Proiectele de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Legislativului vor fi transmise de Executiv catre Parlament luni, la prima ora, prin curier, au decis sambata premierul Emil Boc si ministrii, in urma discutiilor avute, la Palatul Victoria, pe marginea ultimei forme pe care a luat-o Legile, dupa ce au fost introduse amendamentele convenite, informeaza agentiile de stiri NewsIn si Mediafax. Premierul si ministrii au verificat, cu stenograma ultimei sedinte de guvern in fata, daca modificarile decise in acea reuniune au fost incluse in legile asumarii.

Ministrii Muncii, Justitiei, Finantelor si Educatiei au discutat sambata, timp de aproximativ trei ore, la Guvern, cu premierul Emil Boc despre cele trei proiecte de legi, precum si despre ultimele modificari operate la proiectul legii de salarizare unitara, convenite, joi si vineri, cu sindicatele.

  • "Proiectul este gata, insa mai sunt cateva retusuri pe text de natura juridica si urmeaza a fi inaintat luni Parlamentului", au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Boc si ministrii au verificat continutul legilor asumarii cu stenograma ultimei sedinte in fata

  •  "Pentru a verifica daca deciziile adoptate in ultima reuniune a Guvernului in privinta celor trei legi au fost incluse in actele normative, premierul si ministrii au stat in fata cu stenograma discutiilor de atunci si au verificat continutul proiectelor. Discutia de sambata, de la Guvern, a fost una strict tehnica, fara sa se refere la coeficientii de salarizare, stabiliti la nivelul ministerelor Muncii si Finantelor", au declarat pentru Mediafax surse participante la discutie.

Potrivit acestora, discutia principala s-a referit la faptul ca nivelul salarizarii din justitie este influentat si de numarul mare al persoanelor asimilate in prezent functiei de magistrat.

  • "S-a discutat faptul ca sunt foarte multe persoane in institutiile publice asimilate functiei de magistrat din punct de vedere salarial, ceea ce influenteaza grila finala de salarizare, si s-a decis sa fie operate o serie de modificari in acest sens", au aratat sursele citate.

Ce prevede 'varianta finala' a legii unitare de salarizare, convenita sambata la Guvern si care urmeaza sa fie trimisa luni in Parlament:

  • coeficientul 1, care reprezinta baza la care se raporteaza toate salariile din sistemul bugetar, va fi egal cu salariul minim brut pe economie, stabilit la 705 lei pentru 2010, iar angajatii cu studii superioare urmeaza sa primeasca cel putin 1,75 salarii minime pe economie.
  • presedintele tarii ramane singurul demnitar cu 12 salarii minime pe economie, , in timp ce persoanele de pe treapta a doua a grilei vor primi venituri de 11,7 salarii minime pe economie, printre care se numara premierul si sefii celor doua camere ale Parlamentului.

Proiectul de lege si anexele in care sunt trecuti coeficientii functiilor aferente angajatilor din sistemul bugetar au fost trimise spre analiza reprezentantilor Fondului Monetar international (FMI) si expertilor Comiei Europene, ce urmeaza sa prezinte eventualele obiectii pe varianta finala a legii.

  • "Nu stim daca maine (duminica n.r.) reprezentantii FMI vor veni cu un punct de vedere oficial pe forma finala a legii unitare de salarizare, insa noi suntem in permanenta in legatura cu ei si vom face unele modificari daca este cazul", au mai spus reprezentantii guvernului.

Guvernul isi va angaja raspunderea pentru Legea educatiei nationale, Legea privind salarizarea unitara a personalului bugetar si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice. Scrisoarea Guvernului privind asumarea raspunderii pe cele trei legi a fost inregistrata la Parlament, iar luni va avea loc o sedinta a Birourilor Permanente reunite in care va fi stabilit calendarul asumarii.