Fostul sef al statului Ion Iliescu a catalogat, miercuri, drept o "imixtiune inadmisibila" in justitie medierea presedintelui Traian Basescu intre revolutionari si responsabilii din justitie, precizand ca acesta s-a pus intr-o postura "degradanta" vorbind cu "impostorul" Teodor Maries, transmite NewsIn. De asemenea, fostul procuror militar Dan Voinea, cel despre care revolutionarii spun ca a fost singurul care a lucrat in mod real la solutionarea acestui dosar, ar putea reveni in magistratura.

  • "Maniera in care s-a prezentat aseara este inadmisibila pentru raporturile sale (ale presedintelui Traian Basescu, n.r.) cu institutia procuraturii si cu justitia romana. Nu asa, nu asta este tonul, nu asta este maniera in care seful statului trebuie sa se raporteze la institutiile justitiei romane. Este o imixtiune inadmisibila", a spus Iliescu.
  • "Am fost neplacut surprins ca domnul Basescu discuta despre Revolutie si revolutionari cu niste impostori. Pentru ca acest individ, Maries, un tip scandalagiu, permanent iese si vorbeste in numele revolutionarilor cand nimeni dintre revolutionarii autentici nu-i acorda acest drept. El nu are calitate de revolutionar, nu are certificat de revolutionar, e un impostor. Am vorbit cu cei de la Asociatia 21 – a fost creata de cei care s-au aflat in noaptea de 21 decembrie la Intercontinental, la Baricada – el nu a fost acolo. El era portar la o echipa de fotbal din Caransebes, nu stiu cand a aparut in Bucuresti. El cu impertinenta vorbeste in numele revolutionarilor", a sustinut fostul presedinte.

El a mai spus ca este "degradant pentru seful statului" sa discute cu Maries, dar si ca "se exercita presiuni asupra procurorului sef al statului, folosindu-se de asemenea indivizi care nu au autoritatea morala sa vorbeasca in numele Revolutiei".

Dan Voinea ar putea reveni in magistratura numit de presedinte, la propunerea CSM

Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca va depune la CSM o cerere pentru a reveni in magistratura. Voinea a fost eliberat din functie printr-un decret semnat, in mai, de presedintele Traian Basescu, dupa ce, in martie, sectia pentru procurori a CSM si-a dat avizul pentru revocarea lui.

Presedintele i-a cerut, marti, procurorului general ca parchetul sa concentreze resurse umane pentru a creste viteza de rezolvare a dosarului Revolutiei si a spus ca va discuta cu premierul gasirea unei solutii legale ca generalul Dan Voinea sa lucreze din nou pe acest dosar daca doreste.

"Vom vedea cum facem, daca este legal ca domnul Voinea sa poata sa revina pe dosarul Revolutiei, in cazul in care doreste", a spus Basescu, aratand ca premierul a introdus o piedica legala in calea acestui demers prin legea care interzice cumulul pensie -salariu la stat. Revolutionarii au spus in repetate randuri, in cadrul intalnirii, ca Voinea a fost singurul care a lucrat in mod real la solutionarea acestui dosar.

Presedintele Traian Basescu a primit marti seara, la Palatul Cotroceni, o delegatie a Asociatiei 21 Decembrie condusa de Doru Maries. La discutie au fost prezenti premierul Emil Boc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general Laura Codruta Kovesi, vicepresedintele CSM, Bogdan Licu si agentul guvernamental al Romaniei la CEDO, Razvan Radu.