Deputatii din Comisia de ancheta in cazul Udrea sustin ca Ministerul Turismului a folosit un artificiu legislativ prin care a evitat licitatia publica la contractele de publicitate. In urma audierii a doi functionari din cadrul MT, parlamentarii au tras concluzia ca banii pentru contracte nu au fost folositi din bugetul alocat pentru publicitate ci din sectiunea "cheltuieli si servicii", care permit ministerului sa incredinteze contracte prin negociere directa fara licitatie publica. Presedintele comisiei, Ludovic Orban, a declarat ca Ministerul Turismului nu a avut o baza legala privind efectuarea cheltuielilor pentru publicitate si reclama, deoarece acestea au fost trecute la un alt capitol in planul de achizitii.

"Toate cheltuielile de publicitate nu au avut baza legala. Au fost trecute la un alt capitol - bunuri si servicii -, incalcandu-se legea finantelor publice si alte acte. (...) Toate deciziile adoptate de minister privind alocarea resurselor financiare pentru diferite programe nu au avut la baza un studiu de piata, deoarece nu a fost semnat niciun contract in acest sens", a declarat Orban.

Comisia de ancheta l-a audiat pe directorul Directiei Economice si Administrative din Ministerul Turismului, Alina Dinca. In cadrul discutiilor, deputatii au intrebat-o pe aceasta de ce in bugetul aprobat pentru Ministerul Turismului la capitolul reclama si publicitate nu este prevazut niciun ban, iar la capitolul "alte cheltuieli si servicii" sunt prevazute cheltuieli cu serviciile de publicitate si marketing.

Aura Vasile, deputat PSD: "Din cate imi aduc eu aminte, au o cota (sumele pentru reclama si publicitate, n.r.) si nu puteau fi depasite (…) S-au aprobat cheltuieli in afara bugetului, preferential. Publicitatea a fost bagata la alt cod pentru a nu mai fi nevoie de licitatie si pentru a putea incredinta direct contractele".

In replica, directorul din MT a spus ca s-a respectat baza legala. "Executia bugetului a respectat prevederile legale, in sensul ca in planul anual de achizitii nu se gasesc decat activitatiile aprobate printr-un cadru legal. Acesta este, in cazul Ministerului Turismului, Hotararea de Guvern nr.314 care insereaza si permite aceste activitati", a spus Dinca.

Deputatul PSD Vasile Bleotu a intervenit spunand ca este ilegala modalitatea folosita de minister pentru contractele de publicitate: "La cheltuieli de reclama si publicitate aveti zero. In schimb, la capitolul 'Alte cheltuieli' aveti aproape toata suma din cheltuielile cu bunuri si servicii. Este ilegal sa aveti aceasta suma acolo, pentru ca sa mascati alte elemente ce pot fi identificate. Dumneavoastra nu ati respectat destinatia si natura cheltuielii".

Dinca a negat insa acuzatiile: "Nu avem cheltuieli de reclama si publicitate. Singurul titlu din executia bugetara este 'Alte cheltuieli'. Hotararea de guvern HG 314/2009 a permis transferarea fondurilor de la un capitol bugetar la altul. Cata vreme o hotarare permite plata de la titlul respectiv la activitatile respective, eu consider ca am respectat Legea finantelor publice, ca sumele au fost utilizate in limita si in destinatiile aprobate", a explicat Alina Dinca.

Contractul cu firma Amaliei Nastase, discutat si el

La audieri s-a discutat, de asemenea, si despre contractul MT cu firma Amaliei Nastase, SC Eventures Concept Solution SRL. Secretarul de stat in Ministerul Turismului, Sorin Munteanu, a explicat deputatilor ca ministerul va plati doar 46.000 euro din cei 88.000 euro din contractul cu firma Eventures pentru lansarea campaniei „Romania, Land of choice”.

„Probabil ca se vor plati 46.000 euro, pentru ca unele servicii nu au fost achizitionate. Gheorghe Hagi nu a participat. Sunt niste lucruri care nu s-au materializat in cadrul contractului. Si noi nu le platim”, a declarat Munteanu.

Secretarul de stat a explicat ca BRD a fost ales ca partener de catre minister pentru ca s-a dorit promovarea Romaniei peste hotare cu ajutorul celor trei mari sportivi - Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gheorghe Hagi, care aveau contract cu banca respectiva.

La audieri au fost invitati si directorul Directiei juridice, resurse umane si achizitii publice, Mihaela Dinca si secretarul general, Gheorghe Nastasia, insa acestia au informat comisia ca se afla in concediu de odihna.

Saptamana viitoare, comisia de ancheta a invitat la audieri pe ministrul Turismului, Elena Udrea, seful ANRMP, responsabilul IT din minister, directorul Directiei de dezvoltare si reprezentantii unor firme implicate in contractele cu Ministerul Turismului.