Forumul Asociatiilor pentru Magistratura Europeana in Romania a transmis o scrisoare deschisa catre presedintele Traian Basescu, prin care ii cere acestuia sa medieze "conflictul cu puterea executiva".

FARM: Ati devenit parte a conflictului si nu credem ca aveti de gand sa exercitati mandatul constitutional

"In conditiile in care somati CSM-ul sa ia masurile de incetare a protestelor magistratilor, dumneavoastra ati devenit parte in acest conflict (...) tragand deja public concluzii asupra unei situatii de criza, in afara mandatului constitutional pe care de altfel, nici nu credem ca aveti de gand sa il exercitati", se arata in scrisoarea transmisa duminica de FAMER si publicata de Stiri Juridice.

Forumul face apel la presedinte sa lase de-o parte considerentele personale si sa isi aplece atentia catre independenta puterii judecatoresti, care "este deja politic condamnata la a ramane doar un principiu consacrat formal". In contextul in care se vehiculeaza numai interese, scandaluri, in care se vorbeste de "acuzatii ori contestatii publice, magistrati agresati, putere judecatoreasca dezonorata si principii constitutionale pervertite intr-o miscare halucinanta de regres democratic si constitutional", magistratii ii cer lui Traian Basescu urmatoarele:

"sa va exercitati puterea constitutionala, in limitele in care va mai permite impartialiatatea, in a media conflictul cu puterea executiva pentru a face credibila existenta democratiei si a statului de drept care au fondat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ea insasi asezata pe aceste valori democratice internationale, ca de altfel si pe documentele internationale in materia independentei puterii judecatoresti la care Romania este parte si pe care, pana in prezent, nu le-a aplicat niciodata".

Dincolo de magistrati nu poate exista nimic

Un apel pe care FAMER il incheie cu urmatoarele cuvinte: "Un lucru este cert. Dincolo de magistrati nu poate exista nimic. Ori poate exista, insa nu ne-am dat seama inca".

Traian Basescu i-a cerut presedintelui CSM sa ia toate masurile pentru incetarea protestelor magistratilor

Apelul survine FAMER survine la trei zile de la scrisoarea trimisa la Consiliul Superior al Magistraturii de Traian Basescu, prin care liderul de la Cotroceni ii cerea presedintelui CSM Virgil Andreies sa ia "toate masurile pentru incetarea actiunilor de protest ale judecatorilor si procurorilor". Seful statului a transmis cu aceeasi ocazie un apel public catre toti membrii CSM si intreg corpul magistratilor de a da dovada de intelegere si sa inceteze actiunile de protest.