunilor, ar putea fi 4 senatori pe regiune. In acest fel, Senatul ar deveni un corp functional.
 • Cine ar beneficia de aceste voturi? (Joi, 17 septembrie 2009, 20:50)

  Viorel [anonim]

  Vorbim probabil de aproximativ 500.000 de voturi, nu?

  Ce partid(e) ar atrage cea mai mare parte a acestor voturi?
  UDMR-ul in niciun caz, ei iau 5% din orice patura de varsta.
  PNL-ul are votanti instariti si teoretic de varsta medie.
  PSD-ul are (printre altele) pensionarii.
  Credeti asadar ca poate PD-L ul sa bata PRM-ul si PNG-ul pentru aceste voturi?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:41)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorel

   Daca varsta de vot ar fi coborata la 16 ani, corpul electoral ar avea cu circa 450 de mii de cetateni in plus. Optiunile tinerei generatii s-au schimbat in timp. In ultimii ani, de pilda, PSD a patruns puternic in spatiul urban mare (cum zic sociologii) si in randul tinerilor. Propunerea mea nu are insa o miza electorala. M-as bucura ca ea sa deschida o dezbatere in societate despre teme fundamentale (unele amintite chiar in aceasta discutie). Ma gandesc la teme precum: ce inseamna sa fii cetatean? cand te maturizezi? ce relatie exista intre munca si vot? Dar intre alegerea unei familii si imbratisarea unui crez politic? Asemenea dezbateri dau nastere la ceea ce francezii numesc "le lien social". Am putea spune "trama comunitatii politice".
 • 3 intrebari/propuneri (Vineri, 18 septembrie 2009, 0:38)

  Mos Ion Roata [anonim]

  1.Eu sunt de acord cu votul de la 16 ani.de vreme ce poti sa muncesti legal, adica sa contribui prin impozitul pe salariu la bugetul statului si statul e obligat sa te lase sa iti exerciti drepturile civile: de a alege si a fi ales! Nu credeti ca ar fi frumos sa avem si niste tineri/adolescenti, macar in administratia locala?Sunteti profesor universitar, decan, parlamentar european, viitor presedinte al Romaniei...( in 2014...)) Nu credeti ca tinerii de azi au mai mult instinct civic si politic decat cei de varsta a treia...?

  2.Eu cred /simt ca romanii sunt lenesi . DUminica e zi de picknoc /gratare-mare -munte-nunti botezuri...etc.. Nu ar fi mai bine ca votul sa fie intr-o zi lucratoare, sau macar intr-o sambata?

  3. Votul prin corespondenta. Sunt milioane de romani in strainatate...prin toate catunele Italiei, spaniei, frantei, etyc...Ii costa poate 200 Euro sa ajunga cu trenul la consulat...si 5 ore de coada acolo....Chiar nu putem in secolul 21 sa reglementam prin lege votul electronic sau prin corespondenta ca in US?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:51)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mos Ion Roata

   1. Tinerii de azi nu sunt apasati de un trecut care n-a fost asumat de generatia parintilor lor. Alegerea e de aceea mai usoara.
   2. Am spus deja ca ziua votului poate fi in mijlocul saptamanii, cu conditia ca oricare persoana sa fie sigura ca poate veni la sectia de vot. Un program de la 6 dimineata la 11 seara, plus 4 ore libere pe care angajatorul sa fie oblgiat sa le acorde ar rezolva problema timpului dispoinibil.
   3. Am un corespondent pe blog, dl Marius Mistretu din Japonia, care a facut 900 de km ca sa voteze si dragutii de functionari de la ambasada noastra au refuzat sa ii ingaduie sa voteze deoarece pasaportul era expirat. E o bataie de joc. Culmea e ca MAE nu se simte deloc vinovat si nu accepta nici acum o simplificare a procedurilor de actualizare a actelor. Cazul Mistretu ar merita cunoscut mai bine, pentru ca el pune in evidenta un tip de comportamnet dispretuitor la adresa cetatenilor.
 • state sarace si/sau instabile politic (Vineri, 18 septembrie 2009, 2:14)

