Ministrul Turismului, Elena Udrea, se declara pregatita sa ii infrunte joi la auderi pe adversarii sai politici. "Cred in controlul parlamentar asupra executivului si in libertatea presei. Chiar daca actualul Parlament si mass-media risca sa intre in istorie, cu cazul subsemnatei, la capitolul 'in democratie, asa ceva nu se face'”, scrie Udrea pe blogul sau, cu aproape o saptamana inaintea prezentarii in fata Comisiei de ancheta.

"Comisia Vanghelie nu are nimic de-a face cu grija pentru respectarea legii, si nici cu grija pentru cheltuirea banului public. E o comisie politica, si sunt pregatita sa ii infrunt joi, la audieri, pe adversarii mei politici", continua ministrul democrat-liberal. Nici presedintele Comisiei parlamentare de ancheta, deputatul PNL Ludovic Orban, nu a scapat de acuzele ministrului.

"Dupa ce au anuntat ca vor audia si alti functionari din minister, ca ma vor audia si pe mine saptamana viitoare, (...) stupoare… Presedintele Comisiei Vanghelie iese in fata camerelor de luat vederi si anunta concluzia anchetei", sustine Elena Udrea, anuntand inca o data ca Ministerul Turismului depune plangere penala impotriva deputatului liberal Ludovic Orban, pentru calomnie si abuz in serviciu.

Comisia de ancheta Udrea: Ministerul Turismului a evitat printr-un articiu licitatia publica

Deputatii din cadrul Comisiei de ancheta in cazul Udrea acuza Ministerul Turismului ca a folosit un artificiu legislativ pentru a evita licitatia publica la contractele de publicitate. Dupa audierea a doi functionari din cadrul Ministerului, parlamentarii au concluzionat ca banii pentru contracte nu au fost folositi din bugetul alocat pentru publicitate, ci din sectiunea "cheltuieli si servicii", care permit ministerului sa incredinteze contracte prin negociere directa fara licitatie publica.

Presedintele comisiei, Ludovic Orban, a anuntat dupa audierile de joi ca "toate cheltuielile de publicitate nu au avut baza legala. Au fost trecute la un alt capitol - bunuri si servicii -, incalcandu-se legea finantelor publice si alte acte". Declaratie taxata imediat de Ministerul Turismului, care a hotarat sa faca plangere penala impotriva lui Ludovic Orban, pentru calomnie si abuz in serviciu.

"Ministerul Turismului a hotarat sa formuleze o plangere penala impotriva deputatului PNL Ludovic Orban, presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru actiuni de promovare a turismului si a imaginii Romaniei, pentru: savarsirea infractiunilor de calomnie si abuz in serviciu contra intereselor publice", se arata intr-un comunicat remis joi de Ministerul Turismului.

Comisia de ancheta i-a invitat joi la audieri pe ministrul Turismului, Elena Udrea, seful ANRMP, responsabilul IT din minister, directorul Directiei de dezvoltare si reprezentantii unor firme implicate in contractele cu Ministerul Turismului.