In a doua zi la scoala de vara, democrat liberalii au inceput sa-si recunoasca intentiile fata de PSD si sa dea chiar numele ministrilor aflati pe lista neagra a remanierii. Presa vehiculeaza de cateva zile numele lui Dan Nica, Ecaterina Andronescu si Nicolae Nemirschi. Liderii PD-L prezenti la scoala de vara au inceput sa vorbeasca deschis despre numele ministrilor PSD luati la ochi.

Surse de la varful PD-L au declarat pentru Hotnews.ro in prima zi a scolii de vara ca se va analiza activitatea fiecarui ministru in parte cu programul de guvernare pe masa. In functie de activitatea desfasurata, un ministru ar putea fi pasibil sau nu de remaniere.

Tintele indicate de Udrea: Interne, Educatie, Agricultura

Liderii PD-L au inceput deja sa-si spuna nemultumirile fata de ministrii PSD.

Ministrul Turismului, Elena Udrea i-a acuzat pe social-democrati ca schimba sefii politiei, directorii de scoli si pe cei de la Romsilva: "Toti cei care pot avea putere in teritoriu sunt schimbati de catre PSD, acolo unde ei gestioneaza domeniile, si ma refer la Interne, Educatie, Agricultura, in ideea de a-si crea o structura cu care sa se lupte in campania electorala".

Un alt lider al PD-L, Radu Berceanu, le-a sugerat pesedistilor sa se hotarasca daca mai raman la guvernare sau nu, in caz contrar PD-L isi va pierde rabdarea si va trece la "exemplificari de dat afara".

Altfel spus, Berceanu le-a spus clar partenerilor de guvernare ar putea trece la remanierea ministrilor unul cate unul.

"Inteleg ca partenerii nostri de la PSD sunt in lanul de porumb din judetul Arges, unde pregatesc lucruri importante pentru perioada viitoare. (...) E bine ca, acolo, prin lanul de porumb, sa decida daca sunt la guvernare si sa fie la guvernare asa cum scrie in protocolul Coalitiei. Daca cumva nu sunt la guvernare, sa decida ca nu sunt si sa nu pacaleasca lumea. Pentru ca noi, daca o sa constatam ca nu sunt la guvernare dar ca nu vor sa stea in guvernare, o sa le mai dam cate un semnal, asa, sa inteleaga prevederile din protocol prin exemplificari. La doua trei zile mai dam cate o exemplificare afara. I-am rabdat suficient la un moment dat cred ca au confundat domnia cu prostia."

In presa au aparut informatii neoficiale privind numele ministrilor PSD care ar putea fi remaniati. Cap de lista sunt Dan Nica, ministrul Internelor, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului. La scoala de vara, aluziile la numele ministrilor PSD vizati de remaniere au inceput sa fie tot mai clare.

Udrea: Un serviciu secret din subordinea lui Nica s-a implicat in batalia politica

Elena Udrea a transmis ca PD-L poata sa-l schimbe pe ministrul Internelor, Dan Nica, pe motiv ca acesta a implicat in batalia politica un serviciu de informatii aflat in subordine: "Sigur ca am putea sa-l schimbam (pe Dan Nica, ministrul de Interne, n. red.), pentru ca un serviciu de informatii din subordinea sa s-a implicat in batalia politica".

Udrea si-a nuantat imediat declaratia de presa: "Cei de la PSD au lansat acest zvon ieri, ca ne gandim sa-l schimbam pe Nica. Exista un curent de opinie ca informatiile care au generat recentul scandal au plecat de la serviciul de informatii al Ministerului de Interne, care are in conducere oameni apropiati lui Vanghelie", a precizat ministrul Turismului, la iesirea din sala.

Radu Berceanu a vorbit si el despre ministrii care au creat nemultumiri.

"Sunt ministri care semnalizeaza intr-un fel si lucreaza in alt fel. Doamna Andronescu poate fi aici citata pentru ca s-a tot discutat cu dumneaei sa produca aceste lucruri, sa ne apropiem de finalizare si, de fiecare data, din tot felul de ratiuni, banuiesc ca in general politice, de partid, a amanat. Ultima data ne-a adus varianta pe stick, o varianta pe hartie care erau diferite pe ici pe colo in partile esentiale, lucru care sa tot impiedice finalizarea unor chestiuni care le-am stabilit impreuna si pe care dorim sa le punem in practica. Daca cineva se pune de-a curmezisul, va trebui sa plece".

Berceanu despre Nica: Face extrem de multe schimbari in politie si jandarmerie

Dupa acuzatiile lansate de Elena Udrea impotriva ministrului de Interne, numele lui Dan Nica a fost rostit si de Berceanu:

"Cu domnul Nica exista o nemultumire care i-a fost transmisa in legatura cu felul in care face extrem de multe schimbari in politie, jandarmerie etc si tot ce are dumnealui in subordine. Intr-un mod foarte persoanal si foarte partinic toti sunt pusi interimari, se cheama imputerniciti la comanda adica care sa fie foarte atenti ca eventual sa devina din imputrerniciti la comnda chiar la comanda dar dupa alegerile prezidentiale, lucru care desigur ne trezesc suspiciuni si i-am transmis acest lucriu nu cred ca trebuie sa continue pe aceasta linie dumnealui. Ar trebui sa se ocupe mai mult de ce o sa se intample cu caldura la iarna."

Berceanu l-a "nominalizat" si pe ministrul Mediului, declarand-se nemultumit de activitatea acestuia: "Domnul Nemirschi ar fi trebuit sa se ocupe de certificate verzi de multa vreme, pe care altii le-au tranzactionat si au putut sa aiba miliarde de euro la dispozitie din care sa faca eventual foarte multe modificari la centralele termice din foarte multe localitati, unde sunt foarte multe probleme. Sunt de parare ca fiecare minstru trebuie sa se ocupe mult si foarte mult de ceea ce are de facut, ca de-aia a vrut sa fie ministru si de aia e in Guvern si de-aia avem program de guvernare".

Raluca Turcan: Geoana este o marioneta. PD-L trebuie sa-l izoleze de PSD

Vicepresedintele PD-L, Raluca Turcan l-a atacat dur, la scoala de vara, pe presedintele PSD. Turcan l-a catalogat pe Geoana drept "marioneta grupului Hrebenciuc-Vanghelie" si, mai mult de atata, in opinia acesteia, PD-L trebuie sa-l izoleze pe Geoana de PSD.

"PSD are doua variante: fie pleaca de la guvernare pentru ca nu doreste reforma, fie PD-L trebuie sa-si regandeasc politica si sa-l izoleze pe Mircea Geoana in propriul partid si sa demonstreze in acest fel ca este un presedinte marioneta, iresponsabil si manevrat de gruparea Hrebenciuc - Vanghelie.

Asa cum Mircea Geoana spune ca PSD nu a facut alianta cu Basescu ci cu PDL asa si noi ii spunem foarte clar ca PD-L nu a facut alaianta cu Geoana ci cu PSD. Pentru a guverna eficient putem gasii si oameni responsabili in PSD care sa se delimiteze de un presedinte manipulabil. In opinia mea orice ministru care nu respectat sau nu respecta programul de guvernare este liber sa plece iar premierul ar avea toate argumentele sa-i dea afara".