  unu' [anonim]

  parcurgand o lista cu varsta minima de vot in tarile lumii veti observa ca Austria este mai degraba un contraexemplu. tari cu varsta minima sub 18 ani (populatie peste 100 000):
  -Austria =16
  -Brazilia=16 optional, obligatoriu de la 18
  -Cuba=16, fara comentarii
  -Timorul de est=17, stat tanar macinat de 7 ani de lovituri militare si razboi civil
  -Ecuador=16, saracie si instabilitate politica
  -Guyana =17, dar insotit de un adult, tara socialista saraca in care sotia a preluat mandatul sotului, ca presedinte
  -Indonezia=17, tara in care disidenta este puscariabila, razboi civil, grave incalcari ale drepturilor omului
  -Coreea de nord=17, fara comentarii

  in istorie cei sub 18 ani au fost chemati ca masa de manevra sau ca ultima resursa militara. de data asta pentru ce aveti nevoie de ei?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:53)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui unu'

   Asa cum am mai spus, nu am facut aceasta propunere ca sa atrag voturi, ci ca sa suscit o dezbatere. Ma voi bate pentru aceasta cauza in care cred cu adevarat. Nu e singura, de altfel...
 • intrebari (Vineri, 18 septembrie 2009, 2:22)

  zdragomir [utilizator]

  De unde stiti ca tinerii romani, de 16-17 ani, sunt capabili sa voteze pe ceva de interes social local sau national?

  Din cati cunosc eu, majoritatea nu sunt in stare sa voteze un presedinte al clasei, nu sunt familiari nici cu istoria Europei, la nivel intelectual (nu nationalist), si nici cu ideile politice care nici macar nu se predau la scoala decat intr-o forma obscura la orele de filosofie (care sunt o gluma pentru majoritatea tinerilor).

  Aveti vreun estimat privind numarul de tineri de 16-17 ani?

  Aveti vreun estimat privind numarul de tineri de 18-19 ani care voteaza (cati din cei cu drept de vot voteaza)?

  Va asumati serios raspunderea pentru largirea segmentului de populatie ce are puterea sa se razvrateasca si sa reactioneze in general la minciunile utilizate in politica Romaneasca? Adica poate voteaza odata, dupa care ajung deziluzionati, dar raman emancipati, ceea ce poate duce la multa violenta.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:56)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui zdragomir

   Rata de participare e peste tot in lume mai mica la tinerii pana in 25 de ani si mai mare la clasa de varsta 50-65 de ani, descrescand apoi din nou dupa aceasta varsta.
   Sunt unul dintre partizanii dreptului de revolta, dar si un adversar al utilizarii violentei. Consider ca judecata electoratului in ziua votului e singura procedura decenta si legitima.
 • Hitler Jugend (Vineri, 18 septembrie 2009, 6:37)

  Driga [anonim]

  Hitler Jugend si Komsomolul leninist (sau copiii de 14 ani care aparau cu pusca buncarul lui Hitler, indoctrinati perfect prin cantece "patriotice") nu vi se par exemple suficiente de vulnerabilitate a tineretului in fata agitatorilor celor mai rau intentionati? Oare nu au subminat destul revolutiile copiilor din anii '60 societatea occidentala, instigati de agitatori din rasarit? La varsta de de 16 ani arzi de nerabdare sa tragi cu o arma, dar cand esti de peste 21 de ani te gandesti ca aducand o arma in casa ti s-ar putea sinucide copilul cu ea ca protest ca-l obligi sa-si faca temele...
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:57)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Driga

   Nu doar partidele totalitare au avut un interes pentru tineri. Asa cum am scris si mai sus, socializarea politica a tinerilor e parte a culturii democratice.
 • opinie, intrebare (Vineri, 18 septembrie 2009, 7:19)

  Constantin [anonim]

