Presedintele Traian Basescu a declarat ca, in opinia sa, Romania va relua cresterea economica incepand din 2010, la o zi dupa ce premierul Emil Boc afirmase ca "o usoara crestere economica se va putea produce in primul trimestru al anului viitor". Seful statului a facut aceasta afirmatie intr-o emisiune difuzata de ProTv si citata de Mediafax.

"Daca-mi permiteti o evaluare care nu are nimic comun cu pesimismul, dar o evaluare pe care o am, fara a fi un specialist, nu ma erijez in cel care poate face previziuni, cred ca Romania va relua cresterea economica incepand cu 2010. Anul acesta nu avem perspectiva opririi cresterii negative a Produsului Intern Brut", a spus presedintele.

Criza economica "ne-a adus cu picioarele pe pamant" si "in realitatea economica cea mai dura, dar si cea mai corecta a ceea ce inseamna economia de piata".

"Trebuie sa intelegm ca nu putem trai numai din consum. Teoria ca ne dezvoltam prin cresterea consumului s-a dovedit a fi falsa si tot dezvoltarea prin investitii ramane cea care te pozitioneaza solid la un palier de dezvoltare de pe care nu dai inapoi", a afirmat seful statului, adaugand ca in ultimii ani, Romania a avut o crestere a PIB bazata pe consum. "Iata ca imediat ce a scazut consumul am dat inapoi. Daca era bazata pe investitii, nu aveai cum sa dai inapoi foarte mult", a apreciat el.

Vineri, premierul Emil Boc a declarat ca "o usoara crestere economica se va putea produce in primul trimestru al anului viitor, daca vor fi absorbite fondurile europene si daca, la nivel bancar, vor fi coborate dobanzile". Seful Executivului a adaugat ca scaderea economica se va opri in trimestrul al patrulea al acestui an.