Zilele PSD in cabinetul Boc par numarate, insa n-ar fi prima data cand PDL ameninta cu ruperea coalitiei, fara rezultat. In ultimele zile, mai multi lideri PDL cer insistent eliminarea ministrilor pesedisti din Guvern. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca luni, la sedinta Grupurilor Parlamentare reunite ale PDL, lideri ca Cezar Preda, Sorin Frunzaverde, Liviu Negoita, Stefan Nicolae au pledat din nou in favoarea despartirii de PSD, fiind aplaudati la scena deschisa. Ruptura ar urma sa se produca dupa ce Guvernul va trece de hopul asumarii raspunderii in Parlament.

Nu e clar daca vor fi eliminati toti cei opt ministri PSD din Guvern sau doar o parte. Potrivit surselor HotNews.ro, pedelistii iau in calcul o remaniere mica, care i-ar viza pe Nicolae Nemierschi (Mediu), pe Dan Nica (Interne) si pe Ecaternina Andronescu (Educatie). Ei ar urma sa fie inlocuiti cu ministri PDL.

"La capitolul scos afara din Guvern s-a vorbit despre Nemirschi, despre Andronescu in cazul in care nu semneaza pachetul de legi, si, ideal ar fi si Nica daca reusim", sustin sursele Hotnews.ro.

Pentru a evita ca PSD sa-i acuze de tradare, liderii PD-L ar fi dispusi sa sacrifice si cativa ministri PD-L. "S-a vorbit despre o remaniere care sa includa si oamenii PDL. S-a discutat despre inlocuirea lui Toader Paleologu si Gabriel Sandu", au precizat sursele Hotnews.ro.

"Pregatiti-va sa guvernati singuri"

Majoritatea liderilor PDL ar fi pledat luni pentru eliminarea totala a PSD din Guvern. "Pregatiti-va sa guvernati singuri", ar fi fost mesajul transmis pedelistilor stransi luni la sedintaGrupurilor Parlamentare reunite ale PDL.

Remanierea e data ca sigura dupa ce vor fi parcursi toti pasii asumarii raspunderii. Astfel, schimbarea ministrilor PSD ar putea avea loc cel mai devreme in a doua jumatate a saptamanii viitoare, dupa ce vor fi parcurse toate etapele asumarii raspunderii:

  • Guvernul urmeaza sa decida in sedinta de miercuri forma finala a pachetului de legi care va fi trimis in Parlament
  • Potrivit legii, parlamentarii vor avea la dispozitie minim trei zile pentru a depune amendamente
  • Cel mai devreme marti, 8 septembrie, Guvernul se va prezenta in fata Parlamentului si isi va asuma raspunderea
  • Daca pachetul de legi e votat, liberalii pot depune o motiune de cenzura, cum au si anuntat ca intentioneaza sa faca.
  • Daca pachetul de legi nu e votat, Guvernul cade. Parlamentarii PDL par convinsi insa ca marea majoritate a senatorilor si deputatilor PSD vor vota pachetul de legi.

Pe de alta parte, PD-L mizeaza pe o motiune de cenzura la adresa Guvernului depusa de catre liberalii. Oamenii lui Boc spera ca social democratii vor fi nemultumiti de varianta finala a pachetului pe educatie si ca o parte dintre parlamentarii PSD vor vota motiunea de cenzura depusa de PNL. Aceleasi surse sustin ca strategia PD-L consta in modul de reactie al PSD.

Exista un curent in partidul lui Mircea Geoana in favoarea iesirii de la guvernare. E posibil ca scenariile PDL sa fie spulberate daca PSD va face pasul inapoi, insa pare greu de imaginat plecarea in bloc a tuturor ministrilor pesedisti de la putere. Cativa dintre ei sunt perceputi ca apropiati de PDL si Cotroceni.

90% legile Miclea, 10% codul Andronescu

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe un pachet de legi cel mai devreme marti, 8 septembrie. Pachetul ar urma sa includa legile educatiei, legea salarizarii unice si legea de restructurare a agentiilor guvernamentale. Guvernul ar urma sa stabileasca maine forma finala a legilor educatiei care vor fi trimise in Parlament.

"Va fi o combinatie intre pachetul Miclea si codul Andronescu, din care va fi pastrat cam 10%", a declarat vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu, citata de Realitatea FM. Reprezentantii PSD sustin insa ca legea educatiei nu are sprijinul PSD si ca e "un subiect de campanie electorala pentru Traian Basescu".

Liderii PSD anuntasera luni ca premierul Boc ar fi acceptat sa-si asumea raspunderea pe codul Andronescu. Pe de alta parte, primul ministru a spus ca, daca actualul ministru nu-si va modifica proiectul, pana cand documentul va corespunde pactului pentru educatie si programului de guvernare, o va face el.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca se va adresa Parlamentului pe data de 14 septembrie, fara sa precizeze pe ce teme.

  • Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, citat de Newsin, ca liberalii vor discuta in zilele urmatoare cu UDMR despre depunerea impreuna a motiunii de cenzura pe tema asumarii raspunderii Guvernului. "Daca Guvernul isi asuma raspunderea pe legea Educatiei, pe legea salarizarii unice, pe pachetul pompos intitulat de restructurare si de formare a statului roman, sunt vorbe mari spuse de oameni mici, in frunte cu Emil Boc, si fara indoiala vom depune o motiune de cenzura. Am avut niste discutii preliminare, vom avea probabil maine sau poimaine, in functie si de partenerii nostri, dar cat de curand posibil, o discutie si la varf pentru a vedea daca sustin si dansii si atunci putem sa inaintam o motiune de cenzura", a spus Antonescu, marti, in conferinta de presa la Sf.Gheorghe.