  In opinia mea, din punct de vedere evolutiv ar fi normal ca un tanar de peste 16 ani sa poata vota, mergand pe ideea ca entuziasmul sau poate reprezenta un plus valoare, ca informatia ajunge la el mai repede, ca are accesul si deschiderea spre dezbatere. Exista si pericolul alunecarii spre extremism, caracteristic adolescentului rebel.
  Oricum nu cred insa ca tanarul respectiv nu s-ar gandi si la binele lui social.
  As avea de gand insa sa intreb cand se va introduce oare votul electronic, prin internet ? Sau cand dezbaterea publica va atinge nivelul de maturitate necesar abordarii constiente la nivelul electoratului a rolului si responsabilitatilor de presedinte? Sau cand oare societatea va putea interveni activ in luarea deciziilor, aband in vedere tehnologia actuala digitala la care avem acces?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:58)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Sunt de acord cu votul electronic, daca el ramane secret. Nu cred ca tehnic e prea greu de realizat asa ceva. Ar putea fi introdus experimental la alegeri locale si apoi extins.
 • 16 ani - varsta de vot propusa (Vineri, 18 septembrie 2009, 10:16)

  Pacala [anonim]

  D-le Preda,
  Conform Codului familiei, o persoana este considerata minora pana la implinirea varstei de 18 ani, si, in cazul in care acea persoana efectueaza studii superioare, obligatia intretinerii ei apartine in continuare parintilor/autoritatii tutelare. Pana la implinirea varstei de 14 ani, minorul nu are capacitate de exercitiu, dupa 14 ani are capacitate de exercitiu limitata, adica poate efectua unele activitati cu acordul parintilor/autoritatii tutelare. Cu acordul parintilor, autoritatii tutelare, minorul se poate angaja sa lucreze de la 16 ani sau fetele se pot marita tot asa, cu acordul parintilor. Pana la varsta de 18 ani, pentru orice activitate efectuata de minor trebuie acordul parintilor/autoritatii tutelare. Minorul pana la 18 ani nu poate contracta credite, etc, iar pentru faptele sale raspunde el partial si parintii complet.
  Astea fiind zise, cateva intrebari:
  1. Cine schimba codul familiei, sunt intiative legislative in acest sens?
  2. ce faceti cu celelalte drepturi ale minorului?
  3. cu ce va ajuta pe dvs si PDL-ul ca varsta de vor sa fie de 16 ani?
  4. in alegerile prezidentiale din 2000 segmentul de varsta de pana in 25 de ani a votat cu Vadim Tudor, de aceea a si ajuns in turul 2. Va asumati riscul ca pe un eventual context sa ajunga in fruntea tarii cineva gen Becali?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:25)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pacala

   Nici Becali, nici Vadim, nici alti lideri asemenea lor nu vor fi vreodata presedinti, pentru ca nici un partid democratic nu va sustine asemenea candidati . Schimbarea varstei minime de vot implica modificari constitutionale. E o tema care ar trebui tratata in momentul in care se va ajunge la discutia despre schimbarea Actului fundamenatl de la 1991/2003.
 • Domnule Preda (Vineri, 18 septembrie 2009, 11:00)

  bgd [utilizator]

  Daca ii dai voie copilului sa voteze de la 16 ani... atunci trebuie sa-i dai voie sa faca sex, sa bea, sa conduca....nu? Nu ai cum sa scazi doar varsta pt vot si atat. Nu vi se pare cam deplasat asa ceva, avand in vedere ca la 16 ani totusi esti copil si nu vezi inca lucrurile asa cum sunt?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:26)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui bgd

   Va rog sa distingeti intre o chestiune de interes public (votul), si chestiunile de ordin privat (alcool, sex etc).
 • Scurt si la obiect (Vineri, 18 septembrie 2009, 11:09)

  Costi A [anonim]

  Nu credeti ca 16 ani este totusi o varsta la care deciziile luate de tineri sunt uneori pripite si usor influentabile de tot felul de masuri care vor incerca sa le atraga atentia?
  Avand in vedere vidul legislativ ce caracterizeaza viata in Romania, vom avea totusi o lege care sa impiedice fraudele cu ajutorul acestor tineri?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:29)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Costi A

   Familia este - indiferent de varsta - cadrul in care sunt limitate influentele nefaste, inclusiv cele datorate partidelor. Eu sunt ingrijorat in egala masura de influenta nefasta a programelor de televiziune: am in vedere vulgaritatea programelor de divertisment si violenta din filme.
 • start (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:02)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Buna ziua,
  Domnul Preda a sosit deja in redactia HotNews. Incepem!
 • simplu (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:24)

  Pongo [utilizator]

  De ce 16 ani si nu 15ani si 6 luni ?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:30)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pongo

   Din acelasi motiv pentru care dvs nu va organizati aniversarea la 15 ani si 6 luni. E evident vorba despre o conventie sociala.
 • O intrebare simpla (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:31)

  Gambetta [anonim]

  De ce ar fi bine ca tinerii de 16 ani sa voteze? De ce trebuie schimbat ceea ce e acum?
  Din moment ce dumneavoastra ati facut propunerea astept sa aveti argumente, adica sa nu va comportati ca un politician, ci ca un om care s-a gandit la ceea ce propune, adica un om care gandeste.

  Am citit raspunsurile dvs de pana acum, dar vreau sa expuneti are este argumentul principal pentru o atare modificare a varstei la care omul ar deveni cetatean.

  Multumesc.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:31)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gambetta

   Argumentul principal este legat de maturzazre. Cred ca generatiile de azi sunt mature la 16 ani, adica la un deceniu dupa ce merg la scoala.
 • Vot obligatoriu (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:32)

  Cornel [anonim]

  Ce parere aveti de introducerea obligativitatii prezentei la vot ?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:33)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cornel

   Consider ca votul trebuie sa fie obligatoriu. Adaug insa urmatorul lucru: fiecare cetatean care doreste sa voteze trebuie in prealabil (cu 6 luni inainte de vot) sa se inscrie pe listele electorale. Cine nu se inscrie nu voteaza. Cine se inscrie are insa obligatia de a veni la vot. In caz contrar, plateste o amenda, pentru ca pregatirea participarii sale (anuntate prin inscriere) costa.
 • remember marin preda (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:37)

  dragomir [anonim]

  o sa va intreb si eu: pe ce va bazati, ce argumente aveti? eu de exemplu propun ca varsta de votare sa fie 25 de ani. ce contraargumente imi oferiti?
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:35)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui dragomir

   Autonomia intelectuala produsa de scoala precede cu mult varsta de 25 de ani. Aceasta era varsta la care se voat in secolul 19. Societatile au devenit mult mai libere si mult mai tinere de atunci incoace.
 • Iresponsabilitatea tinerilor (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:51)

  owlman [anonim]

  Inteleg nobletea initiativei dvs ("fiind democratie, toti oamenii cu discernamant trebuie sa aiba drept de vot") insa faceti greseala de a suspecta tineretul in corpore de "posesie a discernamantului"! Da, principial aveti dreptate, in tarile cu un sistem educational normal majoritatea tineretului ARE discernamant la 16 ani. Problema e ca la noi nivelul intelectual al tineretului este in cadere libera (intrebati orice angajator, cam ce soi de candidati nascuti dupa 1990 se prezinta la interviurile de angajare: sunt visatori, increzuti, habar n-au pe ce lume traiesc, isi dau aere de sefi). N-au nici cei sapte ani de-acasa, n-au nici cunostinte din scoala, sunt ignoranta intruchipata si in nici un caz n-au habar de ce viata e asa cum e. Prin urmare, cum sa le dam drept de vot? Astora?! Ati innebunit!??!? Macar sa-i lasam sa se dea cativa ani cu capul de pragul de sus, sa-si invete pe pielea proprie lungul nasului, si dupa aia sa le dam puterea de a ne decide viitorul!

  Daca ne pasa de tara asta si de directia in care se indreapta, macar sa dam drept de vot celor care au invatat ce inseamna sa fii cetatean!

  Dupa parerea mea, dreptul de vot ar trebui acordat nu mai devreme de 24 de ani, in conditiile in care scoala e asa cum e. Cand o sa avem tineri destepti, o sa fiu primul care sa sustina reducerea varstei dreptului de vot. Dar mai avem pana atunci.

  PS: Eu am acum 30 de ani, sunt un profesionist bine platit, si ma uit cu groaza ca facultatile nu mai sunt ce au fost: studentii de azi sunt varza.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:37)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui owlman

   Va respect opinia. Consider ca diminuarea varstei ar spori responsabilitatea politica. Societatea ar avea de castigat. E si o problema de incredere la mijloc. Daca le acorzi incredere la 16 ani, vor vedea altfel relatia cu generatiile mai in varsta.
 • pauza (Vineri, 18 septembrie 2009, 12:54)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  La ora 13.00 vom face o pauza de aproximativ un sfert de ora, pentru inregistrarea emisiunii "Bucuresti punkt Bonn", realizata impreuna cu Deutsche Welle Romania. Apoi domnul Cristian Preda va continua sa raspunda la intrebarile venite pana in acest moment.

  Multumim pentru intelegere.
 • O observatie necesara (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:07)

  Tampitu [anonim]

  la 16 ani exista posibilitatea ca lipsa independentei financiare sa afecteze decizia tanarului votant .nu toti romanii(in prezent marea parte) muncesc la 16 ani, prin urmare o decizie de a vota pentru un candidat sau pentru altul poate avea legatura cu promisiunile irealizabile dar apetisante ale politicienilor gen Mircea Geoana care promit ca fagaduiesc ca dau bani cu ghiotura, bani virtuali pe care nu ii au .discernamantul generatiei tinere din romania este manipulat cu cantece ale formatiei parazitii, ale copilului minune sau cu emisiuni tv precum cele dela antena 1 si 3, cu telenovele precum cele de la kanal b, national tv, euforia, romantica.....samd, toate incercand sa falsifice si in acelasi timp sa creeze o realitate care in primul rand nu este cea pe care vor acestia sau papusarii lor sa o impuna, si in aldoilea rand dezvoltarea viitoare a actualei realitati romanesti este (in cazul in care ar fi nealterata de dansii) diferita de ceea ce vor ei sa impuna .repetarea obsesiva si mincinoasa a prezentarii unei realitati duce la alterarea logicii si a capacitatii de a decela a tinerilor si adultilor .ar fi o greseala introducerea dreptului de a vota incepand de la varsta de 16 ani intr-o maniera de a proceda similara cu cea a realizarii si aplicarii ideii, de altfel bune, a votului uninominal .mai este un aspect,cel al carierei pe care tanarul ar dori si + sau ar putea dpdv intelectual sa o urmeze.
  in romania educatia familiala nu tine cont de abilitatile si respectiv competentele pe care tanarul/a le are ci de dorintele parintilor sau nevoia acestora(sau a copiilor) de a epata in mediul in care vietuiesc.este vorba de o meteahna indusa societatii romanesti odata cu organizarea socialista , cea a intrecerii comuniste necesara suprimarii conceptiei ”supravietuirii celui mai bun-legea junglei” din societatea capitalista si inlocuirea acesteia cu egalitarismul si redistribuirea resurselor si beneficiilor netinand cont de contributia fiecaruia la obtinerea acestora.
  • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:38)

   Cristian Preda [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tampitu

   Eu nu ma mai uit la televiziune. Exceptia o fac meciurile de fotbal ale Rapidului, cea mai mare echipa de fotbal din Univers.
 • 1 (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:21)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Ne-am reintors! Reluam intalnirea online. Domnul Cristian Preda va ramane in redactia HotNews.ro pana la ora 14.00 si va continua sa raspunda la intrebarile postate pana acum.
 • raspuns (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:22)

  Cristian Preda [hotnews.ro]

  Asa cum spune Karl Popper, votul ar putea fi considerat o judecata asupra mandatului trecut mai degraba decat o proiectare a viitorului. Excluderea batranilor e inacceptabila intr-o logica democratica.
 • Revenire la Intrebarea Nr.2 (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:35)

  Hannah A [anonim]

  Intraucat raspunsul dvs. la intrebarea nr.2 (vio) e putin "abrupt", ati putea relua, va rog, eventualele argumente pentru intoducerea unei asimetrii, considerate de unii injuste, intre dreptul de a vota da la 16 ani si cel de a fi ales de la 16 ani ?
  De ce doriti sa introduceti aceasta asimetrie, macar pentru Camera deputatilor si alegeri locale ?
  Multumesc.
 • trei chestiuni (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:38)

  dimitria [anonim]

  buna ziua, domnule preda

  as dori sa va intreb a cui este in principal responsabilitatea de a educa din punct de vedere politic o societate?

  apoi, daca considerati ca reactia de respingere a corpului politic de catre majoritatea populatiei (care o considera in masa corupta si incompetenta) este una fireasca si in cat timp considerati ca acest fapt se va reglementa?

  care ar fi trei pasi obligatorii pentru ca o societate sa aiba o relatie fireasca cu corpul politic (format din partide politice ca asociatii private in fond)

  va multumesc
 • De schimbat varsta (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:39)

  grace [anonim]

  Dar nu pentru tineri, ci pentru batrani.
  Tinerii sunt ok, oricum maturitatea se face la diferite varsta.
  Problema pe care o ridic (cu riscul sa-i supar pe multi) as pune sa se interzica dreptul de vot pentru batranii care depasesc... sa zicem 70 de ani?
  Putini mai sunt cu adevarat lucizi la aceasta varsta, si foarte multi voteaza pentru ca "asa au auzit ca e bine".
  Puteti face si un sondaj de opinie: foarte putini stiu ce si pe cine sa voteze, daca nu li se spune.
  Si acestia sa-mi determine existenta pentru urmatorii 4-5 ani? Cand ei poate nici un prind atatia ani. Iar daca prind, oricum nu sunt constienti de ce au facut.
  O zi buna
 • Veti candidat in viitorul apropiat la vreo functie (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:39)

  Florin [anonim]

  in PDL?
  Veti accepta vreo functie intr-un posibil guvern remaniat de dupa alegeri?
 • gata! (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:40)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Punem punct aici, multumim pentru participarea activa la aceasta intalnire online. Discutia despre introducerea votului de la 16 ani, va continua pe blogul domnului Cristian Preda, la adresa: www.cristianpreda.ro
  Cele mai interesante intrebari au fost reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, pe care o puteti urmari pe site incepand cu ora 17.00.
  Pe saptamana viitoare, cele bune!
 • Daca tot dezbatem (Vineri, 18 septembrie 2009, 13:59)

  droid04 [anonim]

  Daca luati in dezbatere micsorarea varstei de vot la 16 de ce sa nu dezbatem marirea ei la sa zicem 30 ani ?

  Desi astazi este adevarat ca in unele aspecte tinerii se maturizeaza cu mult inainte de 18 ani, totusi nu consider ca domeniul politic face parte dintre interesele majore ale unui tanar.

  Pericolul cu care se confrunta orice societate democratica il reprezinta pierderea interesului pentru procesul de votare, si astfel cresterea posibilitatii de a influenta intr-o anumita directie rezultatele. Credeti ca marirea numarului de votanti potentiali se va concretiza si in marirea voturilor exprimate ?
 • ? (Vineri, 18 septembrie 2009, 14:47)

  Ionescu [anonim]

  Credeti ca tinerii sunt maturi la 16 ani? Se pare ca da. Atunci n-are rost sa mai discutam restul. Mie mi se pare ca-s departe de asta. Si am doi copii in situatia asta, le cunosc si colegii destul de bine. Mai degraba spuneti ca va intereseaza masa de manevra.
 • a vota - o 'toana' sau o 'cerinta'.../ (Vineri, 18 septembrie 2009, 15:13)

  m.o. [anonim]

  dezordinea din tara, mai ales la alegeri, este suparatoare; propun ca votul sa fie obligatoriu sau, cel mai dibaci ar fi..., dupa impozit; persoanele vizate a vota sunt deja pe lsitele adm. financiare si doar cel aflat pe acea lista sa voteze, restul familiei NU. asa vom avea si oameni responsabili si familii mai inchegate si cu personalitate - nu cum este acum - unul 'hai' altul 'cea' si tara se duce de rapa


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri