Marile partide din Romania au o mare lipsa, ideologia. Nu cred ca sunt multi comentatori care sa priveasca ideologia de partid nu prin declaratiile politicienilor, ci prin faptele lor. De altfel, nu cred ca intereseaza pe cineva. Toata lumea se uita la faptele imediate, dar uita ca o ideologie da o viziune si un viitor in cazul accederii la putere a unui partid, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Romania nu are niciun viitor, nici macar nu conteaza viitorul presedinte. Tot circul politic e inutil daca nu avem o piata a ideilor politice, o disputa ideologica.

Fara o ideologie politica nu avem o viziune despre ce vrem sa facem din Romania. E o falsa idee ca in Romania exista o lupta politica, toate partidele incearca sa ajunga la putere dar asta nu inseamna ca avem o lupta politica, avem o paruiala intre gasti de interese.

Nu avem niciun plan, nicio ideologie din care sa extragem o viziune despre viitor, n-avem purtatori ai ideilor unei ideologii, nici comentatori politici care sa aiba un filtru ideologic prin care sa judece actiunile diferitelor personaje politice.

Comentariul politic la nivelul presei din Romania se rezuma la atacul sau apararea unui anumit subiect in functie de apartenenta la o anumita gasca. In niciun caz nu este discutat un subiect sau o actiune dintr-un punct de vedere teoretic. La nivelul populatiei fenomenul este si mai evident.

Ca sa nu vorbesc in van am sa discut asupra subiectului "Legea salarizarii unitare". Aceasta poate fi atacata din doua puncte de vedere. Logic si ideologic. La fel poate fi si aparata.

Logic este aproape imposibil de aparat, doua persoane angajate in institutii diferite dar cu aceleasi studii, vechime si functie au salarii diferite. E imposibil de gasit un criteriu logic pentru o explicatie rezonabila. Aici nu e un criteriu ideologic ci rational, legea e absurda si nu face decat sa pastreze vechile nedreptati sub o alta forma. Aici nu avem de-a face cu o ideologie, ci cu ratiune.

Dar atacurile ideologice sunt altceva. Din nefericire nu exista. Pentru ca nimeni nu gandeste prin asumarea unor principii, ci prin parerea de moment si interese personale.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Romania Obiectiva.