Proiectele de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Legislativului au ajuns la Parlament. Premierul Emil Boc si ministrii au decis sambata, in urma discutiilor avute la Palatul Victoria, sa trimita documentele catre Parlament astazi, la prima ora, prin curier.

Premierul si ministrii au discutat sambata pe marginea ultimei forme pe care au luat-o Legile, dupa ce au fost introduse amendamentele convenite. Oficialii au verificat, cu stenograma ultimei sedinte de guvern in fata, daca modificarile decise in acea reuniune au fost incluse in legile asumarii.

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului bugetar si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice. Scrisoarea Guvernului privind asumarea raspunderii pe cele trei legi a fost inregistrata la Parlament, iar luni va avea loc o sedinta a Birourilor Permanente reunite in care va fi stabilit calendarul asumarii.

Legea salarizarii unice: Cel mai mic salariu in sectorul bugetar va fi de 705 lei in anul 2010 si de 765 lei in anul 2011

Valoarea coeficientului 1 din proiectul legii salarizarii unice - coeficient in functie de care se calculeaza toate salariile bugetarilor - va fi de 705 lei in anul 2010 si va urca la 765 lei in anul 2011, respectiv 845 lei in anul 2012.

Sporurile de risc si de confidentialitate vor fi incluse in salariul de baza din 2010 in cazul angajatilor din Justitie, iar alte sporuri se vor adauga la indemnizatia lunara de incadrare.

Legea educatiei Nationale: 11 clase obligatorii, grupa pregatitoare ramine la invatamintul prescolar

Sistemul national de invatamant este organizat pe niveluri.

Invatamantul preuniversitar:

a) educatie timpurie formata din nivelul ante-prescolar (4 luni – 3 ani), respectiv nivelul

prescolar (3 – 6/7 ani), cuprinzand grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare,

pregatitoare pentru scoala;

b) invatamant primar: clasele I-IV;

c) invatamant secundar care cuprinde:

1. invatamant secundar inferior: gimnaziu, clasele V-VIII;

2. invatamant secundar superior: liceu, clasele IX-XII/XIII;

d) invatamant tertiar non-universitar: invatamant postliceal.

Invatamantul superior cuprinde urmatoarele niveluri:

a) invatamant universitar organizat pe trei cicluri: licenta, masterat si doctorat;

b) invatamant post-universitar.

Invatamantul obligatoriu este de 11 clase si cuprinde grupa mare, pregatitoare pentru scoala si clasele I-X.

Invatamantul de stat este gratuit. Pentru finantarea invatamantului de stat si finantarea de baza a invatamantului obligatoriu organizat prin invatamantul particular acreditat din fonduri publice se asigura anual prin legea bugetului de stat alocatii bugetare de minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica se asigura minